FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Steaua și primul ei eșec european cu cântec

fcsteaua.ro21.08.2007 00:23

Istoric este vorba de C.C.A., dar cum încã de la înființare fotbaliștii de la A.S. Armata București purtau cu mândrie pe tricouri o stea mi-am permis aceastã licențã în titlu. Elevii lui Ilie Savu erau pe cai mari; câștigaserã al 4-lea titlu de campioni(egalând numãrul de cupe), se întoarserã dupã un strãlucit turneu amical din patria fotbalului, Anglia, învinserã sub numele de România cu 1-0 la Belgrad(cu doar douã inserții strãine).

Prea le merse totul în plin, pentru ca Soarta, imprevizibilã cum e ea, sã nu le hãrãzeascã pentru primul meci în cadrul ediției a doua a Cupei Campionilor Europeni pe campioana RFG(campioanã mondialã en titre, dupã dramatica finalã cu Ungaria de la Berna, pe care o învinse cu 3-2, dupã ce în minutul 9 tabela arãta 0-2, iar în grupe fusese umilitã cu 3-8 !), Borussia Dortmund. La care se adãugaserã incredibile ghinioane în serie: Apolzan indisponibil, din cauza unei crize de sciaticã; Toma și Voinescu cu mâna, respectiv, piciorul în ghips; portarul Birtașu, proaspãt transferat la Dinamo, refuzând împrumutul pentru un singur meci internațional.

La 12.11.1957, CCA va alinia urmãtoarea formulã de echipã la Dortmund: Boroș-Dragomirescu, Zavoda II, Victor Moldovan-Onisie, Bone-Cacoveanu, Constantin, Alecsandrescu, Zavoda I, Tãtaru I. Ce-i cu Boroș ? Un voleibalist, care cândva apãrase poarta la fotbal. Dincolo de aceste improvizații, la 1-1, un neamț îi va fractura un deget de la mânã voleibalistului, care conform regulilor de atunci nu putea fi schimbat cu juniorul Eremia. Scor: 4-2(1-1) pentru gazde prin golurile marcate de Peters(min.35, 62, 64) și Niepieklo(68), respectiv Zavoda I(41) și Bone(50). O surprizã plãcutã, Savu va fi vizitat de fostul mijlocaș al Ripensiei, Lakatoș, și câțiva foști colegi ai școlii de ofițeri din Germania, toți stabiliți în Vest.

Revanșa de la București s-a lãsat așteptatã 3 sãptãmâni(ce calendar lejer !). La 8.12.1957, echipa românã va alinia primul 11: Voinescu-Zavoda II, Apolzan, Dragomirescu-Onisie, Ienei- Cacoveanu, Constantin, Alecsandrescu, Zavoda I, Tãtaru I. Scor: 3-1(3-1) prin golurile înscrise de Tãtaru(min.17), Constantin(25) și Alecsandrescu(45), respectiv Niepieklo(12). Nu a contat faptul cã în minutul 12 oaspeții conduceau la general cu 5-2: militarii au fãcut instrucție cu germanii. 5-5, scor de fugã în turul urmãtor, militarii înscriind mai multe goluri în deplasare. Logic...Dar pe atunci, în caz de egalitate se juca al treilea meci. Aici ne adusese și excesul de zel al golgeterului en titre Ion Alecsandrescu, care deviase șutul de 4-1 al unui coechipier, înãlțând mingea peste transversalã.

La 28.12.1957, când la nemți venise Santa Clara cu sacul iar la români Moș Gerilã cu traista(Moș Crãciun zãcea pe la Aiud), Borussia va învinge CCA cu 3-1 prin golurile lui Dulz(min.11), Kelbasa(62) și Priessler(79), respectiv Cacoveanu(35). Primul gol al nemților, înscris cu mâna; douã goluri ale militarilor anulate din motive știute doar de arbitru, iar Zavoda I, fãcând figurație, dupã un fault grosolan. Sã fi prins arbitrul Jonini o zi mai proastã ? Din contra, o zi extrem de profitabilã: contul sãu sporise cu 10000 de dolari, transferați din Dortmund, tãrãșenie decoperitã mau târziu de curioasa presã italianã. O palidã consolare pentru învinși, cu greu li s-a aprobat ca revelionul sã-l petreacã în Cetatea Eternã la ambasadã. Ce vâlvã ar fi fãcut în Europa surpriza eliminãrii echipei campioane a țãrii campioane mondiale ! Sevilla putea fi devansatã cu 29 ani.

Cert e cã Fortuna scoțându-ne în cale în alte douã ediții ale cupelor europene pe CF Barcelona(2 victorii în 1971 și 2 înfrângeri în 1977) ne-a avertizat cã finala din 1986 de la Sevilla va fi foarte echilibratã. Dupã ghinioane vin alte ghinioane:în ediția 1957/58 C.C.A. va pierde titlul, având același numãr de puncte ca Petrolul. Norocul e întâmplãtor, ghinionului îi place permanența...

Constantin Ardeleanu

aditud21.08.2007 01:19

Interesant articol, in mod normal l-as fi savurat cu incantare. Insa, acum...chiar daca incerc sa fiu atent la detalii, gandul imi zboara la rusinea de ieri.

