În speță avem de a face cu 3 persoane juridice distincte:
- Unitatea militară 02301 alias Clubul Sportiv al Armatei “Steaua București”, persoană juridică de drept public subordonată MapN fondată în iunie 1947, cod unic de identificare 4267281.
- Asociația Fotbal Club Steaua București, persoană juridică de drept privat fondată în iulie 1998 de către 89 de particulari în baza legii 21/1924 – în prezent radiată, a avut codul unic de identificare 10813400.
- SC Fotbal Club Steaua București SA, persoană juridică de drept privat fondată în februarie 2003 de către AFC Steaua, George Becali, Lucian Becali, Victor Pițurcă și Viorel Păunescu, cod unic de identificare 15224430.
Faza I trecerea de la CSA la AFC în 1998
Conform site-ului CSA-ului :
În drept au fost incidente prevederile capitolului v reorganizarea persoanei juridice din codul civil vechi aflat atunci în vigoare.
- Art.174 – noțiunea
Reorganizarea persoanei juridice este operațiunea juridică ce
implică una sau mai multe persoane juridice și care produce efecte
creatoare, modificatoare ori de încetare a lor. - Art.175 – modurile de reorganizare
(1) Reorganizarea persoanei juridice se realizează prin fuziune,
prin divizare sau prin transformare.
(2) Reorganizarea se face cu respectarea condițiilor prevăzute pentru
dobândirea personalității juridice, în afară de cazurile în
care prin lege, actul de constituire sau statut se dispune altfel. - Art.178 – Divizarea
(1) Divizarea poate fi totală sau parțială.
(2) Divizarea totală se face prin împărțirea întregului patrimoniu al unei
persoane juridice între două sau mai multe persoane juridice care există sau care iau, astfel, ființă.
(3) Divizarea parțială constă în desprinderea unei părți din patrimoniul unei persoane juridice, care își menține ființa, și în transmiterea acestei părți către una sau mai multe persoane juridice care există sau care se înființează în acest fel.
În sensul celor afirmate mai sus stă dovadă protocolul m21 încheiat în martie 1999 între CSA și AFC, în special punctul 12:
- „12. Datoriile și creanțele CSA Steaua și ale fostei secții de fotbal profesionist, contracte anterior datei de 8 iulie 1998 în exclusivitate pentru componenții echipei de fotbal, tehnicieni și antrenori, precum și cele legate de participarea echipei la competițiile interne și internaționale, vor fi preluate de Asociația Fotbal Club Steaua București în baza unei convenții. Mijloacele fixe și mijloacele circulante existente în gestiunea fostei secții de fotbal profesionist a Clubului Sportiv al Armatei Steaua la data semnării protocolului vor fi preluate de Asociația Fotbal Club Steaua pe baza unui proces-verbal de predare-primire distinct.”
Faza II trecerea de la AFC la FCSB în 2003
În mai 2000 apare în monitorul oficial Legea 69 – legea educației fizice și sportului
La articolul 42 se menționează că ligile profesioniste de fotbal sunt alcătuite din asocierea cluburilor profesioniste de fotbal.
Modul în care un club este considerat profesionist sau devine profesionist este definit la articolele 31 și 32.
Art. 31. – (1) Cluburile sportive, organizate ca societăţi comerciale sportive pe acţiuni, sunt cluburi sportive profesioniste. Acestea au drept obiect de activitate participarea la competiţii sportive profesioniste, promovarea şi dezvoltarea activităţilor sportive, precum şi alte activităţi legate sau derivate din obiectul lor social.
(2) Cluburile sportive profesioniste se organizează numai pentru o singură disciplină sportivă.
(3) Cluburilor sportive profesioniste li se aplică regimul juridic al societăţilor comerciale, cu particularităţile cuprinse în prezenta lege.
(4) Pentru participarea la competiţiile sportive profesioniste cluburile sportive profesioniste trebuie să se afilieze la federaţia sportivă naţională respectivă şi, după caz, la Liga profesionistă respectivă.
Art. 32. – (1) Capitalul social iniţial al cluburilor sportive profesioniste, constituite ca societăţi comerciale sportive pe acţiuni prin reorganizarea actualelor cluburi sportive, va fi format din totalitatea patrimoniului net dobândit legal şi existent la data constituirii societăţii comerciale sportive pe acţiuni, precum şi prin aport în natură şi în numerar.
(2) Sumele rezultate din vânzarea acţiunilor, determinate până la nivelul patrimoniului net existent, se varsă în contul federaţiilor sportive, în vederea constituirii unor fonduri cu destinaţie exclusivă pentru sport, creării sau dezvoltării infrastructurii naţionale a ramurii sportive respective.
(3) Valoarea nominală a unei acţiuni, precum şi nivelul minim al capitalului social al cluburilor sportive profesioniste, constituite sau reorganizate în baza prezentei legi, se stabilesc potrivit dispoziţiilor legale în vigoare.
(4) Transformarea cluburilor existente în societăţi comerciale sportive pe acţiuni se face potrivit regulamentului de aplicare a prezentei legi.
Regulamentul de aplicare a legii 69/2000 este H.G. 884/2001 care prevede la articolul 56 următoarele:
- ART. 56 Cluburile sportive existente se pot transforma în societăţi comerciale sportive pe acţiuni în baza hotărârii adunării generale, cu avizul federaţiei sportive naţionale şi cu respectarea dispoziţiilor legale în materie.
Despre existența hotărârii cerută de lege se vorbește în motivarea curții de apel în recentul proces privind numele clubului (paginile 5-6).
