FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Echilibru fragil

fcsteaua.ro16.10.2007 00:11

"ªtiți de ce a fãcut Steaua mare performanțã în anii '80? Pentru cã în 10 ani a avut 3 antrenori. Acum, în 3 ani au fost 7 antrenori, asta nu e strategie de club mare" - Marcel Pușcaș

"E comunicativ, muncitor, se înțelege cu jucãtorii, dar dacã nu va avea rezultate, normal cã o sã mã rãzgândesc în iarnã" - Gigi Becali, despre viitorul lui Pedrazzini la Steaua

Douã afirmații care explicã una din problemele cu care se confruntã Steaua anului de grație 2007. Momente ca accederea in semifinala UEFA, Dynamo Kiev, Valencia sau Lens vor fi din ce in ce mai puține sau vor lipsi cu desãvârșire. "Performanța" va rãmâne doar un simplu termen in dicționarul explicativ, atâta timp cât noi schimbãm tehnicienii ca pe șosete. ªi nu e valabil numai la Steaua: nu, intreaga Ligã 1 pare cã a adoptat aceeași politicã paranoidã a rezultatelor imediate. Minuni peste noapte, asta se cere unui antrenor care se incumetã sã preia banca tehnicã a oricãrei echipe de top din Romania. Mirajul banilor și expunerii media, avantaje ce vin automat cu participarea in Champions League, a infierbântat mințile patronilor. Se fac și se desfac prietenii, se creazã și se stricã alianțe la nivel de conducere a cluburilor � "ajutã-mã, cã-ți tragi și tu partea din banii de ligã". In goana lor delirantã dupã un ban câștigat rapid, "profesioniștii" noștrii conducãtori de cluburi uitã cât de ușor ne putem intoarce iarãși in anonimat. Uita cã pentru a fi in Champions League trebuie sã mai "miști" ceva și pe afarã, nu numai in competiția internã. Nurnberg, Elfsborg, meciurile stresante cu Zaglebie și Bate sunt tot atatea exemple cã fotbalul a fost de mult lãsat pe planul al doilea.

Intr-o astfel de "competiție", cum e cea internã, un antrenor nu are decât douã alternative: sã câștige tot sau sã plece. Alte variante nu prea existã, de rãbdarea patronilor nici nu mai meritã sã amintim. Pedrazzini, personal, imi place mult. E un tip serios, muncitor, pune suflet, relația cu jucãtorii pare excelentã. Multã lume il apreciazã, de fapt nici nu-i greu sã apreciezi un individ atunci când are rezultate. Mai greu e sã fi alãturi de el când clacheazã, când obiectivul stabilit inițial pare sã se indepãrteze. Oricum, nu prea conteazã dacã-l susținem noi sau nu. Pentru cã Gigi a spus clar cã-l dã afarã dacã nu confirmã pânã in iarnã: in traducere liberã, "a confirma" in opinia lui nea Gigi este echivalent cu a câștiga toate meciurile din Liga 1 plus victorii absolut obligatorii cu Sevilla și Arsenal. Putem deci sã afirmãm cu incredere cã Pedrazzini nu va rezista prea mult ca principal. Va veni altcineva, poate un nou experiment "marca" Hagi, poate un antrenor cu ceva realizãri, dar cu aceleași obiective clare: sã câștige tot in primul an, calificare in Champions League, locul 2 in grupã, etc. Echipa va trebui sã se adapteze la un nou stil de joc, noi reguli, lucruri care necesitã timp pentru acomodare. Iarãși un inceput ezitant sub noua conducere tehnicã, câteva remize sau infrângeri (absolut normale in condițiile date), iarãși demitere. Un cerc vicios perfect.

Mi-aș dori ca, cel puțin la Steaua, procesul de angajare a unui nou antrenor sã se desfãșoare profesionist. Ca atunci când mergi la un interviu pentru o companie serioasã, cu examen psihologic și tot tacâmul. Cu teste de personalitate, de compatibilitate cu echipa. Sã nu mai vinã nimeni sã spunã pe urmã "nu s-a ințeles cu jucãtorii" sau "n-a știut sã comunice cu ei".

O condiție absolut necesarã este ca cel care conduce interviul sã fie o persoanã competentã, cu putere de discernamant. Cu o strategie și viziune pe termen lung, nu pentru 2-3 etape din Liga 1. Dupã ce s-a facut alegerea, acest om trebuie lãsat sã lucreze. Nu un an sau doi, minim cinci. Fãrã intervenții, fãrã presiune inutilã, fãrã declarații ofensatoare la TV sau prin ziare. Numai in cazul ãsta vom putea emite pretenții care sã fie justificate și de altceva decât de vise nebunești. Pentru cã Steaua meritã mai mult decât ceea ce i se oferã acum.

Andrei (papillon)

w3bmaster16.10.2007 00:27

Romania si Profesionalismu

Baba si mitraliera

Atat am de zis suntem departe rau de ceva numit CIVILIZATIE

endorama16.10.2007 03:21

mda.... ma tem insa ca daca pleaca Pedrazini la iarna, Becali fie il aduce pe ZerOli daca arabii se vor fi plictisit intre timp de turca pe care o implementeaza el, fie pe Lacatus ca o masura disperata de recastigare a procentelor in vederea alegerilor de anul viitor.

spre deosebire de Hagi, am tot respectul pentru Lacatus, insa el e doar un nou exemplu de simbol care incearca ceva la care nu se pricepe.

deci sper sa aiba Pedrazini rezultate si sa-l lase Becali in pace asa cum l-a lasat si pe Protasov acum 2 ani.

si apropos, nu stiu de ce dar la meciul cu Slavia nu aveam absolut nici o speranta ca am putea obtine un rezultat bun. de data asta, desi jucam cu Sevilia, o echipa teoretic mai buna, parca am ceva sperante nu doar intr-un joc bun dar chiar si intr-un rezultat bun.

Harald16.10.2007 06:15

eu stiu un antrenor care se potriveste cu ceea ce descrii aici: Oli Oli fular-campionii

zagado2616.10.2007 06:20

Indiferent cat de mult iubeste Steaua, avand in vedere ce a patit cind a fost in staff-ul tehnic Laca ar trebui sa se fereasca nu atit de Steaua cit de Becali.

Iar in privinta lui Protasov, pe care il consider unul din cei mai buni antrenori pe care i-a avut Steaua in ultima vreme, nu uitati ca omul nu a venit decit dupa ce avocatii lui au intocmit un contract beton, care nu cred ca-i lasa prea mult loc de intors lui Gigi.

Adica s-a comportat ca un adevarat profesionist.

Pacat ca fularsteaua2 nu este condusa de cineva care sa iubeasca clubul si care sa arate ca nu banii sau nevoia de imagine sunt pe primul loc.

greenyes16.10.2007 07:31

@ Mi-aș dori ca, cel puțin la Steaua, procesul de angajare a unui nou antrenor sã se desfãșoare profesionist. Ca atunci când mergi la un interviu pentru o companie serioasã, cu examen psihologic și tot tacâmul. Cu teste de personalitate, de compatibilitate cu echipa. Sã nu mai vinã nimeni sã spunã pe urmã "nu s-a ințeles cu jucãtorii" sau "n-a știut sã comunice cu ei".

O condiție absolut necesarã este ca cel care conduce interviul sã fie o persoanã competentã, cu putere de discernamant. Cu o strategie și viziune pe termen lung, nu pentru 2-3 etape din Liga 1. Dupã ce s-a facut alegerea, acest om trebuie lãsat sã lucreze. Nu un an sau doi, minim cinci. Fãrã intervenții, fãrã presiune inutilã, fãrã declarații ofensatoare la TV sau prin ziare. Numai in cazul ãsta vom putea emite pretenții care sã fie justificate și de altceva decât de vise nebunești. Pentru cã Steaua meritã mai mult decât ceea ce i se oferã acum. @

Ce fel suna normalitatea!!!???!!!! Si cat de departe este Steaua de ea. Singurul vinovat e cel care te ar face nebun daca ar citi articolul tau. La Steaua din pacate ia decizii ala care cica e patron, restul sunt angajati si trebie sa face ce vrea mintea lui cea mai luminoasa, cea mai cea mai.

O sa ne dorim normalitatea mult si bine de acum in colo daca nu o sa se intample vreo minune si pleaca luminatia sa sau poate chiar se intampla ceva cu toti stelistii si o sa se inceapa luarea de pozitie impotriva lui.

cristi_mold16.10.2007 07:54

Atata timp cat vom avea conducatori de cluburi ca Becali, Borcea sau Copos niciodata, dar niciodata nu vom avea profesionalism in Romania.

floppy200116.10.2007 08:55
si apropos, nu stiu de ce dar la meciul cu Slavia nu aveam absolut nici o speranta ca am putea obtine un rezultat bun. de data asta, desi jucam cu Sevilia, o echipa teoretic mai buna, parca am ceva sperante nu doar intr-un joc bun dar chiar si intr-un rezultat bun.

ti-a dat sperante meciul bunicel facut impotriva tunarilor.

e o arma cu 2 taiusuri meciul cu sevilla. daca prind o zi buna suntem mancati oricat de bine am juca! aveam o sansa daca il matraseau aia pe kanoute in africa.. asa drama cu puerta a cam trecut! fularsteaua2 noi ramanem cu speranta ca la orice meci de CL (sper sa nu mai ia slavia nici un punct)

Assassin16.10.2007 10:43

O mica corectie: "un antrenor nu are decât douã alternative: sã câștige tot sau sã plece". Corect e "nu are decat o alternativa...". O alternativa deja presupune doua posibilitati. E o greseala care se face frecvent printre vorbitorii de limba romana.

androsteaua16.10.2007 11:04

asa e,ai dreptate. pe vremea aceea clubul era condus de fiul dictatorului un presupus comunist,dar cu siguranta Becali e mai comunist decat comunistii!!

st_194716.10.2007 13:02

m-am saturat de scandaluri.sper sa ramana pedrazzini principal macar un an jumate x((( si sa confirme :steag_steaua_ro:

cristian8616.10.2007 21:28

Substratul dorintei de performante imediata consta in dorinta de notorietate a unor pseudo-conducatori, scapatati prin cine stie ce metode, multi dintre ei neavand un background managerial, unii provenind din Valea Boului sau de la coada vacii, pardon a oii.

In plus, cu tristete in suflet trebuie sa mai punctez un aspect, NOI (Steaua) nu avem traditia unor cluburi precum AC Milan, Juventus (si nu ma refer la Moggi si mafia torineza, ci la originea acestui club), Internazionale, Real Madrid, FC Barcelona, Atletico Madrid,Arsenal, Liverpool, Manchester United, Totenham, Benfica sau Porto; nu avem o scoala de juniori ca cea de la Ajax sau de ce nu Partizan Belgrad.

Un exemplu elocvent am putea spune de cultura fotbalistica si manageriala este Anglia unde Ferguson este de 21 de ani antrenor- manager la Manchester iar Wenger de vreo 10 ani. Desigur si acolo presiunea de a obtine rezultate este fantastica, dar daca se rateaza un an, nu se vand 3 sferturi din jucatori si antrenorul facut praf.

Poate ca v-ati obisnuit cu Manchester in fiecare an in CL, dar ce nu stiti este ca acest club a avut mari probleme financiare, dar incet,incet si-a revenit, reusind sa domine o buna parte din anii '90. (profitand evident si de caderea Liverpool-ului).

Momentul '86 nu a fost inteles de nimeni cum trebuie, ci doar de niste profitori care au capusat fotbalul romanesc, care devenise profitabil. Poate unii nu au vazut, dar la intoarcerea in tara , o masa extraordinara de oameni isi manifestau bucuria fata de acel rezultat senzational, aparut de nicaieri, si printre ei nu erau numai stelisti ,ci si dinamovisti si probabil si sustinatorii altor echipe.

Avem datoria morala sa ne delimitam de aceste specimene de la periferia umanului, avem datoria sa vrem altceva.

cezar_el_grande16.10.2007 21:55

Gigi Becali ,la **** Gigi Becali.incredibil ce spune la nasul,in direct la b1...fratilor hai sa ne trezim sa dam pe nenorocit jos,sa plece de la echipa,ne ia deminitatea,traditia si istoria.pur si simplu ne calca in picioare.sefii de galerie sunt incapabili sa faca ceva,noi toata suflarea stelista trebuie sa il dam afara de la Steaua,nu se poate pune cu zecile de mii de oameni.plang pur si simplu cand scriu aceste randuri si mi-e rusine de ce se intampal la Steaua.

CaTaLiNsm StElIsTu17.10.2007 03:15

Parerea mea e ca Steaua a avut rezultate mari atunci cand a avut antrenorii care erau in fisa postului...de cand"antreneaza"Jiji suntem in"ceata".rar cand mai prindem cate o portiune de senin...si atunci doar prin vointa si daruirea exemplara a jucatorilor dornici de performanta dar nici de cum a unui antrenor care sa impregneze un anumit stil sau"stiinta"in joc.Ceea ce a facut Protasov a fost facut pentru prea putin timp ca sa ramana ceva impregnat in joc,iar pe parcurs sa pierdut si ce era.Acum speram de la Massimo sa aduca acea"idee"de joc,dar cum in iarna va fi schimbat,cel mai probabil,iar totul se va pierde si o vom lua iar si iar de la zero si iar cu vreun antrenor care va omora incet,incet ceea ce a ramas bun in echipa si uite asa ne imvartim in acelasi cerc al rutinei fara creea mare lucru.

MoRRano17.10.2007 09:30

Deja intram intr-un cerc vicios si nu miroase deloc bine o sa avem lunar cate un antrenor dupa dorinta si pofta limbutului de cioban iar daca vine Oli-muioli catelusul lui inapoi nici nu o sa mai imi vina sa ma uit la vreun meci. Asta pana nu pleaca si ne lasa in pace m**** draq de cioban inganfat cu bani lui cu tot, Steaua nu o sa isi revina prea curand cu asta.

aurel_stelistu_0817.10.2007 17:50

Becali asat strica toata echipa !!! :steagcruce::steagcruce: sa plece eld e la Steaua ....schimba antrenori ca pe sosete dar el ar trebui schimbar dar este imposibil :((