INTERVIU / Gheorghe Hagi "Regele" a acceptat o discutie sincera, fara perdea, despre perioada petrecuta pe banca ros-albastrilor si spune ca va reveni în Ghencea.
Hagi a lamurit pentru suporterii Stelei toate chestiunile care au trezit discutii arzatoare în ultima vreme.
"Hagi nu stia sa comunice cu jucatorii". E adevarat?
Am jucat fotbal la cel mai înalt nivel aproape 20 de ani. Am fost capitanul si liderul unui grup de fotbalisti de mare valoare si cu personalitati puternice. Cum as fi putut sa fac asta daca nu stiam sa comunic cu ei?
Cum a fost cu Neaga? S-a spus ca i-ati facut o pregatire gresita în vara.
Nu e adevarat. Când a venit în cantonament, l-am luat deoparte si i-am zis sa se pregateasca separat, pentru ca venise din plin campionat si avusese doar câteva zile de pauza. El a insistat sa se antreneze cot la cot cu echipa.
S-a vorbit si de un conflict cu Lovin într-unul din cantonamente.
S-a exagerat. El a gresit si a recunoscut asta în fata colegilor. Iar eu am dovedit ca nu port ranchiuna si l-am folosit titular în cele mai importante partide.
Ati fost criticat si pentru ca l-ati schimbat pe Lovin în meciul de la Praga.
Sa lamurim si acest lucru. Era 1-1 scorul în acel moment si încercam sa fortam victoria. Il bagasem pe Croitoru pe stânga în locul lui Cristocea, care nu mai rezista, abia revenise dupa accidentare. Trebuia sa scot un mijlocas defensiv si aveam de ales între el si Ovidiu Petre. Amândoi jucasera bine, dar Lovin mi s-a parut ca era mai obosit. L-am schimbat cu Surdu, iar Croitoru a intrat în centru.
Ati mai fost acuzat pentru faptul ca Steaua a înscris cu Hagi doar patru goluri în campionat.
Si opt în Liga. Asta nu se spune. E adevarat ca sufeream pe faza ofensiva. Am si zis asta. Ca eram previzibili si ca ne lipsea calitatea. Dar nimeni nu se gândeste ca atunci nu erau nici Badea, nici Iacob, nici Cristocea, nici Plesan. Iar Zaharia a venit cu doua zile înainte sa înceapa campionatul. Când am preluat echipa aveam jumatate din lot accidentati. Jocul începuse sa creasca, iar dupa ce reveneau cei indisponibili lucrurile s-ar fi schimbat cu siguranta.
De ce jucati cu Lovin si Ovidiu Petre, doi fotbalisti cu profil asemanator, în acelasi timp?
Pai si cu cine sa joc? N-am avut alte solutii. Singurul mijlocas central din lot disponibil în afara de ei era Bicfalvi, pe care l-am introdus de câte ori am avut ocazia. Dar nu poti sa îl expui prea mult, e tânar si trebuie avut grija cum sa fie promovat. Eric poate ajunge însa un mare fotbalist daca va continua asa.
Au mai fost voci care au criticat si campania de achizitii a Stelei.
Cei trei jucatori pentru care eu am insistat în mod special, Zapata, Rada si Zaharia, au confirmat. Si sunt convins ca o vor face si ceilalti. Le trebuie însa timp. In vara s-au petrecut la Steaua trei mari schimbari. Administrativa, tehnica si la nivel de lot. Nu a fost usor sa lucrezi în aceste conditii. In pofida acestui fapt, echipa a avut rezultate.
Au contribuit fotbalistii la demisia lui Gheorghe Hagi?
Sunt convins ca nu. Ei au cazut la mijloc în toata aceasta poveste. Suporterii trebuie sa înteleaga lucrul asta si sa nu îi judece gresit, sa îi iubeasca la fel ca înainte. Pentru ca ei sunt, nu, artistii. Am avut o relatie foarte buna cu jucatorii, sunt fotbalisti foarte valorosi si cu caracter deosebit.
Ovidiu Petre?
Nu cred ce s-a spus ca ar fi facut. E un baiat foarte bun.
In ce relatii ati ramas cu Pedrazzini?
Foarte bune. Am lucrat excelent împreuna, poate sa o spuna si el. Nu am luat niciodata o decizie singur, întotdeauna m-am sfatuit cu întreg stafful tehnic. I-am urat bafta înainte de primul meci ca principal.
Dar cu Adi Ilie? S-a spus ca v-ati fi certat.
(Zâmbeste - n.r.). Cum sa ma cert cu Adi? Cica l-as fi acuzat ca ma spioneaza la antrenamente. Pai el nu se antrena mereu cu echipa? Discutam foarte mult si, poate, în unele privinte aveam pareri diferite. Dar atât.
Regretati ca ati venit la Steaua?
Niciodata. Steaua e casa mea si voi respecta întotdeauna aceasta echipa si suporterii ei. Ei
înseamna Steaua. E pacat însa ca fostii stelisti nu prea îsi mai gasesc loc la club.
Va veti mai întoarce la Steaua?
De ce nu? Dar daca o voi face, va fi în alte conditii.
Va reprosati ceva în perioada petrecuta în Ghencea?
Ca am preluat o echipa cu multi jucatori accidentati si am calificat-o în Liga Campionilor, si acum e singura formatie din România în cupele europene? Nu am ce sa îmi reprosez.
Inainte sa semnati contractul v-a sfatuit cineva sa nu o faceti?
Eu vorbesc cu multa lume, ascult multe pareri, dar decizia finala o iau singur. Nu vreau apoi sa dau vina pe nimeni, vreau sa îmi asum responsabilitatea a ceea ce fac.
E Steaua un club mare?
Un club mare e cel la care exista o separare clara între administrativ si tehnic. Un club cu un centru puternic de copii si juniori. Tin sa va amintesc ca eu nu mi-am lasat banii care mi s-ar fi cuvenit în neant, ci am spus sa fie investiti în centrul de copii. Nu vei putea niciodata sa te bati cu cluburile mari de afara la achizitiile de jucatori. Asa ca de ce sa nu ti-i cresti tu? E simplu. Cele mai mari cluburi sunt Barcelona, Real si Ajax. Ele produc cei mai multi fotbalisti si de aceea sunt acolo unde sunt.
"Hagi nu e antrenor!". Asa s-a spus. V-ati gândit vreodata ca ar fi adevarat?
Ce înseamna sa fii antrenor? Sa ai rezultate, sa creezi fotbalisti. Eu am avut din amândoua. Una dintre mândriile mele ca antrenor e ca am promovat în doar câteva luni în Liga I trei fotbalisti la loturile nationale, Torje, Scutaru si Bicfalvi. Iar la Galata joaca si acum în primul unsprezece patru fotbalisti promovati de mine. Un antrenor creste odata cu echipa. Dar e greu sa reusesti sa realizezi ceva atunci când nu ti se acorda timp.
Hagi
Acum fac ceea ce face un om fara servici. Testez piata. Am câteva oferte concrete din afara, dar nu ma grabesc. Iubesc prea mult fotbalul, îi datorez prea mult ca sa renunt acum. Nu l-am pacalit niciodata si nici nu o voi face. Voi merge înainte.
Gica Hagi