FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Steaua lui Þiți Dumitriu

fcsteaua.ro02.12.2007 07:56

Al treilea din frații Dumitriu a cunoscut finalmente cea mai mare notorietate fotbalisticã. ªi asta în condițiile în care Nichi Dumitriu II fãcea un cuplu vestit la Rapid cu Ion Ionescu, ridicând driblingul la rang de Harlem. Asccensiunea lui Þiți a fost cãznitã și labirinticã. Mijlocaș laborios, fãrã valențe tehnice deosebite, va rãtãci pe la diverse echipe: CS Târgoviște, ASA Sibiu, ASA Tg.Mureș, Steaua(1968-1972), Rapid, Olimpia Satu Mare, FCM Galați, ICSIM București.167 prezențe în A și 25 goluri marcate.

Face parte dintre puținii ghinioniști, care sub culorile roșu-albastre, nu au câștigat un titlu. A cucerit cu formația militarã 3 Cupe ale României. ªi ca posibil component al echipei naționale e urmãrit de neșansã, îmbrãcând tricoul tricolor o singurã datã, în 1967, în Kinshasa, la meciul amical Congo-România 1-1, când i s-a anulat în minutul 90 un gol perfect valabil, pe motiv cã o victorie a oaspeților ar fi stricat sãrbãtoare triburilor locale. A fost la un pas de a prinde naționala "în D" de la Guadalajara, fãcând parte din lotul lãrgit, dar în locul lui și al lui Gergely fiind preferați la mijloc mult mai tehnicii Dobrin și Dembrovschi.

Absolvent de IEFS și cu 45 zile de școlire la Coverciano, Dumitriu va arunca pe el treningul antrenorului. Compensatoriu, cu mult mai multã șansã. Dar și aici Golgota sa e marcatã de popasuri bizare: ICSIM, Rapid Fetești, CS Botoșani, Ceahlãul, Rapid Mizil, Autobuzul, FEPA Bârlad, Steaua(ca secund al lui Iordãnescu 1988-1990), Dacia Unirea Brãila, Steaua și naționalã(ca secund al aceluiași Puiu, în perioada 1992-94), Steaua(1994-97), AEK Atena, Apolon Limassol, Rapid, FCM Galați, Rocar. De fapt "definitivatul în antrenorat" și l-a dat la Brãila, unde a urcat o echipã retrogradabilã pe locul 6, fiind revelația primei ligi. Doctoratul l-a susținut în 3 sezoane la vârf la Steaua. Puțini antrenori s-ar putea lãuda cu 3 titluri, 2 Cupe, 3 calificãri consecutive în grupele Champions League, administrând riguros cea de-a treia generație de aur a Ghencei(dupã CCA și Steaua Sevillianã), ce-i cuprindea pe un Adrian Ilie, Gâlcã, Roșu sau Prodan. Replica în fața unor trusturi de fotbal(Benfica, Atletico Madrid, Borussia Dortmund, Juventus) a fost onorabilã iar Ghencea fotbalisticã în perioada 1982-1988 și-a trãit o perioada de rarã exuberanțã.

Numai Ajax și Steaua reușiserã performanța celor 3 accederi consecutive. Cã militarii n-au mers mai departe ținea de limitele fotbalului nostru, dar iluzia cã vom fi iarãși ce-am fost(ay, ay, Sevilla, dulce și perpetuã amãgire !) ne popula visele de iarnã. Om dintr-o bucatã, Þiți promise încã de la instalare, cu vocea sa de jazzist de New Orleans: "Mulți cred cã a fi antrenor principal la Steaua ar fi o pãlãrie prea mare pentru mine. Veți vedea cã nu e de loc așa". ªi în plinã glorie și-a dat demisia, pãrându-i-se suspecte manevrele de privatizare a echipei: "eu am un contract cu Steaua Armatei. Dacã se schimbã forma de organizare, eu plec". ªi s-a transferat la AEK Atena unde a trãit o dramã de familie (i-a murit soția) și una profesionalã (grecii s-au simțit ofensați de replica acidã a lui Þiți "vreți circ, vã recomand teatrul de varietãți din localitate" și l-au demis aiurea). A crezut în construcția lui Rocar, sub finanțarea unui berar analfabet din Bragadiru, cu care a retrogradat, chiar dacã a ajuns în finala Cupei. Sobrietatea sa excesivã a dat impresia unei rãciri fațã de Steaua (echipa care l-a consacrat), dar când i s-a solicitat sprijinul a venit necondiționat. Pentru cã titlul ce i s-a atribuit lui Zenga a fost a lui Þiți și Dorinel Munteanu, "pãianjenul" țesând pânze prin alcovuri și pierzând controlul echipei la finiș.

Azi, Þiți conduce o echipã de ligã secundã Prefabricate Modelu, unde sperã sã impunã modelul Steaua. ªi mai crede cã dacã ar fi fost Dumitriu VI ar fi cucerit 6 titluri cu echipa la care valiza sa itinerantã a stat ani buni în debara.

Constantin Ardeleanu

yo_marius02.12.2007 08:11

cum am mai spus ori de cate ori am avut ocazia Dumitriu e unul din cei mai buni antrenori ai Stelei ever!!!! as spera la o revenire a lui odata si odata...macar impreuna cu Iordanescu si Ienei ca directori tehnici (da,stiu ca e utopic....but everyone has his dreams...)

