Asezarea in teren este in primul rand o chestie teoretica, sistemul 4-4-2 fiind, teoretic, repet, mult mai ofensiv decat 3-5-2 sau 3-4-3 (care este de fapt un 3-4-1-2 sau 3-4-2-1) La Steaua s-a jucat 4-4-2 pe timpul lui Piturca, desi practic jucam 4-4-1-1, trecand la un 4-2-3-1 pe timpul lui Zenga.
Diferentele in joc, ofensiv/defensiv, se vad in primul rand la nivelul flancurilor, astfel poti avea 5 fundasi dar jucand cu lateralii la linia de mijloc joci de fapt cu trei fundasi central si 5 mijlocasi, etc. Deci, teoria este una iar ceea ce se intampla in teren este altceva.
Steaua foloseste un sistem modern de joc, practic ceea ce joaca intreg fotbalul mare, de la asezarea initiala cu 4 fundasi, 2 inchizatori, 3 jucatori la centrul terenului cu unul dintre ei mai avansat si un varf impins, se poate trece la absolut orice sistem de joc. Problema cea mai mare este aceea ca acest sistem se bazeaza foarte mult pe jucatori, pe valoarea tehnica si capacitatea lor de a executa cerintele antrenorului. Cu alte cuvinte daca jucatorii nu respecta intocmai relatiile de joc apar spatii libere iar daca nu au capacitatea tehnica necesara nu au eficacitate. Din pacate observam in fiecare meci faptul ca jocul nostru sufera in primul rand la executiile tehnice ale jucatorilor, ca pierdem sau suferim din cauza greselilor individuale, de executie sau marcaj, pase gresite, preluari gresite, centrari aiurea, etc. In aceste conditii este o tampenie sa acuzi in primul rand antrenorul.
Eu cred ca deosebirea fundamentala intre Olaroiu si Protasov, fara a lua in discutie sistemul de joc, este eliberarea de sarcini defensive a unora dintre jucatorii din linia mediana, acest fapt cauzand caderi fizice in repriza a doua in aproape toate meciurile importante pe care le-am disputat. Chiar daca jocul era mai placut ochiului problemele noastre erau aceleasi si in fata unor echipe cu jucatori mult mai slabi am capotat deplorabil, Rapid II fiind doar un exemplu.
Concluzia mea este ca Olaroiu ii este superior lui Protasov din punct de veder tactic cred ca are probleme in a-si motiva jucatorii. Daca la Protasov era o chestie ce tinea de personalitate (o evidenta raceala) si de nepasare, la Olaroiu cred ca este o chestie interioara, nu-l vad biciuindu-si jucatorii.