În 2017 se împlineau 19 ani de când Armata a cedat Steaua fotbalistică 1947 mediului privat. Profitând de o decizie suspectă a ÎCCJ legat de o marcă, Talpan a fătat șefilor ideea unei echipe de fotbal CSA pe care să pună fosta siglă FC Steaua. Evident, CSA putea (și trebuia) să pună propria siglă pe tricourile echipei lui Lăcătuș, sau sigla din perioada 19741-1991, că tot au strâns un sobor de foste glorii în curte, dar rapandula a vrut musai sigla lui Becali pentru a atrage suporterii cu ea, pe cei care s-au născut steliști cu FC Steaua. Dar și pentru a arăta în justiție că acum numele FC Steaua București poate crea confuzie printre clienții unei echipe CSA Steaua îmbrăcată cu fost siglă a echipei FC Steaua București.
Să facem, totuși, o scurtă incursiune în primele două sezoane cu Gigi Becali acționar majoritar la SC FC Steaua București SA. Cea despre care Talpan spune că nu e „Steaua 1947″. În opinia sa, el a înviat continuatoarea în 2017, după 19 de ani de hibernare în valiză, direct în Liga a 4-a de amatori. Cu toate că până și CSA recunoaște oficial că AFC Steaua, deci clubul Steaua preluat de la CSA, a ieșit prin lege de sub tutela MApN după publicarea O.G. 26 din 2000.
1. SEZONUL 2003-2004 a fost primul sub noul patronaj privat al SC FC Steaua București SA. Cu oportunistul Pițurcă pe banca, tot campionatul, Steaua pe care nu o mai recunoaște el acum termina pe 2, după Dinamo. Motiv pentru care Becali l-a dat afară și chimia dintre ei s-a rupt.
- Pentru polițe la Becali, Pițurcă atacă FCSB-ul de câte ori are ocazia. Apropo! Piți, ce fumai pe atunci (2010) pe banii de la FC Steaua de nu mai vedeai nici cu ce tricou te îmbrăcai ca antrenor? De ce ai făcut până atunci la AFC și FC Steaua (FCSB) nu te mai întreb, că ai aerul de parcă a trecut pe acolo o sosie a ta.
Au fost aduși numeroși jucători care au pus bazele viitoarelor performante europene, finalizate pe „Riverside Stadium” din Middlesbrough: Vasili Hamutovski (achiziționat cu 50.000 de euro, lăsat să plece pe 500.000 de euro), Fane Nanu, Dorinel Munteanu, Nicolae Dica (5 sezoane, cât a stat la Steaua a ieșit an de an golgheter), Adi Pițu, Laurențiu Diniță etc.
Tot în acest sezon pornea cu un apetit incredibil de goluri și Adrian Neaga, cel care nu confirmase până atunci la Steaua. Este și ultimul sezon pentru Claudiu Răducanu, care lua apoi drumul Primerei Division, la Espanyol Barcelona.
Echipa-tip: Hamutovski – Nanu, Rădoi, Răchita, Neșu (Stoica) – Dumitru, Dica, Munteanu, Boștină – Răducanu (Diniță), Oprița.
- Videoclip cu golurile din Liga 1 sezonul 2003-2004
În UEFA, după ce a trecut în primul tur de Southampton cu 2-1 (1-0 și 1-1), a fost eliminată greu de Liverpool cu 2-1 (1-1 și 1-0). Rezultate notabile.
- Videoclip cu golurile din UEFA sezonul 2003-2004
2. SEZONUL 2004-2005. Becali l-a dat afară pe Pițurcă, iar în locul l-a adus pe italianul Valter Zenga, de la FC Național, venit în Ghencea la pachet cu Boris Keca si Petre Marin. Tot în acea perioada sosește grupul de la Bacău: Cristi Ciocoiu, Andrei Cristea, Eugen Baciu, Florin Lovin sau Dorin Goian. Odată cu toți aceștia, vine și un nou titlu de campioană pentru Steaua, după 4 sezoane de secetă, din care 3 sub Păunescu și cei 9 generali CSA din CA al AFC Steaua.
Echipa-tip: Hamutovski – Ogararu, Rădoi, Ghionea, Marin – Dumitru, Paraschiv, Munteanu, Dică- Oprița (Diniță), Cristea.
