FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Steaua lui Victor Pițurcã

fcsteaua.ro26.10.2007 20:29

Neapãrat a lui Victor, nu fiindcã îndeobște Victor se logodise cu Victoria, ci pentru a nu ne gândi la un șef contabil al clubului cu același nume, implicat în transferul lui Ilie Dumitrescu în Anglia, când lirele din contractul de vânzare s-au "dat peste cap", devenind dolari, diferența fiind însușitã de o troicã managerialã voit isteațã. A evadat destul de târziu din obscuritatea unor echipe mici ale Olteniei, odatã cu scoaterea sa din arestul miliției din Târgu-Jiu de cãtre Ilie Savu, unde fusese reținut pentru jocuri de noroc, fiind transferat în Ghencea.

Un ochi versat observase stofa de golgeter al fotbalistului taciturn și introvertit, cu bretonul cãzut pe frunte. În condițiile în care coechipierii sãi țeseau mirabil pase pe verdele Ghencei, lui Piți i-a revenit un rol formidabil de pivot în aglomerația careului advers, iar când serviciile de redistribuire a baloanelor luau o pauzã, marca el însuși. Au încercat mulți sã-l imite, dar totul a pãrut o pastișã nereușitã. "Bambino d'oro d' Orodel" devenise o replicã "pe bune" a unui Mateuț "prefabricat" de cooperativa cu sediul lângã Spitalul de Urgențã. Anii din perioada 1984-1990 au fost memorabili pentru toți steliștii, de sub baghetele magice ale lui Ienei și Iordãnescu, dar cu un plus pentru Piți, golgeterul internațional al ediției în care Steaua câștigase Cupa Campionilor Europeni și al țãrii în ediția 1987/88, cu 34 goluri, cucerind Gheata de bronz a Europei.

Din acele 6 goluri de top european, cum sã uiți golul din secunda 39 când s-a sunat goarna dãrâmãrii mitul maghiar al invincibilitãții cu românii(4-1 cu Honved la București), golul decisiv din returul cu Kuusysi din minutul 86 și dubla din semifinala cu Anderlecht din 1.4.1986(minutele 4 și 60) ? Ce de 6, la proprietarul de astãzi al unui automobil cu numãrul 666, obsedat, ca intratabil zarior, de 6-6, cel alintat de tribune "Satana". Consternat, Occidentul exclama în 1986: "Sunt diabolici acești români !", iar unul dintre ei, Piți, n-a privit niciodatã cu ochi buni parașutarea lui Hagi la o echipã gata formatã, care la primul meci sub tricoul roșu albastru a marcat golul aducãtor de Supercupa Europei.

Teribila incompatibilitate nedeclaratã va influența însãși istoria fotbalului intern, "complotul cumnaților" (Gicã Hagi-Gicã Popescu) înlãturând pe selecționerul Pițurcã, dupã ce acesta calificase echipa naționalã la turneul final european din 2000, fãrã înfrângere. Consecințã tra-Gicã, fiindcã numirea machedonului se va dovedi un fiasco în meciul cu schiorii, iar secetei de 8 ani ce a urmat i-a pus capãt același încãpãțânat, strategul primei victorii inter țãrii cu portocala mecanicã, într-o meci decisiv de calificare. Iatã cum "abonatul" la locul 2 intern (cu Steaua de vreo 3 ori în prima Ligã și cu Craiova o datã) ia 4 puncte din 6 (poartã-n în casa performanței !) dublei vicecampioanei mondiale, condusã de Marco van Basten, parafând a doua sa calificare ca antrenor într-un râvnit turneu final. Se pare cã ritmul sãu biologic de performer e incompatibil cu campionatul intern(meciuri la 3-6 zile), dar e ideal pentru dozarea talentului și efortului național pentru cicluri de 2 ani.

Piți a fost valetul din coada careului de șeptari(frații Pãunescu, Hrebe și Babiuc), care au aruncat giuvaierul militarilor în stâna grobianã a lui Gigi Becali, doldora de zer și zerouri dupã cifrele astronomice cu dolari. A cunoscut ura poporului stelist("Piți, lasã-ne !"), lucrãtura lui Michele Urziceanu (alias Meme), ingratitudinea becaliotã (voia sã-l mazileascã pe microstarul Pãdurețu), lovitura pe la spate a Nașului Brutus, adversitatea verilor malefici Becali, dar nimic nu l-a abãtut de la convingerile sale Abilitatea din jocurile de cãrți și jocul ca la carte ne conduc la bizareria sã iubim un stelist, pe care în genere nu-l suferim.

