FCSTEAUA.RO

Ghencea, mormântul unei mari echipe în groapa unei mari minciuni

Motto: Haideți acasă” este un articol-mesaj plin de sensibilitate roș-albastră cu opțiunea autorului în războiul de secesiune al fotbalului stelist. Fiecare are libertatea de a alege și nimeni nu poate să-i ceară vreo justificare. Vreau însă să spun două cuvinte despre „acasă” din mesajul central al articolului.

În istoria omenirii, multe temple au fost profanate de dușmani sau necredincioși. După ce a trecut urgia, supraviețuitorii le-au reconstruit peste moloz și cenușă. Deși porneau aproape de la zero, de fiecare dată noul Templu era cu un pas înainte față de trecut. Rănile erau laurii libertății și dispăruții eroi. Spiritual, cei îngropați îi fortificau fundamentul și zidurile, iar chipurile lor puse pe statui, fresce și picturi, erau fluide de energie și inspirație pentru posteritate.

Da, fizic și spiritual Ghencea a fost și este considerat Templul Stelei. Nu-mi vine în minte însă vreun exemplu de templu profanat chiar de cei care îl dețineau în administrare și îl spiritualizau în ode și credință. Templul din Ghencea este poate primul de pe planetă în această situație mioritică halucinantă.

De doi ani, gigantul fotbalului românesc, „Steaua”, se cutremură sub un píckhammer roș-albastru, manipulat din Ghencea de o juntă fripturistă aflată în Omerta militară, ca vârful aisbergului silențios care a scufundat gigantul flotei britanice, RMS Titanic. Parcă o minte diabolică a clocit în 1998 un scenariu  menit să distrugă peste 18 ani un mare simbol românesc. Brandul „Steaua”  la fotbal a ajuns ciuca batjocurei pornită chiar din interior spre public, prin media. Nu cu realizările sportive, ci cu imaginea mânjită de malversațiuni trimbițate dar neprobate.

Informații trunchiate și transparență cât să manipuleze, alimentează mediatic un război psihologic între părți și  între suporteri, fiecare dorind o halcă din trupul Stelei fotbalistice, însă CSA vrea partea leului. CSA – o instituție militară impenetrabilă, AFC – o Asociație radiată în 2011 și SC FCSB SA – o Societate comercială, sunt actorii într-un circ cu dezgropatul morților după 18 ani, „îngropați” în 1998 mai misterios decât soții Ceaușescu în 1989.  Mai degrabă vom afla exact câți copii nelegitimi a avut Ștefan cel Mare, cu cine, când și unde, decât adevărul despre cum s-a făcut transferul secției de fotbal de la CSA la AFC în 1998 și SC FCSB SA în 2003.

MApN și CSA invocă restricțiile militare în comunicare, AFC-ul nu mai există cu arhivă cu tot,  iar SC FCSB SA nu are cum să dețină documentele originale semnate între CSA și AFC, sau măcar toate copiile. De fapt pe asta se și bazează CSA. Statul, cel care a decis în 1998, stă impasibil măcinat de luptele politice pentru putere, iar DNA-ul și Magistratura sunt mai mult decât stat în stat.

Tot ca un făcut, SC FCSB SA și CSA au ca purtători de imagine – mesaj doi comici în comunicare. Un cioban coleric, cu doi ani de facultate la Drept, curs de zi, și alți 2 ani la Poarta Albă, face un PR reactiv de cascadorii râsului. De partea celălaltă, atacă un papagal cu cașchetă, care a făcut dreptul la fără frecvență în academia lui „Dinamo” (Academia de Poliție), dar cu licență. De 2 ani, Talpan, cu motivarea ICCJ în mână, cântă persuasiv aceași placă în mass media ca un ultras de peluză: „Steaua nu a plecat de la CSA. Palmaresul este la CSA. FCSB nu este Steaua și ocupă ilegal locul în Liga 1 și după ce își schimbă numele va fi dezafiliată. FCSB trebuie sa fie retrogradată de urgență in Liga a 4-a, iar CSA Steaua sa fie primita in Liga 1„. Cu toate că a primit răspuns de la Comisia juridică a FRF în februarie 2015:

