Rezultatele din UCL din acest sezon, privite per anasamblu m-au convis de urmatoarea chestiune:
Oricat de mari ar fi investitiile facute de echipele din Est si Sud -Est , diferenta fata de Vest este este inca uriasa.
Iata de ce:
Dupa 3 partide, Dinamo Kiev respira la "O grade" - si are sanse sa ramana acolo si dupa meciul din aceasta seara cu diavolii lui Ferguson. Ucranienii sunt un popor rezistent la frig, dar zecile de milioane de euro cheltuite de Surkis vor "aprinde" sau "congela" ---si mai mult situatia la Kiev.
Apoi cazul lui Besiktas -care ne-a uimit etapa trecuta, prin victoria cu Liverpool care a intristat orasul Beatles-ilor - pentru a trece de la extaz la agonia celei mai umilitoare infrangerii din istoria competitiei.(8-0 pentru Liverpool in retur). Si Besiktasul a facut investitii mari, baskanii avand dare de mana pentru cucerirea Occidentului...Dar iata ca socoteala de la Istambul nu s-a potrivit cu cea din targul - sau mai bine zis burgul european.
Sa revenim insa in Ucraina, la minerii din Donetsk, patronati de un arhimiliardar-Ahmetov care se pare ca l-a depasit chiar pe boss-ul de la Chelsea - Abramovici. Investitiile, conform presei sportive au ajuns pentru trupa antrenata de romanul Lucescu - pe care, chiar cu riscul de a-mi atrage oprobiul site-ului, il consider un antrenor de calitate, fara insa ca aceasta sa-i fie dublata de una umana, invidia si rautatile contra Stelei coborandu-l iremediabil in ochii mei - la circa 60 milioane de euro.
Rezultatele din primele meciuri - victorie acasa cu un Celtic care nu mai este ce a fost, si cu Benfica, o echipa peste care pluteste umbra lui Eusebio, dar care nu pare sa beneficieze de nicio raza de soare, pareau sa confirme ascensiunea Estului. Dar in calea ambitiilor rasaritene s-a pus giganticul Milan care a aplicat doua corectii severe trupei lui Rat 4-1 si 3-0. Cu sase puncte, Sahtiorul spera la o primavara in CL dar meciurile din deplasare cu Celtic si acasa cu Benfica pot avea orice deznodamant. Oricum, nici in cazul lor banii (foarte multi chiar) nu au garantat succesul. L-au facut doar sa Para posibil mai mult ca in alte curti. Oare poate o primavara Cupa UEFA sa domoleasca gerul ucranean?
Apoi, Fenerul - trupa bogata de pe malurile Bosforului, cu investitii mai mari deca alte echipe occidentale si pretentii pe masura. Singura din blocul sud-estic care nu a pierdut niciun meci in primele trei, ba chiar a invins marele Inter. Si, in opinia mea, echipa cu cele mai mari sanse de calificare, meciul cu PSV din acesta seara fiind capital. Fenerul e dovada - poate singura - ca se poate, avand totusi norocul de a intra intr-o grupa mai mult decat accesibila, in afara Interului, celelalte doua echipe fiind doar bune si atat.
Pe taramul lui Rasputin, si acum al lui Putin (ce apropiere interesanta de nume), CSKA Moscova a dezamagit si ea desi investitiile nu au lipsit. (vezi jucatori gen Daniel Carvalho sau Wagner Love). Cu un punct din trei meciuri si o confruntare pe San Siro in aceasta seara, sansele de a trece iarna ruseasca si de a beneficia de o primavara europeana tind spre zero. Poate doar muguri de UEFA.
Si iata ca am ajus si la grupa Stelei! Si chair daca fortez un pic nota, îi voi introduce și cehii de la Slavia in zona de EST, desi geografia m-ar corija. Sa spunem metaforic vorbind ca e vorba de un est fotbalistic.
Slavia a fost cea mai slab cotata echipa, ajunsa insa in grupe dupa un succes de rasunet cu un Ajax din care a ramas doar numele si centrul de copii si juniori. Fara investitii mari, cehii nici nu au emis pretentii, ba chair au ajuns una din cenusãresele Ligii dupa un 0-7 cu Arsenal. Intrati in joc fara mari obiective cehii pot aduce din nou primavara la Praga, una de UEFA, ipoteza care pentru ei e un succes. speranta e data de cele trei puncte intr-o grupa in care plecau cu sansa a patra, obtinute in urma unei victorii care pe noi ne doare cumplit - cea cu Steaua.
Si iata ca am ajuns si la cea ce ne doare pe noi. Ne doare pentru ca punem suflet, dragoste. Parcursul Stelei. A cincea prezenta in UCL. Dupa experienta acuulata anul trecut - sperantele erau mai mari. Sortii nu au fost insa blanzi, ducandu-ne langa incantatorul Arsenal din care 50 % este totusi Wenger si langa dubla castigatoare a cupei UEFA, Sevillia, cu pretentii de CL dupa stagiul din esalonul doi al competitiei europene unde a fost sefa de promotie. Doar Slavia era cotata sub noi.
Cu investitii mai mici decat Kiev, Sahtar, Fener, Besiktas, CSKA, fara nume de rezonata in lot (straini) (poate - doar Zapata - ca jucator de Copa Libertadores), ne bazam pe numele Steaua si daruire. Am crezut, si fanaticii poate mai cred intr-o primavara de Cupa Campionilor.
Dar ce am facut noi in acest sezon de CL ?
Am pierdut - singura rusine - la Slavia !
Am pierdut greu acasa cu Arsenal, desi am jucat bine (pacat ca statistica va consemna doar rezultatul si nu jocul) - lucru de asteptat diferenta de lot fiind enorma.
Am piedut din nou la Sevillia - la limita - desi scorul putea fi mai mare, cu - repet dubla castigatoare a UEFA - care de altfel ne-a mai eliminat si anul recut, echipa cu jucatori gen Kanoute, Adriano, Alves ...etc.
Si atunci ? Unde suntem ....?
Eu cred ca raspunsul e simplu. Suntem in Estul fotbalistic, cu investii mai mici decat la alte echipe din aceasi zona, poate si cu rezultate mai rele decat ele, dar nu cu mult sub acestea, tinand cont de banii vehiculati.
Instabilitatea pe banca tehnica, scandalurile, lipsa de forma a unor jucatori si de valoare a altora au ranit orgoliul nostru. Dar poate si pretentiile nostre sunt prea mari. As vrea si eu sa batem Arsenalul, sa ne "jucam" cu Sevillia sa umilim Slavia... Dar nu o sa fac o tragedie daca nu reusim asta. Anii tecuti ne doream sa intram in CL. Am ajuns acolo. Dar ca sa te mentii si sa faci rezultate - chiar si de nivel mediu - este alt subiect. Sper ca deseara Laca - simbolul nsotru - sa reuseasca o minune - ca sa castigam meciul. Asta subiectiv vorbind. Obiectiv - ar fi bun si-un egal iar o infrangere nu ar fi o catastrofa. Si in niciun caz nu ar trebui dramatizata.
Ceea ce am vrut sa subliniez este ca situatia Stelei nu e singulara. Ba chiar beneficiem de circustante atenuante (investitii, lot). De la vointa la putinta este cale lunga, iar Estul si Vestul fotbalistic sunt inca anacronice.
Ramanem cu speranta unui final de parcurs onorabil si cu cea a celei de-a patra primaveri europene la rand. Asta se poate.
Lupta Steaua !
Azazello, user al fcsteaua.ro