A nu se uita cã omul în negru a fost golegeterul Stelei Sevilliene, acea echipã a Destinului care apare odatã la un secol.

Constantin Ardeleanu

AdrianUltras2526.10.2007 20:45

Foarte frumos articol.

Pacat ca domnul Piti a fost unul din cei care au adus la Steaua aceasta mizerie numite becalii si mare pacat ca inca se mai afla sub influenta verilor mizerabili din acelasi clan becalian.

LARI26.10.2007 21:42

Ca de obicei, nu ne ramane decat sa facem o adanca plecaciune in fata Dumneavoastra, Maestre!

Tin minte ca multi il injurau pe Piti ca rata mult. Este adevarat. Insa asta nu inseamna ca nu a fost un golgheter de mare valoare. Am vazut de ori multe imagini cu jocurile din perioada '85-'90 cu Piti pe teren si pot spune ca Echipa aceea crea niste faze de care orice antrenor de astazi, indiferent de numele sau, ar fi mandru. L-am vazut pe Piti pasand din prima, pe pozitie viitoare, l-am vazut pasand, cu eleganta, cu calcaiul, l-am vazut facand culoare, l-am vazut sarind excelent la cap... As putea continua la nesfarsit.

Maestrul Ardeleanu a facut o observatie mare: Piturca nu se potriveste ca antrenor de club, insa este un remarcabil selectioner. In apararea sa, l-as cita si as spune ca nu a avut cele mai bune conditii financiare la Steaua, asa cum sunt acum. Totusi, parca e sensibil mai bun ca selectioner.

MULTUMIM, Victor Piturca, pentru tot ce ai facut pentru noi! MULTUMIM, MULTUMIM, MULTUMIM!!!

w3bmaster26.10.2007 23:06

Jucator mare al Stelei

Antrenor bun

Om cu un caracter cam indoielnic barbut influenta la nationala care o lasa etc etc

Respect pentru primi 2 Piturca al 3 imi face scarba

Tribuna 026.10.2007 23:13

Un gol antologic marcat de Piti in poarta crapizilor intr-o semifinala de cupa a Romaniei - a interceptat de unul singur o minge pe la mijlocul terenului si s-a mai oprit cu ea in poarta.

androsteaua27.10.2007 00:26

frumos articol! felicitari

novac27.10.2007 01:08

Eu nu pot sa ma bucur de el ca de un stelist "foarte bun". A jucat in marea echipa a Stelei unde a marcat multe goluri, de - avantajul atacantului. Amintirile cele mai multe cu Piti le am cu el stand la "pomana" in marginea careului advers iar un Stoica / Belodici arand terenul pentru ca la sfarsit el primind felicitarile. In comparatie cu un Lacatus care-si rupea realmente piciorele si i-si dadea sufletul sa treaca cu mingia de la mijloc pana in poarta. Asa este soarta, ne face sa ne aducem aminte de preferatii nostri, in cazul meu : nu Piturca.

Rezultatele antrenorului Piturca si ce a realizat el ca antrenor la nationala sunt primele pe cartea lui de vizita. Nu are importanta ca si echipa de acum are realmente nevoie de succese pentru a nu istoria fotbalului modern din Romania. Si Ienei si Iordanescu au avut generatiile lor de fotbalisti mari. Important este ca sunt calificati. Felicitari Piturca.

revivo27.10.2007 07:23

Pentru ce a facut pentru Steaua noasta, ca jucator, merita tot respectul nostru.

Pentru ca l-a atacat pe Hagi, si se pare ca o face si acum, nu il pot suferii, chiar daca poate are si o urma de dreptate.

Insa pe lumea asta sunt trei oameni pe care ii voi iubi NECONDITIONAT: Jenei, Hagi, Lacatus.

Pacat ca gloriile Stelei nu se respecta intre ele.

axl2327.10.2007 07:28
Bizareria sã iubim un stelist, pe care în genere nu-l suferim.

