Cum sunt profii? Mai seriosi? Mai deschisi la cap?
Cand e vorba de profi mai seriosi, cand nu cunosti audienta, cel mai bine e sa folosesti slide-uri cat mai simple(chiar si unul gol, adica fara imagine pe background) cu scris cat mai putin. Sa pui pe ele lucruri despre care sa vorbesti: idei, grafice, etc. Astfel incat sa nu citesti de pe slideuri.
Desi e pt scoala, cred ca nu se supara oamenii daca iti aduci cu tine niste biletele cu notite de pe care sa iti poti lua idei sau cuvinte cheie sau date pentru a nu-ti incarca memoria.
Daca sunt oameni mai ok, pe care ii cunosti, poti sa faci si niste glumite, sa pui niste poze care sa destinda atmosfera.
Eu mi-am permis la o prezentare despre criza economica sa pun ca background la slideuri poza asta:

Mai sunt si alte poze, caricaturi si satire de care m-am legat.
La un proiect despre Marea Britanie si Euro mi-am permis sa inchei cu "The end... of the Pound is not to pe expected soon"
La unul despre Romania si FMI am incheiat cu : O poza cu Bere, o poza cu Whiskey si o poza cu FMI, fiecare aparand la click una langa alta si la un al 4lea click, o poza cu Base tinand bani in mana - Asta a fost concluzia mea la lucrare. Adica: "Bere, Whiskey si FMI, imprumutu-i tot ce vrei. "
La profi le-a placut dar, repet, acesti oameni erau oameni despre care stiam foarte multe si mi-am permis sa fac astfe de artificii.
Sa stii ca astea nu strica. De cele mai multe ori profii sunt nervosi sau fara chef cand stau la prea multe prezentari. O poza amuzanta sau un citat interesant, ceva care sa le atraga atentia, sa ii stimuleze si pe ei, astea pot face diferenta.
Oricum, ideile principale sunt:
Slide-urile sa fie cat mai aerisite, sa nu pui prea mult text pe ele si sa vorbesti din cap, sa dezvolti idei,sa te uiti la cei cu care vorbesti si sa nu citesti de pe slide.
Daca faci treburile astea si vorbesti si despre ce trebuie, nu o sa ai probleme.
p.s.
Ultima prezentare facuta de mine a fost "Tendintele comertului international". Dupa 4 ore de prezentari, proful era foarte iritat si nerabdator. Nu stiu daca in intreg proiectul(avea 20 de slideuri) am avut atatea cuvinte cat sa umplu 2 randuri din astea de aici. Am avut in schimb multe desene, grafice, etc. Am ajuns sa discut cu proful respectiv despre anumite desene si pe subiecte de genul "mutarea centrului comertului mondial din atlantic in pacific". Eu zic ca a fost un succes. Am cam vazut ce nota a trecut in carnetelul lui si e 10