In memoriam Gigi TATARU
"A vrut sa moara in fotbal"
A fost unul dintre cei mai prolifici atacanti ai Stelei din intreaga istorie a clubului. A fost de trei ori consecutiv golgheterul echipei. A fost un barbat frumos dupa care femeile intorceau capul pe strada. Cu toate astea, n-a avut parte de noroc si bine decat in ultimii ani de viata. Povestea vietii sale - una tumultuoasa si dura, dar, deopotriva, frumoasa si plina de surprize - ar putea constitui subiectul unei carti. Dupa ce si-a petrecut ultimii sapte ani alaturi de femeia pe care a iubit-o in tinerete, dar langa care n-a putut ramane atunci, pe cand se iubeau ca doi nebuni, Gigi Tataru ne-a parasit pentru totdeauna. S-a stins pe 16 decembrie 2004 lasand printre cei vii o dragoste nebuna de viata. Toti cei care l-au cunoscut stiu ca a vrut sa traiasca pentru fotbal, singura preocupare la care era priceput. Visul lui cel mare era sa scoata grupa pe care o pregatea la un turneu final pe tara. A plecat spre ceruri tocmai inaintea acestui moment. Plecase la Iasi cu echipa, la un turneu. In noaptea dinaintea primului joc, a cazut ca secerat chiar la picioarele elevilor sai. "A vrut sa moara in fotbal", spunea cateva zile mai tarziu Stefania Tataru, sotia lui.
Din 1947, de la infiintarea sa, si pana in prezent, fotbalul stelist pare un adevarat perpetuum mobile. Inca de pe vremea cand apartinea Armatei, scoala de fotbal ros-albastra a scos vedete si campioni pe banda rulanta. Dar, pentru ca timpul se scurge ireversibil spre eternitate, unii dintre acei campioni au ajuns in Ceruri, iar locul lor este luat de alti tineri carora Steaua le pune pecetea de vedeta. Au plecat dintre noi, de mult, Onisie, Bone, Apolzan si Petscovschi. I-au urmat pe drumul fara intoarcere Dumitru Popescu, Vasile Negrea, Romeo Catana si Nae Tataru. Mai recent s-au stins din viata Ion Alecsandrescu si Gica Popescu. In urma cu mai bine de o luna de zile, Zeul Fotbal ni l-a luat si pe Gigi Tataru. Pe 16 decembrie 2004, "Tataru-Doi", asa cum il cunostea lumea fotbalului, s-a stins din viata la Iasi, acolo unde urma sa participe cu echipa de juniori nascuti in 1992, la turneul final, faza pe tara a campionatului national de sala "Gheorghe Ola". Plecase din Bucuresti cu o zi inainte pentru a castiga titlul national. Era visul sau sa iasa macar o data campion national. N-a mai apucat sa-l vada implinit intrucat in stop respirator urmat de un edem pulmonar l-a rapus pentru intotdeauna. "Inainte cu o zi mi-a spus la telefon ca i se bate ochiul stang si ca simte arsuri pe piept. Parca presimtise ceva. Acolo, la caminul unde erau cazati, s-a enervat din cauza conditiilor pe care le-a gasit si pentru faptul ca nu i-a asteptat nimeni dintre organizatori la gara. Pe acest fond nervos si, probabil, din cauza mancarii pe care o consumase si care nu era una dintre preferatele lui, a cazut brusc in dormitor, langa pat, chiar la picioarele unuia dintre copii", povesteste fosta sa sotie, Stefania.
"Aveam patruzeci si ceva de ani si ne iubeam din nou ca doi pustani"
Despre cine a fost Gigi Tataru ca fotbalist pot vorbi arhivele si fostii lui colegi de la Steaua si de la echipa nationala. Valoarea lui s-a vazut in teren si a ramas memorata de cifre. Cele trei goluri ale sale din finala Cupei cu Dinamo, din 1970 (scor 3-2), golul marcat lui Sepp Maier in 1972, intr-un meci din Cupa Cupelor (Steaua - Bayern Munchen 1-1), cele 57 de reusite in contul Stelei sau cele trei goluri inscrise pentru nationala Romaniei raman bornele care marcheaza cariera lui Gigi Tataru. De numele sau se leaga si istoria stadionului "Steaua". In vara anului 1974, la meciul inaugural al arenei care avea sa devina peste ani templul fotbalului romanesc, Steaua - OFK Belgrad 2-2, Gigi Tataru a marcat primul gol al ros-albastrilor. Tataru II a ramas in istoria stadionului din Ghencea ca fiind stelistul care a marcat prima oara pe aceasta arena. Vorbele cele mai potrivite despre omul Gigi Tataru nu le poate rosti decat fosta sa sotie. Povestea Stefaniei si a lui Gigi Tataru a inceput undeva prin anul 1968. "Ne-am cunoscut aici, in cartier (n.n. - Drumul Taberei), pe cand eu aveam 17 ani. Imi spunea Adriana. Cand venea din cantonament, ne intalneam la Cofetaria "Orizont". Intr-o zi m-a intrebat: <Vrei sa fii prietena mea ?> I-am raspuns afirmativ si m-am indragostit de el. Era un tip pedant, tare elegant si educat. La acest din urma capitol l-a ajutat si antrenorul lui de atunci, Pisti Kovaci. Il invata sa mearga la teatru, ii spunea sa nu bea mult si prost, ci putin si de calitate. La randul lui, Gigi m-a invatat cum sa mananc, cum sa tin furculita", isi aminteste doamna Adriana. Relatia lor a durat, cu intreruperi, cu tot, aproape patru ani. "S-a rupt filmul dupa ce a venit din Mexic (n.n. - de la Campionatul Mondial). S-a intors de-acolo cu aere de vedeta. In cercul lui de prieteni eu eram "aia mica". El vroia deja altceva. Amicii sai il tot tachinau: <In loc sa umbli cu balerine, te tii dupa fundu' lu' aia mica>. Usor, usor s-a rupt relatia. Nu ne-am certat niciodata. Dupa cativa ani eu m-am casatorit. Cam in aceeasi perioada s-a insurat si el. Evident, si-a luat o balerina", spune doamna Tataru. Brusc, expresia fetei o tradeaza. Nu vrea sa vorbeasca despre prima lui sotie. Motivul il stia si interlocutorul. Prima casatorie a lui Gigi fusese un fiasco total. Fair-play aceasta doamna Adriana.