Poezie curata. Felicitari.

laurst27.10.2007 07:29

binenteles ca aveti mare dreptate in privinta lui PITI !

eu intotdeauna am sustinut ca a fost un mare atacant( desi multi au strambat din nas...)

nu voi uita NICIODATA ---- CEL MAI FRUMOS MECI pe care l-am vazut pe un stadion de fotbal( binenteles ca aici nu poate fi vb. decat de Ghencea), ma refer la Steaua-Anderlecht 3-0, cu Piti agatat chiar in fata mea de plasa portii dupa marcarea golului, acesta fiind si primul meci de care imi aduc aminte cu adevarat ca am participat...

superb articol! pentru. ce a facut la aceasta echipa MERITA cu prisosinta!

parca au fost totusi 5 goluri in acea editie:1 cu Vejle, 1 cu Honved, 1 la HELSINKI, 2 cu ANDERLECHT...

SCUZE pentru. corectare...

o mare bila neagra pentru. el este reprezentata de faptul ca l-a adus la Steaua( cel putin a avut o contributie importanta) in 2000 pe acest nimeni, acest ''gandac'', acest...si pot continua la infinit...

Felicitari pentru. articol si pentru. faptul ca v-ati gandit la unul din MARII jucatori ai Stelei anilor '80!!!

Astristul27.10.2007 08:05
Jucator mare al Stelei

Antrenor bun

Om cu un caracter cam indoielnic barbut influenta la nationala care o lasa etc etc

Respect pentru primi 2 Piturca al 3 imi face scarba

Pacat ca este doar 1 singur Victor Piturca, care, ii "inghite" pe toti 3! :tongue:

Un articol foarte frumos, despre un antrenor care il doresc inapoi pe banca Stelei. Barem cu el pe banca, stiu ca nu se mai implica Gigi in formarea echipei! :biggrin:

forzateaua

st_194727.10.2007 09:57

frumos articol.

kosm1n27.10.2007 11:09

Deci ce concluzie tragem: Piturca e selectioner nu antrenor de club!

ssinpadureacualune27.10.2007 11:19

Piturca a crescut mult ca antrenor fata de perioada Steaua.Si-a castigat respectul si a impus disciplina si logica intr-o echipa d vedete.Din ce in ce mai mult cred ca asta trebuie si la Steaua.Fara atatea ceasuri si premii si bani,pacat,insa,pentru ca mi se pare imposibil ca el sa se mai intoarca prea curand.

amarel27.10.2007 12:24

Buna observatia.......Hagi a fost parasutat la o echipa deja formata !!!! Uneori stau si ma intreb ce se intampla daca M.Puscas nu se accidenta atat de grav si nu era nevoit sa renunte la fotbal !!! Cum arata Steaua 86, cu M.Puscas si Stoica la mijloc !!!!!

Rivalitatea Hagi-Piturca dateaza din campionatul in care Hagi i-a suflat titlul de golgeter lui PITI in ultima etapa,cand Dinamo a invins cu 5-4 pe SPORTUL,...cine a dat 4 goluri??? Ghiciti ????

il_scorpio27.10.2007 17:45

Legat de capacitatile sale de antrenor pentru ca cele de jucator sunt incontestabile cred de asemenea ca este si un mare antrenor. Faptul ca a reusit doua calificari cu echipa nationala mi se pare ceva extraordinar.

bullzeye27.10.2007 18:14

Sublim...

colaps27.10.2007 22:52

Astristule, Piti pe banca Stelei? Sa ne punem pofta-n cui.. dupa succesul cu nationala sigur va pleca undeva in strainatate.. poate doar daca va da gres acolo, iar ciobandante isi cauta (da Doamne!) alta jucarie electorala... pe asta din pacate a facut-o de rahat...

yo_marius_xxx27.10.2007 23:07

am avut o mare..........neplacere.citind titlul articolului credeam ca e vorba de echipa pe care Piti A CONSTRUIT-O DE LA ZERO dupa plecarea de la nationala!!!!sau de echipa care facea furori in Europa in a 2-a jumatate a anilor '80.....dar se pare ca articolul e un fel de "Biografia lui Piturca"......

p.s. poate va scrie totusi cineva si despre echipa construita de Piti la Steaua dupa 2001,sa afle si baietii care spun ca nu e antrenor cum a preluat Piti echipa ale carei "ramasite" se mai vad si azi.......

mlacatus28.10.2007 00:34

Da..si ?

