FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Even Gods may fall to Earth...

fcsteaua.ro10.10.2007 14:30

"For our own self respect and dignity, as well as the image of New Zealand rugby, the All Blacks must not get sucked into the refereeing debate" - Graham Henry, antrenorul nationalei de rugby a Noii Zeelande

Din patru in patru ani, astept cu infrigurare debutul Cupei Mondiale la rugby, in speranta unui nou succes final al echipei mele preferate, Noua Zeelanda, formatie de care m-am atasat de timpuriu, atunci cand interesul pentru rugby in Romania era mult superior celui actual. Desi la inceput nu eram foarte familiar cu regulile acestui sport, transmisiile TV in direct sau in rezumat m-au ajutat sa-l inteleg treptat si sa mi-l apropii din punct de vedere sentimental, ajutat fiind si de evolutiile remarcabile ale nationalei Romaniei din anii ''80, dar si de cele absolut incantatoare ale unor baieti din emisfera sudica, al caror echipament de joc era mereu negru, prilej de amuzament pentru un pusti pentru care aceasta culoare parea a fi rezervata arbitrilor din jocul de fotbal. Am aflat de la tatal meu ca baietii care formau acest veritabil tavalug negru erau supranumiti "All Blacks". Fermentul era pregatit, o alta pasiune sportiva, alaturi de Steaua Bucuresti, era gata sa erupa. Imi spun si acum, dupa atatia ani, ca nu am gresit cand am ales sa fiu de partea campionilor, de partea invingatorilor de profesie, dar care mai si pierd uneori, provocandu-mi amaraciune in suflet...

Sambata seara, la finalul celui de-al doilea sfert de finala care a opus Noua Zeelenda Frantei, am trait sentimente amestecate, toate negative. Frustrare profunda, pentru faptul ca marii favoriti ai Cupei Mondiale de rugby parasesc prematur competitia, furie pentru ca echipa pe care o simpatizez a fost stopata din drumul spre finala de o Franta cu o daruire si defensiva imense si de un arbitru miop, care a permis ca eseul care a pecetluit soarta jocului sa fi fost precedat de un "inainte" clar ca lumina reflectoarelor de pe Millenium Stadium din Cardiff. Am inceput sa-mi sun amicii sau sa-i abordez pe messenger. Aveam nevoia sa ma descarc, sa simt ca si altii sufera alaturi de mine. Cautam alibiuri acestei infrangeri dureroase. O Franta norocoasa, un arbitru rau intentionat sau blestematele accidentari ale lui Carter, Collins sau Kelleher. Refuzam insa sa vad realitatea, mai precis faptul ca, aidoma Braziliei fotbalistice dintre doua titluri supreme (1970 si 1994), si Noua Zeelanda sufera de complexul marelui favorit la turneele finale, care clacheaza inexplicabil in momentele decisive. Cum discutiile cu prietenii nu mi-au fost suficiente, am mers mai departe, cautand pe internet ziare de sport neo zeelandeze, in ale caror comentarii pe marginea jocului proaspat incheiat doream sa ma regasesc. Tineam mortis sa citesc despre un arbitru crucificat pentru greselile flagrante savarsite in finalul meciului de la Cardiff, despre norocul Frantei si ghinionul All Blacks, despre blestemele puternicilor vecini australieni, eliminati si ei din competitie cu cateva ore mai inainte. Trebuia sa intalnesc acest gen de alibiuri, pentru ca asa am fost obisnuit aici, in Romania...Am vazut insa ca infrangerea, dincolo de uriasa dezamagire provocata unor oameni pentru care rugby-ul este mai mult decat un sport national, este o religie, era tratata de oficiali si de mass media cu demnitate si in mod rational. Arbitrajul sau ghinionul accidentarilor erau trecute la "si altele". Nici vorba de Dumnezeu sau Diavol in ecuatia esecului. Era acuzata modalitatea de selectie, cat si politica de rotatie a jucatorilor la acest turneu final. Mai mult, cand am vazut in aceasta dimineata ca mii de oameni, femei, barbati, copii, tineri si batrani, au luat cu asalt aeroportul din Christchurch, pentru a-si omagia idolii care tocmai inregistrasera cea mai severa contraperformanta din istoria participarilor la un campionat mondial, mi-am surprins rusinat cateva lacrimi in coltul ochilor.

Aceasta dovada de afectiune neconditionata, cat si modul de gestionare al unui esec rasunator, m-au facut sa realizez cat de departe suntem noi de ei. M-au facut sa inteleg ca iubirea pentru o echipa, pentru imaginea si istoria ei trebuie sa primeze intotdeauna in fata sentimentelor de ura pentru cei care o conduc sau care au impins-o la un moment dat spre dezastru. M-au convins ca in momentele delicate doar interesele echipei trebuie sa fie avute in vedere. M-au facut sa percep altfel infrangerile, ca pe ceva necesar si inevitabil in drumul spre glorie al invingatorilor de profesie, determinandu-ma sa-mi impun sa ma eliberez, pentru totdeauna, de cautarea alibiurilor pentru insuccesele survenite.

Credeti ca putem invata ceva din lectiile pe care ni le ofera rugby-ul, unul din ultimele bastioane ale rezistentei in fata "industrializarii" sportului? Eu unul sunt gata sa incep sa o fac, indiferent cat mi-ar lua si ce ar presupune asta...

Forza Steaua! Intotdeauna Superiori!

Alex (Piece)

axl2310.10.2007 14:42

Imi pare rau, citindu-ti articolul, ca nu gasesc in rugby aceeasi bucurie din fotbal. Acum 20 de ani unchiul meu, fost jucator si arbitru de rugby, m-a luat la un meci pe care-l arbitra, undeva in Moldova, sperand sa ma fure celuilalt unchi, care mi-a insuflat cu forcepsul dragostea pentru fotbal si Steaua. Ei bine, m-au amuzat forma mingii si-a portilor, caciulitele jucatorilor, tricoul galben al unchiului si atat. Am preferat, copil, in loc sa urmaresc meciul, sa bat mingea pe-un maidan alaturat. Si traiesc si azi cu convingerea ca ziua aia a fost degeaba.

eddie the 'ead10.10.2007 14:58

Departe de mine gindul ca as fi singurul individ de pe site-ul asta care se bucura la fiecare victorie a All Blacks, dar m-a surprins placut sa vad un articol despre rugby si despre acel meci pe site-ul asta.

Si da, am facut acelasi lucru, dupa acel meci. Am cautat prin ziarelele neo-zeelandeze "infierarea" arbitrului. Meteahna romaneasca, balcanica, europeana, spune-i cum vrei. Asta desi imi spuneam ca nu se poate ca arbitrul sa-i fi furat pe All Blacks, rugby-ul continua sa fie in viziunea mea de o corectitudine ireprosabila. Sper sa nu ma insel. In fond, Franta e gazda...

Si pentru ca sudicii joace altceva, sper sa iasa campioana mondiala Africa de Sud. Nu-mi place Anglia, cu jocul ei de rugby-fotbal sau Argentina (incantatoare la fotbal, dar jenanta, dupa parerea mea, prin jocul practicat, la rugby). Franta se mai apropie de ce se joaca in emisfera sudica, dar preferatii mei raman africanii.

ANTIgigi10.10.2007 15:21

In primul rand rugby-ul e un sport (nu ca si golf, hochei pe iarba sau chiar "fotbal" american) care trebuie privit cu mult respect. Iar in al doilea rand chiar e un sport de echipa, in care daca nu depinzi de un coechipier sau invers, ai din start de pierdut. Tin minte in primul meci cu Italia de la acest CM ca intr-un moment cheie al meciului, capitanul nostru, Socol, a gafat.....si asta s-a vazut, si nu a gafat tactic sau tehnic.....ci mental. Puteam produce surpriza si....cine stie....fortam calificarea intr-o faza superioara. Si aceste mici amanunte chiar conteaza uneori....

Bodanel10.10.2007 15:52

Pai cum sa nu ii astepti la aeroport cand ii vezi ca dau totul pe teren si sunt executati de un arbitru (alea nu au fost greseli intamplatoare). Si eu sunt de acord cu atitudinea lor de a nu vorbi despre arbitraj insa parca a fost prea de tot. Intamplator, eu m-am indragostit de rugby dupa un meci al NZ din Tri Nations acum multi ani si de atunci sunt fanul lor. Va mai aduceti aminte de Jonah Lomu?

P.S. Daca am vedea daruirea pe care au aratat-o jucatorii All Blacks la jucatorii care alcatuiesc acum lotul Stelei cred ca nu am avea rival in tara.

