FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Eternul si fascinantul roman...

armanovici03.10.2006 20:36

Cred ca stiti cu totii despre evenimentele din Italia, mai precis Roma...

http://www.evz.ro/article.php?artid=274631

Pe scurt:Un cartier din Roma este, potrivit localnicilor, terorizat de romani. Italienii au rabdat trei ani, iar acum au rabufnit, atacandu-si rivalii.

De la o discutie pentru o parcare si un schimb de pumni se ajunge la urmariri pe strada si focuri de arma, arestari, expeditie punitiva, cocktail-uri Molotov.

30 de italieni cu cagule, rangi si bate au asaltat si incendiat un bar de la periferia Romei, un loc frecventat de romani, actiune soldata cu ranirea a trei dintre ei, dintre care unul in stare grava.

Ce parere aveti...meritam sa fim stigmatizati ca si scursorile Europei in majoritatea tarilor UE?

Sincer exista si un sambure de adevar...cum te f...e romanul nu te f...e nimeni...sunt stan patitul :evil:

"Aceleasi si aceleasi lucruri. Romanii se imbata, parcheaza masina in mijlocul strazii si se cearta cu locatarii din zona, adesea si pentru ca fac aprecieri la adresa fetelor. Suntem exasperati de prezenta lor",

Motanu D03.10.2006 20:56

Nu stiu daca romanul e asa de rau sau nu dar e clar ca are o problema: mentalitatea.

Prosti si uscaturi exista peste tot. Problema romanului este una care tine de modul in care apreciaza lucrurile din jur. Cauzele sunt societatea romaneasca - una lipsita in mare parte de cultura si valori in momentul actual, precum si lipsa unui sistem eficient - indiferent de domeniul in care acesta ar fi utilizat.

Mai mult, avem o problema de imagine. Ca si cum nu era de ajuns ca aveam o imagine de tradatori/lasi dupa al doilea razboi mondial si de comunisti/acoliti ai sovieticilor pana spre '90, dupa revolutie am si exportat masiv un numar impresioanant de indivizi necivilizati si certati rau cu legea.

Cu o astfel de imagine a natiunii, pana si personalitatile romane de renume international ar putea fi privite cu suspiciune. Cu atat mai mult un grup de anonimi.

adriSteaua04.10.2006 17:49

Si daca in titul discutiei se aminteste un mijloc de promovare a imaginii Romaniei, de ce nu si "Romanians, simply surprising..."

Am avut sansa sa calatoresc in aproape toata Europa (nord, centrala, de vest si partial de sud-est) si am luat pulsul opiniei despre romani. In general, negativa. In mediile academice suntem vazuti bine, inca. Insa, per total, exista o tendinta negativa in ceea ce priveste faima noastra. Nu de putine ori mi-a fost dat sa vad romani, pareau oameni la locul lor si care isi permisesera sa calatoreasca in strainatate, care s-au declarat cu totul altceva (italieni, majoritatea) in momentul in care cand au fost intrebati de ce nationalitate sunt sau de unde vin... Si aceasta categorie este de condamnat.

De acord cu ce s-a spus anterior: mentalitatea este marea problema. De asemenea si iesirea din tara a multor persoane cu un comportament neadecvat si un respect pentru lege sublim, dar care lispseste cu desavarsire, coane Fanica.

Anterior, a fost remarcat faptul ca societatea romaneasca a intrat intr-o etapa in care cultura, bunul simt si un cod real de valori sunt lipsa. Parca am trai intr-o perpetua deturnare de fonduri, mai ales umane. Prostia, hotia si nesimtirea sunt bine cotate, cred pe Dow Jones s-ar vinde bine.

Cum se poate remedia aceasta situatie...? Pe termen scurt va fi greu. Dar, la nivelul societatii civile - si mai ales plecand de la conceptul de cetatean - trebuie luate masuri astfel incat situatia sa intre in normalitate.

Sa auzim de bine!

michael12.10.2006 16:12

Aici in Canada, romanii sunt priviti foarte bine. Au slujbe destul de bune, si isi fac treaba bine. Asta fiindca guvernul canadian nu selecteaza decat emigranti seriosi, intelectuali.

Iar femeile romance sunt foarte apreciate. Am vorbit cu vreo doi trei canadieni care sunt casatoriti cu romance, si toti au laudat fiicele Romaniei fiindca sunt familiste iubarete si fara pretentii exagerate.

In Europa, e alta mamaliga. In primul rand europenii sunt foarte xenofobi (cel putin in comparatie cu canadienii), si fiindca au parte de imigranti romani din toate straturile sociale.

Insa intr-adevar, mentalitatea slavo-balcanica este cauza principala responsabila pentru imaginea noastra proasta. Uitati-va doar pe stadioane, sau la cluburile romanesti, la mai toate institutiile publice. E trist, dar asta e :? Cine scapa, bravo lui, cine nu, Doamne ajuta :)