E o prostie sa faci programe etnice de genul asta, daca nu sunt in primul rand socio-economice. Adica identifici un astfel de standard si il aplici, indiferent de etnie. Problema multora dintre voi e ca ganditi in termeni absolut idioti (taranul care se imbata in timp ce Armata ii salveaza animalele din gospodarie e rezultatul injustitiei si ilegalitatilor politice; tiganul care face la fel merita sa fie executat). Responsabilitatea individuala tine de fiecare individ, nu de categorii artificiale: in sensul asta, tiganul care iti munceste pe un santier in mod cinstit e mai valoros pentru societate decat taranul cu 1 hectar de pamant nemuncit din pricina ca nu primeste de la stat tractor si motorina gratuita.
Taranul ala chiar de produce pe banii lui nu are unde dracu sa-si desfaca marfa. Nu are bani sa plateasca pentru a fi bagat in supermarket(care surprise surprise sunt ale strainilor si cu ce drept ne bagam noi peste business-ul lor) si la majoritatea pietelor din tara va fi jecmanit de intermediari. Verifica sa vezi cu cat ies anumite alimente "de pe banda" si sa vezi cu cat ajung in comert. Sunt interese ca doua treimi din toate produsele desfacute in supermarketuri sa fie de afara. Ma indoiesc ca ai munci pamantul daca ai vedea ca profitul tau la final e cat puta de furnica. Sunt de acord cu comparatia taran nemuncitor-tigan muncitor insa te intreb, cati tigani ai vazut sa munceasca de capul lor cand au alte optiuni? Tiganii care muncesc sunt aia care chiar nu au nici o perspectiva. Stiu asta pentru ca am cunoscut cativa la viata mea. Aia nu mai aveau ce sa ciordeasca pentru ca era saracie lucie in jurul lor si nici nu mai vroiau sa se intoarca in puscarie asa ca s-au apucat de munca. Insa munca ar trebui sa fie primul lor instinct nu smecheria.
Glumesti, nu? Tiganii ar fi ajuns in Occident fara sa se opreasca in zona romaneasca dar desteptii nostri inaintasi, adica aia pe care tot ii apreciem ca vai, ne-au lasat nu stiu ce tara misto, si-au dat seama ca au nevoie de sclavi. Romania a fost ultima tara sclavagista europeana si ma indoiesc ca tiganii s-au gandit sa profite de ospitalitatea romaneasca prin 1300, alegand de bunavoie servitutea. Chit ca nu suport felul etniei lor, imi dau seama ca e o pedeapsa necesara pentru o parte din istoria neasumata a romanilor.
Vointa de a evolua tine si de capacitatea noastra de a impune programul evolutiei. Or noi suntem foarte bucurosi sa impartim ajutoare si asistenta sociala, de care profita fara probleme majoritatea tiganilor. Prin aceste aberatii sociale, noi in fapt le spunem ca e ok felul in care sunt si se comporta acum, ii rasplatim pentru nemunca, pentru turnarea de copii la foc automat, pentru lipsa educatiei sexuale minime etc. E o greseala similara cu cea a favorizarii prin subventii a micului lot taranesc, a favorizarii printr-o legislatie laxa a nemuncii din sistemul bugetar, a crearii locurilor subventionate in facultati pentru a forma o clasa de paraziti, dependenti mai tarziu de fondurile europene (e o intreaga discutie aici asupra distinctiei rom - tigan pe care o fac unii tigani educati: am locuit vreo 3 ani in Bucuresti langa niste tigani care ajunsesera la facultate pe locuri subventionate si care acum fac parte din conducerea organizatiei Rromani Cris si a altor astfel de "institutii": pentru ei, romul era un soi de supraom al etniei, pe cand sarantocii reprezentau patura tiganeasca, inferioara).