In cele ce urmeaza nu voi vorbi deloc despre calitatile de tehnician ale lui Hagi. Sunt chiar dispus sa fac (de dragul argumentatiei) jocul detractorilor sai si admit ca "n-are nicio treaba cu antrenoratul". Nici megalomanului, nimicului-care-se-crede-tot, nu-i voi mai face publicitate! Au destui "prieteni" ai Stelei grija de asta (vezi ce-au zis Porumboiu si Iancu).

Sa vorbim despre jucatori!

E normal ca o delegatie a acestora sa mearga la patron sa se planga de tehnicile Regelui? Eu cred ca este... In masura in care jucatorii "simt" ca metodele neortodoxe ale antrenorului sunt in detrimentul armoniei echipei, al fotbalului practicat, se poate spune ca acestia au chiar obligatia sa actioneze. Exista oameni la Steaua care au investit pe toate planurile (profesional si emotional) in aceasta grupare. Cu calitatile si defectele lor, trebuie luati ca atare; sunt parte din familia Stelei!

Ceea ce mi se pare de neiertat, daca presa spune adevarul, este insa felul in care Radoi "s-a plans mai multor apropiati" (cu toate ca, dupa cum apare informatia, unele din "tanguirile" capitanului au fost, oarecum, publice) de atmosfera mai putin sanatoasa din sanul echipei. Cu tot respectul pe care i-l port capitanului, daca il submineaza pe Hagi numai pentru nu-i place autoritatea sa, atunci greseste flagrant si isi depaseste atributiile. Ar trebui avertizat ca din meciul asta impotriva Regelui nu poate iesi decat cu imaginea terfelita, chiar daca patronul atoatestiutor ii face voia.

HAI Steaua!!!

cristi_mold21.08.2007 07:11

Superb articol. In aceste moment, cand gloriile Stelei nu sunt respectate nici cat negru sub unghie, ma bucur sa citesc despre aceste momente memorabile din istoria echipei mele favorite. Si pot sa afirm cu tarie, ca inca de pe atunci se stia, ca Steaua Bucuresti este o mare echipa.

viostelistul21.08.2007 07:14

Felicitari din nou, domnule Ardeleanu! La cat mai multe articole de acest gen! Nimic nu poate fi mai reconfortant decat sa citesti astfel de articole despre istoria Stelei, istorie pe care, din pacate, unii o terfelesc in public fara pic de regret!

leech21.08.2007 07:16

Un articol foarte reusit.

adriano21.08.2007 07:18

Dupa atatea ghinioane si hotii Steaua trebuie sa mai aiba si noroc.Nu?

LARI21.08.2007 08:05

Citind aceste randuri, mi-am adus aminte de faptul ca acest "11" se numara printre cele preferate de Hagi... Ce echipa... ce mentalitate aveau...

Daca ma mai gandesc mult, o sa incep sa fac niste comparatii si iar o sa ma apuce furia.

adriSteaua21.08.2007 08:14

O tempora, o mores...

Multumiri pentru paginile de istorie. Chiar nu stiam despre minunea de transfer. Ce germani si nemtii astia...

In asteptarea unei echipe ca cea din vremea respectiva: Lupta Steaua!

Le reseau pansant21.08.2007 08:30

Impresionant articoul, cred ca acesta este unul dintre cele mai frumoase scrise despre istorie echipei noastre si unul dintre cele mai emotionante. Ce bine ar fi daca si echipa de azi ar juca cu indarjirea si ardoarea de atunci. Am impresia ca suntem putin fatalisi aici, adica baietii cred ca orice arface, oricum ar juca tot nu pot sa treaca de x-nivel al competitiei asta ca sa nu mai spun de echipe.

Pentru baietii de la site: stiu ca trebuia sa fie un proiect foarte frumos cu dl. Ardeleanu dar nu numai, insa pana atunci ca sa mai pastram misterul, nu se poate ca la o anumita perioada de timp, articolele domniei sale sa fie stranse intr-un fisier (preferabil .pdf) si sa poata fi descarcat(e)?

De "culegerea" si pedefedizarea fisierului as putea sa ma ocup :D.

Succes dl. Ardeleaenu si articole multe si frumoase ca acesta.

Wally21.08.2007 09:24

Excelent articol, domnule Ardeleanu. Felicitari! Articolele dumneavoastra ma fac intotdeauna sa fiu mandru ca sunt stelist!

SSK21.08.2007 10:06

Bravo, domnule Ardeleanu!

Astristul21.08.2007 10:42

Felicitari domnule Ardeleanu pentru portia de istorie Stelista!

Un articol excelent!

forzateaua

DonAndres21.08.2007 12:13

Ce istorie frumoasa avem!!!!!Multumim Domnule Ardeleanu ca ne oferiti sansa sa cunoastem atatea lucruri impresionante despre trecutul Stelei!!

rez21.08.2007 20:02

un articol superb!!!!!!

alexynho22.08.2007 11:59

Ms mult pentru articol ... mai aflu si eu despre istoria lunga a Stelei , pe care sunt foarte multi invidiosi ... foarte frumos articolul ;) ... asteptam mai multe ;)