FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Steaua lui Valentin

fcsteaua.ro28.05.2007 22:47

În anii '80 ai secolului trecut, pe fondul dorinței megalomanice a dictatorului de a transforma România în putere economicã și stat creditor în valutã (cu orice preț, foamea și frigul fiind niște amãnunte pitorești nesemnificative), echipele de fotbal, bazate pe orgoliul rãnit al jucãtorilor(pânã atunci furnizori de "miercuri negre" în primele tururi ale cupelor europene) și susținute logistic de vestita "școalã de fotbal a Luceafãrului", au declanșat ceea ce s-ar putea numi o resurecție a Estului, spãrgând, neașteptat, plafonul mediocritãții.

Puțini știu cã "Luceafãrul" a fost desființat de principalii rivali ai Stelei, deoarece, fostul portar al C.C.A., Toma, a avut flerul sã dirijeze cei mai talentați juniori înspre Ghencea, mutare ce-și va demonstra efectele în cel mai strãlucit lustru al fotbalului românesc(1985-1990). Sau cã la centrul de pregãtire al juniorilor "23 August" s-a antrenat câteva luni Valentin Ceaușescu, cu certe abilitãți pentru fotbal, dar a trecut la fizicã atomicã-via Marea Britanie-deoarce maicã-sa nu dorea ca feciorul cel mare sã se amestece cu "golanii" din fotbal.

Cum generalul fãcut la apelul de searã, Nicolae Ceaușescu, împreunã cu colonelul Corneliu Mãnescu, viitor președinte al O.N.U., au rãspuns în anii '50 de Clubul Sportiv al Armatei, implicarea surprizã a lui Valentin în fotbalul stelist, a atras anatema de echipã a clanului, a planului, a cincinalului. Interpretare abuzivã, nedreaptã, ridicolã. Dupã ce a scãpat de sarcina sportului, pe Ceaușescu nu l-a mai interesat Steaua. Ba mai mult, a intenționat, dupã modelul bulgar, sã desființeze Steaua și Dinamo, mai ales dupã finala din 1988, când omul de casã a Spitalului de urgențã, tușierul George Ionescu, a anulat golul valabil al lui Balint.

Lui "Vale", cum îl alintau fotbaliștii, frecventând în studenție fotbalul de Premier League, i-a fost ușor sã constate cã noua echipã din Ghencea joacã altceva. Le-a declarat la mare în vara lui 1985: "Bãieți, sunt convins cã în ediția viitoare veți lua Cupa Campionilor Europeni și tocmai de aceea am pariat pe o ladã de whisky cu un amic din Anglia cã așa se va întâmpla. Nu râdeți, vorbesc serios !" Convingerea nemãrturisitã a fotbaliștilor nu putea fi decât cã paranoia pãrinților e ereditarã. Valentin, ajuns de facto un fel de director sportiv, l-a determinat pe Sfynx sã remarce: "douã defecte are Valentin, fumeazã prea mult și e atât de îndrãgostit de Steaua încât stã lângã bãieți de la 8 dimineața pânã seara târziu". ªi mai avea un defect, vãzut astfel dinspre ªtefan cel Mare și Blat: ura visceral aranjamentele. Toatã mașinãria lui Postelnicu, Lucescu & Anghelache, cu liota de victorieni și morenari, a fost obligatã sã fie conservatã, iar pentru a nu ieși din rutinã se exersa doar fabricarea de golgeteri mincinoși ai Europei.

Astfel se explicã de ce mafia arbitrajelor s-a nãpustit asupra Stelei dupã 1989, sub paravanul de noblețe al rãzbunãrii pe echipa dictaturii. Il Luce se trezea vorbind singur prin Puglia Romana cã titlul ar trebui sã revinã alternativ consacratelor campionatului, nu doar uneia singurã. Când și în democrație Steaua a doborât recordurile anterioare(6 titluri consecutive)-deci teoria cu echipa clanului se evaporase-, nu s-au lãsat pânã n-au desprins-o, dupã o lege Mârzescu din 1923, de clubul mamã, sub manevrele aventurierului Marcel Pușcaș, sprijinit logistic de o bãbãciune de ministru, Babiuc(vecin de scarã cu Marcel), care se putea lãuda cã a pus pe butuci pe Dinamo, împreunã cu Ianul, pentru un cincinal și mai bine. "Vale" a intervenit și pentru a salva carierele sportive ale lui Andone și Sabãu, sau pentru o premiere mai aproape de performanțã a steliștilor.

