FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Steaua Evului Mediu întâmplãtor

fcsteaua.ro21.05.2007 07:44

De 3 ori locul 1, 5 și 6; de 4 ori locul 2; de 5 ori locul 3; de 2 ori locul 4, de 2 ori locul 9 și o datã locul 12. Fericiți trãitori ai Stelei de podium, vã vine a crede cã înșiruirea aceasta bizarã statisticã reprezintã palmaresul favoritei voastre între ediția 1961/62 și 1983/1984, între CCA-ul de aur și Steaua Sevillianã ? Un limbaj sec al cifrelor, subliniind insuportabilitatea unei perioade ce atestã cã și fanii celei mai extraterestre echipe a României, concretizatã în 23 titluri, au exercițiul suferinței. E drept, o suferințã de lux.

Desprinderea de deceniul fast al C.C.A., cu o regalã formație standard, când a lipsit cultivarea înlocuitorilor, a cunoscut diluãri coșmarești dupã 1961: 3 titluri în 23 de ani. Epigoni în umbra maeștrilor ? Mai degrabã destin, fiindcã majoritatea antrenorilor din acea perioadã proveneau din rândul foștilor mari jucãtori: Savu, Onisie, Constantin, Creiniceanu, Ienei și în disperare de cauzã chiar "militarul la origini" Traian Ionescu, ce adusese anterior lui Dinamo 5 titluri ?! În acest ev mediu întâmplãtor au mai trecut pe la timona cuirasatului în derivã Ola, ªtefan Kovacs(cu el s-a cucerit o cununã de lauri, iar cu Ienei douã), Victor Stãnculescu, și câțiva "împotriva naturii steliste" Teașcã, Stãnescu, Cernãianu.

Sã încercãm a explica seceta de trofee la vârf. Punerea semnului egal între douã cluburi sportive în uniformã, unul militar(Steaua) și celãlalt milițienesc(Dinamo) ține de o voitã confuzie istoricã. Steaua avea avantajul selecției chemãrii la oaste, procedeu relativ onest(ce jucãtor ar fi fost nebun sã vrea doi ani de marș, în locul recrutãrii la Steaua?). Dinamo deținea mijloace oculte de a combate acest privilegiu: aria de echipe satelit, denumite chiar Dinamo: Pitești, Brașov, Bacãu, Cluj, donatoare de puncte, manã cereascã în condițiile acordãrii a 2 puncte la victorie și unul la meci egal); arma pașapoartelor pentru arbitri și anchete secrete în cazul rar al nesupunerii. Nici un punct comun între Steaua și Dinamo, mai ales cã și între ministerele tutelare rivalitatea era nenegociabilã.. Așa se explicã de ce în acest "ev mediu" Dinamo a cucerit 11 titluri (unul la doi ani).

Dispare astfel falsa legendã cum cã Steaua ar fi fost echipa lui Ceaușescu (ar fi suportat stronțiul de Scornicești, ca sã nu-i zic titanul, doar 3 titluri versus 7, în epoca de aur pânã în anul 1985, dacã echipa de fotbal l-ar fi reprezentat ?; perioada 1985-89 va fi subiectul unei alte cronici). ªi atunci, aproape instinctiv, vãzând cã lupta cu un sistem gen caracatițã n-avea sorți de izbândã(declara emfatic Ianul: "era suficient sã iau masa în orașul în care a doua zi se deplasa Dinamo, ca gazdele sã priceapã mesajul"; recent Dinu a mai dezvãluit un aranjament la Tg Mureș), clubul s-a orientat înspre trofeul Cupei României, care permitea și "baia de mulțime" la turul de onoare al stadionului. Atunci Steaua a jucat 12 finale câștigând 8, din care 5 cu Dinamo(3-2 pentru cei din Ghencea). Terapeutica trofeelor de consolare.