P.P.S.Cineva a spus bine mai sus ca "fotbalul" american nu intra in categoria sporturi. Chestia aia e o idiotenie.

cristi_mold10.10.2007 17:26

Intreba cineva de Lomu? Doamne ce jucator. Si acum imi amintesc cum fugea cu 2-3 adversari in spate extraordinar jucator. Cat despre NZ ce sa spun. Intradvar mari jucatori, mare echipa, plini de respectul meu ( si acum a crescut acest respect mai ales dupa declaratile facute dupa meciurile cu Franta) insa orice sar spune parerea mea ramane aceasi: la acest Mondial nu au semanat cu echipa de odinioara.

saphyrre10.10.2007 17:39

Felicitari pentru acest excelent articol. Absolut nimic de adaugat.

Am o propunere: fiecare user de pe site sa fie "obligat" sa citeasca articolul asta, si apoi sa decida daca e "suporter" sau nu. Nu vreu sa critic pe nimeni, dar cred ca o citire atenta a acestui articol s-ar solda cu multe guri cascate, scarpinari in cap, ochi holbati, flegma ramasa "pe tzeava" (scuzati limbajul), perle de genul "cum adica sa nu-i injuri un pic de mama lor?"... serios, cred ca multi "suporteri" ar face atac de cord (sau mental, cum preferati)..

Da, se poate si altfel..trebuie sa se poata si altfel... altfel degeaba de numim "intotdeauna superiori". Ma bucur sa vad ca Steaua are SUPORTERI.

p.s. pe cand un torent cu meciul Noua Zeelanda - Franta? as fi primul care l-as descarca...

st_194710.10.2007 17:40

daca ar castiga argentina cupa mondiala?:))

dee10.10.2007 18:27

Dintotdeauna mi-a placut rugby-ul sau mai bine spus idea de rugby, de joc colectiv total. E fascinant sa vezi un sport dur, barbatesc, agresiv, dar in acelasi timp atat de fair play. E fascinant sa vezi animale de 110-130kg care se imbrancesc in gramezi ordonate sau se placheaza nemilos pe parcursul celor 80 de minute, insa isi dau mana prieteneste la sfarsitul meciului. E fascinant sa vezi o diagonala neagra pe ecran ( all blacks) si un eseu marca L'omu. E fascinant sa vezi cum toti asculta de un pispirel de arbitru si niciodata nu-l contesta ( indiferent de deciziile acestuia). Acesti jucatori sunt adevarati sportivi ,stiu regula jocului si-si impun autodisciplina. E fascinant acest spirit de echipa. Cand vom vedea asta si in fotbal?

RaDoooI10.10.2007 19:57

Rugby-ul e de 1000 de ori mai frumos ca fotbalul, dar nu este iubit din cauza ca in tara noastra nu se practica cu adevarat rugby. Nu e rugby adevarat ce jucam noi. Noi suntem inca amatori la sportul asta, cu timpul sper sa ne dezvoltam. Rugby-ul nu e practicat pentru ca toti parintii isi feresc copii de "acest sport dur". Am practicat rugby timp de un an si nu m-am ales cu prea multe zgarieturi. In schimb cat am fost la fotbal m-am ales cu un picior rupt si cu mana luxata :). Sper ca lumea sa deschida ochii si sa vada ce frumos e rugby-ul.

KOSMYN 66610.10.2007 20:40

Frumos sport, desi cam violent. Allez les bleus. La 13-13 si NZ a facut inainte nesanctionat, la faza eseului.

colaps11.10.2007 00:22

Kosmyn, cate picioare rupte ai vazut la un meci de rugby? pare mai violent, dar lupta se da mai cu fair-play deoarece este un corp la corp curat si nu la gioale.. zicea cineva ca e un sport de golani practicat de gentlemani, pe cand la fotbal e taman pe dos..

DOUBLE11.10.2007 08:36

Superba parabola, intr-adevar ! Stelistii stiu de ce !:)

Mihai Somanescu11.10.2007 10:23

Aveam nevoie de un astfel de articol. Ce mai e de adaugat?... Well done Piece!

bobochyka1711.10.2007 13:56

Ar fi ceva daca si la fotbal deciziile arbitrilor ar fi acceptate ca atare fara tam-tam, dar la fotbal (cel putin la noi) toata lumea da vina pe arbitraj, iar finantatorii se balacaresc intre ei tot pe aceasta tema. Fara ca cineva sa incerce macar sa vada ca inainte de arbitraje, problema e in curtea proprie.