FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Laca stie!

fcsteaua.ro16.11.2007 09:44

In cea mai buna carte despre fotbal citita vreodata de mine, Nick Hornby povesteste despre impresia extraordinara pe care i-a lasat-o un banner afisat pe Highbury cu inscriptia "George knows!". Hornby vorbeste despre un sentiment asemanator celui pe care il avem toti atunci cand suntem copii, nesiguri de cele ce se intampla in jurul nostru, cand avem nevoie sa vedem expresia plina de siguranta a unui parinte care "stie".

Care stie fara sa simta nevoia sa explice sau sa se justifice...

A unui parinte care sa stie si care sa ne dea increderea de care avem atata nevoie in momentele alea in care abia incepem sa deslusim imensitatea lumii care ne inconjoara...

Si desi comparatia dintre antrenorul echipei de care esti legat iremediabil pe viata si parinti nu sta intrutotul in picioare, in ambele cazuri e un spil despre care Hornby prefera sa nu vorbeasca.

Anume ca nici un parinte nu poate "sa stie" intotdeauna...

Tot ce poate sa faca un parinte in momentele alea cand avem nevoie ca ei "sa stie" este sa fie acolo pentru pentru noi.

Pur si simplu.

Si adevarul e ca de cele mai multe ori parintii nici macar nu "stiu"...

Sunt doar acolo si atunci cand totul pare sa-si piarda sensul, cand nimanui nu pare sa-i mai pese, cand ne pierdem punctele cardinale, ei pur si simplu sunt acolo si ne dau siguranta ca exista cineva caruia ii pasa, pentru care lucrurile vor avea mereu un sens, si anume ca noi ramanem intotdeauna pentru ei copiii aia speriati care au nevoie ca cineva "sa stie"...

Am inceput printr-o digresiune pentru a ajunge la ceea ce am eu de spus...

Si anume ca la ora actuala, multi dintre noi se simt instrainati in raport cu Steaua.

Multi simtim ca echipa pentru care am suferit si vom continua sa suferim indiferent de rezultate si de forma de moment nu ne mai apartine...

Multi simtim ca dispretul unor parveniti a depasit de mult orice limita a suportabilului...

Multi simtim ca spiritul Stelei e tot mai mult pe cale sa se piarda sub presiunea nevoii de procente electorale si de popularitate pentru trimisul Domnului pe pamant...

Simtim cum ne pierdem punctele cardinale...

Simtim cum nimic nu mai are sens...

Simtim cum nimanui, si uneori nici chiar noua, nu-i mai pasa...

Si privim in jur speriati, ca atunci cand eram copii si descopeream cu spaima imensitatea lumii din jurul nostru, figura cuiva caruia sa-i pese si care sa ne redea certitudinea ca totul mai are inca un sens...

O figura de parinte care sa ne linisteasca si care "sa stie"...O privire care sa ne spuna tacut:" Nu va fie teama, eu sunt aici ca sa am grija de voi!"

Zilele astea am privit si eu speriat in jur dupa o privire care sa ma linisteasca si care sa-mi spuna ca lucrurile inca nu si-au pierdut complet sensul. Cineva care sa imi dea curaj in fata nebuniei care ameninta sa ne sufoce.

Am cautat pe cineva care pur si simplu "sa stie".

Si l-am gasit.

L-am zarit undeva pe banca Stelei pe baiatul ala pletos pe care il iubeam teribil pentru ca intr-o lume inchistata in conformism si spaima, el aducea relaxarea si spiritul de fronda.

L-am zarit pe baiatul ala, peste care au trecut o gramada de ani, care intr-un mai de acum 21 de ani a pus intr-un sut toate frustrarile si neimplinirile noastre spre a ne aduce pe cat de aproape de Paradis poate ajunge un om datorita fotbalului...

Vazandu-l am inteles ca voi refuza mereu sa intru in jocul paranoic de-a cere rezultate imediate unui antrenor abia instalat.

Vazandu-l am stiut ca va trebui sa avem rabdare cel putin 2-3 ani ca o noua echipa a Stelei sa se construiasca...

Vazandu-l am stiut ca acum pot sa am incredere. Ca exista cineva care stie!

Laca stie! Eu unul cred asta cu convingere.

