FCSTEAUA.RO

Marcel Pușcaș despre cum a ajuns Steaua la Becali: ”Domne, n-ai bani să-mi dai, dă-mi echipa!”

Marcel Pușcaș, fostul președinte al secției de fotbal de la CSA Steaua, a povestit la Digi Sport Matinal despre despărțirea echipei de fotbal Steaua de Armată. Pușcaș a devzălui cât cheltuia echipa de fotbal CSA Steaua la acea vreme și de ce s-a ajuns la separarea de Clubul Sportiv al Armatei.

”CSA Steaua era o unitate de stat, iar membrii ei nu își doreau privatizarea, pentru că era o schimbare de obișnuință, se obișnuiseră așa. Ministerul oferea 20 de miliarde, la vremea aia, pentru toate secțiile clubului sportiv, dar numai echipa de fotbal cheltuia 20 de miliarde.

Banii veniți de la Ministerul Apărării nu erau suficienți pentru a asigura bugetul echipei de fotbal. Steaua mai producea bani, din cupele europene, drepturi de televizare, dar banii se puneau la comun și erau folosiți și pentru scrimă și pentru handbal, pentru toate sporturile și ajunsesem la un momendat în situația în care timp de două luni s-au întârziat plățile către jucătorii de fotbal, deși primisem banii pentru transferurile făcute.

Nu mai exista club în Europa care să facă parte dintr-o structură militară. Mai rămăsesem doar noi și am luat decizia și am făcut propunerea, dar oamenii din Armată nu prea erau de acord, au înțeles cu greu. Totul s-a făcut la două săptămâni de la revenirea lui Babiuc (n.r. ministrul apărării de la acea vreme), dar s-a făcut totul pe genunchi.

S-a zis atunci: ”Lume, lume, haideți toți componenții din 47 și până acum să fim membri”. Păi, ok, să fim membri, dar banii cine-i dă? Așa s-a ajuns să fie clubul înregistrat la tribunal și nu se mai putea face nimic, nu se mai putea umbla la acte”, a povestit Pușcaș la Digi Sport Matinal.

Cum a ajuns Steaua la Becali

Pușcaș susține că lipsa performanței din perioada 1998 – 2000 a făcut ca echipa să acumuleze datorii foarte mari, iar conducătorii formației de atunci au fost nevoiți să apeleze la Gigi Becali. Fostul președinte al CSA Steaua a povestit cum a ajuns echipa la omul de afaceri.

”În 98 a fost ultimul campionat câștigat, următorii 4 ani nu s-a mai câștigat niciun campionat, cu 12 componenți ai echipei de tineret. În regim privat nu s-a mai luat niciun campionat și a ajuns clubul să aibă o datorie de 3-4 milioane de dolari, bani pe care i-a suportat domnul Becali.

Când domnul Becali și-a cerut banii înapoi de la domnul Păunescu, împrumutul, așa s-a ajuns la implicarea domnului Gigi Becali în echipă. ”Domne, n-ai bani să-mi dai, dă-mi echipa”, iar domnul Păunescu a zis: ”Domne, n-am bani, ia echipa”. Deci echipa Steaua a fost luat pe 3 sau 4 milioane de dolari. A fost absolut justificat ce a făcut domnul Becali.

Problema e dacă costa doar 4 milioane de dolari clubul Steaua sau dacă cei care conduceau echipa nu puteau să ia 40 de milioane sau 50 de milioane și să-i dea datoria domnului Becali. Acum discuțiile sunt tardive, au trecut atâția ani”, a mai spus Pușcaș.

Video. Intervenția lui Marcel Pușcaș la Digi Sport Matinal.

Pușcaș greșește!

Atunci, în 2003, Becali a primit doar 51% din Steaua pentru cele 5,1 milioane de dolari datorie și a devenit acționar majoritar. Nu toată Steaua! Toată Steaua a fost evaluată de AFC la 10 milioane dolari stabilind prețul de 100.000 dolari/ acțiune. Astfel, AFC Steaua mai deținea 36% din acțiuni. Restul de 13% din acțiuni erau la Păunescu, Pițurcă și un nepot de-al lui Becali.

În 2003, SC FCSB SA îi avea ca acționari pe: Gigi Becali(51%), asociația nonprofit AFC Steaua Bucuresti (36%), Paunescu (6%), Piturca (4%) si Lucian Becali (3%).

Ulterior, Becali a cumpărat acțiunile și de la ceilalți acționari cu bani cash.

Deci, în 2003 Becali a cumpărat 51% din acțiunile unui SA creat de AFC. Nu a cumpărat vreo echipă sau vreo marcă. La acea oră, AFC Steaua București avea propria marcă înregistrată la OSIM din 1998 cu acordul MApN, marcă pe care a cesionat-o la SC FC Steaua București SA, unde deținea 36% din acțiuni!! Greșeala lui Becali a fost că a vrut el să înregistreze altă marcă în 2004, aceea pe care a pierdut-o în 2014!

X Ray

Exit mobile version