În subconștient, la granița anului Orwellian 1984, fanii steliști aveau senzația cã echipa lor trãiește din acumularea C.C.A(6 titluri, 5 cupe), iar în disputa cu Dinamo(9-12 la titluri, 13-5 la cupe) la pragmatismul lor(se poate citi și pramatism, dacã ne referim la mijloacele specifice) militarii rãspunzându-le prin "circul din Ghencea" sau "trupa de operetã"(pentru un cinic al rezultatelor, o esteticã gratuitã). În plus, cu 2 semifinale europene, Dinamo și Craiova pãreau a o complexa pe Steaua. ªi pentru orice stelist autentic, în 1984 s-a declanșat insurecția militarã naționalã și internaționalã din Ghencea, iar douã serii de 5, respectiv 6 titluri consecutive au legitimat-o ca demna moștenitoare a C.C.A. Vreme de 5 ani nocturna cu mii de lucși a Europei avea un stâlp adânc înfipt în iarba miraculoasã a Ghencei. Star, Etoille, Estrela, Svezda. For ever Steaua ! I-re-pe-ta-bi-la !

Constantin Ardeleanu

SSK21.05.2007 08:12

Ex-ce-lent!

Punker Boy21.05.2007 08:21

superb articol...yo m-am nascut in '88 si din pacate nu am apucat perioada de glorie de la sfarsitul anilor 80 insa am prins-o pe cea din anii 90 cand Steaua s-a remarcat ca fiind singura echipa din Romania care putea emite pretentii de calificare in Liga Campionilor ca si la inceputul noului mileniu...sa speram ca in anii urmatori Steaua va castiga campionatu mereu nedandu-le astfel sansa javrelor si tiganilor sa joace direct in grupe si poate ca vor avea "noroc" sa nu se califice din preliminarii... FORZA Steaua

si era sa uit...tot respectul pentru Thereau care a sustinut sus si tare ca nu doreste sa plece din Ghencea indiferent de echipa care il doreste si chiar dak Gigi a zis initial ca nu mai doreste sa aiba straini la echipa...acest baiat merita tot respectul si toata stima noastra...

nicolaef21.05.2007 08:52

Primul titlu care l-am trait ca stelist a fost cel din 1956 (aveam 9 ani). Era perioada legendarei CCA. Cu celebrul portar Voinescu rivalizat de C. Toma. Cu fundasul central Apolzam, care anticipa cu treizeci de ani mai devreme caprioara Belodedici, cu mijlocasi, Onisie si Bone, cu cativa ani inainte de aparitia in echipa a printului Jenei, cu cvintetul din atac (era vremea WM-ului), Cacoveanu, Constantin, alexandrescu, Zavoda I, N. Tataru, unde Constantin profesorul era coordonatorul si golgheterul perfect. Nu stiam ca intr-o seara magica, de mai 1986, voi trai cea mai frumoasa poveste de suporter. Multumesc Constantin Ardeleanu, pentru detaliile si analizele facute! Nimic nu a fost intamplator! A trebuit sa suferim, pentru a prinde momente sublime. Poate ca si suferinta din aceasta primavara anticipeaza fara sa stim o toamna continuata de o iarna si o primavara de poveste. Cu Steaua pana la moarte si dincolo de ea....

greco21.05.2007 08:59

'56... Luton Town, 1-0 la Belgrad cu 9 stelisti in nationala Romaniei... ce vremuri !

n_am_kef21.05.2007 09:20

Felicitari pentru. articol!

Gica Chioru21.05.2007 10:25

Va salut, dle Ardeleanu.

Am o rugaminte mare la dumneavoastra, va rog sa scrieti un articol referitor la faptul ca ne-a trebuit mai mult de un sfert de secol pentru a reusi sa avem propriul nostru stadion. Cum a fost posibil ca Steaua Bucuresti, clubul Armatei Romane, sa nu aiba stadion propriu si cum s-a reusit, pana la urma, construirea stadionului Ghencea? Din cate stiu eu constructia a inceput pe ascuns iar nea Nicu a facut un acces de isterie cand a aflat. Ce este adevarat si ce nu este?!?

ps.si eu va multumesc pentru prezenta dumneavoastra printre noi.

cristi_mold21.05.2007 12:24

superb articol! de fiecare data cand citesc articolele domnului Ardeleanu mi se face pielea de gaina! Aceste articole arata maretia clubului pe care noi toti il iubim. Prin aceste articole ne aratam maretia fata de Dinamo si de rapid>

Va multumim domnule Ardeleanu si va mai asteptam cu astfel de articole frumoase!

Il Soldatino21.05.2007 13:27

Acest tip de articol reprezinta o mare sansa...o sansa pentru ca tinerii suporteri ai Stelei, desi nu au trait vremurile evocate SA INTELEAGA...In felul acesta exista oportunitatea sa invete despre Steaua, ce a insemnat aceasta echipa pentru romani. Unde sunt becalistii, unde sunt png-istii, unde sunt aceia care vin sa arunce cu pietre? De ce nu posteaza acum? De ce acest articol are sanse mari sa aiba cele mai putine comentarii decat altele absolut BANALE in care evocam fapte de vitejie cu furturi de steaguri si pietre aruncate in capetele oamenilor?

Sa ne traiti domnule Ardeleanu. Ceea ce scrieti dumneavoastra este scris cu sufletul, iar noi avem sansa sa ne cunoastem trecutul si sa fim stelisti adevarati.

diamond_man21.05.2007 14:15

Da, avem nevoie de articole din acestea...Poate de un Voinescu ar trebui sa se vorbeasca mai mult decat de pata asta de...hmmm...sa-i zic magiun de pe blazonul Stelei...Poate copiii de 16-17 ani ar trebui sa-si asculte mai mult inaintasii vorbind de istorie...As fi foarte curios, daca Steaua ar castiga 2 titluri in urmatorii 10 ani, nici o cupa, si doara o data in UEFA Cup, cati vor mai fi aici? Va mai fi oare trendy sa mergi pe Ghencea, ca la parada modei?

AdrianUltras2521.05.2007 16:10

daca esti suporter adevarat suporti si esecurile

ca a furat Dinamo asta stie toata lumea

ca Steaua nu a fost echipa-copil a lui Ceausesc nu vrea sa stie nimeni

oricum

sutnem cei mai buni

am fost cei mai buni

si vom fi cei mai buni

forza Steaua!

milovan djilas21.05.2007 16:31

Splendid articol! Il astept cu interes si pe cel ce se va referi la perioada 85-89, o perioada din care si eu imi amintesc multe, atat momente incantatoare ale Stelei, cat si o serie de manevre grosiere de-ale militienilor.

Toata stima si nu ratati Replay-ul de maine, am auzit ca se va relua semifinala cu Anderlecht, poate cel mai bun joc din istoria echipei.

grizzly21.05.2007 17:14

multumesc pentru lectia de istorie domnule Ardeleanu.

audiopixel21.05.2007 17:28

Multumesc pentru acest articol.Ar fi frumos sa avem si ceva imagini cu CCA si ce a urmat.Desi sunt constient ca benzile s-au cam sters,oare avem ceva sanse la arhivele TVR?

cristian8621.05.2007 20:07

Daca nu exista Steaua , "Magica" Steaua , am fi avut o "dictatura alb-rosie" , mai ceva decat cea a Kievului pana acum cativa ani.

Ii multumesc Stelei fiindca exista, fiindca a aratat ca limitele se pot depasi, fiindca a triumfat impotriva tuturor sanselor, chiar ma intreb , eu fiind mai tanar , ce se spunea despre Steaua prin anii '70 si inceputul anilor '80.

greco21.05.2007 22:01

Asa este, iar acest "ev mediu intamplator", desi o experienta nefasta privind in urma, arata adevaratul drum spre glorie al clubului Steaua. Anii '50 au fost intr-adevar de aur pentru noi... au dat poate cea mai mare echipa din istoria fotbalului romanesc. CCA-ul in formula standard. Nu aveam stadion propriu... si aici se vad din nou diferentele de posibilitati. Ghencea s-a inaugurat in '74 cu mare greutate si cu eforturi relativ mici (au fost pusi la treaba soldatii). Dinamo in schimb si-a inaugurat complexul din Stefan cel Mare (fosta groapa de gunoi a Capitalei din perioada interbelica - nu e o gluma) inca din '58 daca nu ma insel. Zona aleasa si facilitatile arata cat s-a investit in Dinamo inca de la inceput.

Generatia noastra de aur a anilor '50 ne-a dus departe... cu toate ca a fost un simplu turneu amical, aventura din Anglia in conditiile din Romania de atunci reprezinta un moment de glorie al sportului tricolor. Spre sfarsit a venit meciul cu Borussia Dortmund din Cupa Campionilor, unde am pierdut dramatic in retur avand un portar de la echipa de volei a clubului nostru. Deoarece nu exista regula golurilor inscrise in deplasare, s-a jucat si o a treia mansa, in Italia, unde am fost furati de catre arbitru (s-au descoperit ulterior platile facute de catre germani in conturile acestuia). Echipa anilor '50 a ramas in memoria oamenilor si prin gestul nebunesc al lui Apolzan care, intr-un meci decisiv cu Petrolul Ploiesti, a luat mingea in mana in propriul nostru careu. Penalty-ul a fost transformat iar titlul a fost adjudecat de ploiesteni.

In privinta echipei Dinamo se cade sa mai discutam un pic. Luati si cititi:

Acelasi Fane Cioaca isi aminteste... era prin 1965. In semifinalele CUPEI Romaniei, la Ploiesti, un meci socotit, apriori, "de familie": Dinamo Pitesti - Dinamo Bucuresti.

Printre "curcanii" pitesteni, Micky Nagy, Mircea Stoenescu, Tarcovnicu, Turcan, Spiridon Niculescu, Ilie Stelian si, mai ales, "fakirul" Gicu Dobrin, pe atunci de numai 17 ani. Printre "curcanii-sefi", de la centru, Parcalab, Fratila, Petru Emil, Gica Ene, Corneliu Popa, Utu, Nelu Nunweiller.

Antrenorii celor doua formatii, Gil Mardarescu la "surata" mica (Dinamo Pitesti); Angelo Niculescu, la echipa-etalon a Internelor. Un fel de disputa intre David si Goliat. Pe teren, invers! Cei care s-au "infoiat" mai dihai, animati in permanenta de "giuvaierul" cu "pene" de "gascan" (Dobrin), au fost... "curcanii" mai mici, "de pe Arges in jos, pe un mal frumos"! In minutul 30, Micky Nagy, de la Dinamo Pitesti, inscriind unicul gol al intalnirii (4 iulie 1965)!!!...

Publicul ploiestean, cunoscator de fotbal, a aplaudat la scena deschisa jocul dezinvolt, fara complexe, al pitestenilor. Iata ca zvonurile potrivit carora pitestenii vor face doar figuratie pe teren, pentru a nu deranja pe colegii lor "curcani" cu penaj superior, nu s-au adeverit nicicum... A castigat, fara doar si poate, echipa mai buna in acea semifinala de CUPA...

...Suparare mare, in fief-ul Internelor!!! Cum adica, "buturuga mica" sa rastoarne "carul mare", cum relata presa de a doua zi?!? Ministrul de Interne, Alexandru Draghici, un tip extrem de dur, transmite urgent un Ordin presedintelui clubului pitestean, Puiu Rapaport. Un Ordin prin care il face zob ! Praf si pulbere. Tandari. Cum e posibil - se precizeaza in mod expres - ca un club-fiu (Dinamo Pitesti) sa invinga clubul tata (Dinamo Bucuresti)?!? Unde s-a mai pomenit asa ceva? In ce tara ne aflam, in Patagonia? Sa dea, prin urmare, explicatii... in scris! Urgentissim. Cine poarta vina. Cine si de ce. De ce nu s-a dat echipa pitesteana la o parte etc. Presedintele Rapaport raporteaza sec, in scrisoarea de raspuns. "De vina e tovarasul Virgil (Vintila) Mardarescu. E un antrenor foarte incapatanat, care, pur si simplu, nu inghite pe "Dinamo Bucuresti"!

Ministrul Alexandru Draghici, in scrisoarea-ordin de... contra-raspuns: "Imediat, acest Mardarescu sa fie destituit! Ordin!"