Rugãciunile poporului stelist l-au ajutat pe acesta sã supraviețuiascã blestemelor care au fãcut din toatã familia lui una tragicã. Concluzia ? Da, Steaua a fost o echipã a dictaturii. A dictaturii fotbalului mare !

Constantin Ardeleanu

bad_joke29.05.2007 00:02

Da stiu ca pare comunist articolul,dar nu este ,si nu spun asta ca sa acopar autorul pentru ca nu-l cunosc,idea e ca as prefera si acuma sa se ocupe Valentin Ceausescu de echipa Steaua,pentru ca intradevar sa priceput si se pricepe la fotbal ,a luat cei mai bun din tara ,nu conteaza prin ce metode si nu putem sa zicem decat ca am fost norocosi ca a ales Steaua si nu Dinamo,el macar iubea Steaua mai mult decat oricine dak el s-ar apuca de antrenorat ar fi peste Mourinho stia s avorbeasca cu jucatori si sa-i sprijine sa-i motiveze,acuam ce avem in conducere?Niste nenorociti niste parveniti insetati de putere care ii doare-n cot de Steaua noastra,care defapt el zice ca e proprietatea lui,e pacat ca Romania e prea saraca,pentru ac sunt sigur ca A.S.S ar fi o organizatie care ar finantza Steaua,si am decide noi suporteri cine sa vina la echipa si s apunem in conducere un stelist adevarat,eu unu l-as pune chiar pe''Vale',considerati-ma comunist,cum oti vrea sa ma numiti dar eu raman la parerea ca Valentin Ceausescu a fost unul dintre cei mai mari suporteri ai Stelei,un adevarat stelist

greco29.05.2007 00:09

Mie nu mi se pare comunist articolul. Valentin e un membru deosebit al familiei sale... de cate ori a iesit in decor ? De cate ori s-a comportat cum s-a comportat tatal sau ? Educatia primita in Anglia a contribuit mult la dezvoltarea personalitatii sale. Pentru stelisti, a fost mai mult un mentor decat un manager. De transferurile jucatorilor s-au ocupat altii, ca Sfynxul. El i-a sfatuit, i-a ajutat, i-a insotit peste tot. S-a asigurat ca nu le lipseste nimic, ca atmosfera este propice performantei. Intr-adevar, a fost stelist de mic si a vrut sa joace la Steaua, insa n-a fost lasat sa faca fotbal dupa ce s-a lovit mai grav la un moment dat.

Si nu cred ca e cazul sa spunem ca "nu conteaza prin ce metode", deoarece metodele folosite nu sunt unele de care sa ne fie rusine. Chiar astazi la Replay pe TVR2 se vorbea despre CSU Galati, echipa care a pierdut Cupa in '75 impotriva Stelei. Fiind o echipa universitara, a adunat majoritatea sportivilor studenti din zona. La fel se intampla la Universitatea Craiova si Universitatea Cluj, ambele echipe ale Ministerului Educatiei. Steaua, fiind echipa Armatei, oferea tuturor posibilitatea de a-si petrece jucand stagiul militar, si nu a fost adus nimeni cu japca (ineptiile lui Gica Popescu nici macar el nu le crede). Astia am fost si trebuie s-o recunoastem: am oferit bani si grade jucatorilor, iar ei au acceptat oferta noastra cu ambele maini. Totusi, n-am avut posibilitati nelimitate, si dovada sta faptul ca multi dintre jucatorii care au cucerit CCE nu erau vedete atunci cand au venit la Steaua.

