FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Personalizarea Stelei

fcsteaua.ro21.04.2007 22:52

Scriu acest articol înainte de disputarea meciului împotriva Politehnicii Iași. Subiectul tratat este de altfel mult mai serios decât rezultatul acestui meci, cu care n-are nicio legãturã.

Încerc de miercuri încoace sã pun cap la cap cauzele care au adus Steaua în situația în care se aflã. Iar când spun Steaua, mã refer la ,,fenomenul Steaua", cu tot ceea ce implicã el: echipã, conducere tehnicã, conducere administrativã, suporteri.

Nu mã preocupã așadar (nu în aceste rânduri, cel puțin) strict de ce Steaua joacã prost, de ce a fost eliminatã din Cupã fãrã a avea decât o ocazie, de ce avem un retur neașteptat de slab. Mã intereseazã mai degrabã sã aflu de ce parcã toatã lumea a ajuns la capãtul rãbdãrii, de ce tensiunea în Ghencea e în creștere, de ce suporterii sunt într-o agitație care nu prevestește nimic bun.

Cred cã am identificat una din cauze: personalizarea Stelei. Transformarea Stelei dintr-un fenomen viu, care se identificã prin suporteri, palmares, foste glorii, într-un bun propriu. Dintr-o poveste care continuã an de an într-o afacere personalã.

Este neîndoielnic faptul cã principalul artizan al acestei transformãri este George Becali (cel care ocupã un statut incert, din punct de vedere formal, în organigrama Stelei). Caracterul acestuia, pliat pe contextul socio-politic în care a venit el la Steaua, a dus la toatã aceastã metamorfozã. În rol de complice: presa, care sub pretextul prezentãrii realitãții așa cum este ea, a uitat cã Steaua a existat și înainte de Becali și preferã sã asocieze numele Stelei cu numele acestuia cu orice ocazie, de dragul ratingului. Alt complice: suporterul stelist, care a fãcut pactul cu diavolul, de dragul performanței, cu scuza totuși cã noi nu am fãcut vreun rãu (precum presa), ci doar nu am luptat împotriva rãului.

Nu asupra lui George Becali mã voi opri însã astãzi. Din punctul meu de vedere, orice speranțã de îndreptare din partea sa este doar una virtualã. Omul este incorigibil, ne-a demonstrat-o de atâtea ori. Dacã ar fi un bun creștin, aș putea spera cã Dumnezeu îi va lumina mintea într-o bunã zi, însã am sentimentul cã nu vede din religie decât pãrțile care îi convin.

Cel care are puterea, din punct de vedere rațional și intelectual, sã înțeleagã rãul pe care îl face este Mihai Stoica. Cred sincer cã el ar putea înțelege aceste greșeli, ceea ce ar fi un prim pas fãrã de care nu se poate merge mai departe. Ar urma acceptarea greșelii și îndreptarea ei, care însã nu mã privesc câtuși de puțin (și pe care oricum nu aș avea pretenția cã le pot determina).

Mihai Stoica, dupã modelul lansat de George Becali, a contribuit la rândul sãu la personalizarea Stelei, la transferul acesteia din patrimoniul comun al tuturor steliștilor în buzunarul "patronului", dar și al sãu. ªi voi aduce câteva argumente:

1. Relația lui Mihai Stoica cu Olãroiu: Stoica și-a declarat de la bun început sprijinul necondiționat pentru acesta, declarație reînnoitã în numeroase rânduri, îndeosebi când soarta antrenorului era pusã în discuție. Mai mult, nu o datã Meme a declarat cã Olãroiu va pleca de la Steaua doar odatã cu el. Ce sã înțelegem noi din asta? Rãspunsul pare evident: nu conteazã dacã Olãroiu este un antrenor bun pentru Steaua, conteazã cã Mihai Stoica îl considerã bun. Nu este relevant dacã acesta are o relație bunã cu presa sau cu suporterii, dacã promoveazã un joc pe mãsura faimei Stelei, dacã-și îndeplinește obiectivele! Este relevant doar faptul cã Mihai Stoica are o relație bunã cu el.

2. Relația lui Stoica cu jucãtorii. Este deja un loc comun faptul cã Meme s-a erijat în avocatul jucãtorilor de la Steaua în absolut orice circumstanțe. Orice atac îndreptat împotriva acestora a beneficiat de un rãspuns pe mãsurã, uneori chiar mai violent decât atacul însuși. Prin aceasta, Stoica a contribuit – ni s-a spus mereu și uneori am fost și noi de acord la liniștea vestiarului stelist. Jucãtorii au putut sã-și vadã de treabã știind cã e cineva care sã le ia apãrarea orice-ar fi. De fapt, ce putea sã înțeleagã un jucãtor de la Steaua din toate acestea? Cã nu conteazã dacã joacã bine, dacã este serios, dacã-și vede de viața sportivã, dacã are o relație bunã cu presa sau cu suporterii (de obicei, ea a fost proastã cu ambele categorii). Nu conteazã dacã se ridicã la înãlțimea blazonului Stelei. Ceea ce cu adevãrat conteazã este cã Mihai Stoica îl va apãra orice-ar fi. Pe cale de consecințã, jucãtorul nu datoreazã nimic Stelei (ori suporterilor), ci doar lui Mihai Stoica.

3. Asumarea eșecurilor și a victoriilor. Meme și le-a asumat în general pe ambele. Desigur, au fost și situații în care ceea ce noi percepeam ca eșec nu era considerat la fel și de partea cealaltã, însã, cel puțin declarativ, Mihai Stoica și-a asumat de fiecare datã atât eșecurile cât și victoriile. Ce se putea înțelege de aici? Cã nu Steaua (cu TOT ce înseamnã ea) este merituoasã sau vinovatã în anumite situații, ci "evident!" Mihai Stoica. Dacã e bine, e bine pentru cã e el deștept. Dacã e rãu e rãu pentru cã a greșit el. De ce sã se fi simțit jucãtorii sau ceilalți angajați ai Stelei rãspunzãtori de felul în care își fac ei treaba, dacã oricum totul era o problemã de-a lui Mihai Stoica? De ce sã-l doarã pe X evoluția lui, când oricum Meme urma sã ia vina asupra sa? Orice responsabilizare a jucãtorului (sau, mai general, a angajatului) de la Steaua a fost de la bun început compromisã.

Astfel, Steaua a început sã nu mai conteze. Greșește vreun jucãtor? Nu conteazã, Stoica îi va lua apãrarea. Greșește antrenorul? N-are a face, important e cã Meme are încredere în el! Au suporterii probleme cu atitudinea jucãtorilor? Sã n-aibã! Dacã vor sã aibã probleme, sã le aibã cu Mihai Stoica, el e cel responsabil!

Ușor-ușor, de-a lungul anilor, suporterii steliști au început sã simtã cã Steaua nu mai e ce-a fost. Nu mai e Steaua. Steaua e o problemã de-a lui George Becali și de-a lui Mihai Stoica. ªi, la fel ca în epoca medievalã, datoria jucãtorilor nu mai este fațã de Steaua (și implicit, fațã de suporterii ei), ci se reduce la o legãturã de credințã fațã de Becali și Stoica.

Lui Mihai Stoica pot sã-i acord prezumția de bunã-credințã și sã admit cã a fãcut toate acestea mânat de scopuri bune. Cã a vrut sã asigure liniște la echipã, sã îi fereascã pe jucãtori și antrenor de atacurile uneori mârșave ale presei și alteori exagerate ale suporterilor. Fãcând însã toate acestea, Mihai Stoica a dat semnalul cã de fapt șederea oricui la Steaua n-are nicio legãturã cu tradiția acesteia și nici cu felul în care își face treaba la Steaua, ci cu felul în care respectivul își gestiona relația personalã cu Mihai Stoica. Iar acesta a fost un imens deserviciu adus Stelei.

Dacã vrea sã capete respectul steliștilor adevãrați, al celor care iubesc cu adevãrat Steaua și nu diverși particulari, Mihai Stoica trebuie sã așeze lucrurile la locul lor și sã cultive dragostea și credințã fațã de Steaua, nu fațã de sine!

Ovidiu

armanovici21.04.2007 23:13

Gresesti...Mihai Stoica trebuie sa plece...Ii multumim pentru ceea ce a facut, il vanam pentru greseli dar trebuie sa plece...PENTRU BINELE Stelei!

mikutu21.04.2007 23:17

interesant. intrebarea e ce putem face ? raul principal la club e Becali , atat prin atitudinea sa cat si pur si simplu ca persoana sociala , caci s-o spunem drept, la cate isi permite sigur are pe multi la mana. parca vad in seiful lui de la palat , asa - zisul carnetel negru. Stoica ... si-a luat rolul prea in serios cred eu, asta vis-a-vis de ce ai scris tu. nu cred ca e rau intentionat. dar poate fi o cauza a actualului declin. cat despre ''personalizarea Stelei''... ce sa zic... echipa ARMATEI nu mai e demult. daca vrei... suntem suporterii unei echipe .... fantoma. avem nevoie de ea ca de aer... dar .... nu mai e ce a fost. aveam niste ganduri...poate stupide , dupa reamenajarea gazonului: oare or fi lasat pe acolo si o bucatica din vechiul gazon?... martor al istoriei? nu ma impac cu ideea: ''la vremuri noi , oameni noi", dar cred cu tarie ca: ''vom fi iarasi ce am fost si chiar mai mult ''. FORZA Steaua!!!

George Stan22.04.2007 01:18

Ovidiu, desi cred ca am mai zis-o de atatea ori, te invidiez ca poti exprima atat de bine si coerent ceea ce eu doar gandesc. Felicitari pentru articol, exprima logic si rece niste probleme foarte importante si cu bataie lunga.

stelistu din sm22.04.2007 07:34

ai dreprate, dar eu cred ca daca nu era MM anul trecut cand ne jupoiau prin eu stiu ce deplasari, nu cred ca mai luam campionatu si implicit sa margem in CL

trebuie si unu ca MM la un club din Romania

si sincer a nimerit cu vreo 3 jucatori

pe Coman si Petre nu el ia vrut

asa ca nu cred ca MM e foarte inovat de "marea contraperformanta" de a fi la atatea pubncte de locu 1

o duminica placuta steagsahmic

ssinpadureacualune22.04.2007 07:53

Din cauza caracterului infect pe care il are si din cauza minciunilor spuse zilnic si din cauza arogantei inclusiv cu suporterii si din cauza ca ma face de rusine zilnic si nu in ultimu rand din cauza incompetentei sale ca manager atat la transferuri cat si la organizare si imagine Mihai Stoica trebuie sa plece.

Cand o sa inteleaga toti ca asta e Steaua eterna campioana,noi tb sa castigam mereu,daca nu la revedere.NU exista scuze,tb sa castigam si tb sa avem atitudine de campioni si daca nu castigam tb sa fie macar un plan de viitor de reconstructie,dar la noi nu e nimik decat abureala.NU mai pata numele Stelei si fa-mi o favoare:

MM PLEACA DIN Ghencea!!!

Virgil22.04.2007 07:55

Excelent articol.Dar vinovatul principal de personalizarea Stelei este George Becali.Mihai Stoica, nu este decât un complice.Exceptând lucrurile bune sau rele pe care le-a facut,cred ca el avea datoria,ca un tip inteligent ce-l percepem,sa incerce sa evite aceasta personalizare a Stelei.

Evident,nu este usor sa faci sa inteleaga un om ca Becali,cu un foarte dezvoltat simt al proprietatii.Un taran aromân în primul rând.Ca una e sa cumperi o bucata de pamânt fara suflet, si alta sa detii pachetul majoritar de actiuni la FC Steaua.Un brand viu,sustinut de milioane de inimi.

E bine sa spunem lucrurilor pe nume,dar nu cred ca putem schimba ceva in perceptia unui om care ar fi trebuit sa fie mândru ca a preluat o echipa cu suporteri cu tot.Care nu are capacitatea sa inteleaga ca performantele Stelei din ultimii 7 ani,se datoreaza in mare masura suporterilor.Ca atât el,cât si staff-ul sau,jucatorii,ne apartin afectiv noua si ne datoreaza respect.Ca noi suntem cei care ne bucuram de performantele Stelei si ne facem sânge rau,atunci când se afla într-o situatie precum cea prezenta,s.a.m.d.

Piece of Mind22.04.2007 08:27

Da, un articol exceptional, complex si totodata complet! Well done, SSK!

armanovici22.04.2007 08:52

Una din problemele majore ale dlui Mihai Stoica,ca presedintele Stelei este ca nu a tinut cont de parerea noastra decat atunci cand era in avantajul domniei sale si nu a Stelei. A incercat sa ne manipuleze constant, ne-a cerut ajutorul voalat cand situatia nu era roza,pentru ca atunci cand lucrurile mergeau snur sa se descotoroseasca de noi ca si de niste masele stricate...Generalizand, este cam aceeasi situatie si la nivelul "suporterilor stelisti".

Nu s-a comportat corect fata de noi niciodata!

zloty22.04.2007 09:47

nush cred ca Meme a fost influentzat negativ de Becali ,si prostia celui din urma s-aresfrant si asupra managerului ,altminteri o persoana destul de pasnica la galatzi

bogdanbabes22.04.2007 09:54

"Prietene", nu e obligat nimeni

sa-ti suporte frustrarile.Inceteaza sa mai provoci.

Moderatorii

makaan22.04.2007 10:22

Inceteaza sa mai aberezi despre ce fel de suporteri are Steaua la peluze,bogdanbabes...nu vreau sa revin la ceea ce aproape a devenit un cliseu cand vorbim de MM,dar nu pot totusi sa uit incidentul cu suporterul;cred ca MM e un stelist adevarat,insa marele dezavantaj la el e, ca tot timpul va fi umilul servitor al lui Becali,si asta ii va afecta in continuare comporatamentul...

SSK22.04.2007 10:41

"Umilinta" lui Stoica fata de Becali o vad in aceeasi cheie. Nu cred ca Meme este umil din fire, ca este genul de sluga, care se gudura pe langa cate un patron. Cred insa ca si-a dat seama ca doar fiind omul lui Becali poate sa ramana la Steaua (cu tot ce implica asta). Iar binele Stelei nu se poate atinge decat prin el, nu?

O alta problema pe care am uitat s-o mentionez in articol: astfel de oameni fac de obicei o imensa greseala - se inconjoara de oameni care nu ii critica niciodata! Acesta este de altfel un pas fundamental pe drumul pierzaniei. Orice om este supus tentatiei de a personaliza un succes sau in general o situatie. De a crede ca totul se intampla pentru ca el e prin jur. Scaparea asta poate fi insa temperata daca ai prieteni sau angajati care-ti spun direct in fata ce si cum. Angajati cu coloana vertebrala, neinteresati material, care urmaresc la randul lor binele Stelei (nu pe al carierei lor la Steaua) si care au curajul sa se exprime. Daca ai asa ceva, si nu esti complet paranoic, sunt sanse mari sa-ti revii. Nu cred insa ca la Steaua exista oameni care sa-l si critice (constructiv, desigur!) pe Meme, care sa-i spuna din cand in cand ca ce face el nu e spre binele Stelei. Daca in schimb exista oameni care orice-ar fi ii vor da dreptate si-i vor spune ca, indiferent ce zice lumea, de fapt lucrurile sunt asa cum le vede el (idee care se completeaza de obicei prin aducerea in discutie a unor conspiratii generale, menite sa loveasca in "personajul principal"), atunci nimic nu mai poate opri caderea. De-aia cred eu ca intelepciunea cea mai mare a omului nu este sa reziste unei asemenea tentatii (oameni suntem, in fond...), ci sa stie sa-si aleaga prietenii si angajatii care sa nu te lase sa ajungi aici.

Si da, sunt de acord cu o parere de mai sus: Becali este principalul vinovat la Steaua. Personalizarea Stelei s-a produs in primul rand prin el si din cauza lui. O fraza din ultimele sapamani - "Steaua e familia mea, sa se duca sa protesteze in familia lor" - arata foarte clar ca Becali chiar crede ca Steaua e el. El chiar crede ca nimic in afara de el nu conteaza la Steaua. De altfel, el crede asa ceva despre mai toate, de ce ar face Steaua exceptie? Insa, asa cum am spus, situatia lui Becali este una iremediabila. Am preferat sa vorbesc despre un personaj care se mai poate totusi indrepta. Cu Becali nu exista decat o cale: respingerea lui pe toate fronturile!

Pentru ca sa fie clar: la Steaua, suntem ori noi, ori el! Ori el va pleca si noi ne vom recapata Steaua inapoi, ori el va ramane si noi vom fi incet-incet alungati de pe stadion, unul cate unul, de catre o masa tot mai mare de "bogdanbabesi".

DanStan22.04.2007 11:10
(...) nu este obligat sa tina cont de parerea voastra , sa se comporte corect fata de voi ! Eu nam vazut ca afara sa practica asa ceva , ca un oficial de club sa colaboreze cu suporterii si sa tina cont de parerile si cererile lor (...)

Nici eu n-am vazut ca afara un conducator de club sa declare 'clubul e casa mea si in casa mea fac ce vreau indiferent de ce si-ar dori aia din tribune'. Asta desi 'conducatori unici' s-au mai vazut si pe-acolo.

twetwet22.04.2007 11:47
Prietene , nu este obligat sa tina cont de parerea voastra , sa se comporte corect fata de voi ! Eu nam vazut ca afara sa practica asa ceva , ca un oficial de club sa colaboreze cu suporterii si sa tina cont de parerile si cererile lor . Si la ce suporterii avem noi , nu meritati nici macar sa va raspunda la telefon! La 3-0 pt Dinamo acei suporteri de care spui tu ,strigau "cand va bateti cu noi?" si nu incurajau echipa , poate la 3-3 incepeau si ei sa cante , pai aia sunt suporteri la bine NU la greu, ca majoritatea dintre voi ! Nu meritati respectul lui MM !

imi place ca te disociezi de "noi" chiar imi place...ti-ai salvat pielea de suporter al Stelei la cafea si in fata televizorului

tu n-ai de unde sa stii ce inseamna sa sustii Steaua frenetic pe stadion sau sa existe riscu sa fi lovit cu un baston in cap de un jandarm care protejat de 20 de kile de armura crede ca face bine lovind in stanga si in dreapta...n-ai de unde sa stii ca pe giulesti a fost o manevra bine pusa la pc sa intre suporterii Stelei iar in ochiu presei, opiniei publice, conducerilor tuturor cluburilor etc etc...

n-ai de unde sa stii pt ca tu nu te-ai deplasat niciodata din fotoliu, pt ca tu "pui botu" la toate balivernele presei si ne iei pe noi drept huligani

n-am nimik cu Meme ..sincer chiar a contribuit la succesele Stelei din ultimii ani

el a fost in spatele lui Zenga si al lui Protasov si echipa de atunci a fost construita si prin contributia lui

tu insa nu esti demn de respectu "nostru"

Azzido22.04.2007 11:57

Inregistrarea meciului o gasiti pe tracker.

http://www.fcsteaua.ro/tracker/details.php?id=98

AdrianUltras2522.04.2007 11:58

nu sunt de acord

cu partea despre Mihai Stoica

in rest 1000% de acord cu tine

Mihai Stoica a facut ce a facut la Steaua datorita lui becalii

omul chiar se streseaza pt acest club

il apara pt ca e parte din meseria lui

corect

a gresit cand a aparat unii jucatori care nu meritau

si gresit cand a declarat ca Olaroiu pleaca odata cu el

dar nu putem sa il acuzam pt asta

cred ca din toata conducerea Stelei doar Mihai Stoica vrea performanta

sa nu uitam

el i-a adus si pe Zenga si pe Protasov

si numerosi jucatori de mare valoare

si chiar daca a mai si gresit cu unii jucatori

eu cred ca rezultatele pe care le-a avut Steaua in ultimii 3 ani sunt si datorita lui

vina o poarta becalii

si datorita lui becalii e imaginea lui Mihai Stoica asa cum e

pt ca acest cioban a facut clubul Steaua de rusine

iar Mihai Stoica a fost nevoit de fiecare data sa repare greselile lui becalii

sunt curios cati jucatori propusi de Mihai Stoica au fost refuzati de cioban

tare as vrea sa stiu

pun pariu ca sunt multi

mai ales ca ciobanul

a scapat si de cei 2 antrenori adusi de Stoica: Zenga si Protasov

desi

probabil ca ei sunt cei mai buni antrenori pe care i-a avut Steaua in ultimii 10 ani

si cred ca va mai trece mult pana vom mai avea unul ca ei

ciobanul a stricat tot ce a facut Stoica

sau a incercat sa faca

dar niciodata nu si-a asumat raspunderea

totdeauna Stoica,jucatorii sau antrenorul a fost de vina

axl2322.04.2007 12:03

bun articol, Ovidiu, bravo!

subscriu totusi la parerea lui virgil, marea vina este a lui Becali. transformarea echipei intr-o unealta de marketing. oare cat stie Gigi despre fotbal? oare ii place jocul?

bogdanbabes22.04.2007 12:20

Editat.

Moderatorii

fastboca22.04.2007 13:29

Trebuie sa recunoastem ca de cand a venit Stoica de la Otelul, Steaua a avut niste performarte importante care intr-o mare masura i se datoreaza lui.

Becali cand a venit la Steaua, de fapt cand a luat-o de la Viorel Paunescu, nu avea nicio tangenza cu mediul politic, Steaua i-a dat acest prilej si faima pe care acum o are in Romania i se datoreaza Stelei.

Dupa cum probabil v-ati dat seama in toti acesti ani Becali nu are aceasi pasiune pe care o avem noi, lui nu-i place fotbalul, si Steaua la el este ceva intre ambitie si afaceri.

MM Stoica a fost adus la Steaua pentru ca e un tip ambitios priceput si stie cu ce se mananca fotbalul, lucruri ce Becali nu le poseda, iar Becali asteapata de la el si de la staff-ul tehnic performante, dar nu s-ar supara daca performante nu ar fi,dar sa fie acel jucator pe care el viseaza sa-l vand cu 20mil$.

Oricum cred ca Mihai Stoica este benefic Stelei.

danielcristian22.04.2007 22:09

@bogdanbabes Tu daca nu ai nimic constructiv de zis,abtine-te.Multumeste-te sa citesti articolele, si apreciaza-le sau nu in liniste,nu-ti da cu parerea doar ca sa ai un nou motiv de cearta!Te-ai bagat ca musca-n lapte pe acest forum,eu cred ca tu esti un agitator in cautare de polemici.Sunt o gramada de forumuri in afara de asta,cauta-ne pe acolo...sau afla-i id -ul lui Vasile maftei,ca tare te asemeni cu el,si comunica cu el pana va trec frustrarile.Mie mi s-a parut un excelent articol a lui SSK,si nu prea am nimic de adaugat caci a fost foarte cuprinzator.Fa si tu la fel...