Tot ce urmeaza , e scris de presa din relatarile , unor fotbalisti, angajati ai clubului Steaua, nu stiu cat este adevarat ,nu stiu cat este fabulatie , dar stiu ca l-am preluat de pe gsp si stiu ca multi il ve-ti citi azi , din ziar sau de pe www.gsp.ro , acuma sa citim si sa incercam sa vedem partile bune si negative ale articolului:
"Gazeta Sporturilor a deschis cu George Copos un serial care descrie intrarea în fotbalul românesc a personajelor lui principale de azi. "L-am luat lîngã club pentru a ne ajuta cu prãjituri la protocol", a dezvãluit președintele din '92 al Rapidului, Mircea Pascu, modul în care patronul de azi al grupãrii din Giulești a interacționat prima datã cu echipa. Episodul 2 zugrãvește cum s-a lipit Ciobanul de Steaua.
"Gigi pricopsitul"
Pe 18 ianuarie 2000, Miticã Dragomir se lãuda cã-i va împãca pe frații Becali cu Victor Pițurcã și l-a promovat pentru prima datã într-un ziar pe Ciobanul: "Cel ce a început aceastã acțiune este Ciobanul, pricopsitul, multimiliardarul prieten al lui Piți și vãr bun cu frații Becali. Misiunea mea și a lui Viorel Pãunescu este sã-l înduplecãm pe Piți, iar a lui Ciobanul sã-l înduplece pe Giovanni".
"Nu urmãresc sã preiau Steaua!"
Ciobanul oferea primul sãu interviu unui ziar pe data de 2 iulie 2000. Prilejul era oferit de proaspãta sa cooptare în Consiliul de Administrație al Stelei. "Vreau sã se știe din capul locului cã eu nu urmãresc preluarea Stelei, așa cum o spun unii și alții. Eu am bani mulți și vreau sã ajut Steaua, nu sã obțin profit de pe urma ei. Voi împrumuta cu bani clubul atunci cînd nu sînt de-ajuns și-i voi recupera de la conducere fãrã sã cer un leu în plus", promitea Becali.
Prezentat pe ritmuri de Beatles
Pe 1 august 2000, Steaua își prezenta lotul la Sala Rondã a Hotelului Intercontinetal. Înainte ca jucãtorii sã aparã pe rînd în fața presei, prezentatorul galei a dat citire listei cu cei mai importanți sponsori ai echipei pentru sezonul 2000-2001. Pe acordurile melodiei "Free as a bird" (Liber ca o pasãre) a formației Beatels, Ciobanul a pãtruns în scenã alãturi de reprezentantul BCR.
"Era un fel de chibiț"
Laurențiu Roșu juca încã pentru roș-albaștri cînd Ciobanul a început sã se apropie de Steaua. "L-am vãzut pentru prima datã la o petrecere datã de club. Apoi, a început sã vinã la stadion. Nu avea nici o funcție, așa cã nu se bãga în chestiile ce țineau de echipã. Era un fel de chibiț. Înainte de meciuri îl suna pe colegul meu de camerã, Sabin Ilie, și îi spunea: «Bãi, dacã dai gol cu ãștia îți dau atît!"». Sabin a intrat în jocul lui și chiar îl întreba înaintea etapei: «Cît îmi dai dacã marchez mîine?». Cînd am plecat afarã mi-a spus sã nu o fac pentru cã vrea sã construiascã o echipã mare la Steaua. Oricum, nu am crezut vreodatã cã va ajunge președinte la Steaua".
"Cînd l-am cunoscut eu era în umbra domnului Pãunescu și trecea drept un prieten al clubului. Nu mi-aș fi imaginat vreodatã însã cã el va deveni patronul Stelei"
Jean Vlãdoiu
80% dintre români știu, conform Institutului Național de Statisticã, cine este Ciobanul
1994
Prima tentativã
Becali susține cã prima sa încercare de a face afaceri în lumea fotbalului a fost tentativa de-a-l achiziționa pe Radu Niculescu. "Prin '93-'94, Giovanni m-a luat și m-a dus la Sibiu sã mi-l arate pe Radu Niculescu, un fotbalist despre care el mi-a zis cã va ajunge departe, cã e cel mai promițãtor și cã ar merita sã-l cumpãr pentru cã am bani mulți. Nu l-am luat pentru cã era scump și nu mi s-a pãrut o afacere bunã". Ulterior, Niculescu a ajuns de la Sibiu în Bãnie, Universitatea plãtind pentru el aproape 500.000 de dolari, ceea ce a însemnat mulți ani recordul în materie de transferuri interne.
