Nu mai vorbesc de pregatirea fizica care nu e niciodata cum o vedem astazi. Pai atunci fotbalistii fumau 2-3 pachete de tigari pe zi si rezistau 90 de minute fara mari probleme.
Asta e adevarat, se alerga intre 200-300% mai putin decat azi, groso modo. Pele nu stiu daca a depasit 6-7000 de metri in cel mai prolific meci al sau. Messi face 6-7 km in cel mai mizerabil. Si e adevarat ca excesele bahice si de alta natura (sexuale, fumat, mancat) nu erau incompatibile cu performanta cum, in mod clar, sunt azi.
Nu contest ca fotbalul era mai dur atunci, posibil sa ai dreptate, am urmarit foarte putine meciuri in comparatie cu ce urmaresc acum ca sa zic, dar vorbesc de dificultatea mult redusa cu care se ajungea la poarta adversa. Vorbesc de nivelul tactic, care se lucra foarte putin atunci. Multe echipe jucau cu 4 atacanti care nu ajungeau in terenul propriu decat atunci cand incepeau incidentele. Pana si la fazele fixe echipele unele echipe se aparau cu 6-7 jucatori, lucru de neconceput astazi.
Lejeritatea sau complexitatea jocului nu se judeca asa. Cum la fel de usor il califici pe Ronaldo net superior lui Pele ca pregatire fizica (adica, ca dezvoltare, adica, ca valoare), la fel de usor calific eu jocul pe care trebuia sa-l joace Pele ca fiindu-i inaccesibil lui Ronaldo.
Exista tentatia imediata de a crede ca ala de atunci (inginer, profesor, regizor, vanator, fotograf etc.) nu ar fi facut fata azi. Ca un geek care stie nus cate moduri de a sparge coduri NASA e superior aluia de acum 100 de ani, cand de fapt, stra-stra-stra-stra-stra-la puterea10-stramosii nostri gandeau, adica aveau un creier mai dezvolt cu vreo 30% decat il avem noi azi.
Eu cred ca un Hagi, Ronaldo sau Messi catapultati din era lor nu puteau face fata jocului din 1966, cand nu existau 100 de camere la fiecare meci (sau zeci de sponsori si interese de miliarde FIFA-UEFA), care sa-i proteje, cand nu existau eliminari, cand se juca si cu crampoane din cuie si cand intrarile cu talpa de la spate, alunecarile, coatele in cap sau pumnii in coaste nu erau sanctionati nici cand erau vazut. Cand nu era considerat necesar a se schimba un jucator, pentru nu se concepea ca un jucator sa nu... joace indiferent de conditii.
Cat despre partea cu nivelul tactic - inapoierea tactica -, fata de "progresele de azi", ne intoarcem la partea cu creierul stramosilor, inapoiati, cum ii vedem noi.
Pentru mine, un jucator/antrenor/echipa din anii `60-`70 (si inainte, normal) erau mai dezvoltati ca gandire tactica a jocului de fotbal decat orice Mourinho de azi. Nu le dadea nimeni mura in gura, era o stiinta in dezvoltare, tactica nu ti-o faceau calculatoarele, nu aveai posibilitati de vizionare sau informare prea mari, si dezvoltai tactica primar - vazand si facand.
Cei mai multi isi vedeau adversarul pentru prima data la joc. Intelegi ce insemna asta? Ce efort de gandire tactica individuala se impunea? Acolo era rafinamentul culturii tactice: se decideau si se creau curente sau tendinte din cumulul de decizii luate pe loc de antrenori si jucatori, in fata nevoii.
Ce e azi poate fi apreciat de unii, e chestie de gust (si alte chestii) si e treaba fiecaruia, dar sa descalifici rolul lui Pele in simfonia fotbalului, fata de astia de azi - prin descalificarea perioadei pe care a trait-o, fata de asta de azi - denota multa superficialitate in aprecierea situatiei.