Pentru a face uitaţi banii publici, Armata şi Primăria Sectorului 1 îşi recomandă cluburile drept echipe ale suporterilor
Şefii CSA Steaua vor ca meciurile cu Academia Rapid să se dispute pe Arena Naţională. De ce nu? În curând, pe stadionul administrat de Primăria Capitalei se vor juca nunţi, botezuri, onomastici, petreceri de firmă. E mai ieftin decât la restaurant.
Festivalul matineelor
Ar merge, în deschidere, dimineaţa, şi un meci de Liga a 4-a. Conform digisport.ro, oficialii CSA vor să discute cu omologii de la Sectorul 1 despre organizarea derby-urilor. Tarifele: 13.000 de euro, chiria, plus 10.000 de euro, costuri de operare. Dar, când e vorba de colegi, PMB e dispusă la cadouri. De exemplu, MAE a utilizat gratis Arena Naţională pentru Cupa Ministerului de Externe.
23.000 de euro înseamnă bugetul pe un sezon al unui club de Liga a 4-a. Totuşi, nu parada potenţei financiare e miza decorului cu 55.000 de scaune divers colorate din teama de vid. Şefii celor două „entităţi”, vorba primarului Tudorache, apasă pedala susţinerii populare. Ştiu bine că, dacă public nu e, nici scuză nu e pentru generozităţile lor microbiste.
Publicul e numai unul. Deocamdată
La amicalul CSA Steaua – Unirea Izvoarele au venit câteva sute de fani. La amicalul de gală al Academiei Rapid, cu Unirea Tricolor, în Giuleşti, lui Pancu i s-a făcut „dor de un stadion plin”. ANAF, dacă avea echipă de fotbal, se descurca mai bine. Umplea peluzele până la refuz cu milionari executaţi silit.
Liga a 4-a e Liga 1 dinainte de big-bang. O competiţie dintr-un univers paralel, unde există încă Steaua, Rapid, Dinamo, plus alte nume cu verzale istorice pe afiş: Venus, Carmen, Progresul. Prima grijă a şefilor de siglă din n-dimensiunea judeţeană a fotbalului e să convingă restul lumii că soarele lor e cel autentic.
În realitatea noastră, fără alternativă la ghişeu, CSA Steaua şi Academia Rapid sunt anexele a două instituţii publice: un minister şi o primărie. Deşi scot uneori lumea în stradă, instituţiile publice nu prea câştigă premii de popularitate.
Figuri, caută figuraţii
Prin urmare, CSA l-a trimis în linia întâi pe Lăcătuş, să tragă cu magneţi în derutaţi. Iar Pancu, Burcă, Schumacher şi Daniel Niculae s-au aliniat precum craii de Curtea Veche în sediul Primăriei Sectorului 1. Toţi, la costum estival, cu flori de naftalină la rever.
În contextul actual, ce altceva ar putea fi „farmecul vieţii” dacă nu munca la primărie? Acolo fochistul câştigă cât IT-istul. Burcă, managerul, a dat asigurări că „multă lume îmbrăţişează proiectul”, „am primit un feedback extraordinar”. Aşa li se spune mai nou impozitelor. Feedback la bugetul statului.
Un leu greu pentru Copos
Finanţarea anunţată pentru Academia Rapid este de 320.000 de euro. CSA Steaua şi-a revizuit nevoile la 150.000 de euro. Din pricina zerourilor, sumele par mari încă de pe acum. Discreţi, oficialii celor două entităţi încearcă să relativizeze sursa banilor. Vorbesc despre venituri proprii, donaţii de la asociaţiile suporterilor, sponsorizări.
Un leu modic, dar greu
De fapt, în acest univers al tuturor posibilităţilor de stat la coadă, toţi donăm pentru echipele Armatei şi Primăriei Sectorului 1. Întreprinderi cu „impact sportiv în lumea sportului”, cum le descrie raportul comisiei lui Tudorache.
În raportul ăsta, publicat de prosport.ro, poţi citi, clar ca-n abecedar, unde duce „renaşterea” fotbalului pe bani publici. Se pare că şi-n universul acela al tuturor iresponsabilităţilor bugetare, în care adevăratele branduri gravitează în jurul voinţei politice, există un Copos, un Gigi Becali şi o nebuloasă de acţionari dinamovişti.
Ca dovadă, Primăria Sectorului 1 a închiriat partea lui Copos din baza ProRapid, „pe o sumă modică, reprezentând 1 leu, pe termen nelimitat”. În schimb, Primăria va investi în „structura sportivă”, proprietate a fostului patron rapidist.
Dacă se grăbesc puţin, cei de la Sectorul 1 ar avea timp să renoveze şi Stadionul Dinamo, până nu-şi pierde răbdarea Badea şi-şi mută entitatea pe Arena Naţională.
Maria Andrieș
Sursa: blogsport.gsp.ro/andries
Echipe noi, avantaje ca pe vremuri! Schimbare incredibilă de regulament pentru Steaua și Rapid
FRF și Asociația Municipală intenționează să schimbe regula în Comitetul Executiv, pentru ca din ”D”-ul bucureștean să promoveze două echipe, nu una singură.
Cea mai mare concurență din istoria Ligii a 4-a s-ar putea anula astăzi. Asociația Municipală de Fotbal și FRF au în plan să schimbe regula după care se obține promovarea, să urce primele două echipe în „C”, nu numai prima. Ar însemna ca Steaua Armatei și Rapidul Primăriei Sectorului 1 să nu se mai bată pentru primul loc, să le poată împărți pe primele două.
Regulamentul din prezent îi dă dreptul campioanei din București să participe la barajul de promovare în Liga a 3-a împotriva liderului din alt județ. La FRF și la AMFB există discuția ca prima clasată și a doua din Capitală să nu mai participe la baraj, să promoveze direct în eșalonul superior.
Federația are destule motive pentru care să faciliteze progresul celor două formații înființate recent. CSA Steaua și Academia Rapid au o situație financiară mai bună decât a majorității cluburilor din ligile mici, au suporteri și se pretind continuatoarele de drept ale vechilor echipe.
Vezi din zori la chioșcuri în Gazeta Sporturilor și acum pe platforma Gazeta Digitală toate argumentele și dedesubturile posibilei decizii de azi.
Sursa: gsp.ro
Nota Redacției: Pachet promoțional surpriză. Răzuiește aici: