FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Sugestii literare

MoWeed24.04.2010 08:19

Aici se discuta despre carti in care se scrie despre Istoria Romaniei, despre personalitati importante ale Romaniei si romanismului.

Rog colegii mei de forum mai bine documentati in acest domeniu sa ofere niste sugestii pentru inceput.

strezahuzum26.04.2010 08:06

O sa incerc eu primul ...

Despre maresalul Antonescu :

- "Armata, Maresalul si Evreii", de Alex Mihai Stoenescu. O recomand cu tarie, fiind dupa parerea mea cea mai echilibrata, realista si logica lucrare intalnita de mine pana acum. O carte care nu se ascunde dupa deget si admite persecutiile, deportarile si masacrele suferite de evreii din Romania, insa pune lucrurile in context, explicand si cauzele, in loc de isterii holocaustoide standard gen "romanii erau rai". De amintit ca explicatie nu inseamna "scuza". Include o biografie a lui Antonescu, fara a cadea in cele 2 extreme obisnuite - ori "diavolul de Antonescu" ori "salvatorul evreilor, cel mai mare roman", etc, etc.

;

- "Aliatul uitat al lui Hitler. Ion Antonescu si regimul sau. 1940-1944" de Denis Deletant. O lucrare buna, bine documentata, si interesanta ca lectura. Sufera de "ortodoxism" in unele puncte, in special in eterna problema Transnistria. Deletant arunca repede la cos si respinge cam usor rapoartele administratiei romanesti despre comportamentul unei parti a populatiei evreiesti din Basarabia in 1940, de obicei sub pretextul "afirmatie neconfirmata, exagerari, minciuni, scuze pentru propria incompetenta", samd. In schimb accepta mult mai usor rapoarte despre masacre comise de romani (ceea ce nu inseamna ca toate nu sunt adevarate ; pe mine personal m-a deranjat un oarecare "double standard" perceput pe parcurs). Totusi, ramane o carte utila.

- "Istorie si mit in constiinta romanească", de Lucian Boia. Trateaza mai multe subiecte, dar la fel ca Stoenescu mi-a lasat o impresie de realism si echidistanta despre subiectul regimului Antonescu.

Strict despre participarea Romaniei la al doilea razboi mondial :

- "Third Axis Fourth Ally" si "The Romanian Army of World War 2", de Mark Axworthy, Cristian Craciun. Doua carti foarte bune, strict pe teme militare. Despre ce a facut si ce n-a facut Armata romana, in Est si in Vest, despre echipament, armament, pregatire, samd.

- "Industria nationala de aparare in preajma celui de-al doilea razboi mondial", de Oprea-Barac, Ionel. Teza de doctorat disponibila doar la biblioteca ASE, n-am apucat inca sa o vad. Insa din cate stiu este absolut unica lucrare despre capacitatile economice ale Romaniei din perioada respectiva.

- "Înfranti și uitați : romanii in batalia de la Stalingrad", de Mihail Vasile-Ozunu, Petre Otu. Carte excelenta despre Stalingrad, despre ce-a fost si n-a fost. Pune la locul lor miturile despre "romanii care au fugit".

Mai adaug mai tarziu :D/

Azzido26.04.2010 12:31

Dacia preistorica - Nicolae Densusianu

Prima parte

Partea a II-a

Kukubau27.04.2010 07:48

Multzumesc frumos !...

NUMAI BINE !!!

sabin130727.04.2010 07:59

Laudabila ideea acestui topic.

Va rog, pe cat posibil, sa prezentati si biografiile autorilor. Mi se pare un aspect destul de important, fiind vorba despre carte istorica, si tinand cont de faptul ca bolsevismul in ultimii 60 de ani a influentat destul de mult obiectivitatea si autenticitatea informatiilor.

Stanici27.04.2010 08:43

"Testament pentru urmasi" - Pantelimon Halipa si Anatolie Moraru.

Anatolie Moraru este unul dintre cei 83 de deputati basarabeni care au votat, la 27 martie 1918, Unirea Basarabiei cu Romania.

strezahuzum02.05.2010 19:54

"Imaginea evreului in cultura romana", de Andrei Oisteanu.

Trateaza pe larg perceptia evreilor in cultura romana, pe plan social, economic, religios si cultural din epoca medievala si pana in anii 90. Foarte bine documentata, explica numeroase mituri. O recomand.

Cine vrea, poate sa vada biografia lui Andrei Oisteanu aici.

Robert Aeroth26.06.2010 17:15

Tratat de Istoria Romanilor, autor Academia Romana

sunt 8 volume din cate stiu eu...este posibil sa mai fi aparut

si bonus: Theodor Mommsen ,Istoria romana(Roma antica),Editura Știintifică si Enciclopedica 4 volume

sabin130712.08.2010 00:02
Eminescu - drama sacrificarii, scrisa de eminescologul Theodor Codreanu
greenyes12.08.2010 09:24

Saptmana rosie scrisa de Paul Goma http://paulgoma.free.fr/dl_links/publicist...amana_rosie.php

Citind aceasta carte puteti descoperi adevarata drama a Basarabiei trecuta sub tacere pana in zilele noastre. Din pacate pentru romanii basarabeni timp de o saptamna iadul a coborat pe pamant iar "unii evrei" s-au transformat peste noapte in adevarati demoni. Biserici au fost umplute cu tarani si aruncate in aer, Armata roman in retragere a fost umilita, batjocorita in ultimul hal (spre ostasii romani se arunca cu fecale, urina, apa oparita, etc). Adevarul care ne este ascuns de 75 de ani este zguduitor si cutremurator. Toate informatiile sub dovedite cu acte provenite din arhiva Armatei Romane.

Ard Malurile Nistrului scrisa de Virgil Constantin Gheorghiu http://ro.altermedia.info/images/ard-malurile-nistrului.pdf

Am citit cartea asta cu lacrimi in ochi. Duba nkvd-ului venea in fiecarea noapte la ora 2; familii intregi de romani au disparut in toiul noptii.

Culoarea curcubeului scrisa de Paul Goma http://paulgoma.free.fr/dl_links/marturie/...curcubeului.php

O carte super. Aceasta carte a fost trimisa la topit de catre vestitul filozof liiceanu. Motivele le veti afla cititnd cartea. De altfel veti afla citind aceasta cartea cum a incercat securitatea sa-l lichideze pe Paul Goma aflat in exil la Paris.

Reintregirea Romaniei de Gheorghe Gavril Copil http://www.noidacii.ro/Noi%20Dacii%20nr.12/S.C.B-C.pdf

Contrat unor opinii expuse pe alte topicuri dedicate istoriei noastre, Unirea a fost posibila in anii 90 dar din pacate comunistii si-au bagat coada si totul a fost dejucat. Cititind aceasta carte o sa aflati cum. Autorul a fost implicat direct in evenimentele din decembrie 89 si pregatirile facute pentru realizarea Unirii.

Jurnalul fericirii de Nicolae Steinhardt

Citind aceasta cartea m-am indragostit de o Romanie in care nu am trait si am facut cunostinta cu puscariile de exterminare comuniste. Am citit cartea asta de doua si am inceput a treai oara.

Intoarcerea la Hristos de Ioan Ianolide

Te cutremuri citind aceasta carte. Este de necrezut ce au indurat cei mai buni romani dati de perioada interbelica. Iadul a fost coborat pe pamantul romanesc de comunisti. Ca sa intelegeti trebuie sa cititi aceasta carte.

Sfantul inshisorilor

Eroul principal al acestei carti este Valeriu Gafencu. Cartea prezinta transcendenta legioanrului Valeriu Gafencu de la viata legionara spre viata intru Hristos.

Am sa recomand niste situri utile de unde pot di descarcate numeroase carti necesare aflarii adevarului in ceea ce priveste istoria noastra, istorie care de 75 de ani ne este scrisa numai de neromani, ca alde roler si altii, plus cozi de topori.

http://paulgoma.free.fr/index.php Recomand fara ezitare tot ce este scris de Paul Goma. Alte carti citite de mine pe care le puteti gasi pe situl autorului: Soldatul cainelui, Din Calidor, Arta refugii (citind aceasta carte o sa faceti cunostinta cu inceputul sfarsitului neamului romanesc), plus jurnale, plut tot.

http://foaienationala.ro/biblioteca/

http://www.noidacii.ro/

Cine doreste poate sa-mi scrie pe privat sau pe adresa de e-mail. De cand am inceput sa descopar si eu istoria neoficiala am reusit sa colectionez o mica colectie virtuala de marturii ale celor ce au supravietuit puscariilor de exterminare comuniste.

Robert Aeroth04.09.2010 21:55

Criza legionarilor de Ilarion Tiu

strezahuzum07.12.2010 19:27

Doua lucrari recomandate pentru intelegerea "prietenilor de la est".

