Suntem în groapã! Nu, aceasta nu este o cronicã a vreunui meci cu echipa Securitãții, substantivul "groapã" nu este unul propriu, care sã desemneze porecla unui stadion, este în acest caz cât se poate de comun și definește starea în care se aflã Steaua!
Când eram în școala primarã, se intâmpla demult, pe când puricele se potcovea cu o mie de ocale și fãcea plopul pere și rãchita micșunele, iar Steaua câștiga Cupa Campionilor Europeni și juca o altã finalã cu AC Milan, așadar atunci am învãțat despre cel mai adânc punct al planetei: Groapa Marianelor. Atunci profesorul ne-a spus cã adâncimea ei nu este cunoscutã cu exactitate, dar cã este în jur de 11.000 de metri.
Steaua se aflã acum într-o groapã asemãnãtoare și este în cãdere liberã. Din când în când, se mai oprește în vreun ciot de stâncã ce-i mai atenueazã viteza cu care se duce în jos. Steaua se oprește un pic, parcã reușește sã se menținã, dar un balast ce nu a fost de mult aruncat o face sã-și reia parcursul vertiginos spre fund. Balastul acesta trebuie evacuat cât mai repede! Doar în acest fel Steaua va putea sã înceapã un urcuș anevoios cãtre suprafațã. Doar în felul acesta mai putem spera cã Steaua va ieși din adâncuri și va urca din nou pe cer, unde va strãluci încã o datã! Dacã nu aruncãm acest balast, vom afla exact cât de jos este fundul gropii, pentru cã-l vom atinge. ªi vom rãmâne acolo!
La început am crezut cã de vinã a fost Oli, îl mai știți, cel cu 5 fundași la Midllesborough, cel cu ratarea prezenței în finala cupei UEFA, cel cu jocul italian nedus pânã la capãt, în sensul cã apãrarea era beton doar din când în când și nici nu exista vreun Pippo Inzaghi autohton care sã dea gol cu degetul mic de la picior sau cu alte pãrți anatomice nu prea des folosite în jocul de fotbal. Oli e acum la un pas de semifinala Ligii Campionilor Asiei cu Al-Hilal. Îi doresc sã se califice și sã ajungã în Finalã, sper cã a învãțat din semifinala de cupã UEFA pierdutã cu Steaua.
Pe urmã l-am învinuit în sinea mea pe Meme, managerul-scandal, omul care invita la un moment dat adversarii sã urmãreascã Steaua în Cupa UEFA la televizor și care proclama hegemonia Stelei. Am crezut cã arbitrii ne furau câteodatã pentru cã Meme îi contesta de fiecare datã, dupã fiecare meci. Așa face și acum, iar Urziceniul are 5 victorii în ultimele 5 meciuri, dintre care una împotriva noastrã, și e pe locul 3. Poate o sã-l mai vedem pe Meme invitându-și adversarii sã urmãreascã la televizor echipa la care activeazã în Cupa UEFA. O singurã deosebire: nu va mai fi vorba de Steaua.
Oricât de mult îl respect pe Hagi ca simbol stelist, nu m-am putut abține sã nu mã întreb dacã el chiar este antrenor sau doar un fost mare jucãtor ce ar trebui sã ia calea biroului în fotbal. Mi-am spus cã el este de vinã pentru jocul slab al echipei, cã el e arogant, cã nu știe sã comunice cu jucãtorii, m-am gândit cã orice antrenor putea sã treacã de Zaglebie și BATE în preliminariile UCL. Orice s-ar spune, el totuși și-a câștigat gloria pe terenul de fotbal, una din marile echipe la care a activat fiind Steaua București! Trebuie sã-i fim recunoscãtori pentru asta! Speram sã fie omul care sã declanșeze Revoluția în Ghencea, onul care sã-l înfrunte pe Gigi Becali, omul care sã aprindã scânteia revoltei. Nu a fost sã fie așa și acum mã întreb cine o va putea face!
Pe "Maximo" Pedrazinni nu o sa-l mai învinuiesc. Nu o sa mai învinuiesc niciun jucãtor de la Steaua, pentru cã nu e vina lor cã nu sunt demni de culorile Stelei, e vina celui care îi susține. O sã învinuiesc un singur om: Gigi Becali! El ne-a adus în aceastã adevãratã Groapã a Marianelor, el este balastul de care vorbeam la începutul articolului.
alexblaja