Nu ne putem compara cu cele doua cluburi securiste, Dinamo si Victoria, pentru ca n-am pus niciodata pistolul la tampla, n-am umblat cu amenintari si arestari. Nici n-am fost ingerasi. Sa privim adevarul in fata si sa acceptam ceea ce a fost.

w3bmaster29.05.2007 01:13

Valentin a fost si este un mare stelist

Si tot respectu tuturor stelistilor ar trebui sa il aiba

A si de ce sa fie articolu comunistu ca eu nu vad nici un comunist pe aci si nici o tenta

Forza Steaua vom reveni unde am fost

steven_gerrard29.05.2007 03:26

RESPECT DOMNULE Valentin CEAUSESCU

Cum a ziss GAVRILA Pele Balint de Steaua am vazut p net era o discutie de Steaua & javre inainte de '89 a precizat : NIMENI NU A FOST FORTAT SA SEMNEZE CU Steaua, nu cum zik ciorile ca i-au luat cu japca cu japca a facut Dinamo care ni ia suflat pe Lupusi inca catva a ziss Valentin ca ii ascultau telefonu daia l-au pierdut nush p mai cine,Rednik , Sabau park nush sigur de Lupu is sigur ashtia kiar luau tot aku vb dpdv ca 1 simplu supporter nu neaparat al Stelei da ce sa faci astia is tiganii de sub pod fara a fi xenofob,rasist etc. Mai departe au sustinut si mai tare ca IL muce a inceput sa vb moolt si prost de Steaua in mandatu' sau la ciori de prin 98 incoace nu uit ca a ziss ca Steaua tre sa piarda macar -4-5 meciuri pe an ca-i lipsa de sportivitate va dati seama? Poi javrele anul asta ce au facut? bine ca in tur au cumparat cewa + ca Steaua & Rapid erau la pamant aceeasi jucatori de 2 ani erau uzati.Nu am prin timpurile de glorie ale Stelei dinainte de '89 pentru ca sunt din '88 asta e unicu regret care il am de eram & yo cu 7-8 ani mai mare sa fi vazut finala asta e faza e ca si dupa '89 eram mik nu imi amintesc tot 1993-1998 6 titluri la rand '95-'96 '96-'97 eventul deci am batut recorduri 6 titluri la rand 5 inainte de '89' > 1985-1989 ak e imposibil sa mai luam 4 la rand nu 7 cum asa fi vrut nu vedeti mergi 2 ani al 3 te sapa asta e .Respect Domnule VALE fularsteaua2fular-campioniifularultras fularsteau2 steagsimplu forzateaua steaua_ro steagcruce2 steagcruce2 steagsahmic

nicolaef29.05.2007 06:10

Incercare de repunere a istoriei fotbalului romanesc la ora adevarului

Este laudabil d-le Constantin Ardeleanu ca readuceti in ochii suporterilor cateva pagini din perioada "Steaua - grandissima". Valentin a trait cu demnitate si in tacere drama familiei sale. Este un om erudit, este un mare caracter si este un mare stelist, chiar daca ii place in mod corect sa evoce numai Steaua 1985-1989. A facut mult bine si nu numai fotbalistilor de la Steaua. L-a lasat nepedepsit pe Gica Popescu, chiar daca gestul marelui fotbalist nu-l onora. Aceasta afirmatie este probata si de faptul ca in anii 2000, cand Gica Popescu s-a intors din vest, nu a revenit la Craiova, ceea ce probeaza cateva minusuri in caracterul lui. Valentin nu l-a fortat pe Sabau sa vina la Steaua, desi o putea face avand in vedere inrolarea in Armata a unui alt mare fotbalist. Adevarul este ca Sabau era dominat de admiratia fata de Mircea Lucescu. In plus, Mircea si ajutoarele lui cautau pe toate caile sa slabeasca Steaua si sa intareasca Dinamo. Eram de mai mult de 100 de etape neinvinsi in campionatul intern si asta in mod cinstit. Pentru un eveniment raman in continuare total uimit. Daca Cupa Romaniei 1988ar fi fost luata numai dupa regulament, ea trebuia sa revina, dupa 1990, echipei Dinamo. De ce oare Dinamo nu se bate pentru ea? Pentru ca, se stie, in vara anului 1988, in contextul finalei, golul marcat de Balint in ultimele 2-3 minute a fost unul perfect regulamentar. Arbitrul de centru recunoascuse numai ca arbitrul de tusa Ionescu a ascultat de vocile lui Ianul si Lucescu semnaland un ofside inexistent. Cu ani in urma, la o finala de cupa Steaua-Dinamo, castigata de Steaua, Dinu marcase un gol cu mana. Arbitrul nu vazuse dar, la insistentele portarului Stelei, Dinu recunoscuse infractiunea. Si aceasta este marea diferenta intre caracterul d-lui Dinu si caracterul lui Mircea Lucescu.

