FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Steaua Profesorului

fcsteaua.ro16.09.2007 09:06

Probabil a fost singurul fotbalist român la care magnificul lui joc cu capul fãcea tandem cu jocu-i cerebral. Degeaba Oborul fotbalistic a încercat sã-l înglobeze în "Cartierul veseliei" drept "Crãcãnel" sau "Corcodel". Prin strãlucirea evoluției sale pe teren el va rãmâne în orice evocare sau document de arhivã "Profesorul". Detenta sa impresionantã(asemãnãtoare cu stop-șutul de la baschet) îl ajuta sã înscrie cu lovituri de cap din centrãrile lui Cacoveanu și Tãtaru I, iar mai târziu Sorin Avram și Tãtaru II. În lunga sa carierã a realizat un hat-trick deosebit, prin cucerirea de 3 ori consecutiv a titlului de golgeter al primei divizii în anii 1960(20 goluri), 1961(22) și 1962(24). Un mãnunchi grupat din cele 149 înscrise în cele 264 prezențe pe prima scenã.

Va cuceri 4 titluri și neapãrat 4 cupe, în care sã poatã turna șampania bucuriei cununelor de lauri. Sub tricolor a fost selecționat de 39 ori, înscriind 12 goluri. În 1967 la apus de carierã a ocupat locul 2(dupã Dobrin) în topul celor mai buni jucãtori români. A fost oștean combatant, dar și martorul cel mai avizat al creșterii și descreșterii Imperiului Militar din primele douã decenii ale existenței sale. Dupã ce a jucat un an la Kaiseri din Turcia s-a retras de pe dreptunghiul magic de iarbã la 39 ani. Ca fotbalist din formula sacrã a C.C.A., Constantin a participat la turneul legendar din Anglia, unde a avut șansa de a fi fost primul jucãtor român care a marcat un gol pe pãmânt britanic. Deasemenea va fi pasatorul de la golul victorios al lui Cacoveanu de la Belgrad, când reprezentativa țãrii(ce se confunda cu C.C.A. plus douã inserții de la Dinamo și Rapid).

În anul 1964, la turneul olimpic din Japonia, a ajuns cu echipa României pânã în sferturi de finalã, unde avea sã rateze un penalti în meciul decisiv de la Yokohama cu Ungaria. Mãrturisea cu o ironie tristã Profesorul: " Am ratat acel 11 metri ca sã nu mã uite lumea". Cum românii au vocația dezastrelor l-au reținut doar pe "ratangiul de la Olimpiadã", nu și pe "primul român marcator în țara care a inventat fotbalul". A urmat apoi Golgota antrenoratului. În calitate de tehnician principal, a promovat în prima divizie pe Sport Club Bacãu în 1976 și Politehnica Iași în 1982 și a condus "banca suferinței" la Buzãu, Constanța, Rapid și Steaua. La Steaua a fost de douã ori secundul lui Teașcã, respectiv Cernãianu, și 3 ani coach-ul echipei cu care a ococupat locurile 3, 2 și 4. În ediția din mijloc(1979/80) a ratat la mustațã titlul în dauna Craiovei, din cauza "lucrãturilor" necurate ale vedetelor echipei, ce au culminat cu acel 0-4 de la Târgoviște, care, în final, nici mãcar nu i-au scãpat de la retrogradare pe cei din Turnul Chindiei. ªi în acea ediție Steaua a fãcut instrucție de front cu Craiovã, ce nu-și mai încãpea în piele de Maximã ce era, bãtându-o acasã, în deplasare și în semifinalele cupei(primul criteriu de departajare fusese golaverajul). Sã te fereascã Cel de Sus de trãdãtorul de jos, din iarbã !

Chiar dacã l-a costat scaunul la dragostea sa de o viațã, la mazilire, Constantin le-a atras atenția generalilor implicați: "fãrã bani nu veți face niciodatã performanțã la vârf". A fost prima pietricicã ce s-a pus la baza statuii Stelei Sevilliene. Dar Profesorul nostru se logodise temeinic cu Nenorocul. Numit antrenor la naționalã, a rezista doar un meci, inexplicabil și astãzi: România- Bulgaria 0-3, la București ?! Resemnat în fața micilor spirite ale provinciei , sãrmanul nea Gicã avea sã înghitã pânã și ironia îndoielnicã a unui Gorobete de port, Garabet (care avea mai multã treabã cu rugbyul): "Ajunsese Constantin sã fie cel mai scump navetist plãtit al Farului". Operat de inimã în Statele Unite, Constantin a fãcut o declarație demnã de un actor în Epidaur: "Inima mea a stat trei ore într-un congelator din State".

