Specialiștii în publicitate au identificat patru faze ale unui produs care urmeazã a fi lansat pe piațã. În cele ce urmeazã le voi enumera și voi aplica aceastã teorie la produsul fotbalistico-economic dar și electoral Steaua București, în perioada Becali. Trebuie precizat de la început cã valența electoralã a produsului a primat în fața celei fotbalistico-economice.
1. ,,Copilul-problemã" este stadiul de lansare a produsului, e vorba de o perioadã de incertitudini, când nu se știe dacã produsul va rezista pe piațã. Produsul ,,Steaua Becalianã", lansat în perioada de incertitudini pãunescianã, a rezistat pe piața încã de la început, pentru cã a avut mulți consumatori. Motivul? Marca puternicã sau cum ar spune cei care lucreazã în ,,advertising", popularitatea deja existentã a ,,brandului" Steaua. Becali a fost astfel scutit de investițiile majore care sunt de obicei necesare în acest stadiu și care vizeazã în primul rând popularizarea produsului în rândul potențialilor consumatori. Partea cu lipsa investițiilor Becali a pãstrat-o pânã în ziua de azi.
2. Produsul- vedetã sau ,,Stea" este faza de dezvoltare, când vânzãrile cresc, acceptarea produsului de cãtre publicul consumator crește, cresc și profiturile. În cazul de fațã este vorba despre sezonul din Cupa UEFA de acum douã sezoane. Ne-am reafirmat pe plan european, acesta a fost principalul câștig în plan fotbalistic. Visteria clubului nu a fost prea mult îmbogãțitã, pentru cã nu a existat o strategie de marketing prin care produse marca ,,Steaua" sã fie vândute, deși am început sã avem fani și în rândul cetãțenilor altor țãri. Profitul a fost pentru Becali, dar unul electoral, ce-l mai interesa pe el visteria clubului? Aceia erau bani care ar fi trebuit reinvestiți, așa sunã strategia de menținere a produsului, cea de adoptat în aceastã fazã conform specialiștilor. Concurența ar fi trebuit contracaratã prin aceste investiții. În ce ar fi trebuit fãcute aceste investiții? În JUCÃTORI DE VALOARE, care sã creascã ,,productivitatea" echipei, adicã sã aducã VICTORII!
3. Faza ,,VACÃ DE MULS". Aceasta este faza în care produsul Steaua a ajuns începând cu anul trecut, odatã cu participarea dupã 10 ani în grupele Ligii Campionilor. Iatã cã Steaua nu mai aducea doar profit electoral , ci și financiar. Strategia recomandatã în aceastã faza a produsului? Aceea numitã de fructificare, în care încasãrile sunt folosite pentru susținerea unor noi ,,produse-stea", cu alte cuvinte investiții în juniori, care peste ani sã dea alte produse ,,vacã de muls", dar și, din nou și obsesiv, în achiziționarea unor JUCÃTORI DE VALOARE, domnule Adrian Ilie! Produsul Steaua se aflã încã în faza ,,vacã de muls", care însã se va încheia dupã aceastã stagiune europeanã.
4. Ultimul produs se numește ,,Piatrã de moarã", un nume potrivit și patronului echipei noastre. Aceasta este faza de declin a produsului, în care scad vânzãrile, scad profiturile, inclusiv cele electorale și, mai ales, apar produse ale concurenței la fel de bune. Strategia recomandatã este cea de retragere, pentru ca sã nu se piardã din ce în ce mai mulți bani cu acest produs care devine o povarã.
CONCLUZIE: Sãptãmâna trecutã a fost Ziua Înãlțãriii Sfintei Cruci. Mi-a sunat la poartã un preot pe care l-am primit în casã pentru sfințire. A ajuns și în camera fetiței mele de 1 an și o lunã, în care troneazã pe un perete un poster de la eliminarea Valenciei din UEFA. S-a uitat la mine și m-a întrebat: ,,Sunteți stelist?". La rãspunsul meu afirmativ mi-a spus: ,,Foarte bine, este singura echipã care a dat randament în Europa!". Ceea ce nu înțeleg conducãtorii noștri este cã Steaua e o marcã, produsele care ies din aceastã ,,fabricã" pot fi întotdeauna de tip ,,stea", apoi ,,vacã de muls", sunt viabile economic! Trebuie sã avem o conducere care sã înțeleagã aceste aspecte. Atâta timp câ patron va fi Gigi Becali, pot spune un singur lucru referitor la speranța de a vedea o Stea din nou puternicã în Europa: ,,Cu Dumnezeu înainte!"
Întotdeauna, HAI Steaua!
alexblaja