FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Anton Antal Weissenbacher

Lari24.11.2010 12:02

Data nasterii: 20.01.1965 (Baia Mare)

Post: fundaș Debut in Diviza A: 16.11.1983/ FC Baia Mare - Poli Iasi 4-0

Carieră: FC Baia Mare (1983-1985), Steaua (1985-1987), Univ. Craiova (1987-1988), FC Bihor (1989-1991), Eintracht Trier (1993-2000).

Meciuri/goluri in Liga I: 169/ 15 (dintre care 5 pentru Steaua; unul in sezonul '85-'86, celelalte patru in urmatorul sezon).

Palmares: două titluri (1986, 1987) si o Cupă a Romaniei (1987), Cupa Campionilor Europeni (1986), Supercupa Europei (1987).

A jucat un meci in CCE in sezonul '85-'86 si alte doua (in dubla cu Anderlecht) in sezonul urmator.

Baimareanul Anton Antal Weissenbacher (45 de ani), unul dintre fotbalistii câștigatori ai Cupei Campionilor cu Steaua, in 1986, a preferat un anonimat cuminte, tihnit, la Trier, in Germania, vizavi de granita cu Luxemburg, galagiei eterne si dramelor ascutite din fotbalul romanesc. În premiera a acceptat să vorbească despre situatia fostei sale echipe.

Domnule Weissenbacher, de ce nu mai tineti legatura cu nimeni?

Anton Weissenbacher: Pentru că nimeni nu m-a mai cautat! Ultima oară cand am mers in Ghencea a fost in 1996, la meciul acela omagial 10 ani de la Sevilla. Am lasat atunci numarul de telefon, dar nu s-a intamplat nimic. Eu mi-aș dori să vorbesc cu toti, dar asta e! Am citit pe internet că au mai fost la Sevilla, dar pe mine nu m-a sunat nimeni. Aș fi putut merge, mi-aș fi platit eu deplasarea. Asta e, nu sunt suparat!

Ce ziceti de Ciobanul?

Am vazut meciurile Stelei, că detin antenă romaneasca Oierul are banii dar nu lasă tehnicienii să-și facă treaba. Crede că doar dacă ai bani, esti sus, dacă nu, trebuie să te chinuiesti si să te guduri la picioarele lui. Eu nu suport astfel de oameni! Mi se pare incredibil ce face. Antrenorul nu are nici un cuvant in fata lui!

Ce solutii ar fi?

Să lase antrenorii să lucreze. Am vazut că ar putea pleca si Lacatuș! Nu se poate, un antrenor trebuie să lucreze macar un an si jumatate. În numai trei luni nu are cum să-și facă treaba.

Dumneavoastră aveti probleme cu patronul? Lucian Balan

Nici vorbă! Vine, vede meciul, ne felicită sau ne critica apoi merge acasa

L-a ajutat pe fostul coleg Balan

Anton nu stia despre ultimele necazuri ale fostului sau coleg Lucian Balan (foto), cel care a avut o tentativă de sinucidere: Credeam că va iesi din tunel. Și eu l-am ajutat cu bani, ultima oară acum câțiva ani, cand am venit acasa la un meci caritabil organizat la Baia Mare, pentru a sprijini familia unui copil bolnav. Sper să-și revina mai ales că acum activează la FC Baia Mare.

Anton si-a incheiat cariera de sportiv la Trier, la 34 de ani, in 1999, fortat de accidentari.

Chiar dacă in Romania nu am avut nici o problema la Trier am suferit 5 accidentari la ambii genunchi, la ligamente. Am ramas cu o pensie de «invalid sportiv », de 500 de euro lunar, spune el.

Weissenbacher a plecat din Romania după Revolutie, in 1991, cand Rolland, baiatul sau, avea doar trei luni. Cu ajutorul unui fost ctchipier de la FC Bihor, fundasul Árpád Buciko (47 de ani), acum functionar bancar in Luxemburg, s-a legitimat la Eintracht Trier, in Liga a treia din Germania. În 1998, a atins cu echipa semifinalele Cupei, după ce eliminase campioana si detinatoarea Ligii din 1997, Dortmund, si pe Schalke, cedand apoi, la lovituri de departajare, in fata lui Duisburg.

Își pregateste fiul, Rolland Weiszenbacher

Plecat in Germania in 1991, fostul fundaș din Ghencea, despre care nu s-a mai scris un rand de aproape 20 de ani (!), recunoaste franc că s-a rupt de colegii de generatie.

Nu ii e rusine cu ceea ce face: lucrează la o fabrică de beton, pe o masină automatizată de turnat asfalt, si antrenează minuscula echipă SV Mehring, dar are un trai decent: Sunt foarte mandru că il am pe fiul meu in lot. Rolland Antal junior are 20 ani si imi calcă pe urme. E tot fundaș si are fibra la fel de tare. Acum il las mai usor, că dă Bac-ul.

Toni, care mai are o fiica pe Caroline (14 ani), inscrisă la dans sportiv, câștigă in jur de 5.000 de euro pe luna El crede că e un om realizat: Desi această criză a afectat pe toată lumea, nu pot să mă plang. Sotia mea, Ildiko-Erzsebet, lucrează la Real, dar e si antrenoare de volei, asa că banii se aduna În ziua de azi, nu este usor... Nu toată lumea poate ajunge antrenor la echipa nationala precum Victor Piturca fostul meu ctchipier. Viata se schimba gloria trece! Traim din prezent... Dacă nu esti atent, ajungi in situatii grele, fară iesire. De undeva trebuie să câștigi bani, trebuie să ai un loc de muncă! Peste tot e asa! Dacă nu ai bani, te chinuiesti! Eu sunt multumit, am o familie frumoasă.

Libertatea

MoWeed24.11.2010 12:23

De ar fi macar jumatate din fotbalistii din Liga 1 la fel de modesti ca el, departe am fi