Piturca jucatorul, ramane undeva in amintire - pozitiv ! Dar Piturca antrenorul, a se citi "tipul de antrenor" nu m-a convins si nu o sa ma convinga niciodata. Il felicit pentru 2 calificari si poate a fost pe nedrept debarcat, dar cand vorbim de "stilul Piturca" atunci nu mai am 1 imagine (chiar) imaculata.

Ce a facut cu Steaua in 2001, nu cred sa mai fi reusit inaintea lui cinvea !! Nu-l vreau pe banca Stelei cat s-o putea el opune oierului. Iar in actuala campanie de calificare, daca bulgarii (stiu ca o sa aruncati cu toate alea-n mine!) nu clacau incredibil prin cele 2 egaluri cu Albania, nu stiu daca mai iesea totul asa de bine... Viitorul apropiat ne va arata adevarata lui valoare. Acum nu-l va mai debarca nimeni asa ca sa vedem ce va face la turneul final. Orice ar face, stilul lui nu mi-a placut niciodata si nu-mi va place nici in viitor. Plus de asta nu are nici o imagine sau nu stie sa-si faca 1 imagine pe care ar trebui s-o aiba un antrenor de nationala...Asa ca "Piturca lasa-ne" este valabil si azi :)))

Kappon28.10.2007 07:07

Piti este un antrenor foarte norocos. Desi a facut echipa cu Paul Codrea si alti jucatori de nivel mediocru, s-a calificat. Ramine de vazut daca la europene va mai fi norocos. Parerea mea este ca este un selectioner mediocru care printr-o conjunctura favorabila a calificat Romania.

La Steaua nu facut mare branza ca antrenor. Este medicru la pregatirea technica si la capitolul comunicare, probleme de care nu prea are nevoie la nationala.

Ca sa il descriu mai bine pe Piturca, reamintesc aici selectionarea lui Dorel Stoica in meciul cu Slovenia, cand in tara erau cel putin ZECE mai buni ca el. Nu sunt in tara de multi ani, insa am auzit ca a gonit de la Steaua jucatori buni care ulterior au marcat impotriva Stelei.

Toate comentariile entuziaste aduse antrenorului Piturca sunt excesive si nu vad sa fie in contact cu realitatea.

Daniellone28.10.2007 12:45

Cu tot respectul pe care vi-l port, tin sa va contrazic. Faptul ca Piturca a fost golgeterul marii noastre echipe nu are nici cea mai mica relevanta. El era varful de atac intr-o echipa fabuloasa. Cine ati fi vrut sa fie golgeter? Bumbescu?

Piturca era singurul jucator injurat din acea echipa. Normal ca dadea si goluri, dar la cate ocazii pe meci crea acea echipa, procentajul de reusita era nedemn de un adevarat atacant.

Imi pare rau sa va contrazic, dar cine isi aduce aminte acea echipa stie despre ce vorbesc.

MARIU528.10.2007 18:45
am avut o mare..........neplacere.citind titlul articolului credeam ca e vorba de echipa pe care Piti A CONSTRUIT-O DE LA ZERO dupa plecarea de la nationala!!!!sau de echipa care facea furori in Europa in a 2-a jumatate a anilor '80.....dar se pare ca articolul e un fel de "Biografia lui Piturca"......p.s. poate va scrie totusi cineva si despre echipa construita de Piti la Steaua dupa 2001,sa afle si baietii care spun ca nu e antrenor cum a preluat Piti echipa ale carei "ramasite" se mai vad si azi.......
Ai dreptate. Sa ne gandim cati dintre jucatorii importanti ai Stelei au fost adusi de Piturca, jucatori cu care apoi MM si Jiji "au facut performanta" in 2004-2005-2006: Radoi, Ogararu, Hamutovski, P.Marin, Nesu, Ghionea, Bostina, Neaga, Dica, Para (promovat la echipa), samd. Sa ne mai amintim de Steaua care lua cate 4 goluri in fiecare etapa in campionat prin 99 (Arges, Bistrita, Petrolul) si care nu mai putea fi redresata. Si atunci a venit Piti intr-o situatie de criza si a dus echipa la succes, cum a procedat de altfel si in actualul mandat la nationala. si culmea, a inlocuit antrenori precum Jenei (sau Stoichita, ce mai conteaza) sau Iordanescu. Iar deschiderea spre performanta a facut-o dupa parerea mea prin eliminarea lui Southampton si egalul 1-1 cu celebrul Liverpool de atunci. Astea ca sa nu mai vorbim de 4-1 cu Dinamo, sau rezultatele bune impotriva Rapidului cu Lucescu la carma.Insa cel mai important lucru din acea perioada il reprezinta disciplina, atat de caracteristica lui Piti. Cred ca nici nu se punea problema ca jucatorii sa mearga la vreun palat la Jiji, sau Radoi sa faca legea in vestiar, sau echipa de start sa fie dictata.Si in incheiere, mie personal mi-e dor sa-i vad pe jucatori la Forban, cu zapada pana la gat, facand alergari. Va amintiti ce conditie fizica avea toata echipa aia de pitici dupa fiecare pauza de intersezon? Mai nou in pauza de iarna se merge la plaja, in Antalia, Cipru, etc si apoi inaintea meciurilor nu mai stim ce sa facem, mergem la muntele Athos sa se intample minuni.Bravo Piti, le-ai demonstrat ca esti antrenor!
Piti este un antrenor foarte norocos. Desi a facut echipa cu Paul Codrea si alti jucatori de nivel mediocru, s-a calificat. Ramine de vazut daca la europene va mai fi norocos. Parerea mea este ca este un selectioner mediocru care printr-o conjunctura favorabila a calificat Romania. La Steaua nu facut mare branza ca antrenor. Este medicru la pregatirea technica si la capitolul comunicare, probleme de care nu prea are nevoie la nationala.Ca sa il descriu mai bine pe Piturca, reamintesc aici selectionarea lui Dorel Stoica in meciul cu Slovenia, cand in tara erau cel putin ZECE mai buni ca el. Nu sunt in tara de multi ani, insa am auzit ca a gonit de la Steaua jucatori buni care ulterior au marcat impotriva Stelei.Toate comentariile entuziaste aduse antrenorului Piturca sunt excesive si nu vad sa fie in contact cu realitatea.
Selectionarea lui Dorel Stoica avea alt rol.

Piti este un antrenor foarte norocos. Desi a facut echipa cu Paul Codrea si alti jucatori de nivel mediocru, s-a calificat. Ramine de vazut daca la europene va mai fi norocos. Parerea mea este ca este un selectioner mediocru care printr-o conjunctura favorabila a calificat Romania. La Steaua nu facut mare branza ca antrenor. Este medicru la pregatirea technica si la capitolul comunicare, probleme de care nu prea are nevoie la nationala.Ca sa il descriu mai bine pe Piturca, reamintesc aici selectionarea lui Dorel Stoica in meciul cu Slovenia, cand in tara erau cel putin ZECE mai buni ca el. Nu sunt in tara de multi ani, insa am auzit ca a gonit de la Steaua jucatori buni care ulterior au marcat impotriva Stelei.Toate comentariile entuziaste aduse antrenorului Piturca sunt excesive si nu vad sa fie in contact cu realitatea.
Piturca nu da niciodata jucatorii afara pentru ca asa ii vine lui. Principalul motiv il reprezinta indisciplina. si sunt de acord, deoarece jucatorul trebuie sa taca si sa faca, fiind platit pentru asta. Responsabilitatea pentru rezultat este a antrenorului (atat succese cat si esecuri)
Foarte frumos articol.Pacat ca domnul Piti a fost unul din cei care au adus la Steaua aceasta mizerie numite becalii si mare pacat ca inca se mai afla sub influenta verilor mizerabili din acelasi clan becalian.
Crede-ma Piturca nu a stiut ce face cand la adus pe cioban la Steaua.

Neapãrat a lui Victor, nu fiindcã îndeobște Victor se logodise cu Victoria, ci pentru a nu ne gândi la un șef contabil al clubului cu același nume, implicat în transferul lui Ilie Dumitrescu în Anglia, când lirele din contractul de vânzare s-au "dat peste cap", devenind dolari, diferența fiind însușitã de o troicã managerialã voit isteațã. A evadat destul de târziu din obscuritatea unor echipe mici ale Olteniei, odatã cu scoaterea sa din arestul miliției din Târgu-Jiu de cãtre Ilie Savu, unde fusese reținut pentru jocuri de noroc, fiind transferat în Ghencea.
[/br] />

Piturca a jucat barbut, altii erau niste betivi incurabili... de ce ne intereseaza ce facea inafara gazonului, atata timp cat o facea pe banii si pe riscul lui?

Eu nu pot sa ma bucur de el ca de un stelist "foarte bun". A jucat in marea echipa a Stelei unde a marcat multe goluri, de - avantajul atacantului. Amintirile cele mai multe cu Piti le am cu el stand la "pomana" in marginea careului advers iar un Stoica / Belodici arand terenul pentru ca la sfarsit el primind felicitarile. In comparatie cu un Lacatus care-si rupea realmente piciorele si i-si dadea sufletul sa treaca cu mingia de la mijloc pana in poarta. Asa este soarta, ne face sa ne aducem aminte de preferatii nostri, in cazul meu : nu Piturca.

Rezultatele antrenorului Piturca si ce a realizat el ca antrenor la nationala sunt primele pe cartea lui de vizita. Nu are importanta ca si echipa de acum are realmente nevoie de succese pentru a nu istoria fotbalului modern din Romania. Si Ienei si Iordanescu au avut generatiile lor de fotbalisti mari. Important este ca sunt calificati. Felicitari Piturca.

Te-ai gandit vreodata ca Piti statea "la pomana" deoarece acelea ii erau indicatiile si echipa avea un sistem dupa care trebuia sa mearga? Preferai un Piturca care sa alerge de capul lui si sa-i strige antrenorului "Taci, ca stiu ce fac"?

*teaua29.10.2007 10:28

Daca nu stiati, eu nu pot uita un amanunt important care la momentul respectiv nu imi era pe plac. CAND A PLECAT Piturca DE LA Steaua SI-A CERUT SCUZE SUPORTERILOR CA L-A ADUS INVESTITOR PE OIER. De aia il apreciez acum si regret ca strigam "Piti lasa-ne!"

PS: Nu e un incapatanat, e concsecvent cu principiile lui.

Harald29.10.2007 20:15
Piti este un antrenor foarte norocos. Desi a facut echipa cu Paul Codrea si alti jucatori de nivel mediocru, s-a calificat. Ramine de vazut daca la europene va mai fi norocos. Parerea mea este ca este un selectioner mediocru care printr-o conjunctura favorabila a calificat Romania.

La Steaua nu facut mare branza ca antrenor. Este medicru la pregatirea technica si la capitolul comunicare, probleme de care nu prea are nevoie la nationala.

Ca sa il descriu mai bine pe Piturca, reamintesc aici selectionarea lui Dorel Stoica in meciul cu Slovenia, cand in tara erau cel putin ZECE mai buni ca el. Nu sunt in tara de multi ani, insa am auzit ca a gonit de la Steaua jucatori buni care ulterior au marcat impotriva Stelei.

Toate comentariile entuziaste aduse antrenorului Piturca sunt excesive si nu vad sa fie in contact cu realitatea.

trebuie sa te contrazic aici, un antrenor care castiga cu jucatori mai slabi e cu atat mai bun.

bun, are odata noroc, dar si a doua oara ? Crezi ca doar intamplator s-au facut 4 puncte cu Olanda ? Nu crezi ca norocosi au fost bulgarii, cu acel 2- 2 ?

daca nu esti de mult in tara, nu iti mai da cu parerea frate despre jucatori sau orice altceva despre care nu cunosti.. Jucatorii aia i-a dat afara pentru ca apartineau lui Ioan Becali, care oricand putea sa ii vanda la echipe de afara din cauza existentei clauzelor de reziliere. I-a dat afara pentru ca dorea stabilitate (ceea ce e nevoie si astazi la echipa) nu ca sa ii plece peste noapte jucatorii.

Si as mai aminti o calitate a lui Piti: a fost sursa de inspiratie a lui Gigi in materie de vestimentatie :biggrin: ca altfel, cine stie, fosta "vedeta a high-life ului bucurestean" venea si azi cu mustata si opinci :biggrin: