Valentin Ivanov Iliev s-a nascut pe data de 11 August 1980 in micutul oras din nordul Bulgariei numit Knezha.
Are 1.85 cm si 80 de kilograme.
A devenit cunoscut in tara de la sud de Dunare dupa ce a evoluat timp de 4 sezoane la TSKA Sofia (69 de meciuri, 7 goluri), echipa cu care a castigat 2 titluri si o Cupa. Apoi, a evoluat la Terek Groznai in 2008 si 2009 (47 de meciuri, 5 goluri), iar in 2009 si 2010 a jucat pentru Universitatea Craiova (25 de meciuri, 6 goluri). A fost selectionat de 20 de ori pentru nationala Bulgariei, aceasta fiind singura echipa pentru care nu a marcat niciun gol in cariera sa.
A ajuns la Steaua (a semnat un contract pe un an si jumatate) dupa ce a fost declarat liber de contract de LPF, bulgarul reclamandu-si fostul club pentru neplata datoriilor financiare.
Este o zi foarte fericită din viata mea pentru că am semnat cu Steaua Bucuresti, un club foarte important in Europa, cu multă traditie. Mă bucur foarte mult că am ajuns aici, chiar dacă am avut foarte multe oferte, dar intalnirea cu patronul echipei a contat foarte mult in alegerea mea. Dansul m-a apreciat tot timpul, iar acest lucru m-a bucurat, iar de acum inainte voi da totul pe teren pentru a-l multumi pe patron, pe antrenor si pe suporterii echipei Steaua Bucuresti. Voi face tot posibilul ca alaturi de coechipierii mei, să indeplinim obiectivele pe care echipa si le-a propus in acest sezon, a spus Iliev pentru situl oficial al clubului.
In presa, se spune ca este un fundaș tehnic, are doar două cartonase rosii incasate in intreaga carieră si ca ii place sa urce in atac. In presa se mai spune ca Victor Piturcă a avut un rol decisiv in transferul stoperului de 30 de ani la formatia roș-albastra Oierul a fost impresionat de felul in care Piturcă a vorbit despre Iliev. Fostul selectioner ii povestea patronului stelist că fotbalistul bulgar evolua pentru Craiova chiar si cand avea probleme medicale. De multe ori in acest sezon a avut probleme cu spatele si iși facea injectii in coloană numai ca să fie prezent pe teren si să-și ajute echipa. Ciobanul a dezvaluit că Piturcă l-a sfatuit pe bulgar să aleagă Steaua. "Piti i-a zis: «Tata dacă vrei să ajungi titular in nationala Bulgariei, semnează cu Steaua. Oierul nu se compară cu Mititelu, iși plateste tot timpul jucatorii, chiar dacă mai vorbeste si aiurea»" , a spus Ciobanul.
În acte, il cheama Valentin Ivanov! Și-a creat din "Iliev" un nickname de fotbalist, trecut pe spatele tricoului, din respect pentru tatal sau. Pe parintele sau il cheamă Iliev si fotbalistul nu a preluat numele lui la nastere, dar si l-a adaugat după aceea in CV-ul de jucator profesionist. Bulgarii au pastrat ambele nume si il cunosc, ca fotbalist, drept Valentin Ivanov Iliev.
Omul cu 24 de tatuaje religioase a facut primii pasi catre fotbal ghidat de tatal sau, legendarul portar al lui ȚSKA Sofia, Ilia Valov, impresionandu-și colegii de-a lungul vremii prin abnegatia cu care se pregateste.
Eu n-am vazut in viata mea un jucator de fotbal care să se antreneze atat de intens, i-am spus acum ceva timp: "Dacă te mai pregatesti mult in halul asta, o să te lasi la 30 de ani" - Florentin Petre.
Spre deosebire de cel care ii va fi coleg de camera capitanul din Ghencea, Cristi Tanase, Iliev nu este un adept al cluburilor de noapte, nu bea, nu fumează si este indragostit de sotia sa si cei doi copii.
Om mai credincios si mai profesionit ca Iliev nu am mai intalnit. Colegul lui de cameră o să se simtă ca in Biserica Aduce cu el tot ce prinde, de la cruci, icoane, căți de rugaciuni sau Biblie - Eugen Trica
În urmă cu cinci ani, pe vremea cand evolua in tara natala bulgarul a facut singura lui boacană: s-a batut crunt cu portughezul Furtado, colegul lui de la ȚSKA, pe care l-a acuzat că beneficiază de tratament preferential. Din această cauza fundasul central a pierdut banderola de capitan.