- Domnule Duckadam, toată Steaua e in silenzio stampa. Dumneavoastră nu?
- Eh, nu e chiar toată Steaua. Gigi n-are cum să fie niciodată in silenzio stampa. Iar eu mă ocup de imaginea Stelei, deci trebuie să fiu in permanență in contact cu presa.
- Povestiti-ne cum se desfășoară o zi din viata dumneavoastra
- Ziua mea n-are un program fix ori stabilit dinainte. Eu mă desfășor in functie de mass-media, azi dau patru interviuri, diseară mă duc la o televiziune, maine o iau de la capat si tot asa... Cam acesta-i programul meu.
- Cum e relatia cu Ciobanul? Cat de des comunicati?
- Nu discutam prea mult. Noi ne intalnim la meciuri si cam atat. Ce putem vorbi noi doi? Dansul e cu treburile sale, eu cu ale mele, nu depindem unul de celalalt.
- Mai tineti legatura cu fostii colegi?
- Mmm, da. În limita timpului disponibil. Mă mai intalnesc din cand in cand cu Iovan, cu Bumbescu, dar cu ceilalti, mai rar.
- Unii dintre acestia v-au atacat zilele trecute...
- Da, stiu. Am vazut că toată presa a speculat cateva vorbe, cum că eu aș fi carne de tun la Steaua... Haideti să vă lamuresc! Eu la Steaua nu sunt presedinte executiv, n-am atributii de conducere, puterea mea e limitata N-am influente in cheltuieli, eu doar reprezint imaginea Stelei. Și nu sunt carne de tun, stiam de la inceput unde vin, am acceptat situatia asta pentru că iubesc Steaua si mi-am dorit mult să fiu aici.
- Lucian Balan v-a acuzat chiar că ati refuzat să-l ajutati atunci cand a fost dat afară de la Academie...
- Nu este adevarat, eu am incercat să-l ajut. Au iesit niste polemici aiurea! El a venit in perioada lui Piturcă si voia salariul pe două luni in avans. M-a rugat să vorbesc la conducere, dar asta a fost singura dată cand n-am putut să-l ajut, pentru că nu depindea de mine. În rest, am incercat să fac tot ce-mi stă in putință.
- Totusi, nu vă deranjează că tocmai fostii colegi spun aceste lucruri?
- Nu! Poate au spus-o din putină invidie, poate din necunostință de cauza În orice caz, nu le port pică!
- Trebuie să vă pun si această intrebare: vă dati demisia sau nu?
- Nu, cel putin nu acum. La vară mă mai gandesc! Vă spun si de ce, dar să nu speculati pe urmă: eu, teoretic, nu sunt legat de rezultatele echipei. Însă imi doresc la fel de mult ca Marius Lacatuș să facem performanță. Daca prin absurd, echipa ramane pe un loc ca acesta de acum si la finalul campionatului, atunci mă voi gandi de două ori dacă mai raman. Dar nu va fi cazul...
- Domnule Duckadam, ce diferență e intre Steaua dumneavoastră si Steaua de azi?
- Pfff! Atunci eram numai romani, eram ca o mică natională! După trei ani cu 60 de jucatori adusi din toate colturile Romaniei, reusisem să inchegam o echipa Acum se experimentează intruna cu multi jucatori necunoscuti.
- Ce modele aveati?
- Portarul meu preferat era Moraru, imi placea că era unul dintre cei mai eleganti portari din tara avea mereu cele mai frumoase echipamente. Apoi ii apreciam pe Gordon Banks, Schumacher...
- Ce v-ati dori să schimbati la Steaua?
- Strategia! S-o schimb pe cea pe termen foarte scurt intr-una pe termen mediu! La Steaua n-ai cum să faci performanță dacă se fac atatea schimbari in două-trei luni.
- Aparăăă Tatarusanu ca Duckadam?
- (rade) Ooo, da! Sunt fericit ca in sfarsit, după 25 de ani, s-a nascut un al doilea Duckadam!
A vandut manusile de la Sevilla cu 3.000 $
Duckadam a fost nevoit să renunte acum nouă ani la celebrele manusi cu care a aparat la Sevilla: "Le'am dat demult! Am fost nevoit să mă mut dintr-un apartament in altul si eram presat cu niste bani. Le-am dat cu 3.000 de dolari. Mai intai le-am oferit Stelei, dar n-au vrut să le ia. Regret enorm, dar, din pacate, nu mai am ce face".
Să nu se mai spună că finala din '89 s-a pierdut pentru că ne-am fi intins toti la un sprit Nu este deloc adevarat! Am pierdut pentru că Milan era fenomenală atunci - Helmuth Duckadam, presedinte de imagine Steaua
Cum l-a impuscat Ceausescu
Imediat după finala din '86, au circulat zvonuri conform carora Duckadam a fost impuscat de Nicolae Ceausescu (foto) la o partidă de vanatoare. "Nici că pot să le scot oamenilor din cap această prostie! Să vă povestesc si o intamplare: cumnatul meu de la tară schimba o butelie si toti vecinii il intrebau cum m-a impuscat Ceausescu pe mine. El tot incerca să le explice că n-a fost vorba de asa ceva, iar la final a fost intrebat: «Deci? Cate alice a avut?». Asa că n-am ce să mai zic, oamenii au ideea lor fixă", a povestit fostul portar.
ProSport