Lista de jucători aflați pe anexa din tranzacția extrajudiciară menționată de instanță este aceasta:
Începând cu anul 2000 asociația a început să împrumute bani de la persoana fizică George Becali. În contractele de împrumut AFC-ul preciza că “Împrumuturile nu sunt purtătoare de dobândă, nu sunt returnabile prin decontări bancare sau prin casieria clubului și vor fi acoperite din vânzarea de acțiuni cu ocazia constituirii societății comerciale ce va fi înființată de Asociația Fotbal Club Steaua, ca acționar majoritar, conform hotărârii Adunării Generale din 10.04.2000. De asemenea, asocierile in participațiune vor fi acoperite în mod identic”.
Văzând că apariția respectivei societăți întârzie, George Becali a impus începând din 2001 clauze prin care în cazul în care asociația nu înmatricula societatea comercială în termen de 90 de zile de la acordarea creditelor el urma să execute garanția prevăzută în contract, constând în drepturile federative ale unor jucători. Astfel în decurs de doi ani prin nerespectare acestor obligații de către asociație George Becali a devenit proprietarul jucătorilor aflați pe lista de mai sus.
În ianuarie 2003, când a avut loc adunare care a dus la înființarea FC Steaua SA, lotul AFC Steaua era format, pe lângă jucătorii lui Becali, din Trică( ale cărui drepturi federative aparțineau de SPET SRL- o societate controlată de Păunescu) Miu (al cărui contract expira în vara acelui an) și Răchită (proaspăt transferat la 33 de ani). Ca atare, chiar dacă nu ar fi existat cerința legal ca toate cluburile profesioniste să se transforme în societăți comerciale situația economică a AFC-ului ar fi impus-o oricum această reorganizare, întrucât clubul nu mai avea nici bani și nici jucători cu care să gireze pentru noi împrumuturi.
În ceea ce privește rolul celor 3 ofițeri Bădălan, Zisu și Pigui în cadru AFC-ului, el este explicat într-un interviu recent (ianuarie 2017) de către colonelul Roșu (comandat al CSA-ului în acel moment).
“Oricum, eu nu aveam ce să-i dau lui! Eu, drept comandant al clubului Steaua, făceam parte din Consiliul de Administrație pentru că ministrul dăduse ordin cu o lună și ceva înainte să nu mai facă parte din acest Consiliu generalul Pigui, generalul Bădălan și colonelul Zisu. Atunci a hotărât să facă parte doar comandantul clubului, care eram eu, pentru că aveam acolo baza materială. Ăsta e motivul pentru care eu am participat acolo. Oricum, nu aveam de ce să mă împotrivesc acestui lucru. Echipa deja fusese cedată de Babiuc lui Păunescu.”
Că lucrurile stăteau așa se vede și din funcțiile celor 3 în armată. Zisu era șeful Direcției Administrare și Servicii din MapN, Pigui era șeful Direcției Domenii și Infrastructuri, iar Bădălan era șeful Statului Major al Forțelor Terestre. Niciunul dintre ei nu avea legătură cu echipa de fotbal sau cu sportul în general, fiind doar niște înalți ofițeri trimiși de ministru în consiliul de administrare al AFC-ului pentru a veghea la folosirea judicioasă a bazei din Ghencea ce fusese cedată gratuit asociației pe o perioadă de 20 de ani.
Concluzii
Cele două transformări juridice au fost cauzate pe de o parte de necesități legale (circulara UEFA din 1998 și legea sportului din 2000), iar pe de alta de necesități financiare (situația dezastruoasă a CSA-ului în anii ’90 și debitele pe care AFC Steaua le avea față de Becali la începutul anilor 2000).
Obligarea cluburilor prin lege de a se transforma din organizații non-profit în societăți comerciale nici măcar nu este vreo invenție românească. În Italia s-a întâmplat în 1996. Potrivit site-ului juridic dirrito24:
- „L’obbligo delle società sportive di costituirsi in società commerciali è stato voluto dalla FIGC nel 1966 per l’iscrizione ai campionati di competenza, asserendo che la funzione tipica dell’ associazione sportiva era ormai superata a favore di una più idonea costituzione delle stesse in società commerciali. Questo tipo di richiesta venne però delegittimata dalla Giurisprudenza di merito e solo successivamente, con la L. 586/1996 intervenuta per modificare la L. 91/81 sul professionismo sportivo in virtù della dirompente sentenza Bosman del 1995, si giunse alla definitiva trasformazione, nel professionismo, da associazioni a società commerciali.”
- Tradus: „„Obligația societății sportive de a se constitui în societăți comerciale a fost dorită de federația italiană încă din 1966 pentru înscrierea în campionat, motivându-se că funcțiile tipice ale unor asociații sportive erau inferioare celor ale unor societăți comerciale. Acest tip de cerere venea însă în contradicție cu meritul sportiv [multe cluburi neavând cum să facă trecerea într-un timp scurt] așa că abia odată cu legea 586/1996 care a modificat legea 91/1981 în privința sportului profesionist ca urmare a cazului perturbator Bosman din 1995 s-a ajuns la transformarea definitivă, în sfera profesionismului, de la asociații la societăți comerciale.”
Există evident și cazuri celebre. Spre exemplu Juventus a fost înființat în 1897 drept associazione polisportiva Sport-Club Juventus și a trecut prin mai multe transformări juridice. Actuala persoană juridică sub care echipa de fotbal își desfășoară activitatea, Juventus Football Club S.p.A. (societa per azioni), a fost fondată pe 27 iunie 1967.
Siegfried
Membru înregistrat fcsteaua.ro din 30 octombrie 2011.