Primul huligan interzisMarius Tuhuț
ªeful galeriei lui "U" Cluj, Erji, este cel dintîi român cãruia i s-a interzis accesul pe stadioane și în sãlile de sport
"m-amã, te iubesc, dar nu ca pe «U»". Acesta este unul dintre mesajele afișate meci de meci de galeria "șepcilor roșii". Dar iubirea fanilor clujeni s-a transformat deseori în agresivitate. Vinovat? Chiar șeful galeriei. Mircea Cenan (28 de ani), poreclit Erji, este un tip periculos, gata oricînd sã sarã la bãtaie.
ªi-a tatuat numele echipei favorite pe gît, în zona jugularei. ªi în numele acestei echipe a cotonogit de unul singur în aprilie 2005 cîțiva jucãtori ai rivalei CFR Cluj, cu o rangã, apoi l-a culcat cu o directã de stînga pe masorul "feroviarilor". S-a încãierat cu jandarmii pe stadion ori de cîte ori a avut ocazia. A fost sãltat din baruri pentru interogatorii și amendat de nenumãrate ori. A atacat vestiarul oaspeților la un meci de baschet Poli Cluj - Atlassib, în mai 2006, și i-a amenințat pe jucãtori cu o bucatã de steag rupt.
Considerat cel mai dur lider de galerie din Ardeal, Erji a fost pus la colț de autoritãți. Printr-o decizie a Tribunalului Cluj, el nu mai are dreptul de a intra pe stadioane ori în sãlile de sport timp de 6 luni. Motivul? "Repetate acte de huliganism". Cazul sãu s-a judecat rapid și decizia a fost pronunțatã la începutul acestei sãptãmîni, dupã doar 14 zile de la prima înfãțișare.
"Pînã acum, Cenan este singurul suporter împotriva cãruia s-a luat aceastã mãsurã. Este primul din țarã. S-a judecat pe baza unei ordonanțe intrate în vigoare în februarie 2006", a declarat cãpitanul Cristian Maxim de la Jandarmeria Cluj. "Chiar dacã U Cluj se zbate în Divizia B, echipa e respectatã datoritã galeriei. Am sã mã cert tot timpul cu jandarmii. O sã fiu un drac și mai mare, pentru cã Erji nu se dã niciodatã bãtut", a reacționat ieri șeful galeriei "șepcilor roșii", deloc deranjat de hotãrîrea instanței.
Cum va fi blocat pe stadioane
Cãpitanul Cristian Maxim, reprezentant al Jandarmeriei clujene pe probleme juridice, a explicat ieri cã Erji va fi permanent monitorizat. "Judecãtoria va transmite hotãrîrea definitivã Jandarmeriei, care, la rîndul ei, o va trimite la toate federațiile sportive și la forurile de specialitate împreunã cu poza interzisului. Pînã la urmã, probabil poza și numele lui vor fi afișate la intrarea oricãrui loc din țarã unde se organizeazã competiții sportive". În strãinãtate, cei care primesc interdicții sînt obligați sã se prezinte la secția de Poliție pe perioada desfãșurãrii meciului pe care n-are voie sã-l urmãreascã de la fața locului.
A luat amenzi de 200 de milioane!
Erji este și cel mai amendat suporter din țarã. Suma la care se ridicã penalitãțile financiare acumulate de Cenan este de 200 de milioane de lei vechi, 125 de milioane pentru acte de huliganism sãvîrșite în incintele sportive și 75 de milioane pentru infracțiuni stradale. "Nu am plãtit nici o amendã. Nu am casã, mașinã sau avere. Sã vinã sã-mi ia hainele de pe mine dacã vor", a explicat fanul clujean.
"Indivizii de acest gen nu au recunoaștere socialã, dar în galerie se simt deosebiți. Acești huligani sînt chiar organizați. Totul este legat de violențã și trebuie luate mãsuri drastice împotriva lor"
Marius Crãciun, psiholog
"Îmi pare rãu pentru el. Marea lui problemã e cã este mult prea pãtimaș. Îl va durea tare cã nu-și poate vedea echipa de suflet. Deciziile judecatorești nu se discutã"
Lucian Danciu, președinte "U" Cluj
30 iunie 2006 http://www.gsp.ro/index.php?a=48473&shift=1