  • Legat de dezafiliere: „FRF nu va lua nicio măsură împotriva SC Fotbal Club Steaua Bucureşti SA (Societatea). Astfel, după cum se arată chiar în motivarea ÎCCJ, activitatea fotbalistică a fost cedată către Socitatea amintită de către CSA Steaua Bucureşti. Faptul că nu s-a cedat şi marca nu înseamnă că Societatea nu mai deţine dreptul de participare în competiţii. Or afilierea la FRF s-a făcut în baza dreptului Societaţii de participare în competiţii. Patrimoniul CSA Steaua în integralitatea lui aparţine CSA Steaua, mai puţin dreptul de participare în competiţii (denumit activitatea fotbalistică), drept care a fost cedat Societaţii”.
  • Regulamentul susţine că un club nu poate face astfel de modificări decât în lunile iunie şi iulie: „Într-adevăr, dispoziţiile regulamentare amintite sunt aplicabile în cazurile în care un club doreşte în mod voluntar să efectueze astfel de modificări. Cu toate acestea, situaţia clubului Steaua este oarecum diferită având în vedere că o astfel de modificare a siglei, a denumirii şi a celorlalte elemente de identificare ar fi determinată de necesitatea respectării unei hotărâri de instanţă, au spus juriştii FRF și au făcut o completare :”Nu există un text regulamentar care să permită o astfel de modificare în timpul competiţiei, dar necesitatea respectării hotărârilor judecătoreşti prevalează normelor regulamentare”.

Toți suporterii steliști văd palmaresul echipei FC Steaua pe site-urile oficiale ale LPF, FRF și UEFA, unde SC FCSB SA este membră afiliată, însă unii vor alte dovezi de la ambele părți. Nimeni nu mai crede în nimeni, stare alimentată și de Justiție cu decizii diametral opuse pe aceeași cauză în peste 90% din dosare.

Ce a fost în 1998, ce este de fapt în 2016? Corupție, abuz sau idioțenie în stare pură?  Pentru brandul Steaua la fotbal nu mai contează. Oricare variantă are un impact devastator. Din fostă Regină a Europei, ca performanță, Steaua a ajuns Cenușăreasa României, ca imagine. Steaua nu mai sperie și nu mai impune respect nimănui. Nici măcar propriilor suporteri în totalitatea lor.

„Justițiarii” vor o altă Steaua, „spălată”, acceptând senini ca CSA să mimeze o dezgropare a echipei dintr-un mormânt în care Steaua nu a fost niciodată, Liga 5 a amatorilor. Nu au nici un stres să se  șteargă 13 ani din istoria Stelei (în realitate se șterge tot parmaresul, fiind o nou înființată). Până și cei care s-au „născut” steliști după 1998 și ca grup în 2005, acum se zbat să explice că de fapt Steaua era moartă și îngropată în Ghencea din 1998, iar ei au susținut în Templu o clonă numai din vina lui Becali! Nu din culpa CSA-ului,  care i-a dat Steaua și l-a găzduit cu ea  în Templu, pângărindu-l. Atunci nu mai era lezat interesul statului? Ba da, dar cui îi pasă? Pentru justițiari, în CSA sunt eroii curați care luptă pentru binele Stelei, iar acarul Păun este un cioban. Bineînțeles, Becali și suporterii steliști care au susținut echipa „Steaua”, continuatoarea, de când au devenit steliști, până azi. În viziunea „justițiarilor”, amintirile și sentimentele  din perioada 2003-2015 trebuie șterse din istoria Templului și verbal se dă la greu cu negru și spută.

Nici măcar comuniștii nu au fost atât de rătăciți de ură, ca Talpan & Co., încât să șteargă ani din istoria României. Nu s-au proclamat în 1948 continuatori ai României din 1918, de exemplu, „dezgropând-o” după 30 de ani, și nici nu i-a considerat pe românii care au trăit și muncit între 1918-1947 „neromâni”, așa cum Talpan &Co. îi tratează pe steliștii dintre 2003-2016 ca  „nesteliști”.

Da, acel „acasa” devine un loc de tristă amintire. Gazdă și victimă la o mare mascaradă:

  • Fie FC Steaua NU este Steaua și CSA ne-a mințit  timp de 13 ani că este Steaua. Adică pe mormântul Stelei din Templu, CSA a lăsat să joace o clonă, pângărindu-l. Mai mult, a tăinuit și a găzduit în Templu o impostoare, însușindu-și bani din propriul prejudiciu pe care susține că acum că i-a fost pricinuit atunci. Cu alte cuvinte CSA a fost complice și participant la jaful pe care îl reclamă în 2016 că l-ar fi făcut FCSB asupra CSA între 2004-2014?
  • Fie FC Steaua este Steaua și CSA ne  minte acum când spune că Steaua „adevărată” a îngropat-o în 2003 în Ghencea,  numai pentru a naște o echipă nouă peste cadavrul FC Steaua, după ce o răpune.

