PACATUL MANDRIEI SI AL OMULUI PROST
Mândria este primul din cele sapte p?cate capitale, dup? cum smerenia este cea mai mare virtute. Îns? atât de complex, de ambiguu, de perfid si viclean, de nociv si distrug?tor este acest p?cat, încât pân? si marii sfinti au fost ispititi de el. Nu este om pe fata p?mântului care s? nu fie ispitit de acest diavol; de la copilul cel mai mic, pân? la omul cel mai în vârst?, de la cel mai simplu om, pân? la ce mai înv?tat. P?catul mândriei este auto-supra-dimensionarea persoanei noastre. Suntem mândri si facem acest p?cat al mândriei atunci când: ne atribnim unele merite sau daruri care de fapt nu sunt ale noastre, când ne l?ud?m în fata oamenilor pentru ce am f?cut, fâr? s? gândim c? Dumnezeu ne-a învrednicit s? le facem, când ne sup?r?m pe oricine si din orice motiv, când ne facem publicitate pentru orice fapt? bun?, pe care poate nici n-am facut-o, când ignor?m si râdem atât pe bun? dreptate, cât si pe nedrept de cineva, când invidiem si urâm pe cineva care este mai bun decât noi, când vorbim pe cineva de r?u indiferent dac? este adev?rat sau nu, când ne îmbr?c?m în diferite haine tentante pentru a place oamenilor sau pentru a fi în centrul atentiei, când spunem aproapelui faptele bune pe care le-am facut etc. Reversul acestui p?cat este virtutea smereniei.
citat sfaturi ortodoxe
Vezi bre nea' Gigi Becali, ce scrie aci!
Pai bre nea' Gigi Becali, al mai cel cu(,) crucea in mana nu cumva(dupa mine sigur) esti un mare fariseu!? Pai bre, esti al mai mare pacatos din natia ros-albastra si d'aia-i bine sa pleci si ne lasi in pace.
Asa sa ne ajute Dumnezeu!