FCSTEAUA.RO

Steaua în pragul extincției după 31 de ani de la zenit

Dupa 31 de ani …

Victoria Stelei la Sevilla isi merita locul, nu numai in istoria sportiva a tarii, dar si in istoria nationala. A fost victoria unei natiuni intr-un sport fenomen social in care topul si laurii sunt accesibile doar bogatilor. Performanta Stelei de acum 31 de ani a ramas unica in istoria fotbalului romanesc si, din pacate, se pare ca va fi irepetabila.

Dupa 1990, sistemul de valori nationale a trecut printr-un sir de procese de contestari, manipulari si … uitari. Veninul a paralizat constiinta nationala si patriotismul romanesc. “Constiinta nationala inseamna mai intai recunostinta si respect inaintasilor, apoi raspunderea si grija urmasilor.” S-a demolat jumatate de secol din istorie fara sa se puna nimic in loc.

Nici marele eveniment din istoria Stelei nu a scapat de acest flagel. In loc sa fie celebrat impreuna de CSA Steaua, FC Steaua, foste glorii si suporteri, sa fie o punte intre trecut si prezent pe care sa se construiasca viitorul, evenimentul prinde Steaua fotbalistica in cea mai neagra perioada din istoria ei de 70 de ani.

Responsabilitatea de a-l onora si a-l pastra viu in mentalul “urmasilor” eroilor de la Sevilla, nu a gasit intelepciunea unitatii, ci numai samanta dezbinarii, care indreapta marele brand din fotbalul romanesc spre extinctie. Exact ca o stea din univers.

Insusi Pamantul se pare ca va avea aceasi soarta. Oamenii trebuie să părăsească planeta în următorii 100 de ani, sau riscă extincția, avertizează Stephen Hawking, potrivit The Telegraph. Cel mai inteligent om de pe planetă spune că spațiul este viitorul omenirii și că este nevoie ca următoarea generație să colonizeze o altă planetă în decurs de un secol, altfel va trebui să facem față „inimaginabilului”. Renumitul profesor a declarat anterior că suntem la „cel mai periculos punct din istorie” deoarece „avem tehnologia necesară distrugerii planetei pe care trăim și nu am dezvoltat încă abilitatea necesară pentru a scăpa de acest lucru”,

La Steaua extinctia a inceput mai devreme, după doar 31 de ani de la strălucirea supremă pe cerul Europei. Noi românii avem in sange „ingineria” distrugerii, dar si inabilitatea de a scapa de acesta meteahna paguboasă.

Mai mult, o cloacă de așa-ziși suporteri steliști cu caș la gură are pretenția că numai ea este „Steaua” și Ghencea este numai casa lor. Disiminează online ura, dezbinarea între suporteri și proferează  jigniri abjecte la adresa marelui eroul de la Sevilla, Helmuth Ducadam. Fără paradele lui excepționale, „Cupa Campionilor Europeni” nu ajungea în Ghencea niciodată, iar despre 7 Mai 1986 – Sevilla vorbeam ca despre 24 Mai 1989 (finala pierdută cu AC Milan pe Camp Nou – Barcelona).

  • Cele patru lovituri consecutive de la 11 m apărate jucătorilor barcelonezi – Alesanco, Pedraza, Pichi Alonso si Marcos – l-au făcut pe Helmuth Duckadam sa intre în Cartea Recordurilor.

Dupa 31 de ani, sărbătoarea de 7 Mai pare „Oda Bucuriei” cântată la o înmormântare. CSA dezinteresată în a organiza ceva, cum a spus chiar gloria Victor Pițurca, iar FCSB, continuatoarea Stelei ’86, este măcinată de procese cu CSA și lupta la titlu. Culmea, CSA ignoră sărbătorirea chiar în anul în care vrea să reînființeze secția de fotbal și să înscrie o echipă de fotbal în competiția de amatori.

