FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

STEAUA ªI LIRISMUL CONJUNCTURAL

fcsteaua.ro17.07.2007 07:08

"Niciodatã nu veți merge singuri", suprema solidaritate a suporterilor din Liverpool n-are în Ghencea decât o replicã radicalã, vizând sacrificiul de sine: "Cu Steaua pânã la moarte !" Mai aproape de o încurajare modernã ar fi "România-Steaua/ Europa-Steaua/ Campionii din Ghencea !" La capitolul imagine sonorã adversarii Stelei au beneficiat de textieri inspirați: baladistul Tudor Gheorghe a cântat entuziast despre "Eterna Terra Nova" craioveanã, iar Rapid a beneficiat de pana lui Pãunescu și vocea lui Socaciu (deși "Porțile ni se deschid" aratã mai degrabã o apãrare vulnerabilã). Oricum suporterul stelist ar fi în stare sã cânte doar "ta-ta-ta-ta" decât sã fie beneficiarul bardului Ianus, care, la comandã, gãsește în cãrãmizile sale lirice 100 de poezii în care îl proslãvea pe Pingelicã și alte 100 cu versuri curajoase de dizidențã (Subscriu la pãrerea lui Eugen Barbu, cel carea la inaugurare a nemurit stadionul stelist ca "Bomboniera din Ghencea": "Nimic nu-mi place la Pãunescu în afara de poezia lui. Cine ne scapã de aceastã balegã de om ?"). De altfel autorul "Baladei Porcului" ține în același timp și cu Rapid și cu Craiova(adulter curat, procedeu aplicat cu fervoare de senator și în viațã, și la piațã). Descoperind cã-și face chip cioplit din nimicuri, am ținut sã-i dau replica de mai jos:

Adrian Pãunescu / Constantin Ardeleanu

DE CE ÞIN CU RAPID / DE CE ÞIN CU Steaua

Rapid nu-i echipã de fotbal / Steaua e echipã de fotbal

Rapid este noapte și zi / Steaua-i mereu stea polarã

Rapid e o stare de spirit, / Steaua-i rapid ignorând halte,

Rapid e un mod de a fi / Steaua e cea mai bunã din țarã

Rapid e refuzul stagnãrii / Steaua e-o trupã-n vitezã

Rapid nu-i cãruța cu blegi, / Steaua nu-i gri manutanțã

Rapid este nonconformismul / Steaua-i Estrella-n Espana

Rapid e cã poți sã alegi. / Steaua-i mister, cutezanțã.

Rapid e o istorie simplã, / Steaua-i pe continent reginã,

Rapid este dreptul la nu, / Steaua e dreptul puilor de lei,

Rapid e puterea mulțimii, / Steaua-i puterea acceptatã,

Rapid este eu, el și tu. / Steaua e noi, voi și ei.

Rapid nu-i iubirea comodã, / Steaua nu-i clamare bolândã,

Rapid e un club de sãraci, / Steaua nu-i, în veci, o manea,

Rapid e o stea popularã, / Steaua e un star aristocratic

Rapid nu-ți dã dreptrul sã taci. / Steaua-i un mit, crede în ea.

Rapid este geniul cel ieftin, / Rãzboi declarat falsitãții,

ªi pacea modestului blid, / Steaua e Geniu, cum albã e neaua,

De aceea și astãzi și mâine / De-aceea striga-voi mereu

Eu țin cu cei mulți: Hai Rapid ! / Eu țin cu valoarea: Hai Steaua !

Primul vers pãunescian e proba veritãții iar între "pacea modestului blid" și Cupa Campionilor Europeni e o distanțã cosmicã. Asta e diferența dintre Grant și Grandoare !

Constantin Ardeleanu

fane_casieru17.07.2007 07:37

Domnu`Paunescu....v-ati cam furat-o nu credeti ???

DonAndres17.07.2007 07:41

Superb articolul!!!De ce nu incercati sa compuneti versuri....pentru un imn,numai al nostru???

Teoctist17.07.2007 07:53

De ce tin cu Steaua

de Constantin Ardeleanu

Steaua e echipã de fotbal

Steaua-i mereu stea polarã

Steaua-i rapid ignorând halte,

Steaua e cea mai bunã din țarã

Steaua e-o trupã-n vitezã

Steaua nu-i gri manutanțã

Steaua-i Estrella-n Espana

Steaua-i mister, cutezanțã.

Steaua-i pe continent reginã,

Steaua e dreptul puilor de lei,

Steaua-i puterea acceptatã,

Steaua e noi, voi și ei.

Steaua nu-i clamare bolândã,

Steaua nu-i, în veci, o manea,

Steaua e un star aristocratic

Steaua-i un mit, crede în ea.

