FCSTEAUA.RO

„Jaf” la CSA Steaua, sub ochii ministrului Apărării: Nu există o evidență a cheltuielilor pe fiecare secție sportivă!

„Jaf” la CSA Steaua, sub ochii ministrului Apărării: Nu există o evidență a cheltuielilor pe fiecare secție sportivă!

PUTEREA a semnalat de mai multe ori că UM 02301, adică Clubul Sportiv al Armatei (CSA) Steaua București, este sat fără stăpân, unde domnește degrigolada și legea bunului plac.

Comandatul CSA Steaua, colonelul Cristian Petrea, continuă să cheltuiască banii clubului, alocați de Ministerul Apărării Naționale, după bunul sau plac. Surprinzător este faptul că atitudinea de vătaf a comandantului Cristian Petrea este cunoscută la nivelul MApN, atât de către secretarul general Codrin Dumitru Munteanu, cât și de către ministrul Mihai Fifor, dar ambii se fac deocamdată că plouă.

 Degringoladă controlată, dar costisitoare

O dovadă a degringoladei financiare care domnește la CSA Steaua este răspunsul comandatului Cristian Petrea către PUTEREA: “Bugetul de venituri și cheltuieli aprobat Clubului Sportiv al Armatei Steaua București nu este împărțit pe secții sportive”. Adică, nu există o evidență a cheltuielilor și veniturilor pe fiecare secție sportivă de la CSA Steaua. Practic, nu se știe cum se cheltuiesc banii alocați din bugetul MApN unei unități militare, așa cum este clubul Steaua. Incredibil, dar adevărat! Trebuie precizat că, în anul 2017, în cadrul C.S.A  „Steaua” au fost înregistrate 35 de discipline sportive, conform certificatului de identitate sportivă nr. 0075815/2015, dintre care 32 discipline sportive erau afiliate la Federațiile sportive naționale de specialitate, toate acestea desfăsurându-și activitatea în sezonul competițional precedent. În anul 2018 s-a afiliat la federația sportivă națională de specialitate și disciplina sportivă șah, pe baza deciziei Consiliului Director al respectivei federații, nr. 5 din 25.01.2018. La începutul anului 2018, au fost adăugate în Certificatul de identitate sportivă următoarele ramuri de sport: alpinism și escaladă, bob-sanie, dans sportiv, powerlifting și schi-biatlon.

Justificarea comandatului Cristian Petrea privind cheltuirea în acest mod a banilor publici este de a dreptul penibilă. “În funcție de importanța și complexitatea acțiunilor sportive, secțiilor pe ramură de sport le sunt alocate fondurile necesare pregătirii și participării în programul competițional intern și internațional, pe baza analizei secției pentru activitatea sportive de performanță, a avizului vicepreședintelului pe activitate sportivă, de către președintele clubului, în calitate de ordonator de credite, pe baza programelor sportive de pregătire aprobate, cu încadrarea în bugetul alocat și cu respectarea prevederilor de utilizare a acestuia”, a precizat comandatul CSA Steaua București.

“Evidența plăților și a veniturilor nu e stabilită în detaliu pe fiecare secție”

Bugetul alocat în anul 2017 de către Ministerul Apărării Naționale pentru CSA “Steaua București” a fost de 81.906.000 lei, adică circa 18.000.000 de euro,la care s-au adăugat “veniturile extrabugetare de 2.668.435,46 de lei, reprezentând donații și sponsorizări în cuantum de 300.000 lei, venituri din manifestări sportive în cuantum de 228.556,73 lei, venituri din concesiuni și închirieri în cuantum de 122.468,41 lei și alte venituri în cuantum de 2.015.419,32 lei”.  Referitor la buget, comandantul CSA Steaua susține că “evidența plăților și a veniturilor nu e stabilită în detaliu pe fiecare secție”, pentru că “legislația în vigoare nu prevede evidența și ținerea cheltuielilor pe fiecare secție, și la nivel de articol bugetar”. În schimb, colonelul Cristian Petrea ne-a comunicat că, “în sezonul competițional 2017-2018 secția de fotbal a CSA Steaua București a atras fonduri extrabugetare în valoare totală de 1.262.470 lei (circa 280.000 de euro) provenite din vânzări bilete și sponsorizări și au fost achitate indemnizații de sezon în cuantum de 1.166.849 de lei, circa 260.000 de euro”. Practic, din veniturile extrabugetare de 2.668.435,46 de lei ale CSA Steaua în 2017, aproape jumătate -1.262.470 lei, au provenit din vânzările de bilete și sponsorizări ale echipei de fotbal care a ratat promovarea în Liga a 3-a.

Marea performanță sportivă pregătită în …Liga a IV-a

Bugetul pentru anul 2018 al CSA Steaua București, alocat de către Ministerul Apărării Naționale, este de 81.612.000 de lei, adică circa 18.000.000 de euro, și va fi “cheltuit în proporție de 48% pentru activități administrative (plata drepturilor salariale, funcționarea, întreținerea, modernizarea prin investiții a celor 9 locații deținute, plata utilităților și a altor cheltuieli administrative), iar diferența va fi alocată pe fiecare secție sportivă în funcție de complexitatea și importanșa acțiunilor sportive și a programului competițional intern și internațional”. Practic, comandatul Cristian Petrea va împărți 9 milioane de euro pentru activitatea sportivă a 36 de secții sportive.

Cum se va face împărțirea banilor? Numai el va ști. Însă, prin modul cum se împart banii la CSA Steaua București se demonstrează, încă, o dată, că cel mai galonat club din România s-a îndepărtat de rolul și obiectivele pentru care a fost creat, adică pentru marea performanță. Și acest aspect este clar menționat în Regulamentul de organizare și funcționare al Clubului Sportiv al Armatei „Steaua” din 26.11.2013, care la articolul 5 prevede că “Obiectul de activitate al Clubului Sportiv al Armatei „STEAUA” îl constituie organizarea și administrarea activitătii sportive prin selecția, pregătirea și participarea sportivilor de performanță la competițiile sportive interne și internaționale”. Tot în acest articol se precizează, negru pe alb, că “misiunea de bază a Clubului Sportiv al Armatei „STEAUA” o constituie reprezentarea Ministerului Apărării Naționale și a României, prin performanțe sportive, în competițiile sportive interne și internaționale, în mod special la Jocurile Olimpice, campionatele mondiale și europene, precum și promovarea imaginii instituției militare în societatea civilă prin participarea la activităti sportive, precum și în cadrul evenimentelor speciale de relații publice”. Cum va face CSA Steaua mari performanțe la Jocurile Olimpice cu sportivii de la secțiile de sambo, dans sportiv, powerlifting, taekwondo, kempo, sau fotbal in Liga a 4-a, rămâne un mister.

Aparut in: 

Ultima modificare in data de :2018-06-29

Sursa: http://www.puterea.ro

Exit mobile version