  • “[…] Am incercat ca aceasta actiune sa se desfasoare la CCA, la Casa Armatei, dar nu am avut sprijin, nu erau conditiile care trebuiau sa fie. Poate dansii (n.r. – CSA Steaua) sunt preocupati cu alte probleme, poate ei vor sa celebreze la un cincinal, la 35 de ani […]”, a declarat Piturca, la Digi Sport.

În parte a IV-a din simfonia a IX-a, Ludwig van Beethoven a folosit poemul destinat bucuriei, păcii și iubirii între popoare scris de Friedrich Schiller:

Slavă ție, Stea curată, voie bună pe Pământ,
Astăzi te simțim aproape, sol din Rai, cu soare sfânt.
Vraja ta aduce iarăși, pe popor lângă popor,
Toți pe lume, frați noi suntem, când apari ușoară-n zbor.

Cine a avut norocul de prieteni buni să dea,
Cine stie ce-i iubirea, lângă noi cântând să stea.
Fericit un suflet drag te poate face pe Pământ,
Cine n-a simtit iubirea, plece dintre noi plângând.

Milioane strângeți rânduri … !

De 7 Mai dedic „Oda Bucuriei” Stelei și tuturor steliștilor din lume!

Este datoria stelistilor normali de pretutindeni sa mentina data de 7 mai 1986 si Steaua pe soclul pe care a asezat-o istoria în fotbal. In fiecare an sa o sarbatorim ca pe o Inviere. O reintrupare ciclica a ei in spiritul prezentului.

In seara de 7 mai 1986, Steaua Bucuresti devenea prima echipa din “lagarul comunist” care s-a incoronat regina fotbalului de pe batranul continent, castigand Cupa Campionilor Europeni.

In drumul spre marea finala, Steaua a eliminat pe rand formatiile Vejle BK (1-1 si 4-1), Honved Budapesta (0-1 si 4-1), Kuusysi Lahti (0-0 si 1-0) si RSC Anderlecht Bruxelles (0-1 si 3-0).

Finala Cupei Campionilor Europeni, editia 1985/1986, s-a disputat pe stadionul Ramon Sanchez Pizjuan, din orasul Sevilla. FC Barcelona evolua in ultimul act al competitiei ca pe teren propriu. Peste 50.000 de suporteri catalani au luat cu asalt orasul din Andaluzia pentru a asista la, credeau ei, castigarea trofeului de catre favoritii spanioli. Steaua a fost sustinuta de un grup inimos de vreo 1.200 de romani fericiti ca au putut pleca sa vada meciul vietii.

Duca, Mimi(Stangaciu), Motatei(Iovan), Bumbi, Belo, Balamuc(Barbulescu), Tudorel, Piti, Miti(Majearu), Gaboaja(Balint), Laca sau Piticul(Balan), asa cum duios si-i aminteste Laci(Boloni), au trecut “Cortina de Fier” spre Spania pentru a invinge FC Barcelona si a demonstra lumii ca ei sunt cei mai buni din Europa. “Barcelona joaca pentru 35.000 de dolari (n.r.-prime), Steaua pentru glorie”, ar fi declarat comandantul Clubului Sportiv al Armatei – Steaua, colonel Nicolae Gavrila, in presa catalana.

Nimic nu i-a oprit din drumul spre glorie.

Inainte de marele meci, Steaua a fost instiintata de UEFA ca nu poate evolua in echipamentul traditional, ros-albastru, acestea fiind si culorile Barcelonei. Oficialii Stelei au luat legatura cu Adidas pentru a face rost de noi echipamente de joc. S-a ales culoarea alba, una neobisnuita pentru jucatori si suporterii stelisti.

Sefii Barcelonei le-au cerut organizatorilor meciului sa ingusteze terenul. Cristian Gatu a facut o vizita inopinata la Sanchez Pizjuan, si a constat cu surpriza ca liniile se trasau cu cativa metri inspre interior. Intrebati, executantii au raspuns ca respecta dispozitiile. Imediat l-a informat pe Jenei, dar marele antrenor a replicat: “Stai linistit, daca trebuie sa-i batem, ii batem si intr-o cutie de chibrituri!”

