Uite brazilianu', nu e brazilianu'. Cam asa s-ar traduce pe scurt agitatia provocata de transferul "virtual" al lui Rogerinho. Vreme de doua zile am stat ca "pe ace", intrebandu-ne cand vine, ce fel de jucator e, cate tehnica si viteza are in el si pe ce post s-ar integra cel mai bine. Unii din noi am mers pana acolo incat am schitat o echipa probabila cu Rogerinho titular. Sperantele noastre au fost mari, mai ales ca Gigi a declarat sus si tare ca "vine sigur brazilianul - in proportie de 90% e al nostru".
Sincer sa fiu, pe mine ma depaseste chestia asta cu proportiile - desi am o meserie care se bazeaza mult pe logica, nu pot sa inteleg cum se calculeaza aceste procente cand se spune ca "90% e al nostru". 100% este in momentul in care jucatorul a semnat contractul si se prezinta la echipa - 90% ce ar putea sa insemne? Ca si-a dat acordul verbal? Ca l-a pus Meme sa semneze o bucata de hartie cu valoare juridica nula? Tind sa cred ca aceste procente sunt mai mult un "stimulent" de ordin psihologic decat o prezentare corecta a realitatii. Ceva in genul preturilor de 15,99 lei, unde bietul cumparator e convins ca plateste 15 lei pe acel produs cand in realitate sunt 16. Ideea e simpla: 90% inseamna zbatere, vointa, calitati manageriale peste medie. 90% inseamna o recunoastere a valorii persoanei care poarta negocierea. In orice domeniu, daca ai o eficienta de peste 90% esti un profesionist desavarsit.
Ideea e ca noi am "atins" de multe ori pragul acestui 90%, dar, de tot atatea ori, rezultatul final s-a lasat asteptat. O socoteala dreapta ar fi cam asa:
1) de cate ori am anuntat ca suntem pe cale sa incheiem un mare transfer - 5 ori (un exemplu)
2) de cate ori s-a finalizat un astfel de transfer - o data (ex, Thereau)
3) procentul de reusita se calculeaza astfel: (1/5)*100 = 20%
In consecinta, adevarata noastra valoare ca negociatori este undeva in jurul a 20% - concret, am reusit sa semnam 1 din 5 jucatori cu care am fost in tratative. Faptul ca am fost foarte aproape de semnarea contractului ne incalzeste putin sau chiar deloc, iar procentul de 90% se contabilizeaza ca un alt esec.
Dar nu despre asta vreau sa vorbesc - am divagat putin doar pentru a arata ca, fara finalitate, procentele mari de reusita cu care ne laudam sunt de fapt pura demagogie. Nu stiu daca Meme este sau nu un bun negociator, pentru ca nu am informatii despre pistele pe care le urmareste sau discutiile pe care le poarta. Nu stiu cat de aproape sau departe a fost de a incheia contractul cu Rogerinho (in cazul in care a existat asa ceva). Pentru mine, suporter al Stelei, conteaza rezultatul final - si acesta, cum bine stim, e negativ.
Sincer, nici asta nu ar fi o problema - poate Meme urmareste cine stie ce fotbalisti valorosi, care sunt greu de convins sa vina sa joace in Romania. Asta pot intelege. S-ar putea ca Meme sa fie intr-un punct al carierei in care vrea sa demonstreze ca este cel mai bun manager de fotbal si nu mai vrea sa se incurce cu "nume mici". Vrea transferuri reusite, peste media din campionatul intern si din cauza asta cauta ce e mai bun - dar cei mai buni costa, tratativele sunt mai dure si, de multe ori, nu se ajunge la o intelegere intre parti. Pot intelege si acest lucru. Pentru cei care il critica cu vehementa sa nu uitam totusi ca, pe langa Carlos, managerul Stelei este "raspunzator" si pentru aducerea lui Zenga, Protasov, Thereau, Ghionea, Gabi Bostina sau Iacob. Suficiente argumente in favoarea ipotezei ca managerul general "are ochi" atat la jucatori cat si la antrenori.
Ce ma supara pe mine e toata aceasta tevatura care se face in jurul transferurilor. Presa isi are partea ei de vina cand, saptamani intregi, afiseaza articole pe prima pagina despre "goana dupa aur" a lui Meme in Brazilia. Pe langa toate acestea, avem parte si de goana dupa senzational a lui Gigi. Mie unul mi-e foarte greu sa cred ca nimeni din staff-ul electoral al lui Gigi (cei raspunzatori de imaginea sa) nu-si dau seama cat de mult se discrediteaza patronul Stelei prin afirmatiile pe care le face. Nu e normal sa anunti cu surle si trambite venirea unui mijlocas valoros, pentru ca dupa o zi sa fii contrazis de angajatul tau pe prima pagina a site-ului oficial ! Ba mai si spui ca "atunci cand vreau eu sigur se face" ! Penibil.....
Scopul nu este sa-l atac gratuit pe Gigi, pentru ca stim cu totii ca fara "nebunia" lui Steaua nu ar fi ajuns unde este acum. Dar nu pot sa nu remarc publicitatea negativa de care avem parte din cauza unor astfel de iesiri. Nu ma afecteaza in asa masura daca vine sau nu vreun brazilian, cat toata aceasta fanfaronada de care avem parte in fiecare extrasezon. Putin bun simt si respect (poate e mult spus) fata de suporteri ar fi suficient sa ne faca sa uitam de transferurile promise. Personal, prefer ca pe timpul perioadei de pauza sa nu am nici o informatie despre pistele incearcate pentru un eventual transfer. Si aici ma refer strict la ceea ce declara conducerea Stelei, pentru ca ziarele am invatat din experienta ca trebuie ignorate. Sa fim anuntati in momentul in care transferul e sigur 100% - 90% sau 95% nu ne intereseaza. La fel cum ne intereseaza prea putin faptul ca se poarta discutii cu "nume mari" care, pe ultima suta de metri, refuza sa mai vina la Steaua.
In concluzie, "putintica" decenta domnilor.