Nicolae Claudiu Stanciu s-a nascut la 7 mai 1993, la Alba Iulia. Are 1,68 m, 63 kg si este mijlocas ofensiv. Numar pe tricou: 23.

Steaua i-a platit clubului FC Vaslui 700.000 de euro pentru el si va incheia acest sezon sub comanda lui Viorel Hizo. Alb-verzii l-au transferat in toamna lui 2011 de la Unirea Alba Iulia pentru 240.000 de euro.
Pentru FC Vaslui, a jucat 39 de meciuri de campionat (a marcat un gol sezonul trecut, in deplasarea de la Petrolul), 4 in Cupa Romaniei si 4 in cupele europene (a marcat un gol, din 11 metri, pe Giuseppe Meazza, cu Internazionale Milano). La nationalele de tineret a jucat de 10 ori, unde a inscris 3 goluri.
Primele declaratii dupa efectuarea transferului:
"Mă bucur că am semnat cu Steaua, i-am indeplinit un vis tatalui meu. Îi multumesc domnului Anghel Iordanescu pentru cuvintele frumoase, am inteles că dumnealui l-a sfatuit pe domnul Becali să mă transfere.
Marti au fost unele mici neintelegeri, dar nu din punct de vedere financiar. Mai am trei luni de contract cu FC Vaslui si, chiar dacă nu pot lua campionatul anul asta cu Steaua, vă asigur că asta se va intampla la finalul sezonului viitor.
Nu am apucat să discut prea multe cu Laurentiu Reghecampf. Nu am preferinte in ceea ce priveste numarul de pe tricou, abia de la vară voi discuta despre asta.
Sunt constient că pentru Steaua sunt importante meciurile cu Dinamo, sper să fac lucruri frumoase in tricoul viitoarei mele echipe in derby-uri".
Cum va evolua salariul sau la Steaua:
"El avea 6.000 de euro salariu la FC Vaslui, dar trebuia să joace 75% din meciuri. Eu i-am zis că-i dau in primul an 7.000 de euro, in al doilea an - 8.000 de euro, după aia 9.000 de euro, 10.000 de euro si in ultimul an de contract 11.000 de euro. Dar eu i-am zis că poate să ia 10.000 de euro incă din primul an, trebuie doar să arate că merită si-i dau eu fară să vină la mine.
Va avea o clauză de reziliere de 20 de milioane de euro.
E unul dintre cei mai talentati jucatori din tara doar că trebuie să muncească foarte mult. Cand il vedeam la Vaslui pe Stanciu eram invidios că Porumboiu are un astfel de jucator bun".
Cea care a facut ca mutarea să se realizeze a fost Anamaria Prodan. Chiar dacă mijlocasul nu era impresariat de ea, sotia antrenorului stelist a pus mina de telefon si a sunat-o pe mama jucatorului, una dintre prietenele ei.
"I-am explicat mamei că Steaua sotului meu e cea mai bună variantă pentru baiatul ei si ca dacă nu va veni, o să ajungă să regrete. Am o satisfactie imensă că am reusit să-l ajut pe Laur, acum va avea o echipă si mai puternică la anul", a spus Prodanca. Astfel, ieri, Stanciu l-a sunat pe Becali si i-a transmis că e de acord cu transferul.
Internationalul de tineret a sunat-o si pe Anamaria si a rugat-o să-l insotească la negocieri. Apoi, s-a urcat in masină si după patru ore a ajuns la Bucuresti, unde s-a vazut cu Gigi la Palat si a semnat cu clubul din Ghencea.
"Manea l-a derutat"
Becali a explicat si gestul lui Nicusor de a refuza Steaua in primă fază: "Impresarul lui, Florin Manea, l-a derutat! I-a zis că o să joace la echipa a doua, că d-asta il vreau! Pai, eu dadeam atîția bani ca să-l trimit la rezerve?! Ce, sunt nebun?! Am vorbit cu baiatul si a inteles, stie ce asteptari am de la el".
"Nicu nu voia să se duca dar i-am spus: «Baiatu' mamii, du-te acolo, că am vorbit cu Anamaria si mi-a zis că domnul Reghecampf te vrea neaparat!». Decizia finală i-a apartinut lui, eu doar i-am dat un sfat" (mama lui Nicusor Stanciu)
Piturcă l-a protejat pe Stanciu inclusiv in anul pe care el l-a petrecut la Vaslui pină acum. Nicusor a depășit perioada de inceput din Moldova cu ajutorul selectionerului. Inacio il folosea destul de rar si mai mult in a doua repriza nu ca titular. Piturcă a intervenit transmițindu-le vasluienilor: "Bagati-l să joace si in citeva luni eu il convoc la echipa natională! E foarte bun si poate progresa mult, dar ii trebuie meciuri!".
Porumboiu si oamenii din jurul lui au priceput mesajul si au insistat din acel moment cu Stanciu, pe care patronul l-a promovat drept "noul Wesley" după ce l-a cedat pe golgeterul brazilian in Țările Arabe.
Chiar dacă nu a marcat nici un gol, Nicolae Stanciu e unul dintre tinerii care au cifre bune in acest sezon. Conform indexului InStat, care ia in calcul toti parametrii de joc ai unui fotbalist, vasluianul e pe locul 8 intr-un top al jucatorilor din Liga 1 nascuti după 1 ianuarie 1991.