Nea Gicã, vei fi mereu în inimile noaste. Sau și mai direct spus, domnului Profesor, cu dragoste....

Constantin Ardeleanu

shack3r16.09.2007 10:40

Excelent,ca de obicei . Aceste articole ma fac mandru ca sunt stelist

cristi_mold16.09.2007 11:02

Nu am apucat sa vad niciodata secvente cu "Profesorul" jucand, am auzit de el doar din povestile tatalui meu si ale dumneavoastra domnule Ardeleanu. Oricum din ceea ce aud, pot sa imi dau seama ca a fost un mare jucator si ca merita o atentie deosebita din partea tuturor stelistilor.

SSK16.09.2007 12:00

Bravo, domnule Ardeleanu!

DanStan16.09.2007 13:48

Poate ar mai trebui adaugate 2 aspecte :

1. Cele 3 titluri consecutive de golgeter au fost castigate printr-o eficacitate exceptionala : 66 goluri in 70 de meciuri jucate. Macar de-am avea noi un atacant care sa aiba jumatate din simtul portii pe care-l avea Constantin. E de remarcat de exemplu faptul ca Gheorghe Constantin a marcat primul gol pentru Steaua/C.C.A chiar la debutul sau in prima divizie. Si nu oricum, ci in primul minut al jocului printr-o actiune personala (Stiinta Timisoara - C.C.A 2-2). Cati juctori de azi ar avea tupeul asta ?

2. Constantin a incercat la terminarea junioratului sa devina jucator al Rapidului. Dar cum nici pe vremea aia rapidistii nu se evidentiau prin inteligenta Constantin a fost refuzat si trimis la Locomotiva Iasi in divizia B. Unde a fost golgeter timp de 3 ani. In timpul asta nimeni de la Rapid nu l-a bagat in seama. A fost nevoie de profesionalismul celor de la C.C.A pentru ca Gheorghe Constantin sa poata ajunge la o o echipa unde sa-si poata demonstra adevarata valoare.

Asa ca daca rapidezii se mai considera persecutati n-ar fi rau sa le reaminteasca cineva cum au dat cu piciorul unor jucatori de exceptie si cam cat rau si-au facut singuri din pura prostie.

laurst16.09.2007 14:35

nu am fost contemporan cu ''Profesorul'', insa stiu de la tata si de la ceilalti de varsta lui ca a fost un atacant desavarsit, unul din cei mai mari din istoria Stelei!

Respect Maestrului!!! si felicitari pentru articol!!!

cristian8616.09.2007 14:44

Primul mare golgheter al Stelei (CCA). Din pacate nici eu nu am vazut vreo secventa video cu "Profesorul".

De fapt daca stau si ma gandesc mai bine cred ca am vazut mai demult niste secvente, parca si din finala Cupei cu Dinamo din 1964, cand am pierdut cu 3-5. Mi-a ramas atunci in minte, un nume - Constantin -.

Above_All._SKY_is_the_LIMIT.JPG

dr.adrian916.09.2007 15:44

alea erau vremuri. ce trecea viata asta.

UltrasInter16.09.2007 20:59

Bv`o.. Frumos Articol !! ;)

grizonatu17.09.2007 00:41

Domnule Ardeleanu imi pare bine ca mai este cineva care isi aduce aminte de jucatorii care au facut numele CCA si mai tirziu Steaua sa fie pe buzele tuturor. sunt unu care am prins una din ecipele de aur pe care le-a avut acest club.Imi aduc aminte cu nostalgie de acei ani in care Profesorul Constantin juca.Ce pase punea ce faze ieseau din pasele lui si ce goluri dadea din pasele pe care le primea.In concluzie D-le Alexandru jos palaria in fata articolului pe care l-ati scris si in Fata Profesorului Constantin.

Kappon17.09.2007 08:36

Vreau sa adaug ca pe linga calitatea de marcator nea Gica avea pase extraordinare. MARE OM SI Mare fotbalist.

AdrianUltras2517.09.2007 11:23

Superb articol!!!!

Va multumim domnule Ardeleanu pentru aceste articole!

Macar sa nu uitam cine suntem si care sunt oamenii care ne-au "facut"!

Forza Steaua

Semper Svperiores

p.s.

Iubim Steaua

Si-o vom urma,

Oriunde-n lume va juca!

Suntem aici,

pentru culori

SI pentru ALE NOASTRE VALORI!