FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Steaua Sfynxului

«12»
fcsteaua.ro14.05.2007 19:53

Coridorul prin care apãreau pe teren jucãtorii parcã devenea un tunel al timpului, atunci când pe una din marginile sale zãreai pãrul alb al lui Ion Alecsandrescu. O vreme urmãrea jocul în picioare, apoi se așeza pe scaun. Urmãrea fazele de joc fãrã a schița un gest de bucurie sau lehamite, impasibil, de parcã fusese teleportat de pe o altã planetã. Funcția sa se numea în actele birocratice "șeful secției de fotbal al Clubului Sportiv al Armatei". Vorbea rareori. De cele mai multe ori se închidea în propria-i tãcere. În tinerețe, coechipierii îi ziceau "Mutu". La maturitate a devenit Sfynxul (definit astfel de Octavian Paler "nevoia de absolut a pietrei").

Am însoțit Steaua la Bastia ca turist. Nea Ion s-a așezat pe rândul al doilea, a rãsfoit presa sportivã și apoi a privit, taciturn, pe hublou, migrația norilor. La întoarcere, dupã un meci dramatic, în care cele douã goluri ale lui Cãtãlin Munteanu au retezat jocul la timorare al gazdelor(scor 2-3 , dar Steaua a mers mai departe), entuziasmul general nu l-a molipsit pe Sfynx. Ar fi extrem de simplist sã credem cã el a fost un om necomunicativ, dacã nu chiar ursuz. În tot mandatul sãu de conducãtor al echipei de fotbal, la transferul de jucãtori sau antrenori, prima întrebare a șefului clubului militar era, invariabil: "Dar nea Ion ce zice ?"

Ion Alecsandrescu a jucat 12 ani în echipa de aur a C.C.A., fiind golgetrul României în ediția din 1956. Jocul C.C.A. era axat ca vârf ultim pe "Mutu", fapt care îl nemulțumea, mai în glumã, mai în serios, pe Constantin: "Nea Savule, Cacoveanu și Tãtaru centreazã de pe extreme, Zavoda I paseazã la Ion, iar mie îmi revine nobila misiune sã-l trag pe stoper sau portar de tricou, ca el sã marce. Nu e drept, trebuie sã regândim sistemul ". A câștigat 5 titluri și 5 cupe ale României cu C.C.A. Din 1962 pânã în 1982 a lucrat la federația de fotbal și în aceastã perioadã, Steaua a avut perioada cea mai nefastã, cucerind doar 3 titluri (1967/68, 1975/76 și 1977/78).

Revenirea Sfynxului în Ghencea a însemnat ofensiva dezlãnțuitã a Stelei din ultimele douã decenii ale secolului XX: o suitã de 5, respectiv 6 titluri consecutive(în cariera sa de jucãtor și conducãtor nea Ion a fost implicat în obținerea a 16 titluri pentru clubul militar). Statistica e statisticã, dar iatã câteva mutãri ale jucãtorului de șah (la propriu, ore în șir, la figurat lungi nopți solitare): eliminarea din lot, în anul premergãtor cuceririi Cupei Campionilor Europeni, a unui mijlocaș foarte talentat, Fane Petcu, care prin boemia sa își atrãgea coechipierii înspre ratare; descotorosirea discretã de câteva vedete consacrate în epoca vânzãrilor de meciuri pe cont propriu din anii '70, sub alte pretexte decât a lipsei de caracter; renunțarea în 1992 la serviciile orgoliosului antrenor Victor Pițurcã, croit parcã pentru locul 2 (peste 8 ani, faptele l-au confirmat, Piți cucerind cãznit un singur titlu în cei câțiva ani de antrenorat la Steaua); a avut ochi pentru câțiva dinamoviști "expirați" (Bumbescu, Doboș, Dãnciulescu, Bucur Bogdan). ªi cine știe câte alte mutãri n-au fost fãcute publice de prea discretul Sfynx.