Presedintele clubului pitestean "se executa"! Cu exact trei zile inainte de disputarea finalei cu Stiinta Cluj, il cheama la el in birou pe antrenorul Gil Mardarescu si-i comunica sec faptul ca e... concediat! Gil solicita explicatii. Nu primeste nici una... Ramane... mut de uimire! Dat afara fara nici un motiv. Fara sa stie macar de ce...

[...]

-Te-au dat afara fiindca ai batut, in semifinalele Cupei, pe Dinamo Bucuresti! Ordinul era semnat de insusi ministrul de Interne, temutul Alexandru Draghici (intre altele, si membru in Biroul Politic al C.C. P.C.R.)! "Cum e posibil ca un club-fiu sa invinga pe clubul tata?, se intreba, "interzis" Draghici! De ce nu s-a dat Dinamo Pitesti la o parte? Solicit explicatii in scris! Urgentissim. Cine poarta vina si de ce...". Cand a aflat, a dat un verdict necrutator: "Imediat, acest Mardarescu sa fie destituit! Ordin!"...

Gil Mardarescu afla si ramane... fara glas!

-L-am intrebat, l-am rugat pe Puiu Rapaport de mii de ori sa-mi zica si mie pentru ce anume m-a dat afara de la Pitesti, in 1965. Nu mi-a spus niciodata. Zicea ca... nu stie. Stia, asadar...

Trecusera 34 de ani...

Fotbal, intamplari, culise - Ilie Dobre

Steaua a aparat in continuare cu mandrie blazonul Armatei Romane, insa caderea a fost inevitabila, si in fata unor oameni ca temutul Alexandru Draghici nu se putea lupta. Anii ce au urmat au apartinut echipelor ca Petrolul, Dinamo, FC Arges, Universitatea Craiova sau chiar Rapid ('67). Dupa cum spune si Constantin Ardeleanu, am obtinut doar 3 titluri intr-o perioada lunga de timp. Ne specializasem totusi in Cupa Romaniei (de exemplu 3 finale consecutive castigate in fata cainilor spurcati), dar NU Steaua era cea mai galonata echipa a fotbalului romanesc, mai ales in conditiile in care Dinamo si Craiova incepusera ascensiunea europeana.

Ii datoram extrem de multe lui Ion Alecsandrescu (in ce mod superb s-a impletit traditia cu un jucator al marelui CCA care a ajuns presedintele sectiei de fotbal), care, beneficiind de sprijinul ministrului Constantin Olteanu, a pus la punct o strategie care avea sa faca din Steaua cea mai buna echipa din Europa. Incet-incet, fara sa fim bagati in seama, cu jucatori din diviziile inferioare, la inceputul anilor '80 a demarat procesul sistematic de creare a unei echipe perfecte. Sunt sigur ca vom citi despre ea in articolele urmatoare ale domnului Ardeleanu !

grizonatu22.05.2007 01:16

Un articol foarte bun dar am o singura intrebare.Ce cauta cel pe care noi il chemam uritul in foto?Am crezut ca este un articol despre unu dintre foarte buni jucatori si aici il numesc pe Marcel Raducanu(uritul) steagsimplu fularsteaua2 :mrgreen:

w3bmaster22.05.2007 01:46

Nota 10 10 10

Recunosc ca nu stiam aceasta istorie

Si inca odata se demonstreaza de ce Dinamo e asa "urata" in toata tara

redbluehooligan22.05.2007 06:22
Da, avem nevoie de articole din acestea...Poate de un Voinescu ar trebui sa se vorbeasca mai mult decat de pata asta de...hmmm...sa-i zic magiun de pe blazonul Stelei...Poate copiii de 16-17 ani ar trebui sa-si asculte mai mult inaintasii vorbind de istorie...As fi foarte curios, daca Steaua ar castiga 2 titluri in urmatorii 10 ani, nici o cupa, si doara o data in UEFA Cup, cati vor mai fi aici? Va mai fi oare trendy sa mergi pe Ghencea, ca la parada modei?

hmm iti spun yo atunci s-ar vedea adevaratii suporteri ai Stelei

rockist22.05.2007 12:05

[...]

OFF TOPIC. Editat de Moderatori

Azazello23.05.2007 11:32

Memorabil !!!!! Felicitari !