Meciul a fost marcat de miza uriasa, jucatorii ambelor echipe fiind crispati in multe momente. Poate si de asta, in minutul 73, Emerich Jenei a decis sa-l introduca in teren si pe experimentatul Puiu Iordanescu, antrenorul secund si un simbol al Stelei. Prin evolutia lor, stelistii, “vitezistii Europei”, au reusit sa atraga simpatia si admiratia celor prezenti pe stadionul din Sevilla. Partida s-a incheiat cu scorul de 0-0. Invingatoarea urma sa fie decisa prin lovituri de la 11 metri. A devenit un duel al portarilor, Duckadam si Urruti.

Stelistii au executat primii. Majearu a sutat in partea dreapta, dar Urutti a ghicit coltul aparand primul penalti. Duckadam nu se lasa mai prejos si „scoate” si el penalti-ul catalanilor. A urmat Boloni. A sutat in partea stanga, insa Urruti a respins si aceasta minge. Duckdam se pregatea totusi sa intre in istorie, aparand al doilea penalti.

Lacatus a fost cel care a deschis scorul la a treia serie de lovituri de departajare, cu un sut puternic, care a izbit mai intai transversala. Cateva minute mai tarziu, Duckadam “scotea” inca un penalti, al treilea. In a patra serie, Balint a inscris cu un sut plasat, in coltul stang, iar Duckadam a inchis finala. A plonjat in stanga si a aparat al patrulea penalti consecutiv intrand in istorie. Teoharie Coca Cosma a ramas celebru cu exclamatia sa din comentariul momentului: “Apara Duckadaam! Suntem finalisti! Am castigat Cupa! Cupa Campionilor Europeni e la Bucuresti!


Eroii ros-albastri de la Sevilla:

  • Helmuth Duckadam- Stefan Iovan, Adrian Bumbescu, Miodrag Belodedici, Ilie Barbulescu- Lucian Balan (Anghel Iordanescu ’73), Gavril Balint, Ladislau Boloni, Mihail Majearu- Marius Lacatus, Victor Piturca (Marin Radu ‘112).
  • Antrenori: Emerich Ienei si Anghel Iordanescu

Impactul in media internationala si nationala.

Presa internationala a reactionat imediat dupa incredibila victorie, laudand jocul campioanei Romaniei:

  • Fotbalistii catalani, sustinuti de 50 de mii de suporteri, au luptat mult, dar s-au lovit de apararea ferma a romanilor, invingatori merituosi” – EFE, Spania
  • Neasteptatul triumf al Stelei, care va fi legat intotdeauna de Duckadam, nu trebuie sa fie tratat ca o curiozitate” – Reuters, Anglia
  • In Estul Europei s-a mai nascut o stea” – Gazzetta dello Sport, Italia
  • S-a reparat un sir de injusteti si sunt de doua ori satisfacut. Mai intai pentru victoria acestei admirabile campione a României, care a urcat intr-un timp record de pe pozitia de simpla concurenta a plutonului european pe cea mai de sus treapta a consacrarii. Modul cum s-a calificat pana in finala, fotbalul spectaculos pe care-l joaca, numerosii jucători tineri pe care-i are, totul a reprezentat un summum de argumente, pentru o victorie indiscutabila. Ma bucur si fiindca se repara nedreptatea seriilor de succese datorate mai mult hazardului, prin care Barcelona a ajuns an finala” – Jean Filippe Rethacker, redactor sef adjunct la France Football si L’Echipe.

