FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Dinamo - Steaua 3-1 (0-0)

Virgil09.11.2015 09:22

Duminica 22 noiembrie 2015, de la 20:30, pe stadionul Dinamo (poate pe National Arena daca ISU a acordat autorizatie de functionare),

Dinamo - Steaua

Indiferent unde s-ar juca,meciul va fi un derby al campionatului. Vor fi multe ambitii si vor fi desigur multi privitori. Fie pe stadion, fie in fata televizoarelor.

Se vor vedea in joc orgoliile combatantilor celor doua echipe.

Diferente de valoare nu vor fi, meciul putand semana cu un meci din Cupa Romaniei. De care pe care.

Dinamo mi se pare mai subtire ca oricand, mai ales ca va juca fara Marc in aparare si fara Matei in atac. In ultimele trei jocuri cainii au luat o caruta de goluri, adica opt, si au inscris de numai trei ori. Si totusi e important ca au inscris, deci pot.

Dupa ultimul meci disputat Steaua ne-a aratat alte valente. A fost in permanenta la carma jocului, a avut determinare si a marcat de cinci ori. Cinci goluri intr-un meci, un lucru la care nu as fi sperat.

Ros-albastri au inceput sa faca pressing si au verticalizat, ceea ce e complet diferit fata de ce au jucat pana acum.

De la noi vor lipsi Chipciu, ceea ce mi se pare extraordinar, si Tahar. De mult asteptam un meci fara numarul 7 stelist, un tip nervos, antitalent, dar preferatul lui taticu' Gigi. In locul lui va juca Popa si zic eu ca va fi un pic mai bine.

Vreau sa-i remarc pe Stanciu, Tade si Rapa marcatori in ultimul meci, care s-au luptat serios cu adversarii lor.

Sper sa-i batem inca odata pe spurcati in Groapa. Apropo stiti de ce i se spune groapa? Pentru ca pe vremuri, inainte de anii 50, pe acele locuri se aflau niste gropi imense care apartineau unui oarecare Ouatu. Acolo isi duceau existenta foarte multi oameni, in general romi, in casutele lor de chirpici. Trist dar adevarat.

Steaua Bucuresti bate daca ne iubesti!

xray09.11.2015 13:10

Virgil, Groapa lui Ouatu' este in sector 1, nu in sos. Ștefan cel Mare din sectorul 2.

La inceputul anilor '50 (1947), Groapa lui Ouatu' a fost astupată și pe locul ei a apărut parcul Cireșarii, numit intr-o vreme si Parcul Copilului. Parcul este situat in sectorul 1, intre Piata Chibrit si Piata Domenii. 

Sunt locurile populate de personajele din romanul Groapa lui Eugen Barbu, pe locul "gropilor" lui Ouatu (despre care se speculeaza ca ar fi romanizarea numelui unui englez numit Watt - uatu' - ouatu) si mahalaua Cuțarida. Multe dintre personaje au existat in realitate. Vestitul bandit Bozoncea, iubitor de bani și muieri frumoase, a locuit acolo, la un moment dat. Romanul Groapa este considerat o capodoperă a literaturii române, o frescă socială a periferiei, care pleaca de la o intamplare reala - desfiintarea celebrei gropi a lui Ouatu, locul de depozitare a gunoaielor Bucurestiului.

Cand Barbu a scris romanul Groapa, in 1957, groapa nu mai exista, pe locul ei aflandu-se deja de vreo 10 ani Parcul Ciresarii care avea terenuri de baschet, de volei, de fotbal, de tenis, mese de ping pong, spaliere, paralele, bara de catarat. Langa el se afla si un teren de rugby (Grivita).

Ai dreptate insă la descriere. Groapa lui Ouatu era populata preponderent cu români si pe alocuri ceva tigani, pe aceeasi treapta sociala, cea mai de jos, din subsol, as putea spune. Nu existau diferende etnice, casatoriile mixte fiind ceva obisnuit. Este o realitare crudă a periferiei, despre viata "pionierilor" care au stat la baza extinderii oraselor. 