Tot ce ne cere este doar sa-i dam timp. Sa-i dam inapoi cativa din anii fericiti pe care el ni i-a daruit. Sa refuzam "logica" schizoida potrivit careia un plan pe termen mediu pentru Steaua are ca termen de finalizare data urmatoarelor alegeri...

Sa facem toate astea convinsi ca Laca stie!

Si sa fim absolut convinsi ca indiferent ce va fi, chiar si atunci cand totul va parea sa-si piarda sensul, cand nimanui nu va mai parea ca-i pasa, cand vom simti ca ne pierdem punctele cardinale, el pur si simplu va fi acolo sa ne dea siguranta ca exista cineva caruia ii pasa si pentru care lucrurile vor avea mereu un sens.

Cineva care atunci cand ne vom simti iar ca niste copii speriati care au nevoie ca cineva "sa stie", ne va ajuta sa gasim iar drumul spre casa!

Forza Laca! Forza Steaua! Mandru ca sunt stelist!

the quiet romanian

Azazello16.11.2007 10:10

Da ! Lacatus stie ! Imi place teribil expresia si imi aduce aminte de comentariul meciului de aur al Stelei ...Lacatus trebuie sa inscrie ! Lacatus va inscrie !

De momentele acelea imi aduce aminte expresia folosita in articol si ma face sa cred ca intr-o perioada de criza din care TREBUIE sa iesim si sa redevenim ce-am fost, chiar daca asta va dura, Lacatus este speranta noastra.

Lupta Steaua, lupta Marius !

potra16.11.2007 10:15

apropo de copilarie..."nu stiu altii cum sunt dar eu...". pana acum Lacatus nu a facut in cariera lui de antrenor nimic impresionant si totusi atunci cand a venit la Steaua am simtit un sentiment de liniste. asta pentru ca, exact cum spui si tu mai sus, chiar daca poate acum nu are experienta necesara, "nu stie" (cum spuneai tu), macar el iubeste Steaua, asta e un lucru sigur. a venit aici cu sufletul si tot cu sufletul este legat de culori.

acum ar trebui sa spuna toata lumea ca Regele e la Steaua. pentru ca adevaratul rege al Stelei este Lacatus. adevarata legenda a culorilor rosu si albastru.

CaTaLiNsm StElIsTu16.11.2007 10:18

Extraordinar de frumos articol!Splendid!

A-s vrea si eu sa ajung sa iti impartasesc sentimentul acesta de liniste,dar nu stiu de ce ceva nu ma lasa,probabil realitatea acesta nemiloasa pe care o traim,acest puroi numit Becali care sunt sigur ca nu va lasa niciodata un antrenor sa formeze o echipa,fiind izgonit dupa bunul plac "iluminatului".Eram comvins ca Gica va confirma daca va fi lasat in pace cel putin un sezon,pentru ca nu se poate ca un om cu experienta si cunostintele lui in materie de fotbal sa nu reuseasca;eram comvins ca Pedrazinni e cel mai indicat antrenor pana in iarna peste degringolada formata,era un antrenor respectat si care avea si el la randul sau cursurile scolii de la Coverciano.Punctul culminant a fost venirea lui Laca in Ghencea...daca gunoiul de Jiji avea catusi de putin buan intentie de a-l aduce ca si un profesionist ce este si nu pentru ca asa ia spus Hrebe si pentru imaginea lui dinaintea alegerilor aveam si eu acea liniste de care vorbeai atunci cand il vedeam pe Marius pe banca,punandu-mi nadejdea si speranta in el,fiind comvins ca nu ma va dezamagii.

Dar asa ma astept in orice clipa ca"Fiara"sa fie alungata in urma unui insucces si sa fie adus inapoi ZerOlaroiu sau un alt pseudo-antrenor;sau in cel mai bun caz un antrenor cu nume strain cu cat de cat ceva competenta dar care va pleca neacceptand sa fie"marioneta"patronului.

steaua-no116.11.2007 10:20

Excelent articol.

Ai spus tot ce era de spus despre situatia in care ne aflam.

DelPiero1016.11.2007 11:01

Laca reprezinta aripile sperantei noastre...sa avem incredere in el...