In presa din Romania, victoria a fost pusa in umbra politicului de inertia pupindosismului de fatada devenit alt sport national. “Sportul”, unicul cotidian sportiv romanesc, desi a scos peste 300.000 de exemplare, capul de afis nu era dedicat eroilor de la Sevilla, ci partidului, care implinea 65 de ani de existenta. In subsolul primei pagini un titlul mare anunta ca “Steaua a castigat Cupa Campionilor Europeni”, trimitand la pagina a 4-a si ultima, unde se gaseau comentariile corespondentilor, Ioan Chirila si Mircea Ionescu. Celelalte ziare au scris si ele despre performanta Stelei, dar in note mai mici si doar in spatiile unde a mai ramas loc liber. Asa a abordat presa romanesca marele eveniment petrecut cu o noapte inainte, care deja facea ocolul planetei.

Abia la 5 zile de la finala, intr-un cadru solemn, clubului de fotbal Steaua i s-a acordat Ordinul Steaua Republicii Socialiste România clasa I. Titularii, antrenorii Ienei şi Iordanescu, plus presedintele Alecsandrescu au primit Meritul Sportiv clasa I. Rezervele si ceilalti din staff au primit Meritul Sportiv clasa a II-a.

In cartea SuperSteaua, Andrei Vochin scrie despre momentul premierii si de o intamplare hazlie cu fiara Lacatus, povestita de Duckadam:

  • Eram ca vai de mama noastra. Pletosi, nebarbieriti, cu ochii rosii după betiile monstruoase pe care le-am tras. Generalul Milea(n.r.-ministrul MAN) a vrut sa ne vada inainte de a fi primiti de Ceausescu. Si-a tras o palma peste frunte si a inceput sa urle: „Gavrila, tu nu-i vezi cum arata? Zici ca i-ai adunat de pe marginea santului.” Ne-a pus sa ne tundem si sa ne imbracam in tinuta oficiala de la club. Dupa o ora, cand l-a văzut Milea pe Lacatus, i-a zis: „Ma, nu ţi-am zis eu sa te tunzi?„. „Ba da, tovarase ministru„. „Si de ce nu ai executat?”. „Ba am executat, tovarase ministru„. „Si cine e idiotul care te-a tuns?”. „Frizerul dumneavoastra, tovarase ministru„, replica la care Milea a tras o injuratura si ne-a dat liber„.

Ulterior, mai ales dupa decernarea distinctiilor, presa s-a repliat si a tratat corespunzator evenimentul. Victoria Stelei devenise un varf de lance in mana sistemului si a presei de propaganda pentru a demonstra superioritatea oranduirii socialiste. Pe langa imagine, victoria a adus Romaniei si valuta. UEFA a premiat performanta Stelei cu 600.000 de dolari. O suma considerabila la acea vreme. Intreaga suma a intrat in fondul centralizat al statului.

Impactul la romani.

Faptul ca finala a fost televizata a facut ca informarea romanilor sa nu mai fie dependenta de presa scrisa. Imediat dupa meci, pentru prima oara sub dictatura lui Ceausescu, oamenii au iesit nechemati in strada. Peste 30.000 au marsaluit spre Otopeni si au ocupat esplanada aeroportului sa-si intampine campionii. In aproape toate colturile Romaniei, noaptea de 7 spre 8 mai a fost una alba. Pentru a descrie atmosfera care plutea feeric deasupra Romaniei trebuia inventat un superlativ al extazului. Efectul halucinat al senzationalului a depasit in Romania si impactul cu pasul primului om pe Luna din 1969.

In acea noapte de vis toti romanii au fost stelisti. Peste o Romanie cenusie, inglodata in datorii, Steaua era Luceafarul sperantelor implinite. In inima fiecarui roman, Steaua , Duckadam, 7 mai 1986, Sevilla, au fost intiparite cu litere de aur. Cupa campionilor era imaginar pe masa tuturor. Steaua incetase sa mai fie doar „Steaua Bucuresti”. Devenise „Steaua Romaniei”.

Multumim pentru visul unei nopti de primavara, Steaua Romaniei!

XRay

 

Exit mobile version