Implicarea în transferul lui Ilie Dumitrescu, dupã metodele tranziției (contract falsificat din lire sterline în dolari) i-a fost fatalã. Artizanii transferului, sub presiunea schimbãrii de regim politic, au îndreptat ancheta înspre bãtrânul manager, cãruia inima nu i-a mai rezistat. De la entuziasmul tribunei la zumzetul insinuant al tribunalului cãderea s-a dovedit a fi insuportabilã. Într-o zi de varã toridã(21.06.2000), salariatul civil cel mai prețios al Armatei Române s-a transferat în Divizia A Celesta, el mãrginindu-se, în modestia sa emblematicã, sã fie doar un star al secolului XX. Zadarnic vã veți uita la gura tunelului din Ghencea. Silueta gravã a Sfynxului, în rotocale de fum de țigarã, a fost înlocuitã un timp de fumurile lui Meme, însoțite de gestica largã cã nimeni nu iubește Steaua ca el.

Constantin Ardeleanu

predatorpulse714.05.2007 20:26

Oameni ca Ion Alexandrescu au facut Steaua mare si merita respectul nostru pe vecie.Probabil cel mai bun manager din istoria cluburilor romanesti. Bravo autorului acestui articol si la cat mai multe articole despre istoria adevarata a Stelei,nu aiurelile zilnice ale ciobanului. Nu putem trai in trecut dar prefer sa citesc despre Apolzan,Boloni,Lacatus decat sa mai aud despre Becali sus,Becali jos.

Eu sunt om tanar,am 21 ani,tin cu Steaua de la 10,nu stiam multe despre istoria ei dar in timp m-am documentat. Daca mergeti pe strada sa intrebati pustii teribilisti care se dau suporteri ai Stelei nici macar nu stiu cand s-a infiintat clubul si de cine. Ma apuca scarba cand vedeam tampiti cum ii cereau lui Becali autograf.

FORZA Steaua!!!

Intotdeauna superiori.

zloty14.05.2007 20:55

incredibil articolul , sper sa vad cat mai multe articole de acest gen , prefer oricand sa citesc despre oameni de caracter decat ce se scrie acuma prin presa

greco14.05.2007 21:05

Constantin Ardeleanu, autorul articolului, este un mare stelist. Cand citesc randurile acestea ma incearca o senzatie de durere, durere pentru cei care au luptat pentru Steaua si nu mai sunt, pentru faptul ca ei se rasucesc acum, probabil, in mormant. Nu putem lasa clubul nostru sa moara, e datoria noastra sa luptam pana la epuizare pentru el !

Lupta Steaua ! Refuzam dictatura !

leynad7214.05.2007 21:12

Ce s-o mai rãscoli el în mormânt acum...

danielcristian14.05.2007 21:16

Felicitari ,domnule Constantin Ardeleanu pentru articol! Sfinxul a fost fara indoiala cel mai bun manager(chiar daca atunci nu se numea asa) din Romania.El va ramane mereu in istoria Stelei,indiferent de ce ghiolban o mai fi pe atunci patron.pentru ca suporterii nu isi uita eroii.

alexmk1714.05.2007 21:26

In legatura cu Sfinxul, pot spune ca sacalii care au "papat" banii din transferul lui Ilie Dumitrescu si banii veniti din Liga Campionilor, plus transferurile apoi ale lui Ad. Ilie, Filipescu, C.Munteanu si altii au fost puse in carca unuia care totusi nu prea cred eu ca a murit bogat in bani! Sa nu uitam ca la finele anilor '90 clubul de fotbal era in faliment financiar, pana sa vina Gigi cu banii, iar Paunestii dadeau bani cu maruntis!

Chiar un singur om a furat toata gramada de bani care au intrat in visteria Clubului Sportiv si mai apoi al FC Steaua??? Chiar el a fost singurul vinovat sau tocmai prin faptul ca era un om care nu se baga in scandaluri si nu avea "spate" era usor de aratat cu degetul???? Ar trebui ca istoria sa consemneze, dar se pare ca nu vom putea dovedi niciodata adevaratii vinovati, printre care putem enumera: Otelea, Fratii Paunescu, Fratii Becali (vezi comisioane grase la transferuri de la Steaua la Galata in '96 de exemplu), Marcel Puscas (care a cam condus FC Steaua prin 97-98) si nu stiu cati generali de Armata s-au perindat pe acolo cu sacosa portofelul deschis, dar nu pentru a da ci pentru a lua!

Ion Alecsandrescu ramane o legenda a Stelei, atat prin faptul ca jucat aici dar si pentru ca a condus clubul spre performantele neegalate din anii '80 si chiar '90!

Acum sa trec la partea a doua, chiar daca poate nu trebuia aici! Ca e conflict, e o treaba si intr-un conflict se spune ca cel mai destept cedeaza, iar Becali nu are cum sa fie destept nici daca vrea, deci suporterii trebuie sa caute o rezolvare corecta a conflictului, pentru ca au mai multa minte, DAR...

NU POT ACCEPTA CA UNELE SCANDARI AU FOST COPIATE DE LA Dinamo SI ALATURATE UNOR CUVINTE OBSCENE SUNT STRIGATE DE SUPORTERI STELISTI! STRIGATELE ALEA DE SPARTANI PROSTI SI CASTRATI NU AU CE CAUTA IN GURA UNUI STELIST CA INJURATURI PENTRU CA NU IMI CONVINE SA COPIEM PE CEI MAI PROSTI SI LOOSERI SUPORTERI DIN TARA, ADICA PE CASTRATII EUTANASIATI!

AM VAZUT SI MODELE DE LOZINCI LUATE DE PE TRICOUL LUI Danciulescu SI ADAPTATE, CEEA CE NU SE FACE!

NOI SUNTEM ORIGINALII SI TOTI CEILALTI COPIILE IEFTINE! NU ACCEPT COPIERI DE LA Dinamo SI NU SE TOLEREAZA ASA CEVA! AIA CU,

M...BEEEEPPPPP....E Becali AU AU AU

NU E DE SUPORTERI STELISTI! SI ORICE ALTE COPIERI NU SUNT DEMNE DE STELISTI!

SI CHIAR DACA NU SUNT DE ACORD CU APUCATURILE DE GRANDOMANIE SI PROASTA CRESTERE SI INCULTURA ALE FINANTATORULUI TREBUIE SA RECUNOASTEM:

1. DE CAND E Becali PRESEDINTE (2003), Steaua NU A TERMINAT DECAT PE LOCUL 1 SAU 2!

2. EL NU POATE SA FIE INDEPARTAT,ADICA SA PLECE, DECAT DACA VINDE CLUBUL DE FOTBAL SAU DACA VREA EL ASA DIN SENIN! ASTEA IMPLICA MAI MUTLE LUCRURI SI TREBUIESC GANDITE!

In legatura cu echipa din momentul asta, cred ca la meciul cu Pandurii (fara suporteri) va reveni in echipa marele stelist GIGEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEELLLLLLLLLLLLLLLL COMMMMMMMAAAAAAN! Fara de care Steaua nu poate si nu ar avea rost sa joace fara el!

E adevarat ca Olaroiu este Foarteeeeeee precaut dar da-o draq de aparare, daca nici acum cu jalnicele campionatului nu putem face spectacol! Tot ce pot spera este ca macar in minutul 20 sa fie 3-0, si sa-l bage pe Elton, dar.... tare imi e ca ne vom baricada in propriul careu incercand sa rezistam asediului continuu si puternic al temutei si puternicei echipe Pandurii Targu-Jiu! Si de ce sa-l bagi pe Elton, ca poate fuge prea repede si da goluri multe si atunci unde mai e victoria muncita? Nu??

Deci fara public o sa fie un meci de inchizatori cat mai multi si pe toate posturile! Nu mai intra Elton, Nu Dica! Da, Coman, Bostina si Ov. Petre! Astea vor fi schimbarile! FAC PARIU! Asta daca nu intra titulari!

Iar cu Jiul, va fi FOARTE GREU si ne vom apara si mai tare! Ca daca batem Pandurii ne trebuie un punct deci, 0% Atac+100% Aparare=0 Spectacol (Formula unica a matematicii in care o adunare dintre 2 numere da 0! I se mai zice Axioma lui Oli)

sindrom14.05.2007 22:10

Sunt curios.... suntetzi pregatitzi de a privi Steaua la televizor anul viitor? Asta in cel mai bun caz.... Va intreb acum altceva: Suntetzi pregatitzi sa vedetzi echipa Steaua (jucatorii) mutatzi la o alta echipa iar Steaua retrogradata in b... sau c? Suntetzi pregatitzi ca dupa ani si ani si ani de munca pentru revenirea in A sa va strige javrele : Du-te inapoi in B sau C????

Stau si ma gandesc daca as putea accepta asa ceva... Daca as avea garantia ca Steaua va reveni si va fi preluata de un conducator care sa o merite...poate as accepta, insa cine poate garanta asa ceva??? Eu zic sa gandim foarte bine pana unde vrem sa mergem cu acest protest si FELUL in care o facem.