Mihai Somanescu16.11.2007 11:44

Citind acest articol ma incearca un puternic sentiment de dezamagire. De fapt nu stiu cum s-o numesc, deoarece odata vedeam si eu lucrurile asemeni autorului, dar am descoperit ca realitatea cruda e alta. Din pacate, Laca este doar un pasager ca antrenor care va fi debarcat imediat ce nu-i mai va fi de folos creditorului Becali sau odata ce Oli va accepta sa revina.

Dar nu asta e marea mea dezamagire, ci aceea ca jucatorul Lacatus n-are nimic in comun cu omul Lacatus si cu antrenorul Lacatus, din pacate. Cand accepti mediocritatea asa cum face el, cand accepti sa primesti ordine de la unul care n-are nimic in comun cu Steaua, e clar ca nu spiritul Stelei 86 te calauzeste. Pacat.

Virgil16.11.2007 11:46

Din pacate nerabdarea de a obtine rezultate nu este numai a conducatorului efemer al Stelei, ci si a foarte multora dintre noi.

Stiu de foarte mult timp ca unei echipe la care au fost adusi foarte multi jucatori noi, ii este necesar un timp relativ indelungat pentru a se produce o acomodare intre coechipieri, o continua perfectionare a relatiilor si a stilului de joc pentru a actiona ca o echipa puternica, capabila sa obtina performante.

Evident intr-o astfel de situatie si unui antrenor nou ii trebuie timp pentru a-si face cunoscut si inteles sistemul pe care urmeaza sa-l aplice la noua echipa si nu numai.

Eu cred ca si Hagi stia, daca nu mai mult decat Lacatus, poate la fel de mult ca el. El a fost antrenorul cu care Steaua a inceput sezonul si cred cu tarie ca trebuia lasat sa termine campionatul. In liniste, fara presiuni din partea jucatorilor la Becali si fara presiuni si iesiri in presa ale lui Becali impotriva lui Hagi. Tocmai in virtutea faptului ca unei echipe in care majoritatea jucatorilor era noua ii trebuie timp. Hagi stia si trebuia ca Becali sa aiba rabdare cu el. Noi aveam.

Trecand la Lacatus, rabdarea si increderea care trebuiau sa fie acordate lui Hagi, urmeaza a-i fi acordate fostului mare 7-ar.

Din pacate suporterii si-au pierdut rabdarea, dar motivul este unul care sta in picioare. Pe langa faptul ca joaca slab, previzibil si fara randament, jucatorii nu reusesc sa convinga pe nimeni ca isi dau si sufletul pe teren. Se comporta aidoma unor mercenari. Nu intamplator li s-a strigat din peluze "mercenarii! mercenarii!".

Parerea mea este ca Lacatus nu este un antrenor de mare valoare, asa cum i-ar trebui Stelei. Din pacate nici in tara nu prea exista asa ceva. Sunt vreo 3 -4 mai rasariti, gen Dan Petrescu, pe care cu echipele pe care le au, nu-i vad bine in competitiile europene.

CFR Cluj? Famagusta se aude?!

Rapid cu Strambul la timona? Imi amintesc de meciul de la Amsterdam cand au pierdut dupa ce conduceau cu 2-0 la pauza?

Dinamo? 1,2 lei/kg de varza!

Stelei i-ar trebui un antrenor valoros si 3-4 jucatori dintr-o tara in care fotbalul se joaca intr-adevar, nu este mintit. Dar asta din sezonul urmator. Pana atunci ii acord credit lui Lacatus pentru ca asa e corect. Poate ca odata cu revenirea lui Radoi, Ghionea, Plesan si aducerea unor profesionisti de marca, Steaua va razbi.

Mandru ca sunt Stelist? Sunt si voi fi Stelist pana la moarte, dar mandru voi fi numai cand Steaua va juca bine si va face performanta. Pana atunci, capu-n pamant.

Azazello16.11.2007 12:18

Virgil,

As vrea sa stiu si eu ce atribute trebuie sa aiba un antrenor ca sa fie de mare valoare? Jenei inainte sa ia campionate si cupe cu Steaua ce valoare avea ? Iordanescu la fel ...? Titi Dumitriu? Ce mari performante facusera acestia ca antrenori inainte de a lua loc pe banca Stelei? Exemplele pot continua si raportat la campionate externe. Lippi, imaite sa ajunga la Juve era un ilustru necunoscut, Del Bosque la Real era mantaua de vreme rea si a luat CCE - deci a devenit un mare antrenor...Mouriniho la Porto....

