Am un articol pentru tine. Nu-mi merge PM-ul... asa ca il postez aici... daca vrei, il poti baga pe prima pagina.

Armata română, vizuină de securiști
Motto: Voi ați adus anarhia in țar㝠(generalul Ștefan Gușe, șef al Marelui Stat-Major, adresându-se revoluționarilor in 22 decembrie 1989. Și să nu uităm, acesta a fost generalul insărcinat să reprime violent revolta de la Timișoara).
În 30 decembrie 1989, Consiliul Frontului Salvării Naționale, ce conducea România de o săptămână, emite decretul 33 (in condițiile in care Constituția din 1965 fusese suspendată, CFSN guverna prin decrete și decrete-legi " n.a.). Textul acestuia era foarte simplu dar, la data respectivă, foarte semnificativ pentru românii ce trecuseră prin haosul ultimelor zile ale cuplului ceaușist: Pe data prezentului decret Departamentul securității statului se desființează. Mult-hulita securitate, ce incercase să distrugă forțele revoluționare, era de acum istorie, grație capacității organizatorice a lui Ion Iliescu, rezistenței revoluționarilor și ajutorul neprețuit oferit de Armată, prin trecerea sa de partea poporului. În atmosfera sfârșitului de an 1989, această legendă plină de eroism a putut fi crezută ușor de către cei care nu mai doreau decât restabilirea ordinii și disciplinei. În 2015 a devenit un penibil document de arhivă al manipulării grosolane pe care noua elită politică, in alianță cu generalii MAPN (mulți dintre ei agenți ai URSS-ului, vezi cazul Militaru), a folosit-o in operațiunea de preluare a puterii supreme.
Securitatea
Mai intâi să vedem ce era Securitatea. Ca instituție, aceasta era impărțită in trei componente: trupele regulate ale Ministerului de Interne (25.000 de soldați), unitățile de elită speciale, adică luptătorii instruiți in războiul de gherilă urbană, și aparatul represiv civil. Dacă ați auzit vreodată povestea lt-col Gheorghe Trosca, comandant al unui detașament USLA (unitate specială pentru lupta antiteroristă) și ucis in fața sediului MAPN impreună cu mare parte din unitatea sa (o inscenare marca generalul MAPN Militaru), să știți că USLA făcea parte din acele unități de elită speciale din cadrul Securității. Remarcăm in acest caz celebru că nu numai că anumite trupe ale Securității luptau loial de partea Revoluției dar că generali MAPN aveau capacitatea de a le controla.
Din 1988 o parte din aceste trupe fuseseră incluse intr-un ordin secret al Ministerului de Interne (nr. 2600), prin care erau instruite să intervină prin surprindere, cu fermitate, folosind forme și procedee specifice de acțiune, precum și cu mijloacele din dotare impotriva celor care s-au dedat la acte de dezordine anarhice, pătrunderi in forță in obiective, atacuri asupra unor persoane pentru neutralizarea acestora. E, in fapt, scenariul teroriștilor urbani ce au terorizat Bucureștiul la final de decembrie 1989. Și uite o informație pe care poate nu o știați: după 22 decembrie sute de teroriști (lucrători ai Securității) au fost capturați de către grupuri civile, unități ale armatei " mulți dintre ei s-au predat de bună-voie. Absolut niciunul nu a răspuns pentru evenimentele Revoluției, fiind eliberați prompt. Cum? De ce?
Iliescu, omul potrivit la locul potrivit
Răspunsul se ascunde tot in decretele Consiliului Frontului Salvării Naționale. Dar nu in cel deja citat " decretul 33 era deja inutil pe 30 decembrie in condițiile in care securiștii nu mai erau, in mod oficial, securiști. Nu, noi ne vom uita la decretul 4 din 26 decembrie 1989.
DECRET nr. 4 din 26 decembrie 1989 privind trecerea in componenta Ministerului Apărării Naționale a Departamentului securității statului și a altor organe din subordinea Ministerului de Interne
Consiliul Frontului Salvării Naționale decretează:
Articolul 1. Pe data prezentului decret trec in componenta Ministerului Apărării Naționale Departamentul securității statului, Comandamentul trupelor de securitate, impreună cu organele și unitățile din subordinea acestora. Sînt incluse in acestea structura, bugetul, personalul, armamentul, munitia, tehnica din dotare, fondurile fixe, precum și activul și pasivul din țara și din străinătate. Pentru direcțiile, unitățile asimilate și serviciile comune, efectivele, tehnica, fondurile fixe, precum și bugetul, se defalca proporțional cu atribuțiile pe care le indeplinesc.
De ce au fost eliberate trupele de securitate deja capturate? Pentru că au fost integrate in armată și au căpătat un statut legal și respectabil. Vorbim nu numai de soldații normali ci și de unitățile de elită dar și aparatul represiv al Securității " toți aceștia s-au integrat in noul sistem, sub o nouă identitate, in cadrul Armatei Române.
PS. Pentru că se vor găsi niște deștepți care să mă injure pentru că mă iau de instituția lor dragă, voi mai face o remarcă: eu țin cu fotbalul nu cu vremelnicii conducători ai săi, fie că se numesc generali sau ciobani. Susțin echipa asta de dinainte de revoluție iar faptele penale ale militarilor cu grade din această perioadă (masacrul de la Otopeni e ceva de care Jiji nu ar putea să se apropie nici măcar in 1000 de ani de aberații televizate) nu m-au convins să-mi schimb preferințele sportive. Dacă pentru unii din voi despărțirea de CSA a Stelei a fost văzută ca o tragedie, pentru mine a fost un moment de satisfacție personală. Sper să nu fie cazul să-mi fie greață de o echipă de fotbal reintrată sub influența instituției MAPN.