VALCEA02.12.2007 08:29

Steaua LUI Titi Dumitriu..... ACUM ESTE Steaua **** :huh:

1on02.12.2007 08:29

Articol bun dar nu este corectã afirmația din final: "Pentru cã titlul ce i s-a atribuit lui Zenga a fost a lui Þiți și Dorinel Munteanu". Dacã Zenga a trãdat nu trebuie sã-i luãm ce e al lui.

androsteaua02.12.2007 09:36

ce-am fost,ce-am ajuns,CE VOM FI?

ANTIgigi02.12.2007 10:16

@androsteaua

Cat timp creditorul nostru "drag" recunoaste cu atat de multa franchete ca este cel mai prost din lume (departe de adevar nu e) si ca o echipa ca a Buzaului trebuia sa se fereasca din calea noastra....departe nu vom ajunge.

O zi buna...

dr.adrian902.12.2007 10:48

vrei sa-ti salvezi echipa. vrei intradevar. doresti disparitia AntiFotbalClub Becali.

atunci nu mai sta in casa si pe net, fa si tu ceva

doar tu poti schimba soarta Stelei

luni pe stadion, invinge vremea capricioasa, croiesteti singur destinul tau si al echipei tale de suflet

adynezu02.12.2007 12:07

off topic... mama ce grupa avem la Euro.. Olanda, Italia, Franta.... Mai putem sa speram la faptul ca fiind cele mai tari echipe, jucatorii vor intra motivati, si poate facem o surpriza.... scz de off-topic

1uLy4Nn02.12.2007 12:20

Steaua lui Dumitriu este Steaua lui Dumitriu dar sa vezi Steaua lu Becali :|:|:|..cand se va sfarsii cosmarul? :(((

cristian8602.12.2007 14:18

Dumitriu este un antrenor decent si o persoana decenta. Este adevarat ca la Steaua a si avut norocul sa aiba jucatori peste media campionatului.

Daca vreti ca la Steaua sa "straluceasca" trebuie sa ne organizam, trebuie sa fim MANDRI ca suntem stelisti. Steaua nu este reprezentata doar de jegul de finantator-creditor sau de cei 11 (14) jucatori care formeaza echipa.

In vremurile de glorie din anii 90 (atat a echipei cat si a Armatei Ultra) exista o simbioza a echipei cu galeria, care incet incet s-a destramat. Suntem multi dar slabi atat timp cat permitem unui jeg sa faca de ras un simbol national.

INTERESUL comun este Steaua.

Jegule mars la groapa de gunoi a evolutiei. Se pare ca nenea Darwin a dat-o in bara rau de tot. Mai rau de atat si Creatorul a dat-o in bara.

st_194702.12.2007 17:21

In 2005 oaie si-a batut joc de inca o glorie stelista .

bogdan02.12.2007 19:54

OFF TOPIC

Stire de tot kk-atul la carpeta sporturilor

"Statisticã / Dacã nu pierdea 13 puncte acasã, Dinamo era lider!"

Cat de idioti. Pai daca Steaua sau Rapid sau oricare echipa din primele 6 nu pierdeau, nu erau lideri? Cat de aserviti lui dinamu sunt !

mirceaor03.12.2007 07:25

Respect nea Titi.. Un stelist adevarat si un antrenor foarte bun

ariven2103.12.2007 10:35

Am o intrebare....retorica...

Daca in dubla ciu Rosenborg, antrenor era Dumintriu, oare anul acesta am fi jucat a treia oara (re)consecutiv in UCL?

Daniellone03.12.2007 12:07

Daca de obicei savurez articolele dvs., de data aceasta imi permit sa nu fiu de acord in totalitate cu parerile pe care le exprimati. Din pacate Dumitriu a fost un antrenor cel mult mediocru, iar cine avea o varsta suficienta la acea vreme pentru a fi capabil de o analiza pertinenta a perioadei '94-'97, in care a fost antrenor Dumitriu, stie acest lucru. Apropo, mai tineti minte scandarile galeriei Stelei, in toamna lui '96, cand un anume Ioan Becali, un mare profitor al acelor ani, ne vindea aproape intreaga echipa? "Becali, te rugam / Vinde-l si pe antrenor!". Da, la "marele" antrenor Dumitriu se refereau.

Desigur, rezultatele au fost bune, dar nu stiu ce antrenor nu ar fi obtinut acele rezultate avand in cei 3 ani sub comanda jucatori ca Stelea, Prodan, Dobos, Filipescu, Galca, I. Stan, Panduru, Rosu, Militaru, A. Ilie, Lacatus sau Vladoiu. Dupa parerea mea, avand in echipa macar jumatate din titularii incontestabili ai "nationalei" acelei perioade, care tineti minte ce rezultate avea, rezultatele lui Dumitriu ca antrenor al Stelei au fost medii. Cred sincer ca un alt antrenor ar fi reusit sa realizeze mult mai mult cu acei jucatori, de departe cel mai bun lot pe care l-a avut vreo echipa romaneasca dupa revolutie.

Lucrurile pot fi privite din multe unghiuri, dar sa lauzi un sofer care conduce un BMW ca a intrecut cateva Trabanturi mi se pare exagerat.

viostelistul03.12.2007 15:18

Asa e, valiza a stat la locul ei si poate ar mai fi stat si astazi, cine stie? Acea lozinca oarecum amuzanta a ramas totusi in istorie! Unul dintre cei mai buni antrenori din istoria Stelei, ca de altfel multi dintre fostii componenti ai echipei, ar merita mai mult respect din partea conducerii actuale! Dar, cu cine sa te intelegi?!?

Lacatush06.01.2008 07:07

Respect nea Titi. Un mare antrenor si un mare om! La mai mare!