FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Albert Duro

Lari11.10.2011 22:52

Albanezul Albert Duro s-a nascut in data de 16 februarie 1978, in localitatea Elbasan.

oa2bnq.jpg

Cariera sa de jucator:

2nqtdmf.jpg

Interviu din data de 12 octombrie 2011, in gsp

Dacă l-ai intilni pe stradă prin Tirana, nu l-ai mai recunoaste pe Albert Duro, fostul jucator al Stelei. Acum 13 ani, cu pletele crete in vint, albanezul arata ca un play-boy.

Facea ravagii printre fetele din Bucuresti, dar si pe teren, unde era un adevarat batailleur, luptind ca un gladiator, pină la capat. Fanii Stelei l-au adoptat repede, tocmai pentru angajamentul de pe gazon. Acum, la 33 de ani, Albert e un tip implinit, inclusiv fizic. "Unde sunt pletele?", il intrebi. "Au cazut de mult. Acum am inceput să chelesc!", raspunde rizind. Abia atunci il recunosti, după voce, după zimbet.

Antrenor federal la Under 15

De doi ani, Duro a renuntat la cariera de jucator. "După accidentarea din 2005, cind jucam la FC National si cind am suferit o fractură de tibie si peroneu la dreptul, am pățit-o iar, la acelasi picior. Jucam aici, la FK Besa, si m-am ales cu o ruptură a ligamentelor incrucisate si a ambelor meniscuri la genunchiul drept. Atunci am inteles că trebuie să renunț". Începuse deja scoala de antrenori.

Avea licenta A, s-a perfectionat la cursurile organizate de FIFA si UEFA. Apoi a ajuns antrenor la "nationala" Albaniei de 15 ani si face parte si din comisiile de selectie de la Under 12 si Under 17. Antrenează la Centrul national al federatiei albaneze, o bază noua cu trei terenuri, aflată la periferia Tiranei. "Mi-a placut să lucrez cu copiii, cu tinerii. Nu e asa mare presiune, plus că cei mici te asculta Dar aș vrea să ajung mai sus", marturiseste el.

"Mi-ar placea ca intr-o zi să ajung să antrenez in Romania, fiindcă fotbalul de acolo e mai avansat decit cel albanez. Ar fi greu să ajung la Steaua, dar cine stie ce-mi poate rezerva viitorul. Noi, antrenorii albanezi, nu avem incă firmă" - Albert Duro, fost international albanez

Vrea să-și facă Academie, după modelul lui Hagi

Acum cîștigă 3.000 de euro pe lună din antrenorat, dar mai are si o afacere cu imobiliare, care merge incă bine: "vand terenuri, case. Nu mai e ca in anii trecuti fiindcă e criza dar nu mă pling. String bani să-mi fac o Academie de copii si juniori si, de acolo, să cresc o echipă care să ajungă să joace in prima ligă din Albania. În Romania a facut asa ceva si Gică Hagi si parcă a ajuns cu echipa lui in Liga a II-a. E un proiect care cere timp, dar e visul meu si am să fac tot ce pot ca să devină realitate".

"Steaua, a doua mea casă"

Albert Duro a venit la Steaua in '98, pe vremea cind antrenori erau Ienei, Stoichiță si Lacatus A prins repede un loc de titular. "Am trait acolo cea mai frumoasă perioadă din viata mea de fotbalist. Am invățat repede limba romana am jucat intr-o echipă cu fotbalisti mari, cu Lacatus cu Belodedici. Belo era un baiat senzational, un fotbalist si un om deosebit. Erau jucatori tehnici, eu eram mai cu munca, recuperam mingea pentru ei, fie că jucam fundaș central, fie că eram la inchidere. N-o să uit niciodată că de la Steaua am ajuns să joc si la echipa natională mare a Albaniei".

A cucerit cu Steaua un titlu de campion si o Cupa dar cele mai dragi amintiri sunt cele legate de dubla cu West Ham United, din '99, in Cupa UEFA. "Atunci, in partidele cu englezii, m-am simtit cu adevarat fotbalist. I-am batut pe Ghencea cu 2-0. Ce meci a fost!", marturiseste el.

"Nicaieri in cariera mea nu m-am simtit mai iubit decit la Steaua. Și acum mi-e dor de atmosfera din Ghencea, de fanii de acolo" - Albert Duro

Amintiri amare cu Piturcă si Ciobanul

Duro se incruntă cind iși aminteste cum a plecat de la Steaua. "A venit antrenor Piturca apoi a aparut la club si Ciobanul. Am inceput să nu mai joc. Nu mai intram in planurile noului antrenor. Apoi au venit discutiile cu Gigi. Are si el radacini albaneze, noi sintem mai aprigi de fel, mai ieseau si scintei. Cu domnul Viorel Paunescu mă intelegeam altfel, era mai omenos, mai intelept. Piti nu mă mai baga, Gigi mă presa, am inceput să nu mă mai simt bine si, in 2001, am fost nevoit să plec. Mi-a parut rau, eu aș mai fi vrut să mai joc la Steaua".

