FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Primul sensei din fotbal!

ADRIAN PACURAR24.03.2005 10:13

Steaua a avut primul preparator fizic venit din artele marțiale, pe Florentin Marinescu, modelul fiind ulterior urmat de AC Milan. Caz unic în lume, între1985 și 1988 nici un jucãtor nu s-a accidentat.

Anul 1984 este unul crucial în istoria Stelei. De patru ani, campionatul era dominat de Universitatea Craiova și de Dinamo. Începînd cu 1980, roș-albaștrii nu obținuserã decît locurile 4, 6, 5 și respectiv 2. Era prea mult pentru orgoliul lui Valentin Ceaușescu, care a spus: "Gata! Ajunge, vom face din Steaua cea mai puternicã echipã din România!".

Fiul cel mare al Ceaușeștilor avea vocația unui Berlusconi comunist. Au venit în Ghencea Bumbescu, Bãrbulescu, Radu II și Bölöni. Însã cel mai mult a insistat Valentin pentru aducerea maestrului Florentin Marinescu. Astfel Steaua a fost primul club din lume care a avut preparator fizic provenit din artele marțiale, modelul fiind urmat dupã 1986 de AC Milan.

Insistența lui Valentin a avut efecte concrete. Timp de trei ani nici un stelist nu s-a accidentat. "Nu este o legendã. Am venit în '84, iar din '85 s-au vãzut beneficiile pregãtirii fãcute de mine. Din '85 pînã în '88, cînd am plecat din țarã, nu am avut nici mãcar o leziune muscularã la echipã", s-a destãinuit Marinescu.

La Sevilla, jucãtorii Barcelonei se trezeau mereu proiectați în panourile publicitare la fiecare duel cu solizii Iovan sau Bumbescu.

"Am realizat întîi o reconstrucție a corpului. Am lucrat cu jucãtorii toate grupele musculare, fiecare ligament. I-am învãțat și cum sã respire. Fizic și psihic, jucãtorii din 1986 erau deja niște campioni înainte de a cîștiga Cupa. Aveam 30 de minute la fiecare antrenament în care îmi puneam în aplicare metodele. Ienei proceda ca un profesionist, lãsîndu-mã sã-mi fac meseria. Nu se bãga niciodatã", a precizat Sensei.

În 1988, Florentin Marinescu a rãmas în strãinãtate, alegînd libertatea. Urmarea a fost simplã. A fost scos din poza echipei care a cucerit Cupa Campionilor. Uite asa se pregateau campionii, nu ar fi bun si acuma un asemenea preparator , preluat din www.prosport.ro , am luat asta ca sa mai uitam un pic de scandal.

sorin_77724.03.2005 10:56

am citit si eu articolul... De ce nu se aduce si unul acum? Pote asa vedem un Bumbescu in Ghioane si un [color:red]LA[/color][color:blue]CA[/color][color:red]TUS[/color] sau Balint in Cristea...

ADRIAN PACURAR24.03.2005 11:43

eu am scris un articol mai demult in care am incercat sa fac o paralele , intre fotbal ca si industrie ca si razboi , amintind si de pregatire militara a jucatorilor de fotbal , nu stiu de ce nu se aduce ,mdinamo ,parca are asa ceva , noi nu stiu daca avem

sorin_77724.03.2005 12:47

Nu cred ca avem. mdinamo niciatat... cu sarbii s-a vazut ce lesinati erau pe teren...

Virgil24.03.2005 12:55

Eu am facut de multe ori referire la Florentin Marinescu si la perioada în care a fost la Steaua.La felul în care pregatea echipa.Fizic si mental.

Desi Fl.Marinescu,pe care îl cunosc personal,a încercat deseori sa se reintegreze la Steaua,din pacate nu a fost acceptat de antrenori.Pentru ca vedeau în el pericolul de a nu li se recunoaste integral meritele.

Fara discutie ca e nevoie de asa ceva,dar se pare,din câte am înteles,ca de acest aspect se ocupa Pedrazzini.Nu stiu daca o poate face la nivelul unui fost campion mondial la karate,al carui fiu acum vreo 7-8 ani când avea în jur de 10-12 ani,a devenit campion de juniori al USA.Din pacate nu cunosc evolutia sa ulterioara.

Florentin Marinescu a fost printre altele instructor coordonator al trupelor USA.

Este una dintre figurile de prima marime ale karate-ului mondial.

Si înca ceva.Florentin Marinescu a revenit de foarte mult timp în tara.

ADRIAN PACURAR24.03.2005 13:21
Eu am facut de multe ori referire la Florentin Marinescu si la perioada în care a fost la Steaua.La felul în care pregatea echipa.Fizic si mental.

Desi Fl.Marinescu,pe care îl cunosc personal,a încercat deseori sa se reintegreze la Steaua,din pacate nu a fost acceptat de antrenori.Pentru ca vedeau în el pericolul de a nu li se recunoaste integral meritele.

Fara discutie ca e nevoie de asa ceva,dar se pare,din câte am înteles,ca de acest aspect se ocupa Pedrazzini.Nu stiu daca o poate face la nivelul unui fost campion mondial la karate,al carui fiu acum vreo 7-8 ani când avea în jur de 10-12 ani,a devenit campion de juniori al USA.Din pacate nu cunosc evolutia sa ulterioara.  

Florentin Marinescu a fost printre altele instructor coordonator al trupelor USA.

Este una dintre figurile de prima marime ale karate-ului mondial.

Si înca ceva.Florentin Marinescu a revenit de foarte mult timp în tara.

Poate citeste cineva de la Steaua si il aduc acasa , in Ghencea , sa aiba grija de baieti.
sorin_77724.03.2005 13:29

la cat de "bine" este structurata administratia clubului Steaua nu vad sa se intample asa ceva in viitorul apropiat. Si cum se face ca totul pleca de la Becali?!?!?!? Pai vrei sa il puna pe Zmarandescu? :lol:

horse3724.03.2005 14:32

cine nu-l cunoaste pe pedrazzini se intoarce cum e si normal la sensei marinescu. super baiatu numai ca antrnorii nostri cu doua clase mai putin una decat trenu normal ca s-au simtit amenintati de unul ca marinescu si nu l-a u mai cooptat in pregatirea echipei

astazi eu va spun ca santem norocosi, caci il avem pe signor pedrazzini. a mai mers Steaua la forban sa alerge precum Gabi zsabo!? nu. a mers in cipru in italia si direct la valencia. urmarea am vazut-o cu toti la stadion. Steaua sta precum generatia '86 beton la conditia fizica. va spun ca nu avem rivali in campionat. uitativa la Niculescu de la Dinamo. e o muratura intr-un borcan ce nu a fost destupat nici cand a venit primavara. ambele tipuri de eforturi aerob si anaerob sant ok astazi in jucatorii nostri.

iar asta se datoreaza lui signor pedrazzini de care trebuie sa tinem si cu dintii.

am curajul sa va spun ca dupa ce pedrazzini pleaca in mai putin de un campionat o luam la vale cu conditia fizica de se mai intoarce piti si-i baga in forban din nou.

asa ca sa-i multumim lui sensei marinescu si sa-l pastram pe pedrazzini.