În oricare din variante, prin consecințe, „acasa” va fi locul unei „crime” morale și istorice: suprimarea a 13 ani din viața Stelei sau ștergerea întregului palmares. Indiferent dacă CSA are dreptate sau totul e o mascaradă, autorii și complicii au fost de la CSA, din Templul de Ghencea.

„Acasă” este locul unde Armata vrea să „nască” o nouă echipă, mimând că o dezgroapă pe cea din 2003 să o trezească după 13 ani, ca vampira Selene, „death dealer” în filmul Underworld.  Expertă în terminarea speciei concurente, a bănuit o conspirație în familie și a activat trezirea din hibernare a bătrânului vampirilor, Viktor, ca să îi ia locul lui Markus, împotriva regulei. Ca și Steaua lui Talpan, să ia  locul lui FC Steaua în Liga 1, „against rules„.

Mereu va persista în Ghencea parfumul anilor 2000 și amintirea echipei care ne-a adus atâtea bucurii, oricât var și vopsea va da CSA pe pereții stadionului modernizat. Cum vom veni „acasă” fără să mai simțim acel trecut apropiat care ne-a inundat sufletul de emoții și fericire? Cum să privim prezentul fără mirosul trecutului? Așa, parafrazând „haideți acasă”?Vorbim cu înflăcărare și ditirambic despre „acasă”, despre simboluri, sigle și culori, ca fiind sacre în Templu Ghencea și inima oricărui stelist, însă ura trece cu vedere cvasi-„profanarea” simbolurilor în Templu chiar de  cei de la CSA.

Înțeleg să nu mai uzi gazonul, să nu mai faci mentenanță la un bun al statului timp de 5 ani, dar să pângărești brandul și emblema „Steaua București” la fotbal, „bunul național”, vorba lui Talpan,  pe care apoi ceri 3,7 mil euro pe an chirie, e un caz unic în lume!?!

  •  Ce a fost când Ghencea era administrată de FC Steaua (până în 2011).
  • Ce a ajuns Ghencea administrată de CSA (2011-2016), când încasa chirie fabuloasă.

Nu este vorba de siglele de pe banca tehnică, din vestiare sau birouri, ci chiar de cele de pe frontispiciu și intrarea în Templu, „altarul” care definește pentru toată lumea că acolo este leagănul Stelei.  Acesta este respectul CSA-ului pentru valorile  și simbolurile „Steaua”? Nu a făcut-o din sărăcie, că primea chirii de aproape 1 milion de euro pe an, ci din totală nepăsare față de simbolul „Steaua București” la fotbal.

Această siglă a neglijat-o și după ce a înregistrat-o la OSIM în 2014, considerând-o doar o marfă de schimb contra euro. Abia după ce a anunțat că o va folosi propria echipă de fotbal a luat-o în seamă. În panoplia de sigle CSA de pe pagina oficială de facebook nu figurează nici acum, după 2 ani.

Această siglă este creația „pixel cu pixel” a SC Fotbal Club Steaua București SA în 2003, nu a CSA, și a fost pe pieptul echipei „FCSB” din 2004-2014. Abia din 2014 este a CSA, după ce a înregistrat-o la OSIM.
În 2016, Talpan & Co. vor să ne demonstreze că adevărata Steaua, cea din 1947, este sigla pe care ei au umilit-o ani de zile în Templul din Ghencea, pe când noi o veneram. Acum trebuie să le mulțumim ipocriților veroși și să îi credem! Nu?
Talpan& Co vor să privim la această siglă fără să ne mai amintim de steliștii Rădoi, Ogăraru, Neșu, Dică, Paraschiv, Neaga etc., cei care au adus onoare și valoare siglei, pentru că CSA a „decretat” în 2016: foștii idoli roș-albaștri nu au fost steliști, ci „fecesebiști”. Deși, toți au jucat cu acea siglă pe piept. Nu?

Da, Ghencea a ajuns o ruină, dar nu se va transforma totul în moloz, ci se va cosmetiza printr-un proiect de reconstrucție. Și după modernizare, fiecare stâlp, tribună, peluză și loc din Ghencea va mai purta vibrațiile cu ce spunea Ovidiu în articolul „ANII”: „… atmosferele senzationale cu Villareal, Valencia, Halmstadt (va mai aduceti aminte? …), cu Timisoara la titlul din 2005,  si in general din atatea si atatea derby-uri, inclusive cele de trista amintire din 2007 (2-4), din 2009 (0-1 in Ghencea, Torje), din 2011 (0-1 in Ghencea, Tamas…)„…  etc.  Însă toate acestea în Templu sunt și vor fi pângărite, scuipate și călcate în picioare de o parte din steliști și de CSA, în frunte cu Talpan. Pentru că aparțin Stelei cu care ei șterg pe jos acum, cu suporteri cu tot. Și nu oricum, ci public, în mass media și virtual.