"Se îmbrãca dupã Pițurcã"
Unul dintre foștii jucãtori ai clubului din Ghencea spune cã în vremea cînd dãdea tîrcoale Stelei, Ciobanul se îmbrãca prost: "Nu se putea spune cã are bani. Dacã l-aș fi vãzut la stadion, i-aș fi dat autograf, nu bunã ziua". Apoi, dupã o vreme petrecutã alãturi de Victor Pițurcã, vestimentația lui Becali s-a îmbunãtãțit: "A început sã se îmbrace precum Pițurcã. Purta Pițurcã maletã pe sub sacou, purta și Gigi. Doar cã nu-i plãcea sã aparã tot în negru și purta bluze deschise".
Gigi în 2000
- A uimit în Ghencea prin felul în care mînca: repede, cu ambele mîini și fãrã tacîmuri
- ªi-a adus rudele în lojã, iar acestea jucau cãrți în timpul meciului
- A inventat cardul "Punga cu bani", prin care plãtea jucãtorii
- Hainele nu-i trãdau averea
- Avea un singur bodyguard, o namilã de ucrainean
Acționar de-o noapte la Onești
Înainte de a intra în CA al Stelei, Ciobanul a încercat sã preia pe FC Onești. Președintele moldovenilor de atunci, Nicolae Puiu, povestește: "Eu îl cunoscusem la meciul Stelei cu West Ham. Ulterior a venit în vizitã la Onești, am vorbit despre posibilitatea de a lua clubul, dar a renunțat rapid. Era prea micã echipa pentru gustul lui". Totuși, conform gurii tîrgului din Onești, Becali ar fi investit ceva în urbea moldoveanã. O prostituatã s-a lãudat la cîteva luni dupã trecerea patronului stelist cã Becali i-a plãtit serviciile cu 100 de dolari.
"Taci, cã tu nu știi sã vorbești!"
Pe 20 septembrie 2001, Steaua a jucat în Elveția contra lui St. Gall. Din delegația care s-a deplasat atunci în Þara Cantoanelor a fãcut parte și Ciobanul. Era considerat omul cu banii, nu omul cu vorba, ziariștii prezenți la fața locului afirmînd cã Viorel Pãunescu și Victor Pițurcã i-ar fi spus la un moment dat: "Gigi, tu nu te mai bãga sã vorbești pe-aici cã nu te pricepi! Lasã-ne pe noi!"
"Azi sînt idolul tinerilor!"
În aceastã posturã se vede Ciobanul dupã ce dintr-un necunoscut a devenit patronul Stelei
- Domnule Becali, ce v-a determinat sã investiți în 2000 la Steaua?
- A fost în primul rînd ambiția mea de a deveni celebru. Recunosc asta.
- Cine v-a atras lîngã echipã?
- Dumitru Dragomir, Victor Pițurcã și Viorel Pãunescu au avut cîte un merit. Miticã Dragomir chiar mi-a spus : "Bãi, Gigi, dacã ești patron la Steaua, ești mai mare decît președintele României. Ascultã-mã cã eu sînt deștept! E cel mai mare lucru pe care îl poți face". Pițurcã și Viorel Pãunescu mi-au promis cã vom face treabã bunã împreunã și m-am alãturat lor. Oricum nu m-au luat de bãiat bun, ci pentru banii mei.
- Ce diferențã este între Ciobanul de acum 5 ani și cel de astãzi?
- M-am schimbat mult în bine pentru cã am devenit un idol pentru tinerii din România. Sînt un exemplu de succes în viațã și deci nu mã mai pot purta oricum.
- Dacã ar fi sã dați timpul în urmã, ați fi fãcut alți pași?
- Da, aș fi investit de 10 ori mai mult.
Renegat de cei ce l-au "nãscut"
Cei care l-au atras în fotbal pe Ciobanul refuzã sã mai discute despre el în acest moment
La finalul anului 1999 întreaga Românie era cuprinsã de febra jocului de bingo, serialul "Tînãr și neliniștit" se apropia de episodul 1000, un ziar de sport costa 2.500 de lei, iar cel mai fierbinte subiect al momentului era conflictul dintre antrenorul "naționalei", Victor Pițurcã, și cei mai importanți jucãtori ai sãi, Hagi și Gicã Popescu.
Acest scandal a fost, probabil, evenimentul cu cele mai multe urmãri asupra fotbalului românesc al ultimilor ani. Unul dintre aceste efecte a fost și apariția lui Ciobanul în pesiajul Diviziei A.
Drumul sãu de la stadiul de ilustru necunoscut pînã la cel de patron al celei mai titrate echipe din România a fost deschis, așa cum și singur recunoaște, de trei persoane: Victor Pițurcã, Dumitru Dragomir și Viorel Pãunescu. Astãzi, nici unul dintre cei trei nu vrea sã audã de Ciobanul:
"Nu discut nimic despre Ciobanul, nu comentez, nu spun, nu zic absolut nimic"
Dumitru Dragomir
"Refuz sã discut despre acest om"
Victor Pițurcã
"Nu doresc sã comentez nimic legat de acest subiect"
Viorel Pãunescu " , e cam lung dar poate merita, poate nu.