Generozitatea sociala trebuie sa inceapa sa dispara din vocabularul societatii romanesti. Evolutia unui individ presupune conceptualizarea necesitatii de a-si lua viata in mainile proprii. Or noi ii tratam in continuare pe cei facand parte din pleava (si o spun cat se poate de responsabil - prin pleava ii identific pe cei care nu-si asuma calitatea de om, cu tot ceea ce inseamna ea, si se multumesc sa fie niste animale de casa a bugetului sau a instinctelor primare) ca pe niste copilasi iresponsabili. Daca tot vrem sa dam alocatii (ca toti se plang ca sunt prea mici dar nimeni nu se intreaba daca sunt cheltuite pentru scopul propus), sa le dam doar celor care frecventeaza scoala. Daca dam subventii, sa le dam doar pentru munca. Daca platim tot felul de ajutoare, sa cerem in schimbul lor munca in favoarea comunitatii si sa ne asiguram ca se intampla. In felul asta, poate am putea contribui la formarea omului nou, asa cum nu o fac 1 milion de discursuri si manifeste extremiste.
Nu, nu glumesc. Stramosii nostri i-au facut sclavi insa noi facem greseala de a judeca din perspectiva moderna. Tiganii nu era cunoscuti pentru spiritul muncitoresc si inainte sa ajunga in Europa(vezi istoria lor din india/pakistan) dar erau fortati sa munceasca cand au ajuns aici. Se faceau targuri in care erau vanduti ca sclavi iar aia talentati(singurul lor atu de fapt alaturi de metalurgie) la muzica erau luati la curtile domnesti si boieresti ca lautari(dovada ca si in ziua de azi majoritatea lautarilor din tata in fiu sunt tigani). Pe masura ce ne-am civilizat si noi i-am facut oameni liberi si liberi au ramas daca ma intelegi. Ca pe vremuri doar ca acum fara lanturi, fie ele de fier sau imaginare.
Noi acum facem teoria chibritului insa repet, 95% din tigani NU VOR sa intre in societate. Imi place ce ai scris, pare foarte civilizat si european, insa cu practica cum stai. Cum plm civilizezi omul care nu doreste sa fie civilizat. Stilul lor de viata nu este compatibil cu societate noastra. De fapt, nu, cu orice societate STABILA. Cum le impui sa nu se mai ia de la 7-8 ani de zile? Cum ii faci sa-si trimita copii la scoala cand e mult mai usor(si traditional) pentru ei sa-i trimita in cele 4 zari sa faca rost d-ale gurii? Cum ii faci sa renunte la modul lor barbar de a trai?
Eu nu am avut probleme cu tiganii in afara de neplacerile uzuale. Am avut doi colegi tigani la scoala si liceu, mai ii tachinam din cand in cand, noi romanii, dar erau baieti de treaba si nu aveam nici un fel de probleme cu ei. Culmea, astora nici macar nu le placeau manelele si se si spalau desi era clar ca nu proveneau din cine stie ce familii. Dar 95% nu sunt ca astia. Daca erau putin mai deschisi la culoare nici nu ziceai ca erau tigani. Comportamentul in orice caz nu ii dadea de gol.
Putem sa frecam manganul pana pleaca ciobanul de la Steaua(adica multa multa vreme) insa adevarul este ca NICI O SOCIETATE(unele la 200 de ani fata de noi) nu a putut sa integreze tiganii, oricat de mult o dam noi pe Academiei. Cum nu se poate dragoste cu sila, asa e si cu integrarea. Tot ce ai scris tu mai sus se bazeaza pe teoria integrarii unei minoritati(sa-i dai conditii, sa-i tratezi ca pe oricare cetatean etc.) insa tiganii NU DORESC sa fie integrati. Ei vor sa beneficieze de pe urma majoritatii, sa se dea discriminati cand sunt prinsi si in general sa se planga de soarta lor. De asta zic ca sunt paraziti.
Sa facem un mic sondaj pe acest site: Cate experiente placute,ok, ati avut cu un membru al etniei respective si cate neplacute? Cred ca iti dai seama care va fi rezultatul.