Ma intreb, astazi, de ce oare Mircea nu recunoaste adevarul despre finala 1988? In fond, Marcel Raducanu recunoaste in GSP ca a participat la un "blat" impreuna cu alti jucatori ai Stelei. Sa revenim la Valentin si la prietenia lui cu toti jucatorii celebrei echipe. Toti i-au ramas fideli. Se intalnesc in prietenie din cand in cand. Unii sunt antrenori, unii nu. Toti au coloana vertebrala. Priviti modul in care Laca sau Dan Petrescu sau Gica Hagi etc. au luptat in mod cinstit contra Stelei in calitate de antrenori ai echipei adverse. Valentin a fost si ramane un mare caracter. Multumim d-le Ardeleanu pentru lectia de istorie pe care ati adus-o tuturor stelistilor si mai ales noii generatii de stelisti.

Gica Chioru29.05.2007 06:41
Valentin nu l-a fortat pe Sabau sa vina la Steaua, desi o putea face avand in vedere inrolarea in Armata a unui alt mare fotbalist. Adevarul este ca Sabau era dominat de admiratia fata de Mircea Lucescu.

Sabau a declarat ca si-a dorit sa vina la Steaua dar a "ales" Dinamo pentru ca Lucescu i-a promis ca scapa Clujul de B. Ceea ce securistul a si facut. Nicolaef, antrenorul despre care se poate spune ca "Sabau era dominat de admiratia fata de ..." este Emerich Jenei, cu care debutase la nationala si cu care a ramas prieten pana in ziua de azi. Sabau a ajuns la Dinamo din motivul pe care l-am spus mai sus. De altfel Dorinel Munteanu a declarat cam acelasi lucru despre propriul sau transfer la clubul spurcat.

Cu ani in urma, la o finala de cupa Steaua-Dinamo, castigata de Steaua, Dinu marcase un gol cu mana. Arbitrul nu vazuse dar, la insistentele portarului Stelei, Dinu recunoscuse infractiunea. Si aceasta este marea diferenta intre caracterul d-lui Dinu si caracterul lui Mircea Lucescu.

Nu era o finala de Cupa, iar intre caracterul lui Dinu si al lui Lucescu nu e nicio diferenta. Poate doar faptul ca Dinu, fiind prea slobod la gura, nu a fost prea agreeat de conducerea securista si nu i-a fost data prea mult putere a facut ca acesta sa fie mai putin implicat in furturi.

Marcel Raducanu recunoaste in GSP ca a participat la un "blat" impreuna cu alti jucatori ai Stelei.

Bagati la cap, Steaua nu facea blaturi, nu trebuie sa spuneti asta nici macar intre ghilimele. Marcel recunoaste ca a vandut meciuri. Este adevarat, echipa aia, in frunte cu jigodia de Lita Dumitru, vindea meciuri.

Mihai Gruia29.05.2007 07:53

Daca ne-ar fi rusine de Valentin ar insemna ca si celor de la Dinamo sa le fie rusine de Lucescu.

vanfootball29.05.2007 08:43

Respect etern, Valentin Ceausescu!

Azazello29.05.2007 10:17

Parintii nu ti-i alegi. Valentin a avut nesansa de a fi asociat cu nefastele actiuni ale cuplului Nicu -Leana dar el este si va fi mereu un om de caracter. Si pentru ca a condus Steaua in stil de mare manager, noi suporterii îi vom fi mereu recunoscatori. El a adus Stelei "dictatura performantei" asa cum excelent este punctat in articol. Felicitari.

audiopixel29.05.2007 10:38

Ma gandesc la un lucru paradoxal:intr-o perioada destul de trista a Romaniei avem niste exemple de conducatori gen Valentin sau Alecsandrescu iar in momentul de fata putem vorbi numai de gigei,coposi,ianci,borcei...

