Oamenii din fotbal au avut dreptate. O victorie in Belarus ne va consolida pozitia de favorita pentru castigarea grupei de calificare la CE. Partida din aceasta seara reprezinta un moment de rascruce pentru tricolori pentru ca un pas gresit ne poate arunca intr-o pozitie de aspiranti la obtinerea locului doi cu sanse la a ajunge pe trei in cazul unei infrangeri in Bulgaria si a obtinerii unui egal cu Olanda acasa.
Referitor la meciul dintre contracandidatele Bulgaria si Olanda, am o mare nelamurire insotita de multe semne de intrebare. De ce toata lumea prefera o victorie a uneia dintre cele doua (in special a Olandei), atata vreme cat Romania are deja cele mai mari sanse sa castige grupa daca va invinge in Belarus si va reusi sa bata Olanda acasa? Adica e mai comod sa fim siguri ca am ocupa locul doi decat sa ne batem direct pentru primul loc? Cica o victorie olandeza i-ar scoate pe bulgari din cursa. Iaca scartz. Ce ma intereseaza pe mine, odata ce eu afirm in gura mare ca "ne batem pentru locul intai si ca avem valoare pentru a-l obtine"?
Oamenii uita ca am mai intalnit o data Bulgaria, tot in deplasare, tot cand aceasta fusese scoasa din cursa, tot intr-un ultim meci de calificare si tot pentru un campionat european. Rezultatul? Demobilizatii vecini iesiti din cursa de calificare, s-au dat de ceasul mortii, au tras cu dintii, au luptat si s-au calificat....scotienii. Asta pentru ca romanii au prins o zi mizerabila, Hagi a ratat un penalty, iar arbitrul ne-a anulat un gol pe motiv de offside. Intr-adevar, acum se califica doua echipe, dar de ce sa nu te bati tu pentru locul intai si sa nu te mai uiti in curtea vecinilor. Cica ne mai trebuie doua puncte, unul cu olandezii si altul cu bulgarii ca sa....ca sa prindem locul doi. Si ce te faci daca vin batavii si-ti ard acasa o corectie asa cum au mai facut-o, punandu-te in situatia de a castiga cu "regii castravetilor murati" in deplasare?
De ce sa preferi ca una din echipele cu care te lupti sa se "intareasca" cu trei puncte in loc sa speri ca ambele sa se multumeasca cu o pomana a saracilor de un singur punct, mai ales ca sistemul de punctaj este nemilos cu aceia care in loc sa castige patru meciuri si sa faca goua egaluri, reusesc sa obtina doua victorii si obtin patru remize.
Revenind la meciul nostru cu bielorusii nu putem sa uitam dubla mansa a Stelei cu Bate Borisov si cata bataie de cap ne-au dat adversarii. Iar la nivel de "nationala" gazdele noastre din aceasta seara stau chiar si mai bine. Cu o linie de atac foarte puternica in care Hleb este taticul, cu o linie de mijloc extrem de mobila si muncitoare, cu mare presiune si pericol la fazele fixe, putem aprecia dificultatea meciului din aceasta seara. Avantajele noastre? Faptul ca Romania joaca mai bine in deplasare decat acasa si apararea bielorusilor, una greoaie ce poate fi suprinsa de jocul rapid de pase al tricolorilor.
Hai Romania!
Romania:
Lobont - Petre Marin, Goian, Chivu, Rat - Dorinel Munteanu, Ov Petre, Nicolita, Dica - Sergiu Radu, Mutu
Antrenor:
Victor Piturca
Rezerve:
D. Coman, Radu Stefan, Marius Constantin, Fl. Petre, Adrian Cristea, Gigel Bucur