Rãzboi declarat falsitãții,

Steaua e Geniu, cum albã e neaua,

De-aceea striga-voi mereu

Eu țin cu valoarea: Hai Steaua !

twetwet17.07.2007 07:56

ha! mi-a placut tot dar mai ales finalul: "asta e diferenta dintre grant si grandoare"

ktalyn17.07.2007 09:11

Super articolul !!! Intr'adevar asta e diferenta dintre noi si ei : "Diferenta dintre grant si grandoare" ;) !

roby_spartacus17.07.2007 09:21

..aha .,... io zik mai bine sa cautam un IMN :D al Stelei cum are Liverpool ...Milan ..Etc ! Xreagutza poezia ... dar pe mine nu ma atrage , mai frumos ar fi un imn !!Demn de noi steagsimplu steagsimplu

kosm1n17.07.2007 09:32

Ne-ati demonstrat cat de culti sunteti baieti (ma refer la managerii site-ului). RESPECT pe viata! stelist pana la moarte!

M.P17.07.2007 12:15

Pffff !! Ca de obicei, Domnule Ardeleanu , un articol EXCELENT ... Felicitarile mele .. FORZA Steaua .. Mandru ca sunt stelist

P.S : I`ati cam dat cu "mucii in fasole" lu` Paunescu ;))

cristi_mold17.07.2007 14:21

O diferenta mare intre Grant si grandoare. Cat adevar. Si cat de frumos spus. Felicitari domnule Ardeleanu

roby_spartacus17.07.2007 18:09

Cica mai vin 3....4 jucatori la Steaua ... asa se zvoneste ar fi ceva excelent !! Abia astept sa vad daca e adevarat

Astristul17.07.2007 20:52

Domnule Constantin Ardeleanu, felicitari! Ati compus o poezie extraordinara si o replica pe masura poeziei crapidistilor!

Titlul poezie ar putea fi "De ce Steaua" sau "Despre Steaua"!

Numai bine si FORZA Steaua !!! steag2

roby_spartacus17.07.2007 21:22

DESPRE Becali !! El ne acuza pe noi ca suntem huligani ... si ca injuram pe stadione , ca ne batem , ca facem deranj dar el ce exemplu de conducator da !!?!??!? ia utativa .. http://www.youtube.com/watch?v=J2DU3I0Sfh8...ted&search= adevaratul Gigi ... sa nu mai vorbeasca de noi !! EL E O ZDREANTZA ...SI UN HILIGAN CARE INJURA CA LA USA CORTULUI

El se crede mare CRESTIN ... pai asta inseamna sa fi unu care rede in Dumnezeu si face Biserici ... da bani la biserici .... toate astea sunt facute de fatada... sa ia lumea la oameni ... sa zica lumea ca el da bani in stanga si indreapta ca e mare Credincios uitati-va unde e credinta lui Gigi http://www.youtube.com/watch?v=J2DU3I0Sfh8...ted&search=

ANTIgigi17.07.2007 22:30
DESPRE Becali !! El ne acuza pe noi ca suntem huligani ... si ca injuram pe stadione , ca ne batem , ca facem deranj dar el ce exemplu de conducator da !!?!??!? ia utativa .. http://www.youtube.com/watch?v=J2DU3I0Sfh8...ted&search= adevaratul Gigi ... sa nu mai vorbeasca de noi !! EL E O ZDREANTZA ...SI UN HILIGAN CARE INJURA CA LA USA CORTULUI

El se crede mare CRESTIN ... pai asta inseamna sa fi unu care rede in Dumnezeu si face Biserici ... da bani la biserici .... toate astea sunt facute de fatada... sa ia lumea la oameni ... sa zica lumea ca el da bani in stanga si indreapta ca e mare Credincios uitati-va unde e credinta lui Gigi http://www.youtube.com/watch?v=J2DU3I0Sfh8...ted&search=

esti putin off-topic dar in fine...eu am mai facut comparatia asta de cateva zile....si vad ca putini si-au adus aminte de ea cand vorbeau de cioban....ca tocmai el si-a ales sa vorbeasca de moralitate si huliganism...

Timpul le va rezolva pe toate...

roby_spartacus17.07.2007 23:29
esti putin off-topic dar in fine...eu am mai facut comparatia asta de cateva zile....si vad ca putini si-au adus aminte de ea cand vorbeau de cioban....ca tocmai el si-a ales sa vorbeasca de moralitate si huliganism...

Timpul le va rezolva pe toate...

Nici nu am stiu ca a mai scris cineva ce am sciu eu azi ... !! ca nu am citit toate comm ... ca sunt multe :P !! Asta e parerea me a... si P.S. **** Gigi :D>:)!!

udaradu19.07.2007 08:26

punete in situatia lui.......,averea lui,pozitia lui in societate,puterea lui financiara,relatiile lui,compara totul cu educatia lui(sa nu uitam ca sa mai civilizat totusi)....cum crezi ca te-ai comporta?dar fi cinstit cu tine.