Astept cu nerabdare urmatorul articol semnat de acelasi autor.

LUPANU29.05.2007 11:13
fularultras fularultras fularultras
Zoli29.05.2007 13:28

Nu pot sa intru pe comentariile articolului "Draga Badoi". Imi cer scuze pentru. limbaj, dar nene Greco, nu stiu cati ani ai, [...] daca gandeasti asa. Eu am 31 de ani si tin cu Steua dinainte de 86. Dar sa spun ca nu vreau sa vina un jucator doar a jucat la o alta echipa, asta e o mare tampenie. Cei drept, e parerea fiecaruia. Numai ca eu ma astept ca stelistii sa fie un pic mai inteligentii. Bai nenea Greco, daca asta e parerea ta, o respect, dar dute dracu la Dinamo, pentru doar ei au mentalitatea asta timpita. Si ce daca ma te/a jignit. A jucat si omu la o echipa rivala cu niste fani putin cam agitati. Toata lumea stie ce a patit Badoi la Rapid, unde era terorizat de fani pentru ca a vrut sa vina la Steaua. Eu vreau doar ca el sa/si faca treaba pentru noi si atat. Asta pentru ca e un jucator muncitor sdi care pune osul. Iar cine il va fluiera daca va juca la noi e un mare [...]. Numai la javre am vazut o astfel de atitudine proasta. Dar pana si ei au vazut ca jucatorii care vin de la Steaua isi fac treaba. Asa ca ce treaba are sula cu prefectura. Greco, in concluzie, esti un mare... Nu cred ca vrei sa fi in preajma mea la stadion.

Nu mai jigni Stelistii. Nu toti sunt obligati sa iti impartaseasca sentimentele. Moderatorii

ginistu29.05.2007 14:10
Nu pot sa intru pe comentariile articolului "Draga Badoi". Imi cer scuze pentru. limbaj, dar nene Greco, nu stiu cati ani ai, [...] daca gandeasti asa. Eu am 31 de ani si tin cu Steua dinainte de 86. Dar sa spun ca nu vreau sa vina un jucator doar a jucat la o alta echipa, asta e o mare tampenie. Cei drept, e parerea fiecaruia. Numai ca eu ma astept ca stelistii sa fie un pic mai inteligentii. Bai nenea Greco, daca asta e parerea ta, o respect, dar dute dracu la Dinamo, pentru doar ei au mentalitatea asta timpita. Si ce daca ma te/a jignit. A jucat si omu la o echipa rivala cu niste fani putin cam agitati. Toata lumea stie ce a patit Badoi la Rapid, unde era terorizat de fani pentru ca a vrut sa vina la Steaua. Eu vreau doar ca el sa/si faca treaba pentru noi si atat. Asta pentru ca e un jucator muncitor sdi care pune osul. Iar cine il va fluiera daca va juca la noi e un mare [...]. Numai la javre am vazut o astfel de atitudine proasta. Dar pana si ei au vazut ca jucatorii care vin de la Steaua isi fac treaba. Asa ca ce treaba are sula cu prefectura. Greco, in concluzie, esti un mare... Nu cred ca vrei sa fi in preajma mea la stadion.

Nu mai jigni Stelistii. Nu toti sunt obligati sa iti impartaseasca sentimentele. Moderatorii

De acord cu tine. Un singur exemplu dau in cazul Badoi: Pippo Inzaghi a activat in perioada 1997-2001 la Juventus. Miercuri le-a adus CL milanistilor.

nicolaef29.05.2007 14:16

Revenire la comentariile anterioare si la punctele de vedere ale d-lui Gica Chioru

Impartasesc puncte de vedere un pic diferite:

1.Sabau nu a suferit niciodata de prea mult stelism. El l-a admirat mult pe antrenorul nationalei (la acea vreme, nea Imi) dar a fost dominat de Mircea Lucescu. Este un caracter prea curat pentru a fi admis targul "venirea la Dinamo contra salvarea de la retrogradare a echpei U Clul".