P.S. : Sunt curios ce patzeau masinile, casele si rudele oficialilor de la Dinamo daca purtau fularul Stelei si cantau cu galeria stelista.....

Momentan protestul este unul bun si rau in acelasi timp... Lovim unde trebuie...in imagine (desi sincer sa fiu, singurul care a lovit cu adevarat a fost chiar G.B.)...Insa oare este ceea ce trebuie sa facem? Oare chiar facem o diferentza? Ramane de vazut...

predatorpulse714.05.2007 22:51

De acord cu alexmk17 la faza cu "ue augh augh augh". Lasand la o parte faptul ca nici nu se stie daca spartanii adevarati strigau asa ceva,la pechinezi suna a schelaila. Chiar daca vrem sa-l ironizam pe Jiji,eu ma alatur celor care nu mai vor sa auda latratul javrelor in curtea noastra. Si intr-adevar prefer "ciobane pleaca din Ghencea" decat "ue Becali" sau latratul copiat de la jevrute,chiar in forma sa ironica.

Suntem stelisti deci suntem originali,asa ca pe viitor sigur vor fi alte forme de protest si sper sa fie mai putin violente in exprimare dar la fel de dureroase pentru Jiji.

FORZA Steaua!!!

Intotdeauna superiori.

DanStan15.05.2007 00:34
Sunt curios.... suntetzi pregatitzi de a privi Steaua la televizor anul viitor? Asta in cel mai bun caz.... Va intreb acum altceva: Suntetzi pregatitzi sa vedetzi echipa Steaua (jucatorii) mutatzi la o alta echipa iar Steaua retrogradata in b... sau c? Suntetzi pregatitzi ca dupa ani si ani si ani de munca pentru revenirea in A sa va strige javrele : Du-te inapoi in B sau C????

Stau si ma gandesc daca as putea accepta asa ceva... Daca as avea garantia ca Steaua va reveni si va fi preluata de un conducator care sa o merite...poate as accepta, insa cine poate garanta asa ceva??? Eu zic sa gandim foarte bine pana unde vrem sa mergem cu acest protest si FELUL in care o facem.

P.S. : Sunt curios ce patzeau masinile, casele si rudele oficialilor de la Dinamo daca purtau fularul Stelei si cantau cu galeria stelista.....

Momentan protestul este unul bun si rau in acelasi timp... Lovim unde trebuie...in imagine (desi sincer sa fiu, singurul care a lovit cu adevarat a fost chiar G.B.)...Insa oare este ceea ce trebuie sa facem? Oare chiar facem o diferentza? Ramane de vazut...

Subtil, ce sa zic ...

Din pacate nu-i chiar atat de simplu. Se pot pune unele intrebari :

1. Ce se va intampla daca boierul va constata ca poate manipula suporterii amenintandu-I cu limitarea dreptului de a-si vedea echipa pe stadion ? Garanteaza cineva ca peste un an-doi nu li se va restrictiona accesul pe stadion celor ce, de exemplu, nu pot dovedi ca l-au votat ?

2. Garanteaza cineva ca jucatorii nu vor fi vanduti 'la pachet' sau mutati odata ce boierul va constata ca stelistii nu sunt neaparat si adoratori ai lui ?

3. Garanteaza cineva ca imaginea clubului afectata ca urmare a afirmatiilor pueril-grandomane ale boierului va putea fi refacuta ? Si cu ce pret ?

4. Garanteza cineva ca boierul nu va trage Steaua dupa el in cazul in care va avea dificultati in afaceri sau in orice alt domeniu ?

5. De ce un club cu potentialul Stelei ar trebui sa-si faca griji in ceea ce priveste potentialii investitori ? Si la urma urmei de ce un club cu potentialul Stelei nu reuseste sa atraga sponsori de calibru ?