Mare antrenor te face echipa !!!!

Sincer, nu inteleg de ce puneti la indoiala, multi de pe site, calitatile de antrenor.ale lui Laca ... Pe unde a fost a lasat o impresie excelenta (mai putin nefericitul caz Ceahlaul). Ce ati fi vrut, sa ia campionatul cu UTA ca sa fie etichetat ca "mare antrenor" ? E absurd !

Eu zic ca trebuie doar lasat in pace si va face treaba la Steaua. Dar nu va asteptati la minuni, campionatul anul asta sau cine stie ce victorie de rasunet la Londra. Daca ele vor veni, cu atat mai bine dar daca nu, trebuie rabdare si mai presus de toate trebuie timp ... si incredere !

Si inca ceva, eu sunt mandru ca sunt stelist pentru culori, pentru spirit si pentru ce am trait de-a lungul anilor, fie ca a fost vorba de un 3-0 cu Anderlecht sau un 9-1 cu Corvinul, fie ca a fost vorba de un 0-4 cu AC Milan sau un 0-5 cu PSG. As fi mandru ca sunt stelist si in B.

(Sa nu iei completarea ca un repros, fiecare e stelist cum vrea el sa fie).

Virgil16.11.2007 13:45
As vrea sa stiu si eu ce atribute trebuie sa aiba un antrenor ca sa fie de mare valoare? Jenei inainte sa ia campionate si cupe cu Steaua ce valoare avea ? Iordanescu la fel ...? Titi Dumitriu? Ce mari performante facusera acestia ca antrenori inainte de a lua loc pe banca Stelei? Exemplele pot continua si raportat la campionate externe. Lippi, imaite sa ajunga la Juve era un ilustru necunoscut, Del Bosque la Real era mantaua de vreme rea si a luat CCE - deci a devenit un mare antrenor...Mouriniho la Porto....

Mare antrenor te face echipa !!!!

Cu buna stiinta sau fara, ai oferit raspunsul la intrebarea pusa.

Cine era Jenei inainte de a castiga campionate, cupe? Exact ce e Lacatus acum. Un antrenor fara rezultate.

Ce va fi Lacatus daca va avea rezultate de valoarea celor obtinute de nea Imi, Puiu si Titi? Un antrenor de mare valoare. Simplist vorbind.

Azazello16.11.2007 13:52
Cu buna stiinta sau fara, ai oferit raspunsul la intrebarea pusa.

Cine era Jenei inainte de a castiga campionate, cupe? Exact ce e Lacatus acum. Un antrenor fara rezultate.

Ce va fi Lacatus daca va avea rezultate de valoarea celor obtinute de nea Imi, Puiu si Titi? Un antrenor de mare valoare. Simplist vorbind.

Da , foarte corect ! Dar asta inseamna implicit ca Laca poate ajunge un antrenor de mare valoare. Sa-l lasam sa o faca. Ar fi pacat sa-l pierdem si pe el ...

Virgil16.11.2007 13:55

De acord cu tine. Asta am spus si eu.

juststeaua16.11.2007 20:16

superb articolul!coerent si persuasiv!

dar pacat...pacat ca tot ce ne-a mai ramas la Steaua in acest moment e Laca!iar linistea de care vorbesti nu aduce siguranta,poate doar liniste pe stadion,liniste la peluze..liniste intrerupta doar de izbucnirile necontrolate de furie a suporterilor dezamagiti...

as vrea sa cred ca Laca stie si ca ne va demonstra asta,ca ii va invata si pe "bravii" nostri jucatori ceea ce el..stie!ma rog sa ai dreptate!

dar nu ma pot abtine sa nu ma-ntreb daca aceasta liniste nu are cumva ca sursa pierderea oricarei sperante de victorie,a oricarei increderi in cei pe care i-am iubit atat de mult si al caror nume le-am scandat cu entuziasm si dragoste pana acum...

daca punem semn de egalitate intre liniste si dezamagire...ai dreptate!dar sa vorbim de liniste gandindu-ne la ce-i mai bine...eu cred ca nu e cazul!

vreau sa cred ca suntem suporteri pana la capat....eu cu siguranta voi fi!poate cu Laca pe banca si noi in tribuna va fi din nou LINISTE in sensul profund al cuvantului!

