"Niciodatã nu veți merge singuri", suprema solidaritate a suporterilor din Liverpool n-are în Ghencea decât o replicã radicalã, vizând sacrificiul de sine: "Cu Steaua pânã la moarte !" Mai aproape de o încurajare modernã ar fi "România-Steaua/ Europa-Steaua/ Campionii din Ghencea !" La capitolul imagine sonorã adversarii Stelei au beneficiat de textieri inspirați: baladistul Tudor Gheorghe a cântat entuziast despre "Eterna Terra Nova" craioveanã, iar Rapid a beneficiat de pana lui Pãunescu și vocea lui Socaciu (deși "Porțile ni se deschid" aratã mai degrabã o apãrare vulnerabilã). Oricum suporterul stelist ar fi în stare sã cânte doar "ta-ta-ta-ta" decât sã fie beneficiarul bardului Ianus, care, la comandã, gãsește în cãrãmizile sale lirice 100 de poezii în care îl proslãvea pe Pingelicã și alte 100 cu versuri curajoase de dizidențã (Subscriu la pãrerea lui Eugen Barbu, cel carea la inaugurare a nemurit stadionul stelist ca "Bomboniera din Ghencea": "Nimic nu-mi place la Pãunescu în afara de poezia lui. Cine ne scapã de aceastã balegã de om ?"). De altfel autorul "Baladei Porcului" ține în același timp și cu Rapid și cu Craiova(adulter curat, procedeu aplicat cu fervoare de senator și în viațã, și la piațã). Descoperind cã-și face chip cioplit din nimicuri, am ținut sã-i dau replica de mai jos:
Adrian Pãunescu / Constantin Ardeleanu
DE CE ÞIN CU RAPID / DE CE ÞIN CU Steaua
Rapid nu-i echipã de fotbal / Steaua e echipã de fotbal
Rapid este noapte și zi / Steaua-i mereu stea polarã
Rapid e o stare de spirit, / Steaua-i rapid ignorând halte,
Rapid e un mod de a fi / Steaua e cea mai bunã din țarã
Rapid e refuzul stagnãrii / Steaua e-o trupã-n vitezã
Rapid nu-i cãruța cu blegi, / Steaua nu-i gri manutanțã
Rapid este nonconformismul / Steaua-i Estrella-n Espana
Rapid e cã poți sã alegi. / Steaua-i mister, cutezanțã.
Rapid e o istorie simplã, / Steaua-i pe continent reginã,
Rapid este dreptul la nu, / Steaua e dreptul puilor de lei,
Rapid e puterea mulțimii, / Steaua-i puterea acceptatã,
Rapid este eu, el și tu. / Steaua e noi, voi și ei.
Rapid nu-i iubirea comodã, / Steaua nu-i clamare bolândã,
Rapid e un club de sãraci, / Steaua nu-i, în veci, o manea,
Rapid e o stea popularã, / Steaua e un star aristocratic
Rapid nu-ți dã dreptrul sã taci. / Steaua-i un mit, crede în ea.
Rapid este geniul cel ieftin, / Rãzboi declarat falsitãții,
ªi pacea modestului blid, / Steaua e Geniu, cum albã e neaua,
De aceea și astãzi și mâine / De-aceea striga-voi mereu
Eu țin cu cei mulți: Hai Rapid ! / Eu țin cu valoarea: Hai Steaua !
Primul vers pãunescian e proba veritãții iar între "pacea modestului blid" și Cupa Campionilor Europeni e o distanțã cosmicã. Asta e diferența dintre Grant și Grandoare !
Constantin Ardeleanu