A ramas insă prieten cu Victor Piturca "După cîțiva ani, mă suna să mă intrebe de Albania, de adversarii din grupa atunci, in campania pentru Euro 2008. Vorbeam, il ajutam, n-a fost nici o problema Ne-am vazut si cind a fost in 2006 cu echipa natională la Tirana. Acum n-am avut timp, sunt foarte ocupat cu programul de la echipa mea de pusti, dar mi-ar face oricind placere să ne revedem."

După Steaua s-a intors acasa unde a luat titlul cu Dinamo Tirana. Apoi a revenit in Romania, la FC National. Și-a incheiat cariera la 31 de ani, după ce a mai jucat in Albania, la FK Tirana, FK Teuta si FK Besa.

"N-o să uit niciodată cum imi strigau suporterii numele in Ghencea. Întii il chemau pe Lacatus apoi pe mine. Ce vremuri!" - Albert Duro

"Fotbalul albanez are resurse, dar e nevoie de timp. Sintem puternici doar acasa dar nivelul este incă departe de cel european. Stagnam si din cauza gradului de coruptie din Albania" - Albert Duro

"Știu ce e pe la Steaua. Nu-mi vine să cred că e atit de jos. Steaua trebuie să fie in frunte, să se bată la campionat. A fost o greseală să plece din Ghencea, trebuie să se intoarcă acolo, acasă" - Albert Duro

"Îi invăț pe copii să fie agresivi, cum eram si eu. Să facă presing, să joace ultraofensiv. Acestea sunt atuurile marilor echipe si noi acolo trebuie să tindem" - Albert Duro

"Aș mai lucra cu Ciobanul, de ce nu. Am mai imbatrinit amindoi, am devenit mai intelepti. Poate că ne-am intelege mai bine de data asta" - Albert Duro

407163_rk_391.jpg

y-jam12.10.2011 06:37

Arata destul de rau in poza de mai jos... si asta la numai 33 de ani. In fine, eu am fost mereu un mare admirator a lui Albert Duro, si chiar mi-a parut rau atunci cand am vazut ca Piturca nu ii mai da nici o sansa in prima echipa.

ebonyc12.10.2011 09:11

Eu l-am admirat. Nici nu aveai cum sa nu-l admiri cand vedeai cum ara pamantul, dar nu ca Banel. Ori lua mingea ori rupea picioare. Tin minte si golul ala de la 40 de metri in Europa, dar nu mai tin minte impotriva cui.

Lari12.10.2011 09:43

Lask Linz, in deplasare.

red&blue_boy12.10.2011 09:57

Un jucator care mi-a placut si mie. Pacat de cum a plecat de la Steaua si ca si-a incheiat asa devreme cariera.

Mult succes ca antrenor!

Stanici12.10.2011 10:00

A. Duro si A. Matei. Forta, frate.

south-side12.10.2011 10:06

Dumnezeule ce-a imbatranit !

A fost printre primii straini care mi-a placut. Fata nevinovata dupa ce faulta si gestul lui etern si nevinovat cu mainile prin care arata ca a vrut sa joace mingea. Nepretuit...

red&blue_boy12.10.2011 10:13

Ce putine meciuri are jucate, si nu doar la noi...Nu cred ca are mai mult de 150 de meciuri...

I.N.Money12.10.2011 10:19

Imi aduc aminte perfect meciul de pe Upton Park. Era undeva prin repriza a doua si englezii erau in criza mare de timp, iar Harry Redknapp era disperat ca nu prea avea solutii pe banca (veneau dupa un meci in campionat la Watford si avea echipa mai mult prin spital, decat pe banca) asa ca l-a aruncat in lupta pe Joe Cole, sa fie langa Lampard la creatie. La primul contact cu mingea, Cole a aflat si cum e sa dai de Duro. Nu cred ca s-a dus dupa minge, dar a scapat ieftin si meciul a fost intrerupt, am mai avut si noi un moment de respiro si saracu Redknapp se inrosise si mai tare. Au fost momente extraordinare cu Duro, un jucator intr-adevar trup si suflet pt echipa.

*Alecs*12.10.2011 10:20
Ce putine meciuri are jucate, si nu doar la noi...Nu cred ca are mai mult de 150 de meciuri...