Stefania Tataru: "Profesorul acestor copii n-a murit. El traieste, e in casa, e pe teren, e printre noi toti. Se uita de sus la ei. El ii vegheaza pe toti. Micii fotbalisti ai lui Gigi asta trebuie sa inteleaga."
In 1997, dupa ani buni de suferinta pricinuita de traiul alaturi de o femeie care nu-l merita, Gigi a gasit-o din nou pe Adriana. "Auzise ca si eu divortasem si a venit la mine. Parca Dumnezeu l-a trimis. Din clipa aia, am ramas impreuna si am zis ca parca ne-am nascut a doua oara. Aveam patruzeci si ceva de ani si ne iubeam din nou ca doi pustani", recunoaste doamna Tataru.
Cum a revenit la Steaua
Intre 1998 si 1999 s-au mutat impreuna la Sighetul Marmatiei, acolo unde lucra Gigi. In 1999, cei doi s-au intors in Bucuresti, iar Tataru II a revenit la Steaua. Ca antrenor, de data asta. "Mi-a spus intr-o zi: <Hai la meci, la Steaua !>. Eu, care nu-l vazusem niciodata jucand cat am stat impreuna, am zis ca merg. I-am zis atunci: <Gigi, vorbeste cu domnul Paunescu si spune-i: "Vreau sa muncesc la Steaua !">. Paunescu parca-l astepta. <Maine vii la Lido !>, i-a zis el si din ziua aia i-a dat o grupa de copii. Asa a revenit Gigi la fotbal dupa ani de pribegie", povesteste fosta lui sotie. In 2000, Adriana si Gigi Tataru s-au casatorit, in sfarsit. Se regasisera dupa mai bine de 15 ani. Anii petrecuti impreuna au fost cei mai frumosi din viata lor. Implinirea fericirii regasite avea sa fie franta din nou si definitiv in decembrie, anul trecut. "Gigi a vrut sa moara in fotbal. Dupa ce am primit telefonul prin care am fost anuntata de decesul lui, nu stiu prin ce minune am avut taria sa ma gandesc la bietii copii care plecasera cu el la Iasi. A doua zi aveau meci. L-am rugat pe domnul Strizu sa le transmita ca eu doresc ca ei sa joace acel meci pentru Gigi. Erau daramati. Au luat bataie in acel prim joc, apoi le-au castigat pe toate. Dupa fiecare victorie, copiii i-au scandat numele cu lacrimi in ochi. A fost cadou lor pentru Gigi. Ei stiu ca antrenorul lor a primit acea cupa acolo, in Ceruri", incheie Stefania Tataru cu lacrimi in ochi o poveste tragica despre cel care a fost prietenul, iubitul, sotul, amantul sau si, inainte de toate, unul dintre cei mai mari fotbalisti pe care i-a dat pepiniera Stelei, Gheorghe TATARU.
Cine a fost Gigi Tataru
Data nasterii: 5 mai 1948
Locul nasterii: Drobeta Tr. Severin
A evoluat la Steaua: 1967-68: 18 meciuri/6 goluri, 1968-69: 26/7, 1969-70: 27/16, 1970-71: 25/15, 1971-72: 20/6, 1972-73: 29/6, 1973-74: 24/1.
Echipe la care a mai jucat: Chimia Rm. Valcea, CS Targoviste, Autobuzul Bucuresti, Unirea Slobozia, Arrubium Macin, Minerul Lupeni, Minerul Anina, Victoria Giurgiu.
Campion al Romaniei (1967-68 )
Triplu castigator al Cupei Romaniei (1968-69, 1969-70, 1970-71)
Selectii/goluri la echipa nationala: 10/3
Prezente/goluri in divizia A: 272/80
Prezente/goluri la Steaua: 169/57
(Suporter Steaua, nr. 4, 2004)