Pentru ideea articolului meu, “Frustrarea online. Mut și furios!”, voi prelua, ca preambul, frustrarea generală din mediul online românesc, descrisă excelent într-un articol publicat de defecți.ro. Nici sfaturile autorului nu sunt de neglijat, sunt chiar utile, motiv pentru care le-am păstrat, chiar dacă s-a lungit introducerea. Important este mesajul!
“Frustrarea ca stare generală pe Facebook
După cum ați observat probabil, în ultima perioadă, din cauza bizarei campanii electorale, această stare negativă pune stăpânire pe foarte mulți postaci din rețelele de socializare. Foarte mulți or să ne critice, sau, or să ne înjure considerând ca acest articol este unul tendențios. Credeți ce doriți, nu putem să ne supărăm, din moment ce știm ca reacțiile pot fi efecte ale frustrării, iar catarsisul este acela care vă va ajuta să depășiți starea negativă. Iar când acesta își va atinge scopul, veți realiza ridicolul situației și vă veți simți mai bine.
În continuare vom demonstra în linii mari că avem dreptate.
Din psihologie știm că există două reacţii distincte care indică frustrarea. O primă reacţie este conştientă, bazată pe convingeri de nezdruncinat în care frustratul, chiar daca simte că nu are totdeauna dreptate, urmăreşte cu asiduitate îndeplinirea scopului pe care îl crede suprem, riscând totul pentru a-l atinge. Al doilea tip este de natură inconştientă, apare când frustrarea este la limita suportabilului, încât emoţia negativă ameninţă tulburarea gravă a personalităţii. În momentul de intensitate absolută, intervin mecanismele inconștiente de apărare ale eului şi situaţia disperată este înlocuită cu resemnarea.
Iată două aspecte care pot scoate în evidență frustrarea în postări:
1. Agresivitatea și limbajul licențios în postări sau comentarii este o consecinţă a frustrării.
De câte ori, în timp ce vezi o postare care nu se încadrează preferințelor tale politice sau religioase, fie ea și în glumă, nu ai avut impulsul de a înjura sau raporta postacul? Tipic este exemplul când dai cu pumnii în tastatură, văzând ca celălalt este mai bun la înjurături ca tine sau este total neafectat de boscorodelile tale, ba te mai și blochează sau face cumva și determină excluderea ta din grupul sau de pe pagina unde te desfășurai atât de energic. E ca şi cum rămâi neterminat într-o partidă de sex, chiar mai rău. Instigarea la agresivitate prin limbaj licențios creşte proporţional cu nivelul frustrării. În plus, frustrarea se asociază cu creşterile ritmului cardiac, la fel ca şi furia sau comportamentul agresiv. Așa că stai calm, poți face accident cerebral, pe ăia pentru care lupți îi doare undeva de tine; ei nici nu știu de existența ta.
2. Știi ce este depresia în adevaratul sens al cuvântului? Nu este nicidecum acea stare de tristețe care trece a doua zi, este o stare extrem de gravă ce poate dura foarte mult și la care se poate ajunge și prin reprimarea frustrării.
Ai simţit vreodată că nu mai faci faţă la bombardamentul de postări politice din ultima perioadă? La o postare care te satisface, vin alte 10 care te supără, oameni care în trecut erau cu tine de aceeași parte a baricadei, acuma s-au sucit la 180 de grade și ești nevoit să-i stergi din lista de prieteni, pe unii chiar cu blocare. Îți este teama sa adaugi oameni noi în listă sau să dai accept la cererile care-ți vin, pentru că pot fi de la unii care vor doar să te înjure. Îți este teamă să dai Like sau să comentezi la anumite postări, pentru că poți supăra pe cine nu vrei să superi. Ese haos, nu mai știi ce să faci sau ce să crezi. Gândeşte-te puţin înainte de a lăsa aceste evenimente să te copleşească. Ele afectează negativ la nivel emoţional, mental, interuman, dar şi fizic. Pe termen lung, acestea determină instalarea afecțiunilor fizice. Durerile de cap, tensiunile musculare, afecţiuni ale stomacului, afecţiuni dermatologice, tulburările circulatorii sau respiratorii îşi au originea în lungi perioade de frustrare, însoţite sau nu de furie. În completarea acestor manifestări fizice vin o mulţime de probleme emoţionale sau psihice ce rezultă din reprimarea frustrării şi a furiei. Acestea pot varia de la episoade de agresivitate până la depresie şi tendinţe suicidale.