Un motiv ar fi ca lua multe cartonase :D

red&blue_boy12.10.2011 10:31
Un motiv ar fi ca lua multe cartonase :D

Da, posibil si asta.

Barem avea determinare, lupta pentru fiecare minge, decat ca altii de-acum mai bine ca juca tot timpul la "semafor"! :)

y-jam12.10.2011 10:44

Daca nu ma insel, primul sau meci in culorile ros-albastre a fost contra rRapidului, cand s-a facut remarcat inca din primele minute, trimitandu-l pe Jean Barbu direct in panourile publicitare. A fost de vis acel moment. Apoi, returul cu West Ham, l-a pus la respect pe DiCanio.

Incredibi, ce fotbalist!!!

Lari12.10.2011 10:48
Au fost momente extraordinare cu Duro, un jucator intr-adevar trup si suflet pt echipa.

Da, corect, doar ca era o neta diferenta de valoare fotbalistica intre el si mai toti coechipierii sai de atunci. Dar si eu l-am iubit enorm pentru atitudine.

Piturca l-a dat afara si l-a adus pe molaul de Falemi pe postul sau. Nici nu incepea meciu' si eu incepeam sa injur...

south-side12.10.2011 12:04
Da, corect, doar ca era o neta diferenta de valoare fotbalistica intre el si mai toti coechipierii sai de atunci. Dar si eu l-am iubit enorm pentru atitudine.

Piturca l-a dat afara si l-a adus pe molaul de Falemi pe postul sau. Nici nu incepea meciu' si eu incepeam sa injur...

Ce-i lipsea in talent compensa prin suflet si munca ;)

Stanici12.10.2011 12:37

Lari, da' cand a dat gol de la 20 m cu rapedu, cum a fost?

Lari12.10.2011 14:11

Cu umilinta recunosc ca nu mai tin minte golul sau cu Rapidul.

Asta nu-l face un jucator de valoare. Asa cum a recunoscut si el, rolul sau in echipa era altul.

I.N.Money12.10.2011 19:19

@Lari

Mingea la semi inaltime, o preia cu dreptul in aer, nu o lasa sa cada si si-o pune pe stangu si prinde un siret in poarta lui Curca. 2-1. Cred ca de ala vorbeste Stanici. (vreo juma de ora am stat sa ma gandesc cand a dat Duro gol cu Rapidul, apoi m-am prins ca vorbea de Fale).

V3312.10.2011 21:09
Cu umilinta recunosc ca nu mai tin minte golul sau cu Rapidul.

Asta nu-l face un jucator de valoare. Asa cum a recunoscut si el, rolul sau in echipa era altul.

http://www.sport.ro/Liga-1/video-falemi-a-...a-comentat.html

asta ar fi :D

Lari12.10.2011 21:18

VeTreijTreie, pai ala e Duro cum Stanici e abstinent de la alcool. :photo:

De altfel, in afara de golul de la Linz, absolut fabulos, eu chiar nu mai tin mintea vreun alt gol dat de Duro pentru Steaua.

Repet: si eu l-am iubit pentru determinare, dar fotbalul mai inseamna si alte chestii...

V3312.10.2011 22:04

Pai si Stanici, si I.N.Money se refereau la golul lui Falemi din ce-am inteles eu, de-aia am sarit cu video-ul.

Cu ceva rusine, recunosc ca din dubla cu LASK Linz eu imi amintesc doar golul marcat de Valeriu Bordeanu.

Cat despre Albert Duro, iti dau dreptate. L-as asemana cu Martinovici, din lotul actual. A, si cred ca sunt norocosul posesor al unui tricou de-al lui... ca e din perioada in care juca el si e cu nr 15 :D

Steaua1999-2000home1.jpg

Steaua1999-2000home2.jpg

Lari13.10.2011 00:06

Eu am un tricou asemanator si are pe spatele numaru' 7 si un nume care-mi scapa acu'. :D

red&blue_boy13.10.2011 03:58
Eu am un tricou asemanator si are pe spatele numaru' 7 si un nume care-mi scapa acu'. :D

Florin Costea ? :P

ebonyc13.10.2011 07:48

Ce-aveti ma cu Fale? Alerga el ca o caprioara, dar punea suflet. A fost si junior la Steaua.

Carabas parca a avut 7.

V3313.10.2011 12:17

Sa-l stapanesti sanatos :beer2:

Din Craiova mai greu sa pui mana pe-un septar, mai ales ca pe vremea aia aveam 11-12 ani. Asa ca ma multumesc cu ce mai prind acum de vanzare... un Duro, unul cu Marius Baciu cand inca purta numarul 11 si aveam sigla dialog pe pieptul tricourilor.