- Domnule Dumitru, de ce Steaua?
- Pentru că aveam nevoie de ajutor, iar domnii Ciobanul si Teia Sponte mi-au intins o mină foarte mare de ajutor. Eu am venit cu propunerea, ei au fost de acord si le multumesc din suflet pentru că eram intr-o situatie delicata
- Bun, dar ati plecat in toamna trecută in Germania, cu tot cu familie. Ce s-a intimpat?
- E adevarat, am ales să plec din tară deoarece nu mai aveam oportunități aici. Am ales Germania, dar ce am pățit acolo a fost un cosmar. Doar pentru faptul că eram roman, n-am avut dreptul să muncesc legal. Acolo, doar bulgarii si romani sunt refuzati exclusiv din cauza cetățeniei.
- Și ce ati facut?
- Nu aveam ce să fac. Astea sunt regulile acolo. Esti roman, nu ai dreptul să muncesti. Esti roman, nu ai dreptul să-ți duci fetita la gradiniță deoarece nu aveam un loc de munca Esti roman, nu ai dreptul să speri la o pensie, cindva in viitor. Germania nu mi-a dat nici o sansă si atunci nu mai puteam sta acolo.
- Și ati readus deja si familia inapoi in tara
- Fetita, in virstă de doi ani si 7 luni, a venit, nu mai puteam să o las acolo, v-am zis că nu mi-au primit-o la gradiniță. Sotia a mai ramas deoarece mobila incă nu am adus-o din Germania. Am impachetat-o, o avem la cineva intr-o boxa urmează să o aducă aici un prieten.
- În schimb, v-ati apucat deja de muncă la Steaua, cum ati regasit stadionul, terenurile, vestiarele din Ghencea, după o pauză de 31 de ani?
- A fost emotionant. Totul e la superlativ. Conditii excpetionale, totul e pus la dispozitia jucatorilor si antrenorilor pentru a face performanță. Mă bucur că am revenit la Steaua si de aici incolo trebuie să mă comport ca atare.
- Adica
- Adică să fiu cuminte, să nu mai supar lumea de la Steaua prin aparitiile mele televizate, să am o conduită ireprosabilă deoarece reprezint, pină la urma cel mai mare club din Romania. În plus, trebuie să-mi fac meseria cit mai bine.
- Care va fi obiectivul la Steaua II?
- Încă n-am discutat aceste aspect, dar banuiesc că primul lucru pe care trebuie să-l facem e să evitam retrogradarea. Apoi, noi vom fi subordonati lui Lacatuș si Mihai Stoica, de la prima echipa Trebuie să producem fotbalisti pentru Steaua si să grabim reintoarcerea pe teren a unor jucatori de la echipa mare care au probleme de la accidentari sau altfel de probleme si care vor reintra in circuit la Steaua II.
- Acum vă reprosati declaratiile dure facute la adresa Stelei in anii trecuti?
- Atunci am vorbit corect. Adica dacă Steaua a jucat bine, am laudat-o, dacă a evoluat prost, am criticat-o. Dar, gata, s-a terminat, v-am spus. Nu o să mai merg in emisiuni televizate, n-am să mai fac aprecieri despre cum a jucat Steaua ori un jucator sau altul, pentru că acum realizez că acele afirmatii ale mele nu mi-au facut deloc bine. Din contra
- Cum ati regasit fotbalul romanesc după această pauză de aproape o jumatate de an?
- E aceeasi atmosfera Acolo, in Germania, prindeam DigiSport si am urmarit aproape toate meciurile din tur, vedeam emisiunile, deci sunt la curent cu ce s-a intimplat aici.
"În aceste 4 luni, mi-am dat seama cite handicapuri are un roman atunci cind alege să traiască in Germania. N-am avut voie nici macar să cumpar o locuință, si asta doar pentru că in dreptul cetățeniei scria: romană" - Liță Dumitru
"Să vin ca antrenor in cadrul clubului Steaua e o provocare, desi nu m-am reintors cu gindul că voi reintra cindva in circuitul antrenorilor de Liga 1. Nu, nu caut asta, vreau să ies la pensie de la Steaua" - Liță Dumitru
CV:
- a debutat in Liga 1 la Rapid, pe 10 martie 1968, in meciul FC Argeș - Rapid 3-0
- a jucat 6 ani pentru Rapid, după care s-a transferat la Steaua
- a bifat nu mai putin de 8 sezoane in tricoul trupei din Ghencea
- a jucat in tricoul roș-albastru peste 250 de meciuri, dintre care 10 in cupele europene
- a jucat nu mai putin de 57 de meciuri in tricoul echipei nationale
- a fost capitan al Stelei, succedindu-i lui Iordanescu in această postură
- are 442 de meciuri in prima Liga fiind pe locul 9 in topul all-time
- si-a incheiat cariera de fotbalist pe 19 iunie 1988, cind era la Rapid, in meciul Steaua - Rapid 5-0
5 trofee a cîștigat Liță Dumitru ca fotbalist al Stelei: două titluri si trei Cupe ale Romaniei. Nimeni din lotul actual nu are o performanță asemanatoare
"Nu Gardoș a fost recomandarea mea"
Poate cel mai reusit transfer al Stelei in vara trecută a fost Florin Gardos Stoperul adus de la Chiajna pentru 150.000 de euro a fost propulsat ca titular la Concordia chiar de catre Liță Dumitru. "N-are nici o legatură Gardoș si faptul că ascensiunea lui mi se datorează si mie, cu instalarea mea ca principal la Steaua II. Nu Gardoș a fost recomandarea mea, ci Ciobanul", a spus Dumitru.