Cum să treci peste frustrare:
1. Nu te lăsa influențat de tine însuți.
În timpul frustrării ești foarte vulnerabil chiar propriilor tale convingeri. Analizează la rece situația și fă diferența între minciună si adevăr, pe măsură ce se desfăşoară evenimentele care te preocupă, cel mai bun lucru este să urmăreşti informațiile, să faci abstracție de convingerile tale, care pot fi otrăvite şi să redefineşti continuu problema. În cazul de față vei fi singur în cabina de vot, te poți răzgândi în ultimul moment, nu va ști nimeni ce ai votat, poți să minți și să le spui celorlalți ceea ce vor să audă.
2. Dupa alegeri va apărea inevitabil sevrajul de balăcăreli politice. E cazul să iei o pauză.
Nu lăsa problema să te obsedeze, dacă nu a ieșit cel pe care l-ai votat. Din când în când, este esenţial să te distanţezi mult de evenimentele curente. Opreşte-te pentru un timp, nu mai posta nimic, lumea o să uite înverșunarea ta și o să reînceapă iar să distribuie poze cu pisici, asta fiind o stare normală pe Facebook, stare în care poți da like fără să superi pe nimeni.
3. Gândește și înainte și înpoi
Frustrarea este o stare psihică interioară. Nu se întâmplă în afara ta, ci în interiorul tău. Observă cu atenţie unde ai ajuns cu lupta ta. Nu te mai blama, că nu rezolvi nimic. În schimb, întreabă-te: „Peste câteva luni oare o să mai fiu supărat din această cauză?“ Mai mult ca sigur că nu. Sau gândește-te la trecut și întreabă-te: „Oare când acum câțiva ani am luptat pentru unii care acuma m-au dezamăgit, de data asta nu o să pățesc la fel?“
4. Unii fac haz de necaz, poți să încerci și tu.
Ești în permanenţă vulnerabil la stres din cauza faptului că iei totul mult prea în serios și uiți să știi de glumă. Vezi rece ironia situației și învaţă să râzi, chiar dacă subiectul unei glume vizează simpatii ale tale. Asta este în plus si dovadă de inteligență și flexibilitate, lucru care te va apăra să devii un frustrat.”
Scris de Doctorul Mabuse și publicat pe defecți.ro.
Frustrarea și furia roș-albastră!
Am folosit o introducere generală cu articolul de la defecți.ro pentru că aceeași frustrare a virusat online și lumea roș-albastră, dezbinată în bisericuțe și fracțiuni paranormale cu bunul-simț anesteziat. Paradoxal, aproape fiecare se dezice, activ sau pasiv, de grupul de socializare pe care-l frecventează și vrea altceva. Ipocrizia unora și naivitatea altora sunt la superlativ. Și nu e vorba despre un scrutin electoral sau de politică, ci de echipa de fotbal FC Steaua București, alias “FCSB”.
Bomba aruncată de Înalta Curte de Casație și Justiție pe butoiul cu pulbere din Ghencea a declanșat mișcarea browniană a fidelității și “alegerile generale” în rândul suporterilor steliști, asociate cu o propagandă și manifestări virulente online identice cu cele descrise în articol de “Doctorul Mabuse“. De fapt, e logic. Tot noi românii suntem și la fotbal și în disputele politice.
Numai acea “rază” ar rupe tăcerea, să se arate triumfător opozanților cum n-au văzut ei pădurea din cauza copacilor. Nici măcar tradiționalele urări de Crăciun și Anul Nou nu au reușit să penetreze stratul gros de anestezic din jurul unor simțuri pentru că restul este redus la un “nimic” citit din plictiseală, dacă e citit, și…