Piece of Mind16.11.2007 22:56

Puneti problema gresit si cadeti in capcana comparatiilor fortate.

Cine era Jenei inainte sa castige campionate si cupe cu Steaua? Pai Jenei a inceput antrenoratul ca secund in Ghencea, in sezonul 72-73, fiind promovat principal un an mai tarziu, castigand eventul in 1976 (dupa o lunga asteptare). Adica a demonstrat imediat ce stofa are in aceasta meserie. Lacatus cam ce a demonstrat in 6 ani de antrenorat?

Va imbatati cu apa rece, se pare ca nu o sa pricepeti prea curand ca de cele mai multe ori simbolurile fotbalistice devin anonime cand fac translatia catre banca tehnica. Dar e normal sa-l lasam si pe Lacatus sa mai experimenteze putin, ce pana mea, doar Steaua e poligon!

puyol16.11.2007 23:30

cu Marcel Raducanu si Iordanescu iti zic sigur ca si avantu prabusirea ar castiga eventul :)

cu Iacob si cu Lovin ma indoiesc...

endorama17.11.2007 00:38

mda.. foarte frumos scris articolul si sper ca Lacatus sa ajunga sa-l citeasca....

dar realitatea cruda e ca noi nu am fi avut nevoie acum de simboluri pe post de antrenor - iar Hagi si Lacatus sunt doar simboluri. am fi avut nevoie de un antrenor care sa 'stie' la propriu, nu la figurat. de un om de stiinta mai degraba decat de un parinte ca sa scriu in termenii analogiei tale. altfel, ii vom injura pe jucatori la fiecare meci si-l vom aclama pe antrenor, chiar daca nici unul nici celalalt nu merita...

totusi, nu sunt de acord cu cineva care spunea mai sus ca Lacatus are un caracter indoielnic fiindca a acceptat pozitia de antrenor la Steaua in conditiile actuale. e si Lacatus un om si sunt convins ca si-a dorit mai mult decat orice altceva sa fie antrenor al Stelei - stie si el ca daca va esua, prea mult nu ar pierde.... desi mi-as fi dorit sa avem un antrenor de genul lui Ulhrin, eu l-am inteles pe Lacatus cand a acceptat oferta lui Becali

the_ace17.11.2007 01:42

corect Laca poate mom nu e un mare antrenor dar in scurt timp o sa fie fiindca aici e sg loc unde poate zica ca e acasa ...... poate mai tineti mine cand Laca se intorcea in tara ca spurcatii ii ofereau un salariu net superior fata de noi .... DAK EL A ALES Steaua NOI DE CE NU AM PUTEA SA ALEGEM Laca .....cel putin asa o gandesc yo.....si sunt sigur ca pentru majoritatea din voi gadesc la fel Lacatus=Steaua ; Steaua=Lacatus

ANTIgigi17.11.2007 07:23

Nu sunt de acord cu cei care spun despre un antrenor ca trebuie sa stie neaparat sa comunice cu jucatorii. Indiferent ca e antrenament, ca trec printr-o pasa mai proasta pe plan psihologic, sau alte motive care pot fi rezolvabile prin comunicare. L-am vazut cu totii pe Protasov de ce a fost in stare. Si asta fara prea multa vorbarie din partea lui. Si-a impus respectul prin antrenamente. Nu a avut nevoie de altceva. De aia nici Hagi nu trebuia privit ca un antrenor fara lipsa de comunicare. Fiecare are metodele lui de antrenament si de a-si motiva jucatorii. DOMNUL Marius Lacatus are cate putin din fiecare.....comunicare, ambitie, tactica, rabdare, perseverenta, care s-ar putea sa il faca sa ajunga acolo unde si-a propus. Daca o va face...va fi cu atat mai frumos rezultatul, mai ales ca a ajuns la Steaua intr-un moment de criza si mai ales cu un CREDITOR mai imbecil ca niciodata (dar constient ca echipa nu mai poate). Daca nu va reusi sa o scoata la liman atunci nu stiu cine va putea.....cel putin cu oieru' la comanda!

