FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

"300" Sau 112 Minute De Ras

strezahuzum09.06.2007 19:17

Marturisesc ca nu m-am uitat la filmul "300" pana acum trei zile. N-are nici o legatura cu preferintele unor galerii de pe la noi, pur si simplu cunosc prea bine nivelul "elevat" al Hollywood-ului cand e vorba de filme istorice. Au ratat complet pana si "Tora, Tora, Tora" sau "Pearl Harbour", filme despre propria istorie, nu mai departe de 60 de ani ! Nu-mi faceam prea multe iluzii ... dar acest film reuseste sa duca incompetenta si ridicolul la noi nivele. Chiar si pentru Hollywood.

Buun. Sa incep cu un disclaimer, ca asa-i la moda : ma doare fix in cot (si nici macar acolo) ca baietii de la Dinamo s-au simtit ei inspirati de acest film si si-au mai tras o porecla, in afara de cea traditionala de "caini". Be my guest. La mintea lui Borcea si cea a liderilor de galerie (care nu-s nici mai destepti, nici mai prosti decat orice alti lideri, de la orice alta galerie), nu ma asteptam la altceva. Am insa si cunostinte ce simpatizeaza Dinamo, care n-au fost prea incantati. Ei erau dinamovisti si atat. Nici macar "caini" nu-si spun. Nu simteau nevoia sa-si spuna spartani, persani, huni, vizigoti, gepizi, etc. Poate cateva mici "trageri de urechi" ar putea sa-i lamureasca si pe alti nehotarati asupra acestei "capodopere".

Fara alte pierderi de vreme, sa trecem asadar la subiect. Mai intai si mai intai, acest film este inspirat, lucru declarat si cunoscut, de o serie de benzi desenate, create de Frank Miller. Care a mai fost si angajat drept consultant. Full stop : mai e cazul sa spun ceva ? La benzi desenate si desene animate ne uitam toti. Chiar si cand mai crestem. Ceea ce nu inseamna ca le si luam in serios. Comics-urile cu Superman au fost superbe, dar nu stiu daca cineva care s-ar declara "Superman" dupa lectura lor ar castiga altceva decat o consultatie gratuita la cel mai apropiat psiholog. Toti radem cand Tom il alearga pe Jerry, iar Jerry scoate un ciocan si-l face acordeon cu o lovitura la cap. A incercat cineva sa repete aceasta isprava ? Daca da, imi pare sincer rau de biata pisica si sper ca respectivul e in sanatoriu, acolo unde-i este locul. Repet, copii de toate varstele, nu incercati asa ceva acasa.

In rest, filmul e atat de slab incat nici nu stii de unde sa incepi sa-l desfiintezi. Ca respect pentru realitatea istorica, e cam pe-acolo unde ma asteptam : zero barat. Se sare rapid peste micul detaliu ca la Termopile au luptat vreo 5000 de greci, cei 300 de spartani reprezentand asadar doar o minuscula minoritate (cam 6%). A, bine, se arata si cativa "aliati", insa daca dam crezare filmului, mai toata treaba au facut-o spartaneii. Se lasa de asemenea la o parte faptul ca Termopile a fost o batalie combinata (terestra si navala), in care componenta navala a fost cel putin la fel de importanta. Dar flota greaca fiind alcatuita mai ales din atenieni presupun ca era mai putin interesanta.

Lasand aceste suparatoare detalii la o parte ce ne mai ramane ? Personajele. Extrem de simplu concepute, ele se impart ca in povestile pentru copii in buni (spartani) si rai (persani si restul) . Probabil producatorii au considerat ca publicul tinta nu vede mai departe de atat (Bruce Lee il bate pe Van Damme).

Regele Leonida e un pachet de muschi, la care se mai adauga abilitatea de a urla discursuri patriotice. Nu foarte lungi, ce-i drept, ca se plictiseste publicul. Restul spartanilor au doar muschi si o capacitate de lupta intr-adevar de domeniul fantaziei. Nu spartani ci Uber-spartani era termenul corect. Pentru diversiune se mai arunca in poveste si o regina Gorgo (pentru ca Leonida sa aiba o distractie inainte de plecare la razboi iar regizorul sa aiba niste sani de aratat, pe langa cei ai "oracolului") si nu stiu ce consilier (personaj neinteresant, este lichidat direct de regina, aratandu-ne cum sa rezolvam orice problema : cu pumnul sau cutitul). Ah, si sa nu uitam de Efialtes, tradatorul. Ca sa pricepem ca "Efialtes e rau", respectivul e infatisat de un cocosat imposibil de diform si hidos, in vreme ce spartaneii sunt toti niste macho-men cu chepturi dezgolite (n-au nevoie de armuri), plete stil Pepe, pectorali si deltoizi care trebuie sa fi fost extrem de scumpi (ca efecte speciale sau steroizi).

"Cealalta tabara", persanii, exista in principal doar pentru ca bravii spartani sa aiba capete de taiat, maini de retezat, etc, etc. E interesant de remarcat ca mai toti persanii sunt ori negri, ori bronzati bine de tot, adica aproximativ tot pe acolo. Spartanii in schimb sunt albi 100%, arieni de incredere. Sa fi fost blonzi, Adolf i-ar fi primit in SS fara ezitare. Mirosim oare un pic de rasism aici ? "Regele regilor" arata a travestit proaspat iesit de la balul de incheiere al ultimului festival "Gay Pride Persia 480 IEN ". Si vorbeste ca unul. Alti persani nu prea am mai remarcat, fiind ucisi prea repede sa poti tine minte ceva despre ei.

Actiunea filmului e simplu si usor de urmarit : spartanii omoara niste persani, apoi mai omoara ceva persani, samd, fast forward pana la tradarea lui Efialtes (ni se da de inteles ca la final regreta ce a facut, bineinteles), spartanii mor eroic. The end. Scenele de lupta probabil vor incanta generatia Counter-Strike si Half-Life la extrem, fiind bine realizate (CGI face toti banii) si unicul punct in care filmul nu e un esec total. De fapt se puncteaza si la capitolul originalitate, fiindca valurile succesive de persani nu sunt monotone ci mai includ si doi elefanti, un rinocer, numerosi ninja cu masti ("Nemuritorii") si un fel de mutant luat realmente direct din benzi desenate. Zboara maine si capete, ni se arata tone de sange, oamenii sunt taiati, impunsi cu lancea, aruncati de pe faleza, decapitati, etc. Evident, absolut toate luptele sunt castigate de spartani, minus cea din urma (au fost tradati altfel cred ca mai rezistau si azi).

Unicul "mesaj" (transmis si prin dialog, sa nu fie prea subtil) e ca "oamenii liberi" lupta cu mai mult curaj decat mase uriase de sclavi.Interesant, dar ma tem ca se pierde undeva intre a doua si a patra (sau a cincea) serie de maceluri.

Alte deductii :

- persanii au inventat body-piercingul, campion fiind Xerxes in persoana ;

- imperiul persan trebuie sa fi fost cel mai gay imperiu din istorie, cu o asemenea "drag queen" pe tron ;

- Armata persana era o Armata ce nu discrimina, tinand cont de toti mutantii hidosi pe care-i are la dispozitie ;

- filmul in general tipa cu disperare "nu ma luati in serios". Cat timp tinem minte ca nu e decat versiunea digitala a unor benzi desenate, asta nu e greu. Greu e sa mai iei in seama pe cineva care se uita cu seriozitate la filmul "300", si-si spune "spartan" dupa.

vlad7509.06.2007 19:36

si eu am fost foarte dezamagit de film.Acelasi lucru l-am simtit si in cazul "Alexander".

Mai degraba cei din conducerea lui Dinamo se aseamana cu personajele din Academia de politie.Mult mai aproape de adevar si de profilul clubului.

The_Foxes09.06.2007 19:45

mda...in primu rand nu stiu ce legatura are asta cu Steaua ??!!!! pur si simplu ai vrut sa-ti exprimi dezgustul fata de acest film iar aproape tot ce spui acolo este gresit sau foarte prost inteles.s-o luam pe rand

1-nu se spune persanii. plurarul corect-persii imperiul a fost "Persan "

2-"E interesant de remarcat ca mai toti persanii sunt ori negri, ori bronzati bine de tot, adica aproximativ tot pe acolo. Spartanii in schimb sunt albi 100%, arieni de incredere." da multi dintre "persani" erau negri nu are nici o tenta rasista dar probabil a fost o gluma

3 "Zboara maine si capete, ni se arata tone de sange, oamenii sunt taiati, impunsi cu lancea, aruncati de pe faleza, decapitati, etc. Evident, absolut toate luptele sunt castigate de spartani, minus cea din urma (au fost tradati altfel cred ca mai rezistau si azi)." Cred ca in viata de zi cu zi esti foarte frustrat,in general.......Pai cronicile din acea vreme asta descriu (da se exagera destul de mult bineinteles) aici nu e vorba de regizor ca a vrut el sa Para totul plastic asa sunt scrierile

axl2309.06.2007 20:33
- filmul in general tipa cu disperare "nu ma luati in serios".

Mie tocmai din cauza asta mi-a placut filmul. E evident ca nu e un film istoric, e doar o fantezie, un exemplu de viziune regizorala. Cam la fel ca "Alexandru", unde neconcordantele istorice te lovesc cu ciocanul.

I.N.Money09.06.2007 21:14

Nu ar trebui sa ne mire ca acest film a fost facut asa.Doar Frank Miller si-a pus imaginatia la contributie cand a creat si Sin City.Aceasta spartano-manie romaneasca nu face decat sa ne amuze,dar si sa ne intristeze cand privim nivelul de incultura din tara.L-am auzit acum ceva zile pe Borcica declarand ca familia sa este spartana,incepand de la tatal sau pana la copii.Imi amintesc acea faza parca desprinsa din Matrix cand Leonidas arunca sulita spre regele persan.

Oricum,Streza loveste din nou :smile: ,trebuie sa recunoastem ca ne-a starnit ceva zambete aceasta critica a sa .Bravo.

axl2309.06.2007 21:30

Nu stiam ca acelasi tip a facut si Sin City. Filmul asta imi pare cea mai buna ecranizare a unei benzi desenate, ever(Sin City).

Apropo de filme istorice, (sau pseudo-istorice), unul foarte bun si foarte corect dpdv istoric este Ioana D'arc al lui Luc Besson, cu Milla Jovovici, care cred ca face rolul vietii acolo.

predatorpulse709.06.2007 21:43

Mie chiar mi-a placut "300" pentru ca stiam ca va fi un film de actiune si nu unul istoric,plus ca stiam cum a stat treaba cu adevarat pentru ca sunt pasionat de istorie si mitologie greaca si nu numai.

Faza cu spartanii a pechinezilor este cel putin penibila,a fost inventata de un fan dinamovist pentru ca eu n-au cu ce sa se identifice,ce naiba ei isi spun caini nu-i asa?

Latest news: zicu a fost transferat de Dinamo. E un jucator bun zic,recunosc,insa sunt din ce in ce mai amuzat de prietenia Dinamo-rapidista. Mai puteti sa numarati cati jucatori au trecut pe la ambele cluburi in ultimii ani? Eu unul nici nu mai stiu. De ce nu fuzioneaza aceste cluburi ca sa aiba si ei o sansa sa se apropie de performantele noastre. pentru 2 cluburi rivale,e deja penibil nr de jucatori care s-a schimbat intre ei. Zicu acum 2-3 saptamani dadea **** lui Dinamo si acum se da caine pana la moarte. Penibil rau de tot. Transferul acesta s-a reusit datorita fratilor Becali,nu mintilor luminate de la Dinamo,sper ca Adi Ilie sa aiba conexiuni mai puternice in lumea impresariatului ca sa facem rost de jucator buni.

FORZA Steaua!!!

Intotdeauna superiori.

IONUTZ-CIPRIAN10.06.2007 09:02

Mie unul mi-a placut filmul,insa la finalul lui imi puneam intrebarea,de ce unii si-au luat ca model spartanii,sa zicem ca stiau sa lupte,ca,castigau pe banda rulanta,dar.....dar intr-un final au murit cu totii macelariti,acuma stau si ma gandesc,ca pe viitor "spartanii" astia autohtoni vor avea cam aceeasi soarta,bai daca ramaneau aia in viata si erau fericiti,mai spuneam si eu,dar sincer si-au ales gresit titulatura,dupa niste oameni care au sfarsit tragic....in sfarsit,o sa fie cam la fel si in viata reala!!!

rady10.06.2007 11:34

de acord 100% cu strezahuzum

filmul a fost un esec total, pana si Alexandru care a fost un film execrabil a fost mai bun decat asta. 300 la holywood e un fel de otv in mass-media ro

alice4steauaBUC10.06.2007 19:33
mda...in primu rand nu stiu ce legatura are asta cu Steaua ??!!!!

Pai dk nu ma insel suntem la topicul "discutii libere" unde nu are legatura cu Steaua sau cu fotbalul in general.... :roll:

Am aceiasi parere despre film ca si strezahuzum!:)

The_Foxes10.06.2007 19:43
Pai dk nu ma insel suntem la topicul "discutii libere" unde nu are legatura cu Steaua sau cu fotbalul in general.... :roll:

Am aceiasi parere despre film ca si strezahuzum!:)

a fost mutat de la discutii ros-albastre la discutii libere asa ca da, te-ai inselat

alice4steauaBUC11.06.2007 01:28
a fost mutat de la discutii ros-albastre la discutii libere asa ca da, te-ai inselat

Nu..nu m-am inselat...eu l-am vazut direct in "discutii libere'! :oops: ;-)

David_Copperfield11.06.2007 05:16

@ alice

Tocmai pentru ca l-ai vazut direct la Discutii Libere te-ai inselat. Incearca sa intelegi.

@ strezahuzum

Ai tras o palma filmului pentru a dezavua cainii. Nu cred ca merita doar pentru ca ei sunt atat de grandomani. Iar spartanii, bietii de ei, meritau mai mult respect. Nu numai ei, dar si cei care au contribuit la realizarea productiei.

"Misterios. Feroce. Formidabil. Spartanii sunt printre cele mai enigmatice culturi din istorie. invatati sa nu se retraga niciodata, ei sunt luptatorii perfecti. "Spartanii raman un mister pentru toata lumea", spune Frank Miller, care a scris romanul plastic 300 care a inspirat filmul. "Sunt dupa cum se poate demonstra unici prin faptul ca sunt in totalitate o cultura de lupta, dedicata absolut razboiului. Au un cod de onoare asupra ceea ce inseamna sa fii spartan, si din aceasta reiese o clasa eroica cum nu s-a mai vazut niciodata."

ZACK SNYDER (Regizor/scenarist) s-a remarcat ca fiind unul dintre cei mai creativi si cautati regizori in domeniul publicitatii si al videoclipurilor muzicale, inainte de a se implica in filmele de lung metraj.

LARRY FONG (Director de imagine) se alatura producatorului Zack Snyder in productia "300".

TYLER BATES (Compozitor) a lucrat anterior cu regizorul Zack Snyder in thriller din 2004 "Dawn of the Dead". De atunci, a luat parte in filme precum "Slither" si productia lui Rob Zombie "The Devil's Rejects".

GERARD BUTLER (Leonidas) s-a remarcat ca un bun conducator pe scena si pe ecran, atat in S.U.A. cat si in Marea Britanie.

DAVID WENHAM (Dilios) era deja un star premiat in tara sa natala Australia atunci cand a atras atentia internationala prin munca sa.

RODRIGO SANTORO (Xerxes) este unul dintre cei mai cautati actori tineri brazilieni si isi construieste cu rapiditate o cariera impresionanta in SUA.

Numind filmul "o poveste de onoare, curaj, pasiune, crime si credinta", Headey era pregatit sa realizeze portretul reginei spartane. Gorgo nu este o figura proeminenta in povestea lui Miller, astfel ca Headey se bucura de libertatea de a-si creea personajul, avand ca punct de plecare conversatia cu Snyder. "Ea se contureaza ca un personaj cu adevarat puternic in poveste, prin tot ceea ce trece si ceea ce este pregatita sa sacrifice", remarca Headey. "Ea si-a pierdut deja sotul, luptand cu sentimentele sale pe scena politica. Vad in Gorgo inima si instinctul Spartei, iar instinctul ne indruma uneori sa luam decizia cea mai buna"."

www.cinemagia.ro

Diferenta intre cele doua critici? Un fel de unde dai si unde crapa !

Danny11.06.2007 10:10

Io am downloadat filmul de la torrente , si cand am vazut ca au inceput javrele sa zica ca sant spartani .... miau facut o scarba asa mare , ca am sters filmu ala din calc si nu o sa ma uit cat oi trai la el , tocmai din cauza ca e spurcat si cu slobozi la gura ca Dinamo .

gone11.06.2007 11:22

Voi ce asteptati de la film? Un documentar? Exista History Channel, unde, apropo, am vazut un documentar excelent despre razboiul dintre greci si persi. 300 e un over the top movie. Adica un film in care TOTUL e exagerat. Un om normal si cat de cat de intelgent va intelege asta cand se uita la film si nu crede "ia uite ba ce monstrii erau persanii astia".

Stanici11.06.2007 11:49

@Danny, spurkys s-au inspirat din film, nu viceversa. Oricum, ca efecte speciale si scene de lupta, a fost dragutel. Mie, unuia, imi convine ca plgiatorii aia se autointituleaza "spartani". Oricine a pus mana pe o carte mai serioasa de istorie stie ca vechii greci, printre care si spartanii, aveau sentimente "adanci" si "profunde" unul fata de altul. Cred ca si de-asta racneau potaile "au, au, au"...

The_Foxes11.06.2007 14:20
vechii greci, printre care si spartanii, aveau sentimente "adanci" si "profunde" unul fata de altul. Cred ca si de-asta racneau potaile "au, au, au"...

hahhahhaha cat de tare bravo am ras cu pofta :)

strezahuzum11.06.2007 14:37
@ strezahuzum

Ai tras o palma filmului pentru a dezavua cainii. Nu cred ca merita doar pentru ca ei sunt atat de grandomani. Iar spartanii, bietii de ei, meritau mai mult respect. Nu numai ei, dar si cei care au contribuit la realizarea productiei.

Copperfield, nu m-am luat de filmul asta doar ca sa rad de catei. Gaseam destule alte motive.

"Misterios. Feroce. Formidabil. Spartanii sunt printre cele mai enigmatice culturi din istorie. invatati sa nu se retraga niciodata, ei sunt luptatorii perfecti. "Spartanii raman un mister pentru toata lumea", spune Frank Miller, care a scris romanul plastic 300 care a inspirat filmul. "Sunt dupa cum se poate demonstra unici prin faptul ca sunt in totalitate o cultura de lupta, dedicata absolut razboiului. Au un cod de onoare asupra ceea ce inseamna sa fii spartan, si din aceasta reiese o clasa eroica cum nu s-a mai vazut niciodata."

Copperfield, spartanii erau o adunatura de baietei abuzati in copilarie, abrutizati si violenti la maturitate. Stiai ca un copil spartan schiop de exemplu era ucis ? In faimoasa agoge, homosexualitatea era in floare, inevitabil cand separi baietei de 7 ani de familiile lor si-i inconjori exclusiv cu barbati. Stiai ca spartanii nu munceau ? Absolut deloc. Munceau in schimb hilotii, niste semi-sclavi pe care tinerii spartani ii ucideau si jefuiau la "absolvire", in cadrul ritualului Krypteia.

Cat despre "luptatorii perfecti", la nici 100 de ani de la Termopile tebanii lui Epaminonda i-au batut mar pe "invincibilii" spartani. In timpul razboiului peloponsesiac, 400 de spartani s-au predat unei armate ateniene la fel de mici. Asa ca Miller habar n-are ce spune sau deformeaza intentionat adevarul istoric pentru o legenda frumoasa (niciodata infranti), dar mincinoasa.

Chestia cu "unici prin faptul ca sunt in totalitate o cultura de lupta, dedicata absolut razboiului" e iarasi falsa. Samuraiul japonez din epoca medievala era produsul unei culturi practic identice. Si de altfel, "cultura de lupta, dedicata razboiului" suna bine pentru generatia Half-Life sau Counter-Strike, dar pentru aia mai batrani e o prostie. Ce a ramas de pe urma "culturii de lupta" ? Nimic, absolut nimic. Au fost batuti si eliminati de pe scena istoriei de catre "cultura de munca".

Numind filmul "o poveste de onoare, curaj, pasiune, crime si credinta", Headey era pregatit sa realizeze portretul reginei spartane. Gorgo nu este o figura proeminenta in povestea lui Miller, astfel ca Headey se bucura de libertatea de a-si creea personajul, avand ca punct de plecare conversatia cu Snyder. "Ea se contureaza ca un personaj cu adevarat puternic in poveste, prin tot ceea ce trece si ceea ce este pregatita sa sacrifice", remarca Headey. "Ea si-a pierdut deja sotul, luptand cu sentimentele sale pe scena politica. Vad in Gorgo inima si instinctul Spartei, iar instinctul ne indruma uneori sa luam decizia cea mai buna"."

www.cinemagia.ro

Ala e doar un exemplu de critica. Multe altele au desfiintat filmul mai rau decat am facut-o eu. Grecii insisi n-au fost prea incantati.

Diferenta intre cele doua critici? Un fel de unde dai si unde crapa !

Absolut. Fiecare cu parerea sa :D .

Danny11.06.2007 16:13
@Danny, spurkys s-au inspirat din film, nu viceversa. Oricum, ca efecte speciale si scene de lupta, a fost dragutel. Mie, unuia, imi convine ca plgiatorii aia se autointituleaza "spartani". Oricine a pus mana pe o carte mai serioasa de istorie stie ca vechii greci, printre care si spartanii, aveau sentimente "adanci" si "profunde" unul fata de altul. Cred ca si de-asta racneau potaile "au, au, au"...

Adica erau poponari ???:))))=)))):)))) Ce taree :)))) Dupoa ce ca javrele astea sunt spurcate :)))) sunt si poponare :))))

DoKiA27.08.2007 14:39

Prima oara cand am avut ocazia sa dau nas in nas (urechi in urechi mai bine zis) cu acest...ahm...film...eram in trenul spre Cluj in care un coleg de compartiment se uita la el pe laptop...eu am auzit niste sunete de jivine pe moarte si sincer credeam ca se uita la vreo ,,capodopera`` de`a lui Uwe Boll cu vampiri, vampiroaice varcolaci si alte chestii urat mirositoare...cand am auzit ca se uita la 300, la o interpretare Hollywoodiana a bataliei de la Termopile era sa ma scurg pe bancheta de ras...

Buuuuuuun....sa fie un film care sa corespunda macar un pic cu ,,realitatea`` (adica punctul de vedere al celor care ne`au transmis cronica bataliei prin magia propriului penel) istorica stiam ca sunt mici sanse...dar sincer, interpretarea si simbolica sunt simpliste si pe alocuri imbecile....

Faptul ca tibia zburatoare sau descapatanarea unui personaj ofera satisfactie estetica unor spectatori este o chestie de gust....probabil singurul punct in care filmului ii poti sari in ajutor (not me, no way :tongue: )...impartirea in tabere strict delimitate, aceasta viziune alb/negru/ baieti buni/rai mie mi se pare o ofensa adusa consumatorului de produs cinematografic...am trecut de faza de protozoare, putem sa ne facem o parere proprie in legatura cu aia buni sau rai....in cazul in care credem ca exista asa ceva intr-un razboi :rolleyes:

Fie ca jignirile aduse unor grupuri sunt intentionate sau nu, subconstientul joaca feste si scoate la iveala pornirile cam ingrijoratoare a unei categorii de indivizi....Daca vedem anumite tipuri de personaje in film acest lucru se datoreaza faptului ca autorul stie ca mesajul sau se bucura de o anumita sustinere (chiar si tacita) din partea unui grup tinta....care nu este neglijabil...

In cazul in care unii vor sari in apararea libertatii de exprimare a artei/artistului...pot sa spun doar ca mesajul ofensator este doar colac peste pupaza....filmul cade in ochii mei in urma mai multor deficiente la diferite nivele....

Desigur, vb ceea....de gustibus non disputandum

Bodanel29.08.2007 05:39
Chestia cu "unici prin faptul ca sunt in totalitate o cultura de lupta, dedicata absolut razboiului" e iarasi falsa. Samuraiul japonez din epoca medievala era produsul unei culturi practic identice. Si de altfel, "cultura de lupta, dedicata razboiului" suna bine pentru generatia Half-Life sau Counter-Strike, dar pentru aia mai batrani e o prostie. Ce a ramas de pe urma "culturii de lupta" ? Nimic, absolut nimic. Au fost batuti si eliminati de pe scena istoriei de catre "cultura de munca".

Ala e doar un exemplu de critica. Multe altele au desfiintat filmul mai rau decat am facut-o eu. Grecii insisi n-au fost prea incantati.

Absolut. Fiecare cu parerea sa :D .

Si eu cred ca filmul e o mare porcarie. Efecte frumoase insa eu vreau si realitate istorica. Cred ca s-ar vinde bine un film facut corect dpdv istoric si cu efecte speciale bune.

Cred ca te inseli putin in legatura cu samuraii. Acestia erau platiti de "domnitorul" lor pentru serviciile aduse. Practic acestia sunt ca niste badiguarzi moderni insa mult mai eficienti. Hilotii nu puteau deveni spartani, pe cand, in Japonia taranii liberi putea deveni samurai in cazuri exceptionale.