Referitor la ultima fraza : da, GB a lovit cu adevarat. In imaginea Stelei si a stelistilor. Vrea probabil sa impuna ideea ca toti am fi niste milogi dispusi la orice compromis pentru obtine un beneficiu de moment. Ori asta e o caracteristica a adoratorilor lui Gigi, nu a stelistilor.

souljah15.05.2007 06:07

O oaza de stelism intr-un desert de nonvalori.Cand citesc astfel de articole realizez ca dam uneori o prea mare importanta cui nu trebuie contribuind astfel la ascensiunea si imaginea lor.Astept si un articol despre un mare conducator de club, mai recent ce-i drept, ma refer la Marcel Puscas.

bodanelu15.05.2007 06:08
5. De ce un club cu potentialul Stelei ar trebui sa-si faca griji in ceea ce priveste potentialii investitori ? Si la urma urmei de ce un club cu potentialul Stelei nu reuseste sa atraga sponsori de calibru ?

Steaua nu reuseste sa atraga sponsori de calibru tot din cauza ciobanului... pentru ca nu vor toti sa-si asocieze numele cu el. daca era un alt investitor, care sa taca din gura, sa nu zica nimic... veneau destui. aveam si noi tricourile ca cei de la rapid sau bragadiru, cu sponsori pana si pe fundul jucatorilor...

forever_STEAUA15.05.2007 07:01

Incetati cu OFF TOPIC-ul.

Azazello15.05.2007 07:32

Exceptional articol. Astfel de materiale sunt esenta unui site al suporterilor. Felicitari stimate domn!

SuperSteaua15.05.2007 07:49
O oaza de stelism intr-un desert de nonvalori.Cand citesc astfel de articole realizez ca dam uneori o prea mare importanta cui nu trebuie contribuind astfel la ascensiunea si imaginea lor.Astept si un articol despre un mare conducator de club, mai recent ce-i drept, ma refer la Marcel Puscas.

Alecsandrescu - mare conducator! Marcel Puscas, un smecheras care a luat comisione grase cat a fost la Steaua si care acum musca clubul cat de des poate.

cristi_mold15.05.2007 11:33

Articol extraordinar. Mi s-a facut pielea de gaina cand l-am citit. Asta mare stelist nu cei de azi. Pacat ca oameni cu asemenea caracter si asemenea sindrom stelist in sange nu se mai gasesc si astazi...

fane_casieru15.05.2007 11:53

Pacat ca din multele si adevaratele valori ale clubului, in decursul anilor au fost marginalizati , uitati , indepartati sau fortati sa plece . Acum ne pare rau cand ne uitam inapoi si e prea tarziu !!!

dorel8215.05.2007 11:58

4. Garanteza cineva ca boierul nu va trage Steaua dupa el in cazul in care va avea dificultati in afaceri sau in orice alt domeniu ?

E greu de crezut ca boierul va avea probleme financiare, tinand cont de banii pe care-i are. Ar fi posibil, teoretic, sa aibe probleme cu legea, si in cazul unei condamnari penale, ar fi o lovitura groaznica in imaginea Stelei.

Cu o conducere facuta pe modelul cluburilor de afara Steaua ar putea sa aibe un buget mult mai mare, cu un management baza pe performante, suporteri, dar mai ales pe imagine. Sa nu uitam ca tot ce inseamna showbiz este facut pentru oamenii simpli.

Il Soldatino15.05.2007 13:21

Nu stiu exact care ar fi toate parerile suporterilor stelisti care intra pe site-ul nostru dar eu gasesc articolele d-lui Ardeleanu absolut formidabile. Nici cel mai muncit articol de-al meu nu poate sa intreaca cel mai banal articol scris de acest domn pe care nu-l cunosc personal dar pe care mi-as dori sa-l intalnesc si sa-i strang mana. Un stelist adevarat si un castig pentru echipa fcsteaua.ro

Joga Bonito15.05.2007 14:09

Superb articol!

Bundy15.05.2007 15:55

Excelent articol si foarte util totodata pentru noi cei mai tineri care putem afla mai multe despre valorile Stelei.

Astristul15.05.2007 19:59

Un articol foarte bun! Ion Alecsandrescu ar fi un exemplu pentru cei din ziua de azi!

steagcruce2

rafanicu16.05.2007 04:33

Stadionul din Ghencea ar trebui sa poarte numele "Ion Alexandrescu" O recunoastere a meritelor marelui om de fotbal....tardiva, dar binevenita....

bad_joke16.05.2007 09:30

ce seamana personajul din poza cu capitanul actual al Stelei,Mirel Radoi

DonAndres16.05.2007 09:32

Superb articol despre un om minunat si in acelasi timp un mare stelist!

Respect!!!!!!!

«12»