2.Cazul relatarii lui Marcel Raducanu "lessons tomber le probleme". Marcel a fost unul dintre cei mai iubiti jucatori ai Stelei de catre noi, suporterii. Ceea ce am vrut sa relatez este ca deznodamantul finalei Cupei 1988, dupa 1990, ar fi trebuit sa se incadreze in ceea ce astazi la nivel mondial se numeste "principiul substance over form". Cu alte cuvinte, reglementar, cupa ar trebui sa revina echipei Dinamo. In realitate (substanta), cupa ar trebui sa revina echipei Steaua. Dar o astfel de decizie ar trece numai printr-un moment de sinceritate al cuplului Lucescu-Ianul. Or, asa ceva nu se va intampla niciodata.

3.Este foarte probabil sa aveti dreptate ca meciul cu pricina privind Cornel Dinu sa fi fost unul de campionat. Sunt prea dominat de cele trei victorii pe care Steaua le-a repurtat contra lui Dinamo in finalele 1970,1971, 1972.

Oricum, si eu si dvs si multi altii care posteaza pe acest site suntem stelisti 100%.

flo man29.05.2007 18:14

Sa-l lasam pe Badoi sa joace pentru Steaua.Sa vedem cum pune osul si sa vedem ce va fi.Sa avem rabdare cu el.Suntem cu 5 clase peste porumbei si catei deci sa le demonstram ca asa este.Elton pleaca la UTA.Sa nu uitam ca va fi antrenat de Marius Lacatus.Sunt convins ca va scoate tot ce e mai bun din el.Acolo nu va fi un cioban care sa-l umileasca si nici un antrenor ca zeroli.Cei doi nu merita sa le pronunt numele.Sa ne ierti Elton pentru ca ai suferit si sa iubesti in continuare adevarata Steaua, sa sti ca vei fi antrenat de un om numit Marius Lacatus.Vei afla ca este sufletul Stelei si ca il iubim foarte mult

cristi_mold29.05.2007 18:37

Fratilor despre Elton si Badoi se discuta in alta parte !!!!!

Cat despre Valentin Ceausecu, nu pot sa imi scot din minte o imagine din ProSport, in care Valentin era la mare, intr-un local, la televizor se difuza un meci al Stelei si el era cu spatele la TV.

Ii recunosc meritele si ii multumesc pentru tot ce a facut pentru Steaua insa acea imagine nu mi-a aratat un stelist adevarat.

armanovici29.05.2007 18:56
Cat despre Valentin Ceausecu, nu pot sa imi scot din minte o imagine din ProSport, in care Valentin era la mare, intr-un local, la televizor se difuza un meci al Stelei si el era cu spatele la TV.

Ii recunosc meritele si ii multumesc pentru tot ce a facut pentru Steaua insa acea imagine nu mi-a aratat un stelist adevarat.

Stimabile, Steaua din ziua de azi nu mai e Steaua noastra, nu mai are aproape nimic in comun cu echipa 1947-2000.

Este stana lui Becali, este famiglia lui, este bataia lui de joc...Nici in cele mai negre vise probabil Valentin nu credea ca Steaua va trece prin asa ceva.

Eu il inteleg si ii voi purta respect intotdeauna!

Za Best29.05.2007 20:34

Un om de-o inteligenta si de-o prestanta alese,Valentin Ceausescu a fost cu siguranta ''parintele spiritual'' al acelei mari echipe a Stelei din anii '80!Respect etern Valentin Ceausescu...singurul membru al acelei famillii de altfel odioase care merita respectat...

tosteaua29.05.2007 21:46

bai dace cauta danutz lupu in poza?

George Stan29.05.2007 22:35
bai dace cauta danutz lupu in poza?

E poza cu Nationala.

Daca nu ma insel e facuta dupa meciul cu Danemarca din 89, 3-1 in Ghencea, cand ne-am calificat dupa 20 de ani la Mondiale. Si tot daca nu ma insel, la acel meci, camerele au surprins si un individ cu mustatza si fatza de tzaran, despre care mai tarziu s-a aflat ca este gg Becali si care acum sufera de o boala grava, creieru-i fiind intr-o stare avansata de degradare.