"The life of Lenin", de Louis Fischer.

"Stalin - The breaker of nations", de Robert Conquest.

strezahuzum09.12.2010 16:38

Inca o sugestie foarte interesanta :

"Reeducarea in Romania comunista", de Mircea Stanescu. N-am citit-o dar suna interesant.

Link catre blogul autorului : http://Mircea-stanescu.blogspot.com/2010/0...nista-1945.html

Robert Aeroth22.12.2010 12:07

Terrence ball and richard dagger. political ideologies and the democratic ideal

E un must read pentru cultura oricarui om.

Editura este polirom cine nu o gaseste sa imi dea un pm io trimit pe mail cu placere

strezahuzum23.02.2011 15:08

O lucrare folositoare celor interesati de fenomenul Miscarea Legionara : "Tara, Legiunea, Capitanul", de Neagu Djuvara.

Am avut ocazia sa o rasfoiesc - e folositoare pentru cei interesati de o viziune mai relaxata, mai larga a fenomenului, care sa nu cada in cele doua extreme obisnuite ("fascisti, neonazisti, criminali" versus "martiri anticomunisti sans peur et sans prochaine").

Mihai10.03.2011 21:53

Cartea e scrisa de mai multi sau mai bine zis cu ajutorul mai multora. E buna. A fost citata in topicul dedicat Miscarii Legionare anul trecut.

poatepoate16.05.2011 12:51

Eugen Barbu - Groapa.. m-a prins dimineata citind la ea. Cartea urmareste dezvoltarea mahalalelor de la marginea Bucurestiului (mai precis Grivita - Dorobanti) la inceputul secolului 20.

Lari02.08.2011 23:20
1on03.08.2011 12:02

Recomand citirea cartii de mai sus in acelasi timp cu urmarirea traseului cu Google Earth si studierea pozelor urcate acolo.

Azzido05.05.2012 18:03
Jurnalul fericirii de Nicolae Steinhardt

Citind aceasta cartea m-am indragostit de o Romanie in care nu am trait si am facut cunostinta cu puscariile de exterminare comuniste. Am citit cartea asta de doua si am inceput a treai oara.

link: http://ortodoxiesaumoarte1.files.wordpress...l-fericirii.pdf

Tupac Amaru05.05.2012 18:35
link: http://ortodoxiesaumoarte1.files.wordpress...l-fericirii.pdf

Steinhardt, saracul, si-a dat seama ca apartine singurului popor criminal din istoria omenirii si a incercat sa repare cumva acest stigmat prin botez.

Practic insa, a scapat de dracu' si a dat de frate-sau! Biblia contine descrieri detaliate ale unor crime, ar fi cazul sa ne trezim si sa ne intrebam de ce se numeste "cartea sfanta"?

Oricum, exact in aceste momente traim pe viu acele vremuri. Comunismul se poate numi si democratie, iar tara sovietelor poate la fel de bine sa fie Uniunea europeana!

gio_stgloria05.05.2012 18:40

Stie careva o biblioteca online ? Exista asa ceva , dar sa fie si buna ?

pytycrys05.05.2012 19:33

Recomand scribd.com. Gasesti foarte multe carti disponibile online in romana, engleza sau alte limbi. :)

Azzido07.05.2012 08:57
Steinhardt, saracul, si-a dat seama ca apartine singurului popor criminal din istoria omenirii si a incercat sa repare cumva acest stigmat prin botez.

Practic insa, a scapat de dracu' si a dat de frate-sau! Biblia contine descrieri detaliate ale unor crime, ar fi cazul sa ne trezim si sa ne intrebam de ce se numeste "cartea sfanta"?

Oricum, exact in aceste momente traim pe viu acele vremuri. Comunismul se poate numi si democratie, iar tara sovietelor poate la fel de bine sa fie Uniunea europeana!

cand unul iti intra in casa si vrea sa te omoare, tu daca il omori in legitima aparare se numeste crima si este o fapta rea sau este ...legitima aparare ?

cand esti in Armata si omori un cotropitor, se numeste crima sau...iti aperi tara ?

Nu stiu la ce descrieri detalitate te referi, dar nu-mi aduc aminte sa se incurajeze violenta sau crima in biblie, pana la urma fiecare intelege ce poate din Biblie. Eu cred ca citirea si aplicarea celor de acolo il fac pe om mai bun sau chiar sfant, de aici si denumirea de "Cartea Sfanta".