O zi buna...

androsteaua17.11.2007 11:07

suport neconditionat pentru Laca! unicul 7

andreich17.11.2007 13:42

Toate echipele traiesc prin suporteri dar din pacate nu apartin acestora pentru ca pur si simplu nu pot rezista intr-o lume capitalista a fotbalului. Este si cazul Stelei care daca nu ar avea un "investitor" care baga bani, nu ar putea trai doar din biletele vandute sau din drepturile de televiziune.Olaroiu a avut dreptate, nu poti aduce antrenori sau jucatori care nu performeaza, doar pentru ca sunt atasati sufleteste de Steaua. Se poate si asa, dar dupa 2 sau 3 insuccese stadionul o sa arate ca la meciul cu Pandurii iar jucatorii vor fi apostrofati ca nu joaca fotbal si ca nu merita sa joace pentru Steaua.Anul trecut toti au jucat pentru Steaua iar acum .......Rabdare cu Marius cereti voi "jocul paranoic de-a cere rezultate imediate unui antrenor abia instalat." cine are rabdare 1 sau 2 ani si cine garanteaza ca peste 2 ani Steaua va avea rezultate asa de mari ca nici nu o sa ne vina sa credem. Cine garanteaza ca dupa 1 an de insuccese vine alt antrenor tot din generatia de Aur a Stelei si cere si el 1 sau 2 ani pentru a cladi o echipa. Priviti CFR care are rezultate imediate. Nu vreu sa bat catre Marius care este simbolul acestei echipe, dar haideti sa nu mai gandim cu inima.

bad_joke18.11.2007 10:17

Eu unul imi doresc ca Lacatus sa rmana alaturi de noi,eu mi-as face probleme de rezultate dupa 1an sau 2,daca nici atunci nu s-ar vedea nimic as incepe sa iau masuri,vorbesc din punctu de vedere al unei conduceri de club,dar dupa parerea mea un om care iubeste echipa Steaua cum o iubeste Lacatus,nu are cum sa nu aiba rezultate,o spun cu toata convingerea,diferenta dintre oameni o face pasiunea,din punctu de vedere al performantei,si ar mai fi o chestie la fel de importanta EXPERIENTA,sa fie un antrenor care le-a cam vazut pe toate,oricum niciun antrenor nu poate spune ,le-am vazut pe toate,pentru ca fotbalul se schimba nu e o stiinta exacta,e ceva foarte instabil in care prezentu conteaza mereu,nu te poti minti cu trecutu la infinit,nu se pune problema sa mai intrebi ce fel de suporter esti can esti nemultumit cum joaca Steaua acum,pentru ca baieti aia isi iau o gramada de bani,si in momentu cand se apuca de asta stiu ca-si asuma un risc mare,acela de a fi contestat cand nu ai rezultate.

Dupa parerea mea nu mi se par suporteri cei care au scandat "Laca,RUPE-LE CAPU!",nu mi se pare normal,ce acuma daca suntem suporteri suntem si parinti de jucatori,sa fie batuti pentru ca nu pot juca,astia sunt ei,sunt niste jucatori limitati,acuma in sport toata lumea stie,nu e ca la nu stiu ce materie,in care te apuci sa inveti si prin mult exercitiu incepi sa rezolvi problemele,si aici asta e baza antrenamentul,practica multa,dar mai e si un alt factor foarte important,TALENTUL,oameni din staff-ul Stelei trebuie sa aiba cunostinte de POTENTIALUL JUCATORULUI,sa stie la ce nivel poate sa ajunga respectivu,si in functie de asta,se fac titulari si rezervele,cu toti stim ca si la echipele mari,titulari nu sunt de aceiasi valoare cu rezervele,dar sunt de foarte apropiata valoare,se disting prin detali forte mici,psihic mai slab,rezistenta fizica etc

elias_custura18.11.2007 13:50

Sunt in totul deacord cu tine : sa-i dam timp sa creeze o echipa de vis (cum obisnuia sa fie)...

fansteaua4622.11.2007 22:57

Lupta Steaua, lupta Marius !

ultras_stelist27.11.2007 08:56

eu cred ca daca jijiotu ala idiot il da afara pe Laca ar trebui sa facem cea mai mare revolutie din istorie