A fost sezonul renașterii mult așteptate a Stelei. Becali a venit cu bani, dar și cu ceva inspirație în conducere. În primul rând a refuzat să mai vândă jucătorii buni, cum se practica în Liga 1, pentru a crește valoarea echipei. Însă după un parcurs de campionat fabulos, Steaua era să se înece la mal. Pentru a creea un șoc la echipă, Becali a tăiat coada pisicii și l-a demis pe italian. Ultimele 3 etape nu-l mai prind pe Walter Zenga la cârma Stelei, fiind înlocuit de „Țiți” Dumitriu, cel care o conduce pe Steaua spre titlul cu numărul 22 din istorie.
Ultima partidă s-a disputat pe Ghencea, unde Steaua a învins cu emoții pe Poli Timișoara lui Contra și Viorel Moldovan cu 2-1, adjudecându-și titlul în fața câinilor.
- Videoclip cu finalul meciului, bucuria de pe Ghencea și Piața Universității, precum și evidențierea realizărilor din acel sezon. În tribune apare și Marius Lăcătuș, care mai apoi, în luna octombrie 2005, avea să fie numit de Becali președinte la FC Steaua București, sau FCSB cum îi spune Fiara mai nou.
- Notă. Lăcătuș a ajuns prima dată la CSA Steaua București în 1983, când clubul era prezidat de Ion Alecsandrescu. Între 1990-1993, a jucat un an în Italia (Fiorentina) și doi ani în Spania (Oviedo). În 1993 a revenit la CSA, unde a stat până în 1998, când secția de fotbal Steaua a trecut de la CSA la asociația FC Steaua București. La FC Steaua București, Lăcătuș a fost membru fondator al asociației FC Steaua București (1998), jucător (1998-200), președinte (2005-2006) și de 3 ori antrenor (decembrie 2007 – decembrie 2008, ianuarie 2009 – mai 2009 și septembrie 2010 – martie 2011). Evident, ca și Pițurcă, și Lăcătuș e străbătut acum de o amnezie suspectă.
Tot în acest sezon, 2004-2005, Steaua a avut un parcurs european de vis și prima mare performanță europeană de după 1989, primăvara europeană și calificarea în optimile Cupei UEFA, după ce trecuse de Valencia.
- Videoclip cu parcursul Stelei spre optimile Cupei UEFA 2004-2005
Deci, unde a fost Steaua fotbalistică după 2003, domnule Talpan? Noi nu am uitat nimic din toate acestea, cum speri tu să ne spleli creierele!
- Valeriu Răchită a jucat în trei rânduri pentru Steaua, 1989-1990, 1996-1998 şi 2002-2004. A prins un singur an cu Gigi Becali patron, dar surprinde şi spune că echipa care joacă acum în Liga a 4-a nu este cea pentru care a jucat el. ”Din păcate, cele două echipe sunt în Liga a 4-a, dar mă bucură faptul că suporterii nu au uitat echipa de tradiţie. Mă bucură faptul că National Arena va fi plin. Îmi pare rău ca sunt pe drum, la Arad, pentru că mergeam şi eu la meci. Ca om de fotbal, nu ca suporter al CSA Steaua, pentru că eu nu consider că am jucat la această echipă, dacă a fost înfiinţată acum doi ani”, a declarat Valeriu Răchită pentru Telekom Sport. Fostul jucător al Stelei a fost implicat în renașterea echipei Petrolul și știe foarte bine ce înseamnă un palmares pentru că s-a lovit de așa ceva la Ploiești. Cu toate că a fost un critic constant al lui Becali, și putea și el, ca alte șulfe, să folosească oportunitatea manipulării talpaniste cu marca vs palmares, și să mai lovească și el o dată cu gloata.
- Emerich Jenei a refuzat propunerea celor de la CSA să dea lovitura de start. Omul care a câștigat Cupa Campionilor în 1986 a lămurit lucrurile pentru realitateasportiva.net și GSP: “CUM SĂ FIE O ECHIPĂ DE LIGA A 4-A CONTINUATOAREA UNEI CÂŞTIGĂTOARE DE CUPA CAMPIONILOR? Pentru mine, Steaua este clubul care joacă în Liga 1, face performanță și e aproape să câștige titlul.”
Referitor la meciul CSA Steaua – Academia Rapid
Și la final, Vis de Halloween în monta garnizoanei
Să auzim numai de bine!
X Ray