Albanezul Albert Duro s-a nascut in data de 16 februarie 1978, in localitatea Elbasan.

Cariera sa de jucator:

Dacă l-ai intilni pe stradă prin Tirana, nu l-ai mai recunoaste pe Albert Duro, fostul jucator al Stelei. Acum 13 ani, cu pletele crete in vint, albanezul arata ca un play-boy.
Facea ravagii printre fetele din Bucuresti, dar si pe teren, unde era un adevarat batailleur, luptind ca un gladiator, pină la capat. Fanii Stelei l-au adoptat repede, tocmai pentru angajamentul de pe gazon. Acum, la 33 de ani, Albert e un tip implinit, inclusiv fizic. "Unde sunt pletele?", il intrebi. "Au cazut de mult. Acum am inceput să chelesc!", raspunde rizind. Abia atunci il recunosti, după voce, după zimbet.
Antrenor federal la Under 15
De doi ani, Duro a renuntat la cariera de jucator. "După accidentarea din 2005, cind jucam la FC National si cind am suferit o fractură de tibie si peroneu la dreptul, am pățit-o iar, la acelasi picior. Jucam aici, la FK Besa, si m-am ales cu o ruptură a ligamentelor incrucisate si a ambelor meniscuri la genunchiul drept. Atunci am inteles că trebuie să renunț". Începuse deja scoala de antrenori.
Avea licenta A, s-a perfectionat la cursurile organizate de FIFA si UEFA. Apoi a ajuns antrenor la "nationala" Albaniei de 15 ani si face parte si din comisiile de selectie de la Under 12 si Under 17. Antrenează la Centrul national al federatiei albaneze, o bază noua cu trei terenuri, aflată la periferia Tiranei. "Mi-a placut să lucrez cu copiii, cu tinerii. Nu e asa mare presiune, plus că cei mici te asculta Dar aș vrea să ajung mai sus", marturiseste el.
"Mi-ar placea ca intr-o zi să ajung să antrenez in Romania, fiindcă fotbalul de acolo e mai avansat decit cel albanez. Ar fi greu să ajung la Steaua, dar cine stie ce-mi poate rezerva viitorul. Noi, antrenorii albanezi, nu avem incă firmă" - Albert Duro, fost international albanez
Vrea să-și facă Academie, după modelul lui Hagi
Acum cîștigă 3.000 de euro pe lună din antrenorat, dar mai are si o afacere cu imobiliare, care merge incă bine: "vand terenuri, case. Nu mai e ca in anii trecuti fiindcă e criza dar nu mă pling. String bani să-mi fac o Academie de copii si juniori si, de acolo, să cresc o echipă care să ajungă să joace in prima ligă din Albania. În Romania a facut asa ceva si Gică Hagi si parcă a ajuns cu echipa lui in Liga a II-a. E un proiect care cere timp, dar e visul meu si am să fac tot ce pot ca să devină realitate".
Albert Duro a venit la Steaua in '98, pe vremea cind antrenori erau Ienei, Stoichiță si Lacatus A prins repede un loc de titular. "Am trait acolo cea mai frumoasă perioadă din viata mea de fotbalist. Am invățat repede limba romana am jucat intr-o echipă cu fotbalisti mari, cu Lacatus cu Belodedici. Belo era un baiat senzational, un fotbalist si un om deosebit. Erau jucatori tehnici, eu eram mai cu munca, recuperam mingea pentru ei, fie că jucam fundaș central, fie că eram la inchidere. N-o să uit niciodată că de la Steaua am ajuns să joc si la echipa natională mare a Albaniei".
A cucerit cu Steaua un titlu de campion si o Cupa dar cele mai dragi amintiri sunt cele legate de dubla cu West Ham United, din '99, in Cupa UEFA. "Atunci, in partidele cu englezii, m-am simtit cu adevarat fotbalist. I-am batut pe Ghencea cu 2-0. Ce meci a fost!", marturiseste el.
"Nicaieri in cariera mea nu m-am simtit mai iubit decit la Steaua. Și acum mi-e dor de atmosfera din Ghencea, de fanii de acolo" - Albert Duro
Amintiri amare cu Piturcă si Ciobanul
Duro se incruntă cind iși aminteste cum a plecat de la Steaua. "A venit antrenor Piturca apoi a aparut la club si Ciobanul. Am inceput să nu mai joc. Nu mai intram in planurile noului antrenor. Apoi au venit discutiile cu Gigi. Are si el radacini albaneze, noi sintem mai aprigi de fel, mai ieseau si scintei. Cu domnul Viorel Paunescu mă intelegeam altfel, era mai omenos, mai intelept. Piti nu mă mai baga, Gigi mă presa, am inceput să nu mă mai simt bine si, in 2001, am fost nevoit să plec. Mi-a parut rau, eu aș mai fi vrut să mai joc la Steaua".
A ramas insă prieten cu Victor Piturca "După cîțiva ani, mă suna să mă intrebe de Albania, de adversarii din grupa atunci, in campania pentru Euro 2008. Vorbeam, il ajutam, n-a fost nici o problema Ne-am vazut si cind a fost in 2006 cu echipa natională la Tirana. Acum n-am avut timp, sunt foarte ocupat cu programul de la echipa mea de pusti, dar mi-ar face oricind placere să ne revedem."
După Steaua s-a intors acasa unde a luat titlul cu Dinamo Tirana. Apoi a revenit in Romania, la FC National. Și-a incheiat cariera la 31 de ani, după ce a mai jucat in Albania, la FK Tirana, FK Teuta si FK Besa.
"N-o să uit niciodată cum imi strigau suporterii numele in Ghencea. Întii il chemau pe Lacatus apoi pe mine. Ce vremuri!" - Albert Duro
"Fotbalul albanez are resurse, dar e nevoie de timp. Sintem puternici doar acasa dar nivelul este incă departe de cel european. Stagnam si din cauza gradului de coruptie din Albania" - Albert Duro
"Știu ce e pe la Steaua. Nu-mi vine să cred că e atit de jos. Steaua trebuie să fie in frunte, să se bată la campionat. A fost o greseală să plece din Ghencea, trebuie să se intoarcă acolo, acasă" - Albert Duro
"Îi invăț pe copii să fie agresivi, cum eram si eu. Să facă presing, să joace ultraofensiv. Acestea sunt atuurile marilor echipe si noi acolo trebuie să tindem" - Albert Duro
"Aș mai lucra cu Ciobanul, de ce nu. Am mai imbatrinit amindoi, am devenit mai intelepti. Poate că ne-am intelege mai bine de data asta" - Albert Duro