Deplasarea la Petroșani a început pe o ploaie strașnicã, cum Bucureștiul nu a prea avut în aceastã primãvarã. Dupã ce am completat și al cincilea loc din mașinã cu un alt membru al Peluzei SUD, victimã a unor microbuze care în ultima clipã n-au mai venit – și pe care, la cererea lui, îl menționez aici și-l salut aici în același timp! – am plecat spre Valea Jiului destul de târziu, în jur de ora 11. În cele din urmã, o parte din membrii SUD s-au regrupat într-un alt microbuz, gãsit în ultima clipã.
Am mers pe traseul București – Pitești – Râmnicu Vâlcea – Târgu Jiu – Petroșani, un drum foarte bun pânã la Târgu Jiu, ceva mai prost prin celebrul defileu Bumbești-Livezeni. Încadrarea în timp a fost perfectã, ajungând la stadion la ora 16 :50 (dupã ce am trecut cu mașinile prin niște hârtoape cum rar mi-a fost dat sã vãd). Din puținul pe care l-am putut « admira », Petroșaniul ne-a lãsat o impresie jalnicã, fiind un oraș în stare avansatã de degradare. Singurul lucru bun de menționat – mulțimea numeroasã de steliști autohtoni, de toate vârstele, veniți sã vadã Steaua !
Numeric, am fost în jur de 70-80 de inși, cu un ușor avantaj de partea Nordului. Spre deosebire de Bistrița, membrii celor douã peluze au preferat sã se întindã pe aproape toatã lãțimea sectorului nostru, acest lucru resimțindu-se și în felul în care am cântat. S-a cântat de nivel mediu, alternând momentele de " exuberanțã " cu cele de apatie sau chiar de " veselie ", acestea ultimele resimțindu-se prin susținerea unor « hobbiuri » încã ilegale în România, dar și prin " trenulețul " fãcut pe un cântec cu linia melodicã marca " Lambada ". Unii membri ai PN și SUD au ajuns abia în repriza a doua, încadrându-se însã repede în atmosferã.
La capitolul atmosferã, o impresie foarte plãcutã au fãcut-o cele trei fumigene roș-albastre aprinse la începutul meciului.
Coloristic, un meci fãrã istoric – nu cred sã fi fost mai mult de 2-3 steaguri în peluzã. Au existat însã douã sau trei steaguri roș-albastre frumoase, aparținând unor suporteri steliști locali. Au fost afișate și 4 mesaje :
« Thereau – toujours dans notre cœurs » semnat SUD
« 7 iunie – 60 ani de glorie, o mare sãrbãtoare // Pentru voi o simplã zi sub soare »
« Locul 2 nu e pentru noi »
« Mulțumim, Dami Militaru »
De altfel, suporterii steliști l-au aclamat îndelung pe vechiul (dar mereu) roș-albastru, Damian Militaru, care ieri și-a marcat formal retragerea din fotbal. Militaru ne-a salutat de fiecare datã, aplaudând în timp ce i se cânta « Pânã la moarte, cu Steaua pânã la moarte ».
Un fapt demn de menționat este colaborarea bunã, clar peste medie, cu suporterii steliști din provincie, care au fost mai disciplinați decât în alte pãrți, cântând în destule rânduri alãturi de membrii celor douã peluze și urmând indicațiile liderilor. În sectorul stelist au fost probabil 4-500 de suporteri, însã și în restul stadionului puteai vedea multe tricouri cu insemnele Stelei.
De asemenea, sã menționãm și cochetul stadion din Petroșani, cu 2 tribune aproape integral acoperite.
Adversarii noștri, din grupul BWM (Black White Miners), au fost destul de animați pe parcursul meciului, chiar dacã nu am auzit mai deloc ce strigau (nefiind decât 100 și ceva de oameni). Au avut însã și o tentativã de coregrafie penibilã, semn cã respectul pentru activitatea unor peluze se deprinde încã greu la Petroșani. Concret, au afișat în jur de 10 steaguri pe douã bețe cu oi desenate pe ele, mesajul fiind « Sunteți boieri », litera B fiind evidențiatã distinct, pentru a reliefa restul cuvântului. Nu ne-am obosit sã reacționãm. Spre sfârșitul partidei au afișat și mesajul « Susțineți echipele locale, nu cele din capitalã ».
La sfârșitul meciului (și al sezonului, implicit), jucãtorii Stelei au venit și au salutat in corpore sectorul suporterilor roș-albaștri, o mențiune specialã meritând Elton, care a sãrutat stema Stelei și a aruncat tricoul în peluzã.
Protestul împotriva președintelui Stelei a continuat și la acest meci, chiar dacã s-a renunțat la scandãrile triviale și s-a scandat oricum mult mai rar. Am preferat sã ne susținem echipa la acest ultim meci, însã am ținut și sã-i readucem aminte lui George Becali care este pãrerea noastrã despre el, inclusiv despre plecarea lui Thereau. Spre lauda lor, și ceilalți suporteri steliști ni s-au alãturat cu scandãri anti-Becali.
La întoarcere, mulți dintre membrii grupurilor s-au oprit în diverse localuri pentru a putea urmãri finala Champions League. Drumul cãtre București, deși lung și obositor, a decurs fãrã probleme. Târziu în noapte am ajuns acasã. 700 de kilometri…18 ore…Ultima deplasare din acest sezon…
SSK