Bazandu-ma pe discutiile pe care le-am avut pana acum cu moderatorii, consider ca motivele renuntarii lui drvladyk nu sunt cele reale. Sunt aproape 100% convins ca renuntarea ta este legata de doua episoade recente din cadrul echipei FCS.
1) drvladyk l-a atentionat pe redactorul-sef (Joga Bonito) sa schimbe tonul postarilor sale de pe un thread. drvladyk a considerat ca Joga Bonito nu a ascultat apelul, si in consecinta l-a sanctionat pe Joga Bonito cu 10%. Deoarece drvladyk in continuare nu a fost multumit de postarile lui Joga Bonito, acesta a procedat la a-i aplica BAN pe site-ul FCSTEAUA.RO fara niciun avertisment.
Empyro m-a anuntat privat ca drvladyk l-a banat pe Joga Bonito (lucru problematic, deoarece redactorul-sef are nevoie de acces la forum pentru a-si desfasura activitatea) si ca va remedia situatia (adica va ridica BAN-ul si va discuta cu drvladyk explicandu-i ca trebuie sa avem grija cu deciziile care privesc alti membri ai echipei FCS si ca ele nu trebuie aplicate cu atata usurinta).
Din cauza unor probleme tehnice, a doua zi Joga Bonito inca era banat pe FCS si a considerat aceasta situatie complet incorecta si jignitoare, anuntandu-ma privat ca nu va mai continua ca redactor-sef. Eu i-am spus lui Joga Bonito ca drvladyk a procedat gresit, ca Empyro ar fi trebuit sa remedieze situatia, ca BAN-ul ii va fi ridicat, si ca drvladyk in mod normal ar trebui sanctionat prin ridicarea statutului de moderator.
Cu toate acestea, l-am rugat pe Joga Bonito sa imi faca o favoare personala si sa sprijine ignorarea abuzului / greselii lui drvladyk, in asa fel incat acestuia sa-i fie acordata o a doua sansa si sa continuam cu totii in cadrul echipei FCS. Deoarece Joga Bonito si drvladyk in continuare nu s-au putut intelege, nu am primit un raspuns ferm in aceasta privinta. In cele din urma atat Joga Bonito cat si drvladyk au ramas in echipa FCS.
Eu am considerat aceasta situatie ca fiind o greseala din partea lui drvladyk (care a reactionat exagerat la postarile lui Joga Bonito). Moderatorul-sef (empyro) a considerat aceasta situatie ca fiind o incercare a lui Joga Bonito de a interveni in deciziile echipei moderatoare. Le-am comunicat ulterior atat lui Empyro cat si lui drvladyk ca in acel conflict Joga Bonito e cel care a avut dreptate, si ca drvladyk ar trebui sa considere ca a ramas moderator datorita intelegerii lui Joga Bonito.
Cred ca aceasta situatie l-a antagonizat pe drvladyk si a contribuit la decizia lui de a renunta la moderare.
2) Am aflat ca Empyro si drvladyk au incercat sa ajute un utilizator al FCSTEAUA.RO stergandu-i acestuia postarile injurioase inainte ca ele sa fie vazute de restul membrilor forumului in loc sa-l avertizeze / sanctioneze corespunzator. E posibil ca acest comportament sa se fi produs inclusiv pentru ca s-a creat impresia ca eu as dori ca respectivul utilizator sa primeasca un tratament preferential, lucru neadevarat.
Dupa ce am fost sesizat de aceasta incalcare a principiilor FCS, i-am informat atat pe Empyro cat si pe drvladyk ca asemenea favoritisme nu sunt acceptabile, si ca in viitor ele nu vor mai fi tolerate. Le-am atras, de asemenea, atentia, ca este inacceptabil ca un grup de moderatori sa colaboreze in vederea comiterii sau musamalizarii unui abuz, si le-am cerut sa confirme ca astfel de comportamente nu se vor mai repeta.
Consider ca si aceasta situatia a dus, direct sau indirect, la decizia lui drvladyk de a se retrage de la moderare (desi a invocat alte pretexte).
In concluzie:
- ii rog pe Joga Bonito, drvladyk, Empyro, sa intervina aici daca am descris incorect cele 2 situatii
- il rog insistent pe Joga Bonito sa ma ierte pentru ca am fost nevoit sa fac primul episod public fara aprobarea lui, dar consider ca atat el cat si eu nu avem nimic de ascuns, asa ca sper sa depasim acest moment
- il rog pe drvladyk sa ramana moderator al forumului FCS, intelegand ca tot ce i se cere este respectarea principiilor FCS
- il rog pe Empyro sa ramana moderator-sef al forumului FCS, intelegand ca tot ce i se cere este respectarea principiilor FCS
- ii rog pe toti cei implicati sa evite repetarea unor astfel de situatii.
Desi sper ca toti cei implicati in aceste evenimente vor continua sa ocupe functiile pe care le ocupa in momentul de fata, sunt constient ca unii dintre ei s-ar putea sa ma anunte ca vor sa renunte la responsabilitatile pe care le au. Consider ca astfel de gesturi ar fi complet iresponsabile data fiind increderea care li s-a acordat pana acum si care li se va acorda in continuare, si ca daca ar face astfel de gesturi ar periclita intr-un mod real viitorul site-ului FCS.
Acestea fiind spuse, daca sunt pus in situatia de a ramane fara membri cheie ai echipei FCS, vom merge mai departe cu ceilalti membri ai echipei in orice mod va fi posibil (inclusiv, daca e nevoie, fara moderare la forum si cu putine articole publicate pe site) pana cand vom gasi alti utilizatori dornici sa-i inlocuiasca si sa respecte principiile de baza ale FCS.
Repet apelul pe care l-am mai facut si altor membri ai echipei: discutati in privat numai acele aspecte care ar putea fi facute publice fara sa aveti de ce va jena. Regret ca echipa moderatoare m-a adus in situatia de a publica lucruri care ar fi trebuit sa ramana private, dar nu pot tolera ascunderea adevarului despre functionarea echipei noastre.