Pe scurt, se îngroapă cu pietre o echipă vie și în locul ei se va „dezgropa ipotetic” una care nu a existat vreodată, nici în vreo groapă, nici în vreun sertar. Dar o va îmbrăca cu sigla și amintirile celeilalte, care au emoționat până și iarba din Templu între 2003-2014. Va avea și o imagine prin unele foste glorii din anii ’80 atrase în proiect. CSA i-a pregătit și zestrea. Un palmares până în 2003 pictat pe un panou din sediu. Îi pregătește și un trecut.

  • Printre misiuni în zone uitate de lume, refacerea flotei navale și aeriene, modernizarea trupelor terestre, scutul anti-racheta de la Deveselu si strategii NATO de securitate in regiune cu rușii în coaste, Armata se pregăteste să înregimenteze un batalion de fotbaliști pentru noua echipa de fotbal care intoarce Steaua și România în timp. Cu Marius Lăcătuș coordonator, cei de la CSA visează ca in 2020 să ajungă în prima liga din Romania. Până atunci Lăcătuș trebuie să organizeze de la Centrul de copii și juniori, până la noua echipă de fotbal. Si pentru ca imaginea fotbalului din „Epoca de aur” a României să fie completă, Lăcătuș a vorbit intr-un interviu pentru revista oficială FRF, despre relația bună pe care o are cu Valentin Ceaușescu, un foarte apropiat al Stelei și singurul fiu în viață al fostului dictator. „Mă întâlnesc săptămânal cu Valentin sau dacă nu ne vedem vorbim la telefon. Ne înțelegem minunat„, spune „Fiara”.

Îndiferent de deznodământ, grație CSA și MApN, Ghencea va fi mormântul unei mari echipe căzută în groapa unei mari minciuni de 18 ani! Nimeni nu va mai crede pe nimeni și în nimic, nici cu tata documentelor în față, ci va fi captivul propriei opinii prefigurată din (re)sentimente. Steliștii vor duce în spate aceasta cruce pentru totdeauna, fiecare prin ce tabără dorește.

Faptul că se face o nouă echipă în Ghencea e foarte bine și salut inițiativa!  Eu dezavuez modul în care CSA incearcă, cu toate mijloacele, să o construiască doar pe cadravul celei existente.

Nici în 1998, nici 2016, CSA Steaua nu a fost peste CS Dinamo. La câini s-a putut face o echipă fără a știrbi brandul și a declanșa un „război civil” între suporteri. Asta va semăna și mai multă ură în Ghencea, care li se va vărsa generalilor în cap, înzecit, la primele eșecuri fotbalistice. Cei care îi susțin necondiționat azi, nu vor mai fi toți în aceeași formulă și în 2021. Viața e trecătoare, vârsta nu stă în loc. Unii pleacă, alții vin.

Mijloacele și metodele „de forță” comuniste sunt dezgropate și ele în 2016. În primul rând, prin siguranța cu care Armata susține că va sări peste regulament direct în Liga a 4-a. În al doilea rând, prin solicitarea lui Talpan  de a se exclude un club pentru a înscrie în locul lui, direct în prima ligă, o echipă a Armatei nou înființată. Demers identic cu cel din 1947, când pe motive politice a fost exclus clubul privat de fotbal Carmen București pentru a se face loc în divizia A nou înființatei ASCA, viitoare Steaua din 1961. După 70 de ani, Talpan visează să agațe de gâtul Stelei altă piatră de moară, exact după scenariul din 1947. Ce se întâmplă Stelei acum, poate, este și blestemul lui Mociornița, patronul echipei Carmen. Who knows?

În fine, la fel îmi repugnă și poziția de virgine a celor din CSA, când totul răul Stelei a plecat de la ei și a fost întreținut de ei, din 1998 până în 2016. Până și controversatul Becali este tot creația lor, nu a suporterilor.

Talpan spune că Steaua a fost la CSA și între 1998-2003, dar în acea perioadă Armata Română din Ghencea și-a ales creditor un cioban (2000). CSA a girat cu toate drepturile federative ale echipei, împrumutul de peste 4 milioane de dolari luat de la Becali. Din 2002 aproape toți jucătorii Stelei erau „amanetați” la un cioban. Așa a ajuns Steaua la Becali!

Ce va fi cu Steaua? Dumnezeu cu mila!

PS. Sigur, acest articol este inutil pentru cei care consideră că „Steaua” sunt numai „ei” și grupul lor de prieteni. În cazul lor, în mod logic, restul nu mai contează.

X Ray

Exit mobile version