Acolo a crescut un cartier, pe parcursul a 30-40 de ani, cartier al carui germene a fost coliba de pămant in care locuia insuși responsabilul cu groapa (de gunoi) lui Ouatu, Primii ocupanti ai cartierelor marginase bucurestene au fost impinsi de nevoi si de saracie sa isi paraseasca locul de bastina ori pentru ca nu aveau o solutie mai buna, sau pentru a se capatui.

• Puteti vedea in poza de mai jos cum arăta femeie capatuita din groapa lui Ouatu, in Bucureștiul anilor interbelici. Este interiorul casei.

4e9cb-tiganivaleaplangerii4.jpg?w=620&h=

• și  cum arătau mai "săracii" decât săracii "căpătuiți" din Groapa lui Ouatu' a anilor '20-'30.

tigani+valea+plangerii.JPG

Virgil10.11.2015 12:52

x ray, grrropile corespund. Sunt una in spatele celeilelte.

xray10.11.2015 16:08

Sincer, nu am găsit nici o referire la originea Gropii din Ștefan cel Mare. Ceea ce știu sigur despre Groapa lui Ouatu este ce am scris mai sus. O descriere este și aici .

• E localizată intre intre Piata Chibrit si Piata Domenii.
  • harta-ciresarii.jpg
  • Screenshot_16.png

• Distanța intre cele două locații, groapa incercuită și stadion, este de vreo 3 km
  • Screenshot_17.png

PS

Documentându-mă am găsit aici : "Gropile lui Ouatu " la inceputul sec.XIX venise la Bucuresti un englez, pe nume Watt, care deschisese o fabrica de strachini, ulcele, carafe, etc. din lut; extragerea argilei necesare a condus la niste gropi, din ce in ce mai mari, neastupate, pe care localnicii putin familiarizati cu limba engleza le-au denumit f. pitoresc gropile lui Ouatu.

Dar ...  CE SE AFLA PE LOCUL ACTUALULUI STADION Farul ÎN URMĂ' CU PESTE 60 DE ANI

Deci, și in Constanța au fost gropile lui Ouatu sub viitorul stadion Farul, povestește Grigore Cojocaru care a fost martor la ridicarea stadionului:

"La finele anilor '40 din secolul trecut, actualul stadion Farul nu exista. În zona unde se află acum, era un teren viran, cu mai multe gropi mari, numite gropile lui Ouatu. Acolo a fost clădită arena. Un tânăr fotbalist pe atunci, Grigore (Gogu) Cojocaru a fost martor la ridicarea stadionului și cunoaște multe dintre poveștile sale, cu atât mai mult cu cât a și jucat apoi pe acest stadion, in Divizia A. Ajuns la 87 de ani, nea Gogu avea 24 de ani in 1950, când iși amintește el că ar fi inceput lucrările de construcție. În acel perimetru erau niște gropi, vreo cinci-șase, Gropile lui Ouatu. Nu cred că denumirea venea de la cineva anume, din câte știu eu așa li se spunea zonelor denivelate, cu gropi, mărginașe. Gropile fuseseră făcute de cei de la o fabrică de cărămizi, care luau pământ de acolo".

Deci, "groapa lui Ouatu" devenise o sintagmă pentru toate gropile lăsate de fabricile care prelucrau lut, dar istoria ei iși are originea in groapa lui Ouatu localizată mai sus și deschisă de Barbu.

Repet, nu am găsit (pe net) nici o legătură explicită intre "Groapa" câinilor și a lui Ouatu, cum nu am găsit niciunde o explicație de unde vine porecla stadionului de "Groapă".

Asta nu inseamnă că nu există o explicație. Porecla sigur vine de la o ... groapă! :)

Deadpool12.11.2015 10:51
xray28.11.2015 00:20