Din imaginile filmate la meciul cu Valencia în loja lui Ciobanul a lipsit o figurã omiprezentã în toamnã. Dan Pavel, fostul consilier al președintelui PNG, nici nu va mai sta vreodatã alãturi de acesta. De ce? Colaborarea dintre ei s-a rupt la finalul lui decembrie 2004, analistul politic motivînd despãrțirea prin faptul cã patronul Stelei vrea sã promoveze adepți ai fascismului în conducerea partidului.
Concret, Dan Pavel semnaleazã apropierea dintre Becali și membrii Forumului Creștin Noua Dreaptã, care este o organizație legionarã, înființatã în anul 2000, ce se autocaracterizeazã drept un front de luptã și un mediu formativ, mizînd pe doctrina național-creștinã. Pavel vorbește despre popularea rapidã a PNG cu lideri ai Noii Drepte: "Ion Coja, cel care a facilitat relația lui Becali cu ei, a candidat din partea partidului. De asemenea, știu cã Tudor Ionescu, președintele ND, a primit un post important in partid. Gigi îmi recunoscuse la începutul colaborãrii noastre cã se trage dintr-o familie de legionari, dar i-am spus sã termine cu chestiile astea cã mã retrag".
Scandalul sloganurilor
În ciuda schimbãrilor de poziției ale lui Gigi fațã de ideea fuziunii cu Noua Dreaptã, este evidentã asemãnarea dintre sloganul sãu electoral și texte de cãpãtîi ale legionarilor. "Jur în fața lui Dumnezeu cã voi face o Românie ca soarele sfînt pe cer" a fost legãmîntul electoral al lui Becali. "Sã faci, Cãpitane, o țarã ca soarele sfînt de pe cer" este un vers din Imnului Eroilor Moța-Marin, unul dintre cîntecele legionarilor. De altfel, The Center for Monitoring and Combating Antisemitism in Romania a depus la Ministerul Culturii o adresã prin care se cerea și sesizarea Biroului Electoral Central asupra conținutului legionar, fascist și xenofob al sloganului lui Becali. Dupã consultarea specialiștilor Muzeului Național de Istorie, Ministerul Culturii a concluzionat cã jurãmîntul lui Ciobanul nu este identic cu sloganul prezent în Imnul Eroilor Moța-Marin.
Dan Pavel: "N-am chef sã-mi fie amenințatã familia"
- Domnule Dan Pavel, cum s-a produs ruptura de Ciobanul?
- Nu doream sã ne despãrțim, aveam proiecte comune, o televiziune, un ziar. Totuși, l-am sunat pe data de 21 decembrie a anului trecut și i-am spus: «Uite, Gigi, se împlinesc 15 ani de cînd ne-am lepãdat de comunism, am decis sã mã lepãd și de legionari». Pe mine mã sperie termenii aceștia: neofascist, neonazist.
- Cum a reacționat, a recunoscut?
- În ultima perioadã îmi spunea cã sînt îndoctrinat de americanism. M-am amuzat. De fapt, eu m-am jucat cu el modelîndu-l. Acum însã nu-mi mai ardea de așa ceva, am mai avut probleme cu legionarii și chiar nu am chef sã îmi fie amenințatã familia sau alte lucruri de genul acesta. Urma ca oamenii din Noua Dreaptã sã devinã coloana vertebralã a PNG. De fapt, sînt cunoscuți ca fiind posesorii unei tehnici de a pune mîna pe tot felul de partide.
- Credeți cã el știe despre ce este vorba?
- ªtie precis. Gigi pozeazã într-un om drept, cu fricã de Dumnezeu, uneori lasã impresia cã e un pic naiv. Fals! ªtie absolut tot timpul ce face.
Ciobanul: "Fac ce vreau!"
-Domnule Becali, Dan Pavel spune cã a rupt colaborarea cu dumneavoastrã din cauza legãturilor cu Forumul Creștin Noua Dreaptã, acuzîndu-vã totodatã de simpatii fasciste.
- Mã intereseazã pe mine acum ce zice Dan Pavel cum te intereseazã pe dumneata dacã plouã la Cluj. Poate sã spunã ce vrea, e normal sã fie supãrat din moment ce i-am spus cã nu vom mai colabora, deci nu mai primește bani.
-Dar este adevãrat cã PNG va fi populat cu membri din conducerea Noii Drepte?
-Nu știu nimic de așa ceva.
-Totuși, Dan Pavel povestește cã, la începului lunii decembrie, Ion Coja v-a facilitat o întîlnire la hotelul Marriott cu cei de la Noua Dreaptã, e adevãrat?
-Auzi, dom'le, știi ceva? ªi dacã m-am întîlnit, ce-i cu asta? Da, m-am întîlnit, fac ce vreau! Ce-ți pasã ție? , preluat de pe www.gsp.ro