Vacanța din Spania se apropie de sfârșit. Printre palmieri și plajele cu nisip fin, intre un suc cu prietena sau plimbãrile in parcul de distracții, steliștii s-au relaxat dupã campionatul recent incheiat. Sper ca soarele Spaniei sã-și fi adus contribuția la ridicarea moralului jucãtorilor noștri și sã-i pregateascã pentru luptele viitoare. Pentru cã din 25 iunie plecãm in Austria, locul in care munca ia locul distracției.
Nu mã voi lega in articolul de azi de subțirimea sau valoarea lotului. Vreau sã pun accentul insã pe miza uriașã care apasã asupra sezonului 2007-2008, locul garantat de Champions League pentru viitoarea campioanã a României. Nu știu câți dintre fotbaliștii Stelei sunt conștienți de importanța câștigãrii campionatului urmãtor: din declarațiile luate in Spania, pe fugã, s-ar pãrea cã suntem pe drumul cel bun. Dicã, Iacob, Mirel sunt increzãtori in șansele noastre de a deveni campioni și afirmã cã vor face tot posibilul pentru a atinge acest obiectiv. Eu spun insã cã nu e suficient. Mental, trebuie sã fim pregatiți așa cum nu am fost niciodatã – pentru cã importanța sezonului urmãtor nu este datã neapãrat de trofeul de campioni (Slava Domnului, avem destule) ci de calificarea directã in cea mai renumitã competiție intercluburi. Este, dacã vreți, mai mult o problema de mândrie decât una pur economicã. Steaua a fost și este deschizãtoare de drumuri in fotbalul romanesc; prin urmare, trebuie sã fie prima echipã care se va califica direct in grupele UCL. Aceasta onoare nu trebuie sã revinã nimãnui in afarã de Steaua. Dacã suntem intr-adevar ceea ce pretindem a fi, atunci trebuie sã arãtãm cã Steaua nu tremurã in fața unei mize adevarate, ci se intinde și apuca provocarea cu amândouã mainile. Cu emoția inceputului și anticiparea victoriei de final, cã adevãrații invingãtori. Suntem și trebuie sã fim singura echipã care se poate ridica la nivelul exigențelor, atunci când situația o impune.
Prin urmare, nu avem voie sã pierdem titlul. Repet, nu avem voie. Pentru a nu schimba istoria, suntem obligați sã devenim campioni, iar ceilalți vor trebui sã se mulțumeascã a rãmane, pentru a câta oarã, in umbra noastrã. Nu știu cum se vor mobiliza bãietii. Sã realizeze cã sunt cel mai bine plãtit lot din țarã, iar dacã banul este (dupã cum se spune) dovada valorii, iatã confirmarea superioritãții noastre. Sã asculte casete motivaționale noaptea'n somn, sã meargã de bunã voie la psiholog, trebuie sã cãstigãm. Incepând cu prima partidã din Liga 1, toate meciurile sunt decisive: Dinamo a ieșit campioanã și datoritã avansului considerabil luat in primele etape, atunci când noi nu ne treziserãm incã din somn. Imi aduc aminte dupã 0-0 cu Timisoara cã Gigi spunea cã nu e supãrat, doar e primul meci - mentalitatea asta trebuie sã disparã. Prima partida e cea mai importantã, dã tonul intregului sezon, stabilește tonusul mental cu care vom aborda restul campionatului.
Se zice cã victoria e o stare de spirit care ia naștere in mintea fiecãruia. Nu ține cont de bani sau valoare, ci de atitudine. Avem ce ne